Anime ve Manga #15 Eureka Seven

Evet sevgili Anime-Manga okurları, pilotunuz Ceyda Doğan evliliği sebebiyle balayına gitti, bu sebeple siz benim elime kaldınız, benim elime kaldığınız için bu hafta anime-mangayı ben yazıyorum, alt başlıkta yaptığım iğrenç espriyi mazur görürsünüz umarım.

Size çok fazla bilinmeyen, bilenlerin ise gerçekten çok sevdiği ve değer verdiği bir yapım olan Eureka Seven’dan bahsetmek istiyorum. Japonların “Mecha” dediği türde verilen eserler arasında oldukça özel bir yere sahip olan Eureka Seven, gerçekten türün meraklıları için çok “özgün” bir yapımdır.

Eureka Seven ya da diğer adıyla E7, BONES tarafından şekillendirilen bir animasyondur. Peki ama kimdir Bones nedir Bones?

BONES (Kabushiki Kaisha Bonzu) Japon bir animasyon stüdyosu ve belki de en iyilerinden biri. Bu adamlar RahXephon, Wolf’s Rain, Scrapped Princess, Eureka Seven, Darker than Black, Full Metal Alchemist gibi pek çok efsanevi serinin adaptasyonlarını yaptılar ve gerçekten muhteşem bir iş çıkarttılar.

Eureka Seven ise BONES’un en önemli işlerinden birisi. Bandai Entertainment tarafından verilen konsept önce BONES tarafından reddedilip daha sonra Shoji Kawamori’nin tasarımlarını değerlendirmek üzere kabul edilirken, son halini BONES’un ellerinde almıştır. Tomoki Kyota tarafından yönetilen seri Dai Sato tarafından yazılmıştır.

17 Nisan 2005’te başlayan Eureka Seven, 50 bölüm sürmüştür. Her bölümü ayrı bir şarkının adını taşıyan yapım, muhteşem soundtrack albümü ile öne çıkar.  Flow, Supercar, Halcali, Nirgilis, Home Made Kazoku gibi pek çok ünlü Japon grubu tarafından bestelenen tema müzikleri ile akıllarda yer eden E7, daha sonra aynı isimli albümü ile adından söz ettirmeye devam ettirmiştir.

Eureka Seven’ı bu kadar önemli yapan şeylerden biri kesinlikle kendisine has hikaye kurgusu ve bu kurgunun kullanılış tarzı. Klasik Shonen yapısına dahiliyet gösteren hikaye (Shonen: Erkek çocuklar için yapılan anime türü) Renton Thurston isimli 14 yaşında bir çocuğun ve aynı yaşlarda mavi saçlı bir kız olan gizemli Eureka’nın etrafında şekillenir.

Hikayeyi çok özet geçmem gerekirse; Renton kendi halinde hayatını yaşamaktayken şans eseri tanıştığı Eureka’ya tutulur ve Eureka’nın dahil olduğu Gekkostate isimli bir terörist grubun içerisinde kendini bulur, böylece olaylar gelişir.

Amaçları belli olmayan ve eski asker Holland Novak tarafından yönetilen bu grubun iç dinamikleri, Coralian isimli varlıklar ve Eureka’nın gizemi arasında kalan Renton, bir şekilde E7’nin dünyasında kendi yolunu bulmaya çalışır

.
“Başlangıç ve sonuç önemli değildir önemli olan yolculuk ve ardında bıraktıklarıdır” sorusuna çok güzel cevaplar veren E7, 14 yaşında bir erkek çocuğunun kendini bulma macerasını bize oldukça dramatik ve duygusal bir şekilde verir.

Eureka Seven, dünyası ve bu dünyanın üzerine kurgulanışı açısından oldukça özgün. Kendine ait  detaylı bir dünyası, kozmolojisi ve politikası var. Seriyi izledikçe karşınıza çıkacak olan Coralian, Trapar, Lifting, LFO ve Compac Drive gibi kavramlar kendi içerisinde oldukça geniş hikaye kancaları sunarken, izleyicinin hayal gücünden kuvvet alarak temalaşıyor.

Görsel olarak BONES kalitesinden ödün vermiyor, orijinal tasarımlar, muhteşem ve uyumlu renk paleti, birbirinden özgün mecha tasarımı ile birleştiği zaman, Eureka Seven tam bir görsel şölen halini alıyor.

Bandai tarafından yapılan üç adet video oyunu, manga serisi, romanlar ve bir adet filme sahip olan Eureka Seven, 2000’lerin en sağlam uzay operalarından birisi.

Eğer mecha türünü seviyorsanız ve yoğun dramatik hikayelerden hoşlanıyorsanız, bir de “uzay, bilim kurgu falan bunlar hep benim işim!” diyorsanız, kesinlikle pişman olmayacağınız bir yapım Eureka Seven.

Exit mobile version