Bugün tamamen ZEN2 mimarisi ile desteklenen 64 fiziksel çekirdek ve 128 mantıksal işlem birimine sahip olan AMD Ryzen Threadripper 3990X üzerine konuşacağız. Bu canavarın sadece oyun oynamak için yapılmadığı kesin. Fakat bu, oyun oynayamayacağınız anlamına gelmiyor. Aynı anda video düzenleme, yayın yapma belki dosya sıkıştırma gibi işleri yaparak zamandan kazanmak için çok daha uygun bir işlemci.
Yüksek sayıda çekirdeğe sahip işlemciler fiyat performans anlamında PC oyuncuları için çok mantıklı değil. Windows 10’un bu işlemcinin tüm çekirdeklerini mantıksal işlem birimleri ile beraber rahat bir şekilde kullanamadığı ve Microsoft ile AMD’nin konu üzerinde ortaklaşa bir çalışma yapması gerektiğini de yazımızın başında belirtelim. İşlemcinin Windows 10 Enterprise ile beraber kullanıldığında bir sıkıntı oluşmadığını da eklemeden geçmek istemiyorum.
2.9 GHz base ve 4.3 GHz turbo hızlarına ulaşabilen işlemci, AMD’nin diğer işlemcilerinde de olduğu gibi yüksek önbelleğe sahip. Ryzen Threadripper 3990X, 4 MB L1, 32 MB L2 ve 256 MB kapasitedeki L3 önbellekleri ile ihtiyaçları karşılamayı hedefliyor. 3990 dolar fiyat etiketi ile satışa sunulan işlemci pek çocuğumuzun hayallerini süsleyecek türden.
24 ve 32 çekirdekli diğer Ryzen Threadripper işlemcilerde olduğu gibi 280W TDP değerine sahip olan AMD Ryzen Threadripper 3990X TRX40 yonga setli anakartlar tarafından destekleniyor. AMD, artan çekirdek sayısına rağmen TDP değerini hızlardaki düşüş ile korumayı başarmış. Tüm çekirdeklerin aynı anda overclock yapılmaya çalışılması durumunda TDP değerinin ciddi oranda artacağını unutmamak gerek.
Çok çekirdek gücü yerine tek çekirdek performansına önem veren uygulama ve oyunlarda işlemcinin performansının beklenilenden oldukça kötü sonuçlara sebep olabileceğini belirtelim. Bu durumun çoğu yazılımın henüz bu kadar çekirdeğe hazır olmamasından kaynaklanması da büyük bir gerçek. Windows 10 PRO buna dahil. 32 çekirdekli bir işlemciden 3990X’e geçiş yaptığınızda aldığınız verimin ikiye katlanmayacağını da bilmenizi isterim.
AMD, Zen 2 mimarisini TSMC’nin 7nm üretim teknoloji ile beraber son kullanıcıya ulaştırmakta. Intel’in 10nm üretim teknoloji ile mücadele ettiğini düşünürsek AMD övgüleri üzerine toplamaya bir süre daha devam edecek diyebiliriz. İşlemci sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.