Ürün İnceleme

ASUS G75VW

Asus’un oyun dünyasına donanım anlamında yaptığı katkı herkes tarafından oldukça iyi biliniyor. Özellikle ekran kartları ile bu konumda yerini sağlamlaştıran üretici firma son çağın modası mobiliteye en iyi şekilde ayak uyduran firmalardan bir tanesi. Üstelik bunun alanın her bölgesine ayrı bir özen göstererek yapıyor.

Oyun kısmı da bunlardan bir tanesi. Başta da söylediğimiz gibi pek çoklarınız tarafından Asus ismi duyulduğunda ilk akla gelen PC bileşenleri olur. Bugün inceleyeceğimiz Asus G75V model oyun laptop’ı da bir bileşen olmasa da oyun için üretilmiş sağlam bir cihaz.

Eski zamanda oyuncu dediğimiz kişi günlerce evde oturup gerek tek başına gerek arkadaşları ile birlikte saatlerce oyun oynayan ve dışarıdaki insanlar tarafından bu konuda eleştirilen kişilerden oluşurdu. Aslında oyunculuk, bahsettiğim şey hardcore oyuncu olmak, çok fazla değişmedi ancak gelişen teknolojinin mobilite anlamında oldukça ilerlemesi ile en azından evlerde bir hapis durumu çok da söz konusu değil.

Ufacık akıllı telefonlar, onların ağabeyleri tabletler ve hata bazı netbook’larda çok sağlam grafiklerde oyunlar oynanırken eskiden “PC’den sonra gelen kral” olan dizüstü bilgisayarları da geride kalacak değillerdi elbette. Onlar da kısa zaman içinde gelişip evrimleşerek kendilerini bu zamana hazırladılar. İşe onlardan bir tanesi de bugün inceleyeceğimiz ASUS G75V oyuncu laptop’ı.

2006 yılında başlayan ve yükselen bir ivme ile yoluna devam eden Republic of Gamers serisinin yeni meyvelerinden bir tanesi G75VW. Özellikle Intel’in geliştirdiği Ivy Bridge mimarisinin mobil versiyonu ile bu işlemcilerin sadece mainstream laptoplar için değil aynı zamanda oyuncu laptopları için de gayet yeterli olduğunu gösteriyor.

İşlemci konusunda bizlere hoş bir sürpriz sunan G75V grafik kartı konusunda oldukça tatmin edici. İçerisinde Nvidia’nın eski Fermi yongasının yenilenmiş hali ile geliştirilen GeForce GTX 670M ekran kartı bulunuyor. Belki hissiyat açısından bizleri biraz zedelese de karşımızdaki laptop’ın içinde Core i7-3720QM işlemci ve bir adet GTX 670M kombinasyonu bulunduğundan dolayı etkili bir sistem var. Diğer bileşenler de bu konuda ASUS’un ciddiyetini bizlere sergiliyor.

Aşağıda ASUS’un global sitesinden alınmış G75V’nin teknik özelliklerinin önemli kısmını görebilirsiniz.

Tasarım
Bir oyuncu için karizma oldukça önemlidir. Dolayısı ile iş, kullandığı cihazın renk ve tasarımına geldiğinde bazı bileşenlerden çok daha büyük önem arz eder onlar için. Ne de olsa ilk intibayı her zaman için bu iki unsur belirler.

Bir oyuncu laptop’ı olarak hazırlanan G75V’nin oldukça geniş bir yapısı var ve bu şaşılacak bir durum da değil. Nitekim oyuncu laptop’larının şu an ki durumu bu yönde ancak daha düşük güç tüketiminde bulunan donanım cihazları ile kısa zamanda bu kabarık, şişman laptopların yerini aynı güçte daha inceleri alacaktır.

Kalınlığı en yüksek noktada 46 mm’e kadar çıkan ASUS G75, 415 mm genişliğe ve 320 mm’lik bir uzunluğa sahip. Bu da onu katlayıp elde götürmeyi çok da rahat bir şekle sokmuyor açıkçası. Üstelik bataryası ile birlikte 4.5 kg’lık bir ağırlığı da  cihazın mobilitesini biraz baltalıyor.

Siyah dış görünümünün yanında koyu gri klavyesi belki renkler açısından sanatsal bir tasarım değil ancak gözü bozacak bir uyumsuzluk da yaratmıyor.

Öte yandan 17.3 inçlik bu laptop’ın bizlere sağladığı avantajlardan bir tanesi de tam donanımlı bir klavye. Her ne kadar şu anda benim incelediğim laptop’ta İngilizce klavye bulunsa da Türkçe versiyonunda çok farklı olmayacaktır. Nitekim tam donanımlı bir klavye benim için her koşulda artı bir özelliktir.

Geniş klavye yapımızın bir avantajı tuşlar arasında yeterince boşluk bulunması ve bu şekilde kullanımı oldukça kolaylaştırması oluyor. Tuşlardaki hissiyat da yerinde. Mekanik bir klavye bulunmuyor G75’te lakin buna rağmen bir oyun bilgisayarında da bu hissiyatın o kadar da büyük önemi yok. Fakat klavye konusunda bu cihazı nasıl kullanırsanız kullanın çok fazla bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Nitekim tuşlar arasındaki mesafeler ve tam donanımlı bir klavye ile aradığınızı rahatça bulabileceksiniz. Yine de kişisel olarak benim için tek eksi yanı Enter tuşu oldu. Hayatım boyunca küçük Enter tuşlarından fazla haz etmediğim için ne yazık ki neredeyse bütün laptoplarda bu tuşun benim için klavyedeki en büyük problem olduğunu itiraf etmeliyim. Ben o klasik ters L şeklindeki Enter tuşarını seviyorum. Elbette bu benim kendi görüşüm fakat eminim benimle aynı hissiyata sahip pek çok insan da bulunuyordur.

Son dönem klavyelerdeki bir diğer olmazsa olmaz özellik de backlighting özelliği. İşlevinin yanında görünüş açısından da oldukça tutulan bu özellik G75V’de de mevcut fakat tek çeşit olarak. Tek renkten oluşan backlightin’in dört seviyeli bir aydınlatma ayarı mevcut ve bunu klavye üstündeki kısa yol tuşları ile halledebiliyorsunuz. Backlight’ın son seviyesi %90 karanlık bir ortamda bile çok rahat bir görüş sağlıyor açıkçası. Ve mavi tonundaki bu ışık ile ekranı kapattığınızda bir Tron havasının da oluştuğunu belirtmeliyim.

Touchpad kısmı ise laptop’ın genel siyahından biraz daha açık bir renkte yapıldığı için karanlıkta bile sınırları rahatça farkedilebiliyor. Parmağınızın kolayca kaymasını sağlayan yapısı sayesinde rahat bir kullanım sağlayan touchpadin çoklu dokunmatik özelliği ise zoom-in zoom-out özelliklerinizi -en azından iki elinizi de kullanarak- kolayca yapmanızı sağlıyor, bunun yanında artık touchpad’lerin çoğunda gördüğümüz scroll up-down özelliği bu pad üzerinde bulunmuyor malesef.

Alt kısmındaki tuşların geniş ve yumuşak bir basış hissine sahip olması belki sert kullanıcılar için sorun teşkil edebilir fakat kullanımı rahat. Zaten bir oyuncu bilgisayarında çoğunlukla ayrı bir fare kullanacağı için touchpad kısmının bu cihazda büyük bir önem teşkil ettiğini de düşünmüyorum. Kısacası genel olarak G75’in touchpad’i için vasatın biraz üstü diyebiliriz.

Tasarım kısmının ucundan da olsa etki ettiği bir nokta da fan bölgesi. G75’in fanları  arka kısımda olması benim bir laptop’tan bekleyeceğim şeyerden bir tanesi. Gerek fare tutan elin gerekse ASWD tuşlarında bulunan elin yanlardaki fanlardan rahatsız olması pek çok kez başıma gelmişti.

Fanın ses düzeyine gelcek olursak, cihazın fanından çok fazla şikayetçi olmayacağınızı belirtmek isterim. Zaten boşta dururken ya da oyun harici bir işlem yaparken fanın çalışıp çalışmadığını anlamak bile güç. Sesi bırakın üst seviye bir sıcaklık dahi hissetmiyorsunuz.

Oyunlarda ise fan üstüne düşen görevi fazlası ile yerine getirirken ne kendisini kasıyor ne de oyununuzu rahatsız edecek dereceye getiriyor. Arka kısımda bulunan fanın bir özelliği de ısınsa bile bu ısıyı şase tarafına çok fazla taşımaması. Uç durumlarda bile cihazın alt kısmı 30-35 derecenin altında kalırken klavye kısmı 25 dereceyi çok az geliyor. Kısacası G75’in fanı konusunda büyük bir gülücük koymamız gayet yerinde olur.

Görüntü ve Ses Kalitesi
Laptop’lar ilk olarak iş dünyasının hareket ederken de işlerin uzak kalmaması için tasarlandığından bir süre boyunca şu an işleyeceğimiz alana çok da fazla önem verilmediğini bilirsiniz. Elbette bu bahsettiği neredeyse yüz yıllar öncesineydi. Lakin artık bir multimedya aracı olarak gözülen laptop’ların donanımsal özelliklerinden en önemlisini görünü ve ses kalitesi oluşturuyor. Eğer bu iş bir oyuncu laptop’una uygulanıyorsa o zaman ciddiyet bir kat daha artıyor.
G75’in görüntü açısından en güzel yanı ise 17.3 inçlik ekranın çerçevesi. Dediğimiz gibi tasarım anlamında masküler yapıda bulunan G75 bunu sadece köşeli uçlarından değil fazla süslü püslü olmamasından da alıyor. Üst kapakta bulunan Republic of Gamers logosunun bile aynı renkte bir işlemeden ibaret olması da bunu kanıtlıyor.

Özellikle mat bir siyahın seçilmiş olması hem dokunduğunuzdaki hissin ele daha hoş gelmesini hem de ekran çevresindeki çerçeveden yansımanın ortadan kaybolmasını sağlıyor. Orta güçteki backlight ve 11 seviyeli aydınlık ayarı en üst seviyede ortalama bir aydınlatma sunuyor diyebiliriz.

Ekranın renk kalitesi ise bir oyuncu laptop olduğu için en iyi oyunlarla belirlenir diye düşünüyorum ve sanırım şu zamanda buna en uygun oyun da Diablo 3 olurdu. Özellikle serinin yeni oyununun renk açısından daha canlı ve pastel tonlara sahip olması da testimiz için daha kullanışlı oldu. Dolayısı ile baktığımızda ekrandaki renklerin ciddi anlamda kaliteli gözüktüğünü söyleyebiliriz. Siyah tonları ise ortalamanın üzerinde seyrediyor. 1920×180 çözünürlüğe sahip bu laptop’ın sizlere sunduğu 6X Bluray oynatıcı sayesinde de 1080p videoların gerçek kalitede izlemesine olanak sağlıyor.

G75V’nin 3D özelliği kısayol tuşu olarak klavyenin üstünde açma kapa düğmesi üzerine kullanılmış. Yanında gelen shutter 3D gözlüğü ile birlikte her oyunu –desteklediği derecede- 3D oynamanın zevki de ayır yaşanıyor, gerçi bunu Diablo 3 için fazla tavsiye edemem ama bu tamamen oyundan kaynaklı bir durum.

Ses kalitesi açısından donanımsal olarak yüksek derecede bir kalite sunmayı amaçlayan ASUS maalesef yazılımsal açıdan bazı sorunlarla karşılaşabiliyor. Alt kısımda bulunan subwoofer ve kalvye üstünde yer alan hoparlörler tizler kaynağına bağlı olarak bir laptop’tan beklenenin üstünde ses seviyesine ulaşabiliyor. Bass’ların ve tizlerin de dengeli bir şekilde gelmesi cihaza bir artı daha katıyor. Ancak bize gelen laptop’ta yazılımsal olarak oluşan bir sorundan da bahsetmek gerek. Nitekim 64-bit işletim sistemine sahip laptop da bazen kulaklığı taksanız da sesin hoparlörlerden gelme ihtimali yüksek.

Mobilite ve Batarya
Önceden de bahsettiğimiz gibi G75 oldukçe geniş ve ağır sayılabilecek bir laptop. Bu da onu kolaylıkla bir çantaya atıp götürmenize engel oluyor. Öte yandan takoz misali şarj aleti de bunun cabası. Kısacası gözünüz bu laptop üzerinde ise şimdiden büyükçe bir çanta da bakmaya başlayın deriz.

Hareket halindeyken kullanım esasını elbette batarya ömrümüz belirliyor ve G75’in takoz benzeri bir şarj aletine sebep duymasını da buradan anlıyoruz zaten. Hoş bu bir oyuncu bilgisayarı olduğunu düşünüp batarya ömrü konusunda fazla serzenişte bulunmanın çok da mantıklı olmadığını söylesek de son zamanlardaki “güç” gösterisinde G75’in tam ters yönde ikamet etmesi üzülecek bir durum. Üstüne bir de 3D’yi eklediğinizde batarya ömrü diye birşeyin kalmadığını ve yarım saat içerisinde cihazın size ilk uyarıyı verdiğini göreceksiniz.

Bütün bunların kullanılmaması durumunda bile cihaz üzerindeki 74 Whrs bataryanın sizi normal kullanım koşullarında en fazla 3 saatliğine idare edecekir.

Performans
Bize gelen ASUS G75V’nin içerisinde 2.60 GHz hızında Intel Core i7 3720QM işlemci, 16 GB DDR3 1600 MHz SDRAM ve GeForce GTX 670M bulunuyor. Bunun yanında bir adet 750 GB HDD ile bir adet 256 GB’lık SSD bulunuyor. Öte yandan cihaz üzerinde 6X’lik bir Bluray oynatıcı, sağ ve sol taraflarına ikişer olarak dağıtılmış 4 adet USB 3.0 girişi, bir adet HDMI girişi, bir adet VGA girişi, micro SD kart girişi ve bir adet mini Display port girişi mevcut.

Oyun konusuna gelecek olursak ASUS G75V sizleri belki en üst düzey performansa her zaman için taşımayacak olsa da tatmin edici bir seviyede tutacaktır kesinlikle. Anti-Aliasing ve maksimum detaylardan feragat etmeniz durumunda GeForce GTX 670M sizi yeterince tatmin edecektir. Diablo ve benzeri grafiklerdeki oyunlar aksiyonu dolu dolu yaşamanıza rağmen sizlere yüksek ayarlarda oynanış sunarken Alan Wake gibi oyunlarda biraz zorlanıyor.

Dolayısı ile her oyun en yüksek detayda olsun istiyorsanız G75 sizin beklentilerinizi %100 karşılamaz ancak beklentilerinizi bir alt basamakta tutarsanız onunla çok eğlenceli zamanlar yaşayabilirsiniz.

Oyunlara göre FPS değerlerine baktığımızda demin de dediğimiz gibi birçok oyunda yüksek seviye sizleri FPS açısından memun edecektir.

GPU değerlerinde ise 3D Mark testinde elde edilen sonuçlar G75’in serinin eski modellerinin ötesinde olduğunu gösteriyor.

3DMark 03    49544
3DMark 05    28810
3DMark 06 ( 1280×1024)    20465
3DMark Vantage    12716
3DMark 11    2998

Sonuç
Geniş yapısı, ağırlığı ve kullanım amacına göre bataryasının yetersiz kalması ASUS G75V’nin eskileri olsa da o bir oyun laptop’ı olduğu için sadece sözde kalan eksiler olarak değerlendirilmesi gerekir. Nitekim içerisindeki donanımın size sunduğu imkanlar sayesinde bu cihazı seveceğinizi düşünüyorum. ASUS G75V bir oyuncu bilgisayarı ve kendisi bir oyuncu bilgisayarından bekleneni tam anlamıyla veriyor.

Kullanımı rahat klavyesi, görüntü kalitesi yüksek geniş ekranı ve sağlam donanımı ile ASUS G75V masaüstü PC’nizden ayrıldığınızda veya arkadaşınızın evinde toplanıp online oyunlar atacağınız zamanlarda sizin en iyi arkadaşınız olacaktır kesinlikle.

Fiyat: KDV dahil 2,500 TL

Artılar: Tam donanımlı rahat kullanımlı klavye, çoklu dokunmatik touchpad, Ivy Bridge destekli sağlam sistem, yüksek ses kalitesi

Eksiler: Oldukça geniş yapısı ve ağırlığından dolayı taşınması o kadar kolay değil, düşük batarya ömrü

Puan: 9/10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu