Dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan bilgisayarı olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren tek bilgisayar Commodore International şirketinin, halk arasında Commodore 64 diye bilinen C64 modelidir. Tam olarak ne kadar sattığı bilinmese de 2007 tarihinde Commodore’un kurucusu Jack Tramiel’in iddiasına göre 30 Milyon’dan fazla sattığı sanılmaktadır. Bu rekor günümüzde hala kırılmamıştır.
Projeyi başlatan Yeş Terakura’nın amacı MOS Tech tarafından üretilen özel çipler sayesinde piyasadaki konsollardan çok daha üstün bir konsol üretmekti. Bu yolda tasarlanan Commodore MAX ya da Japonya’da bilinen adıyla Ultimax aslında C64’ün atasıdır.
Çok kısa bir süre piyasada kalıp durdurulan MAX projesi Jack Tramiel’in emriyle konsoldan tam teşekküllü bir bilgisayar projesine dönüştü.
C64’ün MOS 6510 CPU’su yaklaşık 1 Mhz hızındaydı. Tam hızı modelden modele değişmektedir. Amerikan versionunda NTSC sinyalinin çözünürlüğü daha düşük olduğundan CPU 1 Mhz’in biraz üzerinde, Avrupa versionunda ise biraz altında çalışmaktaydı.
C64’ün o zaman için inanılmaz kabul edilecek 64kB’lık bir RAM’ı vardı. İşletim sistemi 20 kB büyüklüğünde ayrı bir ROM üzerinde saklanmaktaydı.
GPU olarak kullandığı VIC-II ise 320×200 çözünürlükte 16 renk görüntü verebiliyordu. Ayrıca SID adında üç kanal sentetik müzik yapabilen bir ses çipi vardı.
Bunu dönemin popüler bilgisayarları ile karşılaştırdığımızda Apple’ın siyah beyaz, IBM’in iki tonda görüntü falan verdiğini ve ses olarak da sadece bip diyebildiklerini farkederiz. C64 gerçekten de uzaydan gelmiş gibi bir bilgisayardı.
Tramiel için C64 adeta bilgisayarların Ford-T modeliydi. Muadili bilgisayarların yarı fiyatına satılarak Texas Instruments firmasının iflasına, Apple’ın da neredeyse yok olma noktasına geldiği büyük bir krize sebebiyet vermiştir… Commodore’un felsefesi basitti. Kendi sözleri ile: “Biz, bir kaç zengin çocuğuna değil, halka bilgisayar satıyoruz.”
1982 yılında piyasaya sürülen C64 1994 yılına kadar üretim ve satışta kalmıştır. Üretiminin durdurulacağı açıklanan 1994 yılında bilgisayarın kendisinin üretim maliyeti disk drive’ının üretim maliyetinden daha düşüktü.
1994’te Commodore International firmasının iflası ile C64 efsanesi de sona ermiştir.
Fasih Sayın’ın yayınımız ile hiçbir ticari bağlantısı bulunmamaktadır.