Ürün İnceleme

Zyxel VMG3625-T50B modem inceleme

Zyxel VMG3625-T50B modelini bir süredir evde kullanıyorum ve bu yazımızda da bu modelin genel özelliklerinin yanı sıra artı ve eksilerine göz atacağız. Öncelikle Zyxel VMG3625-T50B modeli ülkemizdeki internet kullanımının geneline hitap eden bir model. Yani ADSL, VDSL ya da Fiber kullanıyor olun tüm bu altyapıları destekleyen bir model olduğunu baştan belirtmemiz gerekiyor. Şunu da söylemeliyim ki ben modem testini VDSL bağlantısı üzerinden yaptım. Aldığım hız ortalama olarak 55 Mbps indirme ve 6 Mbps yükleme değerlerinde.

Teknik detaylar ve kullanım deneyimine geçmeden önce tasarım ve kutu içeriğine bakalım. Zyxel VMG3625-T50B modelinin kutu içeriğinde alıştığımız şekilde kullanım klavuzu, garanti belgesi gibi dökümanların yanı sıra bir ethernet kablosu ve tabi ki modemin yanı sıra 18 Watt değerinde bir adaptör çıkıyor. Bu adaptör oldukça küçük bir tasarıma sahip. 

Zyxel VMG3625-T50B ADSL/VDSL/Fiber modem inceleme

Cihazın tasarımına baktığımızda ise aslında kaba gibi dursa da keskin hatlara sahip olduğunu ve az yer kaplamak üzerine tasarlandığını görüyoruz. Dik şekilde konumlandırılabilmesi modemin daha az yer kaplamasına olanak salıyor. Özellikle benim gibi modeminizi çalışma masanızda kullanıyorsanız bu durumun büyük bir avantaj olduğunu da söylemem gerekiyor. Monitörün arkasına gizlediğim modem hem az yer kaplıyor hem de bildirim ışıklarını takip edebilmem açısından gözümün önünde duruyor.

Modem üzerinde altı tane bildirim ışığı bulunmakta. Açık olduğunu gösteren led, dsl bağlantısı, internet bağlantısı, ethernet portu bildirimi ile birlikte iki adet kanal bağlantı bildirimine yer verilmiş. Burada her ethernet portu için ayrı bir bildirim ışığı bulunmuyor. Onun yerine hepsi tek ışıkta toplanmış ve tek bir hat taksanız da ışığın aktif hale geldiğini görüyorsunuz. Led ışıkları klasik bir şekilde yeşil renge sahip. Buradaki fark ise internet bağlantı bildiriminde karşımıza çıkıyor. Giriş ve orta segmentteki birçok modelde dsl ya da internet bağlantısında problem olduğunda bu ışıkların yanmadığını görürsünüz. Bu modelde ise  internet bağlantı kısmında bir problem olduğunda kırmızı led ile bir nevi uyarı şeklinde konumlandırıldığını görüyoruz.

Cihazın arka kısmında ise açma butonu, reset butonu, wps tuşu, wi-fi tuşu, adaptör girişi, usb girişi, dsl portu, wan portu ve dört adet ethernet portuna yer verilmiş. Wi-fi tuşu sayesinde direk olarak kablosuz bağlantınızı kesebiliyorsunuz. Yani hattınızda şüpheli bir durum olduğunda modeli kapatmak ya da ayarlara girip uğraşmak yerine buraya bir wi-fi tuşu eklenmiş.

USB portunun ise en güzel tarafı modeminizi küçük bir Nas’a çevirmeniz açısından önemli. Taşınabilir bir depolama birimi taktığınızda ve ayarlamalarını yaptığınızda ağdaki bilgisayarlar bu depolama birimine kablosuz olarak ulaşabiliyor. USB 2.0 olması bu taraftaki en büyük eksiği ama çok büyük dosyalardan ziyade görsel ve daha ufak dosyalarda bu çözümün faydasını da görüyorsunuz diyebilirim.

AC1200 sınıfında olan Zyxel VMG3625-T50B modeli iki kanal (çift bant) desteğine sahip. 5 Ghz bağlantı seçeneği üzerinden 867 Mbps, 2.4 Ghz bağlantı seçeneği üzerinden ise 300 Mbps hız sağlayabiliyor. Modem kompakt bir tasarıma sahip olduğu için tasarımda gizli antenlere yer verilmiş. Yani modemin üzerinde anten çubuğu bulunuyor. iç kısmında ise dört adet 5bDi değerinde anten bulunuyor. Aynı ve yan odada iyi bir kablosuz performansı var. Fakat eviniz benim oturduğum ev gibi uzunlamasına bir yapıya sahip ise sinyal arttırıcı gibi bir yan ürün kullanmanız gerekebilir. Salonda kablosuz bağlantıyı kullanmak için bir sinyal arttırıcı kullanıyorum. Neyse ki WPS üzerinden bunun bağlantısını yapmak çok kolay ve sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. 

Ayrıca modem üzerindeki bu kanalları dilerseniz tek tek açabiliyor dilerseniz de iki kanal olarak kullanabiliyorsunuz. Ayrıca bu şekilde kullandığınızda kanal hızlarını belirlemenize de izin verilmiş. Yani bir kanalı sınırsız bırakırken, diğer kanalı misafir kullanıcılar için sınırlandırmak mümkün.

Bu seçenek dışında ayrı bir misafir kanalı oluşturma seçeneğine de izin verilmiş. Modem ayarlarından direk olarak misafir için ayrı bir kanal açabiliyor ve indirme yükleme gibi kısımları dilediğiniz şekilde kısıtlayabiliyorsunuz. Yani misafir kullanıcılar ya da farklı kanallar kullanma özellikleri bu modelde sizi üzmeyecek vasıflara sahip de diyebiliriz. Ayrıca kullandığım neredeyse bir aylık süre boyunca herhangi bir kopma problemiyle karşılaşmadım. Playstation 5 tarafında bazı kopmalar yaşandı ama konsola gelen güncelleme sonrasında bu problemlerin de ortadan kalktığını gördüm diyebilirim. 

Modemin ayarlama ve arayüz kısmı oldukça sade tutulmuş. Tamamen Türkçe olan bu arayüz farklı tablar ile kolay bir kullanıma kavuşmuş. Modeme bağlı olan cihazları takip edebiliyor ya da kanallar arasında dilediğiniz ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Uzaktan destek özelliği de bulunuyor. Bu özellikle teknik konuda çok bilgisi olmayan kullanıcılar için güzel bir avantaj olmuş. Arayüz konusundaki en büyük problem ise güncelleme tarafında. Aslında güncelleme ve ayarlamalar kısmı çok sade ve kullanışlı. Fakat Zyxel resmi sitesinde bu modele giriş yaptığınızda İngilizce sayfaya yönlendiriyor. Bu da Türkçe olan arayüz için özel bir güncelleme dosyası yok demek. Belki Zyxel ekibi bu durumu fark edip bu konuda ilerleyen dönemlerde bir güncelleme sunabilir.

Sonuç olarak Zyxel VMG3625-T50B modeli daha çok ev kullanıcıları ve ufak işletmeler için tasarlanmış bir modem olmuş. Bazı ufak eksiklerine rağmen tasarım ve arayüz konusunda başarılı ve çift bant desteğinin yanı sıra farklı bağlantı seçeneklerine izin veriyor olması da en büyük avantajları arasında yer alıyor diyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu