Avengers Infinity War İzledik / Spoiler olmayan inceleme

Dile kolay tam 10 yıl… 10 yıldır Marvel‘ın tane tane işlediği ve hepimizin büyük bir merakla beklediği Avengers: Infinity War nihayet geldi. Spoiler olmadan bunu size incelemeye çalışacağım. Filmin ilk fragmanında Thanos‘un sislerin arasından çıktığı an yaşadığım duygular neyse, filmi izlediğimde de onu yaşadım diyebilirim. Avengers: ınfinity War, serinin diğer filmlerinde olduğu gibi tabi ki Blockbuster diye tabir ettiğimiz bir film. yani o gözle değerlendirmek gerekiyor biraz da. Yine de o kadar güzel işlenmiş, o kadar güzel ayrıntılar ile dolu ve o kadar güzel bir şekilde uyarlanmış ki bu kavramdan sıyrılıp Marvel‘ın adeta kendi külliyatını oluşturduğunu ve Infinity War ile bunu taçlandırdığını da söyleyebilirim.

Avengers Infinity War İzledik / Spoiler olmayan inceleme

Detaylara geçmeden öncelikle filmin kritiğini yapacağım bu yazıda herhangi bir spoiler olmayacağını söyleyeyim. Sadece fragmanlar üzerinden yayınlanan bazı sahnelere değineceğim. Yani daha önce fragman dahi izlemediyseniz, şimdiden koşarak uzaklaşabilirsiniz ama fragman izlediyseniz film hakkında bir spoiler olmayacak. Daha çok karakterlere, filmin gidişatına değineceğim. Çünkü o kadar güzel sürprizler var ki kesinlikle bu sürprizleri filmi izlerken görmeniz gerekiyor. 

Infinity War daha ilk dakikasından itibaren sizi olayların içerisine dahil ediyor. Filmin daha ilk dakikasından itibaren yüksek başlayan tempo, filmin sonuna kadar aynı seviyede devam ediyor. Hatta alıştığımız Marvel logosu dönerken bile filmi dair bazı diyalogları ve girişi görüyorsunuz. Bu kadar karakteri filme sığdırmaya çalışan Russo Kardeşler, anlaşılan logo kısmını bile boş geçmemiş. Kısacası filmin açılışı için alıştığımız şekilde bir giriş ya da gelişme yok diyebilirim. hani bazı filmler izlersiniz, giriş gelişme yaşanır ve son 20, 25 dakikasında full yüksek tempo devam eder. İşte Marvel Sinematik Evreni‘ni uzun metraj bir film olarak düşünecek olursak, Infinity War‘un bu sondaki 20, 25 dakikaya tekabül ettiğini de söyleyebiliriz.

Infinity War fragmanlarda da gördüğümüz gibi 3-4 farklı sekansa ayrılmış durumda. Tüm bu sahneler birbirleri ile bağlantılı olsa da kahramanların ayrıldıklarını ve kendi hikayelerinde Thanos‘a karşı giriştikleri mücadeleyi izliyorsunuz. Tabi hikayenin belli noktalarında kesişen karakterler olduğu gibi birbirleriyle hiç karşılaşmayan karakterler de bulunuyor. Yine de bu farklı karakterlerin Thanos ile karşılaştığını görüyoruz. Unutmayın, fragmanlarda gördüğümüz gibi Thanos‘ta uzay taşı var, doğal olarak mekan farketmeksizin tüm karakterler ile o ya da bu şekilde bir araya geliyor.

Film bildiğiniz Thanos‘un Sonsuzluk Taşları‘nı bir araya toplamak istemesi üzerine kurulu. Bu konuda hem yeteri kadar sürprize hem de beklediğimizden farklı ilerleyen sahnelere sahip. Doğal olarak filmin merkezine de daha önce Kevin Feige‘in de söylediği gibi Thanos konumlandırılmış. Fragmanda da gördüğümüz geçmiş sahneleri ile birlikte hem karakterin kişiliği hem de amacı üzerine yeteri kadar bilginin verildiğini görüyoruz. Bu konuda çizgi roman serisinden ayrılıyor ama Marvel‘ın iyi bir şekilde uyarladığını ve bu uyarlamanın beni tatmin ettiğini söyleyebilirim. en azından filmi izledikten sonra yıllarca ufak sahneler ile yetindiğimiz Thanos hakkında çok daha fazla bilgi ile ayrılıyoruz.

Thanos‘un duruşu ve kişiliğine geldiğimizde ise beklediğinizi bulacağınızı söyleyebilirim. Deli Titan tüm heybeti ile filme aktarılmış ve gözüktüğü her sahnede o iri cüssesi ile sizi etkilemeyi başarıyor. Karakterin sesi, o heybetli duruşu ve amacı doğrultusunda gözünü bile kırpmadan yoluna devam etmesi, Josh Brolin‘in mimikleri ile bir araya gelince ortaya yıllardır hayalini kurduğumuz karakteri çıkarmış. Ne eksik ne de fazla.. Tabi işin bir de Black Order kısmı var. Bu karakterlerin dahil olduğu sahneler gayet keyifli ama filmin geneline baktığımızda derinliği olmayan ve figüran olarak kalan karakterler olduğunu da söylemem gerekiyor. Thanos hakkında eklemem gereken bir diğer nokta da CGI efektleri. Yani o kadar güzel çalışmışlar ki, neredeyse Josh Brolin‘in gerçekten de böyle gözüktüğünü felan düşünmeye başlıyorsunuz. Bu noktada kötü karakter nasıl olmalı sorusunun da cevabını vermiş Marvel. Hem görsel olarak hem de hikaye anlamında..

Espriler ve bu esprilerin tonlamaları Marvel filmlerinde hep önemli olmuştur. Hatta bu konuda çok sevdiğim filmler olduğu gibi bu dengeyi korumadığını düşündüğüm filmler de var. Örneğin Guardians of the Galaxy‘nin ilk filmi bu konuda şahane bir denge tuturmuştu, 2.filmde ise tam tersini görmüştük. Infinity War‘ın bu konuda oldukça dengeli olduğunu söylemeliyim. Zaten espriler genel olarak sivri dilli karakterlere yüklenmiş ve sahne bütünlüğünü kesinlikle bozmuyor. Yani çok ciddi bir sahne espri yapacağım kıvamında ziyan edilmemiş. Bu konuda rahat olabilirsiniz. Film güldürmesi gereken yerlerde güldürüyor ama dediğim gibi bu durum iyi bir dengede ilerliyor. 

Bir diğer nokta ise hepinizin merak ettiği dramatik sahneler ve filmin genel tonu hakkında. Bu konular özellikle filme gitmeden önce en büyük tereddütlerim arasındaydı. Zaten filmi genel olarak beğenmemin nedeni de bu tereddütümü yıkmış olmasından kaynaklanıyor. Örnek verecek olursam Civil War genel olarak koyu tonlarda bir filmdi, hatta çoğu sahnesinde bunu izleyiciye hissettiriyordu. Demir Adam’ın ailesi, karakterlerin fikir ayrılığına düşmesi ya da ikonik hale gelen Cap, Winter Soldier vs Iron Man kapışması filmin tonunu koruyordu. Ama bir müddet sonra Civil War, özellikle hava alanı sahnesinde sanki iki mahallenin çocukları kapışmış da karşı karşıya gelmiş izleniminden kurtulamıyordu. İşte Civil War‘da zedelenen bu ton, Infinity War’da karşınıza çıkmıyor. Koyu olması gerektiği yerde koyu olmayı başaran bir film ile karşılaşıyorsunuz. Ha ayrıca çok fazla detay vermeden filmdeki karşılaşmaların da hem görsel hem de kareografi anlamında gayet iyi olduklarını söylemek istiyorum.

Başta da dediğim blackbuster türünün en ikonik ve gereksiz sahnelerinden birkaç tanesine Infinity War’da da yer verilmiş. Zaten film hakkında sevmeyeceğiniz ve gereksiz bulacağınız sahneler de bunlardan ibaret. Bu sahneler filmin genelinde oldukça küçük bir yer kaplıyor. Buna rağmen neden sonuç ilişkisinde önemli bir rol oynadıkları için benim biraz canımı sıktılar da diyebilirim. Keşke bu sahneleri başka bir şekilde ele alsalarmış demeden duramadım ki bunu yapmaları çok da kolay olabilirmiş.

Avengers Infinity War, görebileceğiniz en büyük sinema olaylarından birisi. Bu kadar çok ve önemli karakteri bir arada görmek gerçekten de insana, hele ki çizgi roman severlere büyük bir haz veriyor. Bu kadar çok karakterin olması filmi büyük bir karmaşaya sürüklememiş, aksine tıpkı Marvel Sinematik Evreni gibi bu filmin de gayet net ve oturaklı bir bütünlüğü bulunuyor. Bu arada filmde 1 tane sürpriz son bulunmakta. Bu sürpriz son hem ilerisi için önemli hem de gayet güzel ve adına yarışır bir son olmayı başarmış. Bu nedenle yazılar çıkınca salonu terketmeyin derim. 

Sonuç olarak kahraman filmlerini ya da Marvel filmlerini sevin ya da sevmeyin.. Bir sinema sever olarak bu filmi kesinlikle kaçırmamanız gerektiğini düşünüyorum..

Exit mobile version