1002. Gece Masalları
Yazı serüvenine doğrudan doğruya “fantastik” yazarak atılan yazarlarla, yıllardır yazdığı öykülerin içine hiç usanmadan fantazi ve bilimkurgu unsurları katan yazarlar yan yana duruyorlar bu seçkide. Bu anlamda Türkçe edebiyatta bir ilk 1002. Gece Masalları; farklı edebi geleneklerden gelen, farklı kuşakların öykülerini ortak bir paydada buluşturuyor.
Ne de olsa her öykü sözün güzelliği için okunur!
Barış Müstecaplıoğlu – Giovanni Scognamillo
Nazlı Eray – Ümit Kireççi – Kadir Aydemir
Altay Öktem – Arzu Çur – Ferhan Ertürk
Yiğit Değer Bengi – Gündüz Öğüt – Orhan Duru
İzzet Yaşar – Evren İmre – Levent Şenyürek
Çiler İlhan – Sadık Yemni – Levent Mete
Muammer Yüksel – İhsan Oktay Anar
İÇİNDEKİLER
Bülent Somay, Sunuş
Yiğit Değer Bengi, Önsöz
Barış Müstecaplıoğlu, İksir Ustaları
Giovanni Scognamillo, Kâbuslar Mağarası
Nazlı Eray, Harita
Ümit Kireççi, Kıyamet şıkları
Kadir Aydemir, Kara Uyku
Altan Öktem, Oyun
Arzu Çur, Ellerinizi Arkanızda Tutun!
Ferhan Ertürk, Helena
Yiğit Değer Bengi, Son Kahraman
Gündüz Öğüt, Ölümsüz Kağan
Orhan Duru, Kadınlar
İzzet Yasar, Çalışkan Ruhlar
Evren İmre, Sfenksin Doğuşu
Levent Şenyürek, Çiçekler Dondu
Çiler İlhan, Vulgata
Sadık Yemni, Bekleme Odası
Levent Mete, Sınırsız Düşünce Özgürlüğü
Muammer Yüksel, Oyundan Çıkmak İster Misin?
İhsan Oktay Anar, İnşaat İşçisi Rıfkı’nın Dehşet Verici Akıbeti
Yazarlar Hakkında
OKUMA PARÇASI
Bülent Somay, Sunuş, s. 7-12
Sanıyorum bu seçki Türkiye’de bir ilk: Fantastik öyküler derlemesi. Aslında başka dillerde de çok sık görülen bir şey değildir fantastik öykü derlemeleri; çünkü fantazi (kapı komşusu bilimkurgudan farklı olarak), öyküden ziyade romana yatkındır; koca bir dünya kurmak için yere ve zamana ihtiyaç vardır ne de olsa. Ancak bu seçkideki bütün öyküler, kabaca Tolkien ile başlatabileceğimiz Fantazi Edebiyatı kategorisine girmiyor. Öte yandan hepsinin ortak bir yanı var, o da anlatı yapılarının “fantastik” bir çekirdek çevresinde kurulmuş olması. Demek ki daha genel bir kategoriden, Fantazi Edebiyatını da içeren bir “Fantastik”ten söz ediyoruz burada.
Belki daha başta bir an durup “Fantazi Edebiyatı” ile “Fantastik” kavramını birbirlerinden tam olarak ayırmaya çalışmamız gerek: Fantastik, her zaman, her yerde, yazının ve konuşmanın söz konusu olduğu her durumda karşımıza çıkacaktır. Odysseus’un Sirenleri, Lukianos’un bilinmez denizlere yolculuğu, Gulliver’in akıllı atları, Cyrano de Bergerac’ın güneşe ve …
Yiğit Değer Bengi, Önsöz, s. 13-18
Son yıllarda bu alanda birçok eser verilmiş olmasına rağmen Fantastik, Fantazya, Fantastik Kurgu gibi tanımlar hâlâ tam olarak yerini bulmuş değildir. Ama yazarlar şüphesiz ki eser vermek için türün tanımlanmasını beklemezler, aslında bunun tam tersi doğrudur.
Fantastiğin bir tür olup olmadığı ya da eğer türse sınırlarının ne olduğu ve nasıl sınıflandırılabileceği sorunları eser veren yazarı yalnızca dolaylı olarak ilgilendirmektedir. Elinizde tuttuğunuz öykü seçkisi de hiç kuşku yok ki, var olabilmek için bu tanımlamalar içinde kendisine bir referans noktası seçmeli, belli başlı kabulleri dikkate almalıydı. Bu kitap için Fantastiğin ne olduğuna –aslında daha fazla– ne olmadığına dair, esnek olmakla beraber bir kabulde bulunuldu.
Phantasme(1) Eski Yunanca’da düş, hayal, imgelem anlamına gelmektedir. Bizim bugün Fantastik dendiğinde ilk aklımıza gelen tanım hiç şüphesiz birtakım olağandışı, hayal mahsulü ve…
Kapak Resmi: Kenan Yarar
Kapak Renklendirme: Fırat Yaşa
Kitabın Baskıları:
İlk Basım: Şubat 2005