Zotac GTX 560 Ti AMP!

25 Ocak’ta lanse edilen ve incelemesini yaptığımız GTX 560 Ti’ın, yüksek seviye hız aşırtılmış modelleri de yavaş yavaş piyasaya sunuluyor. nVidia tabanlı sunduğu kaliteli ekran kartları ile gündemden düşmeyen Zotac, GTX 560 Ti için AMP! serisini piyasaya sundu.

Her kullanıcı hız aşırtma yapmaz. Bu yüzden daha yüksek performans için, hız aşırtılmış modelleri beklerler. Hız aşırtma sevmeyen yada daha üst seviyelere çıkmak isteyen kullanıcılar, her çıkan nVidia ekran kartından sonra AMP! edition modellerini bekler oldular. GTX 560 Ti AMP!, kendisini bekleyen kullanıcıları oldukça memnun edeceğe benziyor. Referans GTX 560 Ti’nin GPU hızı 822 MHz iken Zotac’ın AMP! modelinde bu hız 950 MHz’a çıkartılmış.

Standart modele göre 130 MHz’ GPU frekansı artışı ile gelen, İnceleyeceğimiz Zotac’ın AMP! edition’ı bakalım nekadar performans artışı sağlayacak?

Referans GTX 560 Ti ile Zotac GTX 560 Ti AMP! arasındaki farklara bakalım :

Referans tasarım GTX 560 Ti’de olduğu gib 384 paralel işlemcinin bulunduğu GF 114 GPU’sunu kullanan AMP versiyonu 256 Bit bellek arabirimi ve 1 GB DDR5 bellek ile beraber geliyor. Referans karta göre farklılıklar ise saat hızlarında gerçekleşiyor. Referans modelde 822 MHz GPU, 1645 MHz paralel işlemci hızına sahipken AMP versiyonunda bu hızlar 950’ye 1900 MHz’e çıkarılmış. Bellek hızları ise referans tasarımda efektif olarak 4 GHz iken AMP versiyonunda 4.4 GHz’e çıkarılmış.

Zotac GTX 560 Ti AMP’ın Fiziksel Görünüşüne Bakalım :

Görüntü çıkışları için

Soğutucunun üzerindeki plakayı çıkardığımızda karşımıza referans tasarım GTX 560 Ti’deki soğutucu kulullanılmış. Yani elinizdeki referans karttan farklı bir soğutucu mevcut değil. Testlerimiz sırasında göreceğiz bakalım bu durum ısı konusunda sıkıntı yaratacak mı?

Zotac GTX 560 Ti AMP modelinin testlerine başlayalım. Ama önce test sistemimizi ve test ettiğimiz uygulamaları belirtelim. 

Test Sistemi

Kullanılan Ekran Kartları ve Sürücüleri

Test Aldığımız Benchmark ve Oyunlar

CRYSIS Warhead

Testlerimize Crysis ile başlıyoruz. Çıktığı  2008 yılından bu yana ekran kartlarını en çok zorlayan oyun oldu. Crysis Warhead testlerini 2 farklı çözünürlükte yapıyoruz.

1920 x 1080 çözünürlüğünde, HD 6870’e benzer bir performans sergiliyor GTX 560 Ti, AMP versiyonu ise HD 6950’yi geride bırakıyor.

Çözünürlüğü düşürüp, Antialiasing’i kapatınca HD 6970’i geride bırakıyor.

UNIGINE HEAVEN BENCHMARK

DX 11 ve gelişmiş Tessellation özellikleri ile dikkat çeken benchmark programı ile kartların DX 11 özelliklerini test ediyoruz.

HD 6970’i geride bırakıyor. Hız aşırtma ciddi şekilde işe yaramış.

3DMARK Vantage

Futuremark’ın ünlü DX 10 destekli benchmark programı. nVidia kartlarda Pshyx açık olduğundan daha yüksek puan alıyorlar. Pshyx kapatıldığı zaman puanları 2000 ile 3000 arası düşmekte.

HD 6970’i geçiyor. GTX 570 AMP ise arayı açıyor.

DX 11 Oyun Testleri-1

Metro 2033

Ekran kartlarını oldukça zorlayan, Tessellation ve DX11 efektlerinin yoğun olduğu FPS oyunu.

Metro 2033’de, nVidia kartlar rakibi AMD’ye göre daha kötü skorlar alıyor. GTX 560 Ti AMP, referans 560’a göre daha iyi iş çıkarmış.

Battlefield Bad Company 2

Online FPS oyunlarının eskilerinden olan Battlefield’ın DX11 destekli ve en yeni sürümü.

GTX 560 Ti AMP, çok ufak bir farkla HD 6970’ı geride bırakıyor.

DIRT 2

İlk DX 11 destekli oyun. Ego oyun motorunu kullanan, başarılı bir rally oyunu.

LOST PLANET 2

JUST CAUSE 2

Resident Evil 5

SICAKLIK ve GÜÇ TÜKETİMİ

Güç Tüketimi

Testlerimiz esnasında, prizden çekilen yükü kaydedip, en yüksek olan değerleri baz alıyoruz.

Nvidia’nın Fermi ailesi, rakibi radeonlara göre daha çok güç tüketiyor. GTX 560’da, GTX 570’e yaklaşıyor güç tüketiminde.

Sıcaklık

Testlerimiz boyunca, kaydedilen en yüksek sıcaklıkları baz alıyoruz.

Bu kadar yüksek seviye hız aşırtma uygulanması ve de soğutucunun referansla aynı tutulması ısı sorununa yol açıyor.

Merlin’in Kazanı’ın Yorumu :

Zotac, GTX 560 Ti modeline yüksek seviyede hız aşırtma uyguluyor ve de meyvelerini alıyor. HD 6950′ ye yakın performans sunan, kısmen geçen GTX 560, AMP versiyonun yüksek hızları ile HD 6970 seviyelerine geliyor.

Hızlarda seçilen özen, keşke soğutucuda da gösterilseymiş. Sadece soğutucu blok üzerindeki panelin değiştiği soğutucu görünüm hariç, referans tasarım ile aynı soğutucuyu kullanıyor. Yük altında testlerde 100 dereceye kadar geldi sıcaklık. Oldukça yüksek bir değer.

Kendileri overclock yapmayacak kullanıcılar için gayet alınabilir seviyede bir ekran kartı. Sıcaklığı sorun etmedikleri takdirde.

Puan : 8 / 10

Artılar

-Kutu içerisinden Assassin’s Creed Brotherhood kuponu çıkması

-Yüksek seviye hız aşırtım ve artan performans

Eksiler

-Yüksek ısı

Exit mobile version