Sierra tilt oyunlari yapmaya devam ediyor. Daha önce de 3D Ultra Pinball: The Lost Continent adında, eğlenceli bir tilt oyunu yapmışlardı. Yaptıkları tilt oyunlarında dikkatimi çeken şey ise, diğer tilt oyunlarından daha degişik ve ilginç olmaları. 3D Ultra Pinball: The Lost Continent da, buna sadece bir örnek. Yine de hiç bir tilt oyunun, Team 17 yapımı olan Addiction Pinball’dan daha iyi olacağını sanmıyorum. Bu, hemen sizi yazıyı okumaktan vazgeçirmesin. 3D Ultra Pinball: Thrillride, Sierra’nin 3D Ultra serisinin parçalarından en sonuncusu ve görünüşe bakılırsa, en başarılısı. Yazıya başlamadan önce, tiltin amacının ne olduğunu ve nasıl bir oyun olduğunu bir kaç kelimeyle anlatalım. Tilt oyunlarında asıl olay topta ve iki tane mandalınızda biter. Bu mandallar yardımıyla, topu masadaki çesitli yerlere sokup puan almaya çalışırsınız. Peki bu nereye kadar gider, bir sonu yok mu derseniz, yok derim. Çünkü tilt oyunlarında herhangi bir son bulunmaz. Yapmanız gereken sadece ve sadece puan alıp, adınızı tabelaya yazdırmaktır. Aslında ilk bakışta size sıkıcı görünebilir, ancak oyunu oynarken hiç de öyle olmadığını anlıyorsunuz. Oynadıkça, yüksek puan yapmak için hırs yapıyorsunuz ve daha çok oynayasınız geliyor. Aslında eskiden oyun salonlarında, gerçek tilti oynardık. Şimdiyse bilgisayarların yaygınlaşmasıyla, oyun salonlarında tilt makinelerine rastlayamaz olduk. Zaten hiç bir şey eskisi gibi değil. Tilt mi eskisi gibi olacak? Olmayacak tabi ki. Evet konuya giriyorum artık.
Öncelikle oyunda birbirinden farkli 15 tane masa, veya mekan bulunduğunu belirtelim. Mekan diyorum, çünkü oynadığınız alan hiç mi hiç masaya benzemiyor. Genellikle kendinizi, herhangi bir eğlence mekanını yukarıdan helikopterle izliyormuş gibi hissediyorsunuz. Hatta ilk bakışta, oyunun bir tilt oyunu oldugunu anlamanız gerçekten zor. Peki nedir bu farklı mekanlar? İsterseniz bir kaç örnek verelim; Tatilya tipinde eğlence merkezleri, ovalar, şelaleler vb. Bu örnekleri kopya koyun dolly misali çoğaltabiliriz. Bu ortamlar o kadar renkli ve hareketli ki, oyun heyecanı ile hızını hiç kaybetmiyor. Sürekli gözünüzün önünden vızır vızır bir şeyler geçiyor. Aslında bu, dikkatinizin dağılmasına sebep olabiliyor, ama oyunun yapısı bu. Alışmanız gerekiyor. Şimdi bir de oyunu, diğer tilt oyunlarından ayıran özelliklerine bakalım. Çok değişik masaların olduğunu zaten daha önceden belirtmiştim, bu bir. Bir ikincisi, diğer tilt oyunlarında olduğu gibi, bütün tilt masalarına bir anda ulaşamıyorsunuz. Siz kazandıkça, bir diğer masaya geçiyorsunuz. Bu farklar bir yana, oyun içinde kullanılan animasyonlar da oldukça eğlenceli; mesela topunuzu bir tren alıp götürebiliyor. Bu ve bunun gibi bir çok eğlenceli detayı oyun içerisinde görebilmek mümkün.
Hemen belirteyim, eğer gerçekçi bir tilt oyunu arıyorsanız, bu oyundan çok fazla bir şey beklememelisiniz. Yani bir Addiction Pinball gibi değil kesinlikle, ama kendi türünün en iyisi denilebilir. Evet biz devam edelim. Oyunda klasik tilt oyunlarının aksine, çok fazla mandalınız var. Ekranın her tarafinda gizlenmiş bir mandal görebilirsiniz. Bunlarin hepsini bir anda kontrol etmek gibi bir durumunuz yok tabi ki. Sadece top o bölgeye geldiği zaman, mandalınızı sallıyorsunuz. Genellikle ekranın bir kenarıinda, ayrı bir bölüm var, ve bu bölümlere belli yerlere topu sokarak gelebiliyorsunuz. Bu bölümlere, bonus bölümler de diyebiliriz.
Evet biraz da oyunu görsel açıdan değerlendirelim. Oyunun motoru aynı kalmış ve animasyonlarda daha fazla çeşitlilik sağlanmış. Topun grafiği de 3D Ultra Pinball: The Lost Continent ile aynı. Oyunu sürekli The Lost Continent ile karşıilaştırıyorum, çünkü dediğim gibi Addiction Pinball’la aynıi kefeye koymamız yanlış olur. Evet grafikleri karşılaştırma yapmadan değerlendirecek olursak, oldukça güzel ve yeterli oldugunu söyleyebiliriz. Düşük sistemlerde de rahatça çalışabilmesi, eski kullanıcılar tarafindan oyunun alınmasi için başlı başına bir sebep.
Sesler de oyunun genel havasına uygun, yani oldukça eğlenceli. Bunun yanında da yerinde kullanıldıklarını söylemeliyim. Çıkan sesler tam yerine oturmuş ve kaliteli. Bu konuda bir eksiğe rastlamadım. Kontrol ise bir tilt oyunu için, bahsedilecek en gereksiz konu olsa gerek. Klavyeden; sol ve sağ shift’ler mandalları hareket ettirmeye, space tuşu masayı sallamaya, enter tuşu da topu fırlatmaya yarıyor (genelde top bir yere takılınca bunu kullanırsınız, emi). Mouse’dan ise; sol tuş sol mandalı, sağ tuş da sağ mandalı hareket ettirmeye yarıyor.
Sonuç olarak, 3D Ultra Pinball: Thrillride, 3D Ultra serisine çok uygun bir oyun olarak göze çarpıyor. Grafik ve ses bakımından geliştirilmiş, ama oyunun eğlencesi yerinde kalmış. Bir kaç ufak detay da eklenmiş. Oyun, düşük sistemli kullanıcılar için de çok efendi bir seçenek olabilir. Son olarak şu sıralar değişik ve eğlenceli bir tilt oyunu arıyorsanız, alın derim, o kadar.