Ürün İnceleme

Acer Nitro 5 inceleme

Oyunculara odaklanan Acer Nitro oyuncu bilgisayarı serisi her geçen dönem yenilenen modelleri ile güncellenmeye ve kendisini değiştirmeye devam ediyor. İnceleme köşemizin yeni konuğu olan Acer Nitro 5 inceleme köşemizde AN515-58 modelinin donanım özellikleri ve tabi ki oyun performansına birlikte bakıyoruz.

Acer Nitro 5 AN515-58-75RN inceleme

Tasarım

Öncelikle Nitro 5 ailesinde içerdiği donanım ve özelliklere göre birçok model bulunuyor. Firmanın resmi sitesinde bu modeller detaylı bir şekilde listelenmiş. Bu modellerde ekran kartı, işlemci ya da bellek tarafında farklı çözümler görüyoruz. 

Öncelikle her zaman olduğu gibi tasarım tarafına bakalım. Acer Nitro serisi kompakt bir tasarıma sahip. Bu modelde de yine benzer bir tasarım çizgisi görüyoruz. 2.5 kg ağırlığı bulunan bu model sade bir tasarıma sahip olsa da özellikle havalandırma ve menteşe yapısında kendi tarzını da göstermeyi başarmış. 

Acer Nitro 5 inceleme

Plastik ağırlık bir malzeme kullanılmış. Parmak izi problemi bu modelde gözle görülür bir şekilde azaltılmış. Daha önce kullandığım modelde, arka kapak kısmında bu konuda eleştirilerim olmuştu ama bu modelde Acer problemi çözmeyi başarmış. Havalandırma mazgallarında Nitro serisinin o fütüristik izlerini görüyoruz. Daha önceki modellerde kırmızı hatların ön plana çıktığını görüyorduk. Bu modelde tasarım dilinde benzer bir yapı var ama hem Mousepad hem de bu arka kısımda sadelik korunmuş.

Kamera üst tarafta yer almasına karşın İnce çerçeve yapısını bozmamış. İkili menteşeli bir yapı kullanan cihazın arka kısmında o alıştığımız yapısını koruduğu da gözüküyor. 

1080P çözünürlüğe ve 15.6 inçlik bir ekrana sahip olan Acer Nitro 5’in bu ekranında IPS bir panel kullanılmış. Oyun oynarken ya da medya dosyalarında iyi bir netlik sağlayan bu ekranın en büyük özelliği tabi ki 144Hz yenileme hızına sahip olması. Özellikle LOL, Valorant ya da CS: Go gibi hızlı oyunlarda tabi ki yenileme hızı farkını ortaya koyuyor.

Acer Nitro 5 inceleme

Giriş Çıkış üniteleri

Giriş çıkış ünitelerine baktığımızda Acer’in eli bol olduğu gözüküyor. Sol tarafta ethernet portu ile birlikte USB 3.2 bağlantı girişine ve 3.5 mm’lik jak girişine yer verilmiş. Sağ tarafa baktığımızda ise iki adet USB 3.2 girişi ve bildirim ışıklarını görüyoruz. Cihazın arka tarafında ise HDMI çıkışı, ekran bağlantısında da kullanılan Tip C girişi ve tabi güç girişi bulunuyor. Güç girişinin arka tarafta yer alması tarasım açısından da sevdiğim bir tercih diyebilirim. Unutmadan Bluetooth bağlantısı olarak 5.2 standartına yer verilmesi de güzel bir avantaj.

Klavye tarafında çiklet bir yapı kullanılmış. Ara boşluklar yazımı kolaylaştırıyor ve yumuşak bir basımı var. Klavye üzerinde yer alan bir tuş ile Nitrosense uygulamasını açmak mümkün. Yeri gelmişken bu uygulama sayesinde klavye ışıklandırmasında özelleştirmeler de yapabiliyorsunuz. Farklı ışık animasyonları, animasyon hızı ya da ışık gücü gibi değerleri değiştirmek mümkün. 

Acer Nitro 5 AN515-58 inceleme

Yeri gelmişken Nitrosense aynı zamanda bilgisayarınızın performansını da çok net bir şekilde kontrol etmenize olanak sağlıyor. Fan kontrolünü yapabiliyor, bilgisayar performansını üç kademeli olarak ayarlayabiliyor ya da manuel olarak fan hızını değiştirebiliyorsunuz. Yine aynı şekilde Acer truharmony teknolojisini kullanan cihazda ses konusunda da geniş bir ayar menüsüne yer verilmiş. Ayrıca burada MUX Switch adı verilen, GPU ayarını da Bios’a girmeye gerek kalmadan ayarlayabiliyorsunuz.

Teknik tarafa baktığımızda Intel i7 12700H işlemcisini görüyoruz. Altı tanesi performans, sekiz tanesi verimlilik olmak üzere 14 çekirdekli bu işlemci temel frekansta 3.5 Ghz hızında çalışıyor. Turbo frekansı ise 4.70 Ghz’e kadar çıkabiliyor. İşlemci boştayken zaten çok düşük ısılarda çalışıyor. Oyun performansı tarafında ise ortalama 80 derecelere çıktığını görüyoruz. Cyberpunk 2077 gibi oyunlarda bile bu değerleri koruması oldukça güzel.

Acer Nitro 5 AN515-58-75RN inceleme

Ram tarafında ise 16 GB kullanıldığını görüyoruz. Başta da belirttiğim gibi bu serinin farklı çözümler sunan modelleri de bulunuyor. Yani 32 GB’lık versiyonu da görmek mümkün ki zaten cihaz içerisinde de iki Ram yuvasına yer verilmiş. Arttırabileceğiniz depolama tarafında ise 512 GB M.2 SSD tercihini görüyoruz. Okuma yazma hızı da gayet tatmin edici.

Cihazın iç aksanına ulaşmak oldukça kolay. Burada SSD, RAM yuvası dışında tabi ki soğutma blokları ve fanlar dikkat çekiyor. İki ayrı fan cihazın iki ayrı köşesine dağıtılmış ve aradaki soğutma blokları ile geniş alana yayılmış. Buradaki sıcaklık zaten bir arabanın ön panelini andıran ızgaralardan dışarı atılıyor. Soğutma performansını gayet beğendim. Tabi oyun oynarken ya da işlemciye yük bindiren uygulamalarda bu fanların gürültülü bir şekilde çalıştığını da söylemem lazım. 

Acer Nitro 5 incelemesi

Ekran kartı tarafında RTX 3060 kullanılması tabi ki önemli. MUX Switch özelliği sayesinde bu kartın tam performansını almanız sağlanmış. 140 Watt değerinde çalışan bu ekran kartı zaten 1080P çözünürlük için gayet yeterli değerlere sahip. Zaten birazdan yapacağımız oyun testlerinde de popüler oyunlarda nasıl bir etki yarattığını göreceğiz.

Oyun Testleri

Gelelim en önemli kısma, yani oyun testlerine. Başta da dediğim g,bi ekranın 1080P olması RTX 3060 modelinden tam performans almanızı sağlıyor. Oyunlarda 60 FPS sınırını kolaylıkla geçebiliyorsunuz. Tabi işin içerisinde ışın izleme teknolojisi girince bu değerler değişebiliyor ama tüm oyunları yüksek ayarlarda 60 FPS üzeri açması laptobun en avantajlı yönlerinden birisi.

Metro Exodus ile başlayalım. Hatta ışın izleme ayarını yükseğe getirdiğinizde yüksek aksiyon anlarında 30 fps altına nadiren düşüyor ama  tatmin edici sonuçlar veriyor. Tüm ayarlar yüksekte ve ışın izleme açıkken oyundan ortalama 50 FPS almak mümkün. Bu oyunu zaten en yüksek ayarlarda çok rahat bir şekilde 60 FPS üzeri oynayabiliyorsunuz. 

Bu yılın en iddialı yapımlarından Elden Ring özellikle optimizasyon sıkıntısı ile ön plana çıkan bir yapım. Buna rağmen tüm ayarları en yükseğe aldığınızda ortalama 50 FPS civarında akıcı bir şekilde oynayabiliyorsunuz. 

Spider-Man Remastered’a baktığımızda ise yine en yüksek ayarlarda ortalama 60 FPS ile oynayabiliyorsunuz. Bu oyunda ışın izlemeyi açtığınızda bile DLSS etkisi ile birlikte 30 FPS üzerinde bir değer almak mümkün oluyor.

Mount & Blade 2: Bannerlord tüm ayarlar en yüksekte ve DLSS kapalıyken dahi 65-70 FPS değerine ulaşmayı başarıyor. DLSS Performans moduna aldığınızda ise 90 – 100 FPS değerlerine kadar çıkmak mümkün.

Son olarak tabi ki Cyberpunk 2077’yi de unutmayalım. Görsel olarak oldukça iddialı duran oyunu tüm ayarlar en yüksekte ve ışın izleme kapalıyken DLSS performans modu ile 60 FPS üzerinde oynayabiliyorsunuz. Zaman zaman 50 FPS civarına düşse de genelde 70-80 FPS değerlerine kadar çıkabiliyor. 

Pil Performansı

4 hücreli lityum iyon pile sahip olan Nitro 5, normal kullanımda ortalama beş saat deviren bir performansa sahip. Tabi yüksek işlem gücü gerektiren işlemlerde ya da oyunlarda bu süre 3.5 saate kadar düşebiliyor. Zaten AAA dediğimiz oyunlar yüksek güç istediği için prizde takılı oynamak daha iyi performans almanızı sağlıyor.

Sonuç olarak Acer Nitro 5 serisinin RTX3060 grafik kartına sahip olan bu modeli oyunlarda 1080P’de gayet iyi sonuçlar veriyor. Bu model eğer iş, okul için bir laptop arayışındaysanız ve aynı zamanda oyun oynamayı da seviyorsanız göz atabileceğiniz modellerden biri olmuş.

Teknik Özellikler

Donanım

  • İşlemci: Core i7 12700H
  • Grafik kartı: RTX 3060 6 GB
  • Ram: 16 GB
  • Depolama: 512 GB M.2 SSD

Ekran

  • Ekran türü: LCD
  • Ekran Çözünürlüğü: 1920 x 1080
  • Standart Yenileme Hızı: 144 Hz

Ağ ve İletişim

  • Kablosuz LAN Standart: IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax
  • Ethernet Teknolojisi: Gigabit Ethernet
  • Bluetooth Standart: Bluetooth 5.2

Ara Yüzler/Bağlantı Noktaları

  • HDMI: Var
  • HDMI Çıkışı Sayısı: 1
  • USB 3.2 Nesil 1 Tip A Bağlantı Noktası Sayısı: 1
  • USB 3.2 Nesil 2 Tip A Bağlantı Noktası Sayısı: 2
  • USB 3.2 Nesil 2 Tip C Bağlantı Noktası Sayısı: 1
  • Toplam USB Bağlantı Noktası Sayısı: 4
  • USB Tip C: Var
  • Ağ (RJ-45): Var

Pil Bilgileri

  • Hücre Sayısı: 4 hücre
  • Pilin Kimyası: Lityum İyon (Li-Ion)
  • Maksimum Güç Kaynağı Vat Gücü: 230 W

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu