Nedense şu sıralar oyun yapımcıları 2. Dünya Savaşı konulu oyunlara merak saldı. RTCW ve MoH’ın müthiş bir ilgi görmesiyle yapımcılar kollarını sıvadı ve nazileri öldürebileceğimiz oyunlar yapmaya başladılar. Gariptir ama 2. D.S konulu FPS ler daima ben ve benim gibi birçok insanın ilgisini çekmiştir. Her zaman elimdeki Mauser 98k ile karşımdaki naziyi kaskındaki gamalı haçtan vurmayı, CS gibi polis, terörist savaşlarına tercih etmişimdir (vay psikopat vaay :P). Battlefield 1942’de bu tür oyunlardan. Yanlız düşman
ile şavaşmaktan çoook daha fazlası var…
BF1942’yi diğer fps’lardan üstün kılan en önemli özelliği meydan savaşlarını en iyi şekilde yansıtabilmesidir. Oyunda kullanabileceğiniz tam 35 adet araç ve 19 tane silah mevcut ve bunların hepsi zamanında kullanılmış gerçek araçlar. Araçlar arasında uçaktan tutun, denizaltına kadar her şey var. Dilerseniz bir tanka atlayıp düşmanları ezebilir, uçağınızla düşman uçak gemilerini batırabilir ya da bir denizaltının komutasına geçip boş boş açık sularda dolaşabilirsiniz. Bir battlefield alarak aynı anda hem bir fps, hem bir tank simülatörü hemde bir uçak simülasyonu almış oluyorsunuz 🙂
Oyun 2 CD den oluşuyor. Sade bir installation dan sonra sizi oldukça kullanışlı bir menü karşılıyor. Oyun iki takım olarak oynanıyor. Bunlar Müttefik ve Mihver devletleri. Oyunun belirli bir konusu yok. Tıpkı Delta Force’da ki gibi size verilen görevleri tamamlıyorsunuz. Bölümler daha çok Afrika, Avrupa ve pasifik adalarında geçiyor. Oyunu tek başınıza Single Player’dan başka bir de Random Battle modunda oynayabiliyorsunuz. Bu mod da düşman zekasını ve sayısını belirleyip bir harita seçiyorsunuz ve karşı takımı yenene kadar savaşıyorsunuz.
Grafikler ise gayet güzel. Günümüz teknolojisine nazaran biraz eski kalsalarda bu türde dev bir savaş oyunu için biçilmiş kaftan. Patlama efektleri, duman, toz ve mermi efektleri oldukça başarılı. Hele hele roket ve top mermilerinin gidişi ise çok hoşuma gitti. Top mermilerinin çarptığı yere göre patlama efektleri değişiklik gösteriyor. örneğin bir dağa ateş ettiğinizde toz ve duman çıkarken, bir binaya ateş ettiğinizde beton parçacıkları dökülüyor. Oyunun grafik motoru bu gibi konularda başarılı ancak modeller için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Oyuncu ve araç modelleri idare eder ama silah modellemeleri çok kaba ve kalitesiz. Zaten oyunu oynadığınızda oyunda grafik ve sesten çok oynanabilirliğe ve atmosfere önem verdiklerini hemen anlayacaksınız.
Seslerinde grafiklerden pek bir farkı yok. kalite olarak çok iyiler ancak kulağa hoş gelmiyorlar. Her silahın sesi neredeyse aynı. Pata pata ve tak tak dan başka değişik ses yok. Yanlız oun Dolby Digital ı destekliyor ve ses kalitesi 44hz ye kadar çıkabiliyor. Telsiz mesajları ise fena değil. Yanlız Alman ve Japonların sesleri hiç mi hiç anlaşılmıyor. Takım arakadaşınız size hebeleülülbelülüe dediğinde hemen yanına gideceksiniz. Seslerin en güzel yanı müzikleri. Müzikler çok kaliteli ve çok güzeller. Kimisi Warcraft II’nin müziklerine benziyor, o da ayrı bir konu.
Oyunun en güzel yanı zaten oynanabilirliği. Onlarca aracı aynı anda kullanabilmek ve aynı araca bir kaç kişi binebilmek bile oyunu insana sevdiriyor. Bir tanka en fazla 2 kişi binebiliyor ama bir arazi aracına tüm takımı bindirip çıkartma yapabiliyorsunuz. Yanlız araç patladığında kurtulmak diye birşey söz konusu değil. Gelelim kontrollere. Kontroller gayet basit ve dilediğiniz gibi ayarlanabiliyor. Yere yatma (prone) ve silah bırakma özelliği de var. Anlayacağınız kendinizi tam bir savaşta hissetmenizi sağlayacak herşey var.
Battlefield 1942’nin nişan (aiming) sistemi de bir başka güzel. Top ve benzeri silahlar kullanırken çok iyi nişan almanız gerekiyor. Tıpkı gerçekteki gibi
bilmem kaç derece yukarı kaldırıp ateş etmezseniz mermi hedefe kadar bile gitmiyor. Diğer mermili silahları kullanırkende cross-hair büyüyor ve nişan almanızı zorlaştırıyor. Araç kullanımları da aracın büyüklüğüne ve bulunduğu ortama göre değişiyor. Mesela gemiyi çevirmek çok zorken bir uçağı da havada tutmak zor. Zaten oyundda kullanması en zor olan araçlar uçaklar. Sonuç olarak oyunun oynanabilirliği oldukça yüksek.
Battlefield 1942’nin en iyi yanlarından birisi şüphesiz multiplayer oynanabilmesidir. Multiplayer oloarak network ya da internetten 64 kişiye kadar oynayabiliyorsunuz. Multiplayer olarak oynayabileceğiniz 10 a yakın map ve 3 adet oyun türü bulunmakta. Mapler 2. Dünya savaşı’nın en çekişmeli savaş alanlarından oluşuyor. Oynayabildiğiniz oyun türleri ise Team Death Match, Capture the Flag ve Conquest. TDM ve CTF daha önce de bilinen türler ancak Conquest tamamen bu oyuna has bir tür. Bu oyun türünde amacınız karşı takımın spawn noktalarını almak. Bu şekilde karşı taraf zamanla ticket dediğimiz puanları kaybediyor. Bir takımın ticketları 0 ı bulduğunda oyunu kaybediyor.
Oyunda olabileceğiniz 5 adet class mevcut. Hepsinin kendine ait bazı avantaj ve dezavantajları var. Ayrıca silahları da farklı. Bunlar Scout, Assault, Anti-Tank, Medic ve Engineer. Oyuna girdiğinizde önce bir class daha sonra da bir başlangıç noktası seçiyorsunuz. Eğer kaşrı takım o noktayı ele geçirirse eli mahkum başka bir yerde doğmak zorunda kalıyorsunuz. Genel olarak multiplayer oyunlar bu şekilde oynanıyor. Dilerseniz bir servera oyunun menüsü ile bağlanabilirsiniz ancak bu iş için Gamespy Arcade kullanmak daha mantıklı.
Yukardaki minimum sistem gereksinimlerine bakıp da içinizi rahatlatmayın hemen. Çünkü kalabalık oyunlarda bunun iki misli gücünde bir sisteminiz olmazsa oyundan zerrecik kadar zevk alamıyorsunuz.Sonuç olarak BF1942, internetten oyun oynayan, 2. Dünya savaşına ilgi duyan ve birer FPS manyağı olan herkesin edinmesi gereken bir oyun.