Anime ve Manga #32 Dragon Ball

“Hepimizin içinde bir kahraman vardır. O bizi dürüst kılar, bize güç verir, bizi bilge gösterir ve sonunda, gururla ölmemizi sağlar. Hatta bazen istikrarlı olup, en çok değer verdiğimiz şeyden uzak kalırız; hayallerimizden.” – Son Goku

Gezegenleri etkileyen inanılmaz savaşlar, süper güçlü ve dünyayı korumaya ant içmiş kahramanlar. Her birini bir araya getirdiğimizde, içerik biraz garipleşiyor. O zaman sizlere kısa bir açıklama yapayım. Bu haftayı aksiyon, macera, komedi, dövüş sanatları ve bilim fanteziyi bir araya getiren bir anime ve mangayla açalım. Sizleri 1984 yılına götürüyorum, Dragon Ball dünyasına hoş geldiniz.

Dragon Ball, Batı’ya Yolculuk isimli bir Çin romanından esinlenerek yaratılmış ve Goku ise Maymun Kral isimli bir karakterden ortaya çıkmıştır.

Dragon Ball’un hikayesi; ormanda tek başına bir kulübede yaşayan Goku ile başlar. Büyük babası Son Gohan’dan kalan dört yıldızlı Ejder Topu’yla yaşamaktadır. Ejder Topu’nu büyük babası zanneden Goku, bir gün Bulma isimli bir kızla tanışır. Bulma da Ejder Topları’nı aramaktadır. Ejder Topları’nın bir efsanesi vardır. Bu efsaneye göre Ejder Topları’nın yedi tanesi toplandığında ve doğru cümleler söylendiğinde, Ejder Shenlong gelmekte ve istenilen “tek bir” dileği yerine getirmektedir, ardından bu toplar tekrar dünyanın belirli bölgelerine dağılmaktadır. Böylece Bulma ve Goku’nun Ejder Topları’nı arama macerası başlamıştır.


Küçük Goku ve Kamehameha Dalgası

Yolculukları sırasında Goku’nun manevi büyük babası olan Gohan’ın öğretmeni Master Roshi ile tanışan ikili, ondan yardım da alırlar. Kadınlara olan düşkünlüğü Master Roshi’yi dayanılmaz bir adam yapmaktadır ancak özünde oldukça güçlü biridir. Bulma’nın amacı, dünyanın en yakışıklı erkek arkadaşına sahip olmaktır ve bu yüzden Goku’yu peşinde sürüklemeye başlar ancak Ejder Topları’nın peşinde olan tek kişiler, onlar değildir. Birçok insan kendi dileklerini yerine getirmek için, Ejder Topları’nın peşine düşmüştür ve hepsi iyi niyetli değildir. Yolculuklarına devam etmeden önce Mater Roshi, Bulma ve Goku’ya Kinto-un’u hediye etmiştir. Kinto-un, sadece temiz ve saf kalpli insanların binebildiği bir buluttur ve Goku’nun gelecekte çok işine yarayacaktır.

Toplamda 42 ciltlik mangası olan Dragon Ball, 1984 -1995 yılları arasında bekleyenleriyle buluştu. Dragon Ball’un ilk animesi ise 1986 yılında görüldü ve devam animesi Dragon Ball Z ismiyle Daisuke Nishio yönetmenliğinde çekildi. Dragon Ball’un birçok anime filmi ve TV serisi de mevcut.

TV Serileri:
-Dragon Ball (TV Serisi) (1986)
-Dragon Ball Z (TV Serisi) (1989)
-Dragon Ball GT (TV Serisi) (1996)
-Dragon Ball KAI (TV Serisi) (2009)

Anime film ve özel bölümler:
-Dragon Ball: Shen Long no Densetsu (Film) (1986)
-Dragon Ball: Majinjou no Nemuri Hime (Film) (1987)
-Dragon Ball: Makafushigi Daibouken (Film) (1988)
-Dragon Ball Z: Ora no Gohan wo Kaese! (Film) (1989)
-Dragon Ball Z: Konoyo de Ichiban Tsuyoi Yatsu (Film) (1990)
-Dragon Ball Z: Chikyuu Marugoto Chou-Kessen (Film) (1990)
-Dragon Ball Z: Tatta Hitori no Saishuu Kessen – Freezer ni Idon da Z Senshi Songokuu no Chichi (TV Özel) (1990)
-Dragon Ball Z: Zetsubou e no Hankou! Nokosareta Chousenshi – Gohan to Trunks (TV Özel) (1993)
-Dragon Ball Z: Super Saiyajin da Songokuu (Film) (1991)
-Dragon Ball Z: Tobikkiri no Saikyou Tai Saikyou (Film) (1991)
-Dragon Ball Z: Gekitotsu! 100-oku Power no Senshitachi (Film) (1992)
-Dragon Ball Z: Kyokugen Battle! Sandai Super Sayajin (Film) (1992)
-Dragon Ball Z: Moetsukiro! Nessen – Retsusen – Chou Gekisen (Film) (1993)
-Dragon Ball Z: Ginga Girigiri! Bucchigiri no Sugoi Yatsu (Film) (1993)
-Dragon Ball Z: Kiken na Futari! Super Senshi wa Nemurenai (Film) (1994)
-Dragon Ball Z: Super Senshi Gekiha! Katsu no wa Ore da (Film) (1994)
-Dragon Ball: Saikyou e no Michi (Film) (1996)
-Dragon Ball: Ossu! Kaette Kita Son Goku to Nakamatachi (TV Özel) (2008)

Dragon Ball’un ilk TV serisi komedi türünde kendisini gösterirken, Dragonball Z serisi kendisini aksiyon sahneleriyle ön planda tuttu. Dragon Ball Z, süper Saiyajin’lerle daha da farklı bir hale büründü ve Goku da dahil olmak üzere, birçok karakterin büyüdüğünü gördük. İşin güzel tarafı da bu zaten, animedeki karakterlerin güçlendiğini görüyor ve bildiğiniz dizi tadında, animeyi takip etmeye başlıyorsunuz.

Dünyayı yok etmeye çalışan, hatta tüm evreni kontrol etmek isteyen, inanılmaz güçlere sahip varlıklara karşı ayakta durmaya çalışan Goku’nun maceraları, çerez kıvamında izleniyor. Aranızdan bazılarının izlediğini düşünerek “dakikalarca bakışan ve sadece konuşup, aksiyona gimeyenlere ne diyeceksin?” diye sorduğunu duyar gibiyim.

Tamam kabul, bazı bölümler gerçekten can sıkabiliyor ancak TV serilerinin ara sezonlarına yerleştirilen anime filmleri, kendisini bu konuda affettiriyor, en azından çoğunluğunu.

Arkadaşlık, fedakarlık, güç, komedi, eğlence, sevgi ve daha fazlasını içerisinde barındıran Dragon Ball, kimi zaman gözlerinizi bile dolduracak ve tüm serileriyle arşivlenmeyi hak ettiğini gösterecek.

İyi seyirler

Exit mobile version