Savaş oyunları her zaman büyük ilgi görmüştür. Özellikle II. Dünya savaşını anlatan oyunlar oyunseverler tarafından bıkmadan usanmadan oynanmış ve hala oynanmaya devam etmiştir. II. Dünya savaşını anlatan oyunların bu kadar ilgi görmesi karşısında yapımcılar da ardı ardına II. Dünya savaşı konulu oyunlar yapmışlardır. Ancak bu oyunların birbirine benzemesi nedeniyle pek fazla tutulmamıştır. Ta ki Infinity Ward’ın tüm dünyayı şoka uğratan Call of Duty isimli oyununu çıkarana kadar.
2003 yılında oyun piyasasına bomba gibi düşen oyun, tüm dünyayı şaşkına uğratmıştı. Çünkü grafikler, yapay zeka, atmosfer, sesler her şey mükemmel bir uyum içindeydi. Infinity Ward’ın bu kadar başarılı olmasında ki etken, bünyesinde bulunan tecrübe elemanların çokluğuydu. Zaten kendilerini Medal of Honor serilerinde göstermişlerdi. Ama Call of Duty’de savaş atmosferinin bire bir olarak oyuna yansıtmaları bambaşka bir oyun olmuş ve birden bire oyun zirveye çıkmıştı. İlk oyunun çok tutmasının ardından yapımcılar oyuna United Offensive adında bir ek paket çıkardılar. Bu oyunda çok tutuldu. İyileştirilen grafikleri, yeni bölümleri, sıcak ve kapsamlı çatışmaları ile oyunseveleri yine mestedmişdi. Activision ve Infinity Ward bu kadar çok tutulan oyunun ikincisini yapmaya karar vermişlerdi. Fazla uzun sürmeyen bir bekleyişin ardından Call of Duty 2 piyasaya çıktı. Oyunseverler yine büyük bir ilgi göstererek oyunu alıp zevkler oynadılar. Yepyeni bir oyun, geliştirilen özellikler ve daha fazlası Call of Duty 2’de mevcuttu. Artık piyasa da tek bir savaş oyunu vardı; ” Call of Duty ”
Call of Duty’nin bu kadar çok tutulmasının en büyük sebebi, sırasıyla bire bir savaş ortamının oyuna aktarılması, oyundaki yapay zekanın çok iyi olması, özellikle asker modellemelerinin gerçeğe uygun yapılması örnek gösterebiliriz. Call of Duty sadece bilgisayarda değil çeşitli konsollarda farklı oyunlarla da karşımıza çıktı. Playstation 2 için çıkan Call of Duty 2: Big Red One ve Call of Duty: Finest Hour’ı örnek sayabiliriz. Herkes Activision’dan sırada ki serinin haberini bekliyordu. Beklenen açıklama çok geçmeden geldi. Oyunun üçüncü versiyonu olan Call of Duty 3’ün çıkacağı duyurulmuştu. Ama Activision Dünya’da ki PC kullanıcılarını üzecek bir haberi de beraberinde verdi. Call of Duty 3’ün sadece konsollara çıkacağı ve oyunun PC’ye çıkmayacağını açıkladı. İlk başta hiç kimse bu habere inanmadı ama E3 fuarında Activision adına konuşan bir yetkili aynı haberi herkesin önünde tekrarlayarak oyunun konsollara çıkacağını ve PC’ye çıkmayacağını dile getirdi. Herkes çok şaşırmış ve tepkilerini dile getirmişti. Ama Activision sözünü hep tekrarlayarak bir çok oyunseveri üzdü!
Infinity Ward yerine Treyarch
Oyunun PC’ye çıkmayacağının açıklanmasının ardından, diğer serilerde oyunun yapımcılığını üstlenen ve başarılı bir grafik çizen Infinity Ward yerine Treyarch firması Call of Duty 3’ün yapımını üstlendi. Treyarch’ın Playstation 2 için yaptığı Call of Duty 2: Big Red One ile ilk denemesini yapmışlardı. Oyun pek başarılı olmamıştı, bakalım herkesin merakla beklediği Call of Duty 3’de nasıl bir performans ortaya koyup bizlerin karşısına çıkıcak. Oyunu yine Activision dağıtacak ve sırayla Playstation 3, Xbox360, Xbox, Playstation 2, Wii ve son olarakta E3 fuarında Activision’un açıkladığı COD 3’ün PSP’ye de çıkacak olmasıydı. Ancak yapımcılar PSP’ye çıkacak oyunun PS3 ve XBOX360’dan port edilmeyeceğini farklı bir oyun olacağını dile getirmişlerdi.Oyun her zaman ki gibi II. Dünya savaşı yıllarında geçiyor. Hatırlarsanız diğer seriler de Amerika – Rusya, Rusya – Almanya gibi ülkeler birbirleriyle çekişiyordu. Ama Call of Duty 3’de farklı ülkelerin çekişmesini izleyeceğiz. Almanya – Fransa arasında ki çekişme sayesinde oyunda ilerleyeceğiz. Bu iki ülkenin durumu, senaryo da nasılsa bizde ona göre hareket edeceğiz. Almanya ve Fransanın yanı sıra sırasıyla Amerikalı, İngiliz, Kanadalı yada Polonyalı olarak da oynayabilme imkanına sahip olacağız.
Call of Duty diyince aklımıza ilk gelen, müthiş savaş atmosferi olmuştur. Bu durum çıkan her seri boyunca gelişerek devam etmiştir. Call of Duty 2’de ki sahneleri herkes hatırlayacaktır. Oyunun yeni yapımcısı Treyarch’de bu özelliği geliştirerek daha mükemmel hale getirmiş. Atmosferin gerçekçiliğini yeni nesil konsollar da net bir biçimde görebileceğiz. Oyunda savaşı bırakıp savaştığımız bölgeyi izlediğimizde, yıkık ve harabe binaları patlama sonucunda ki durumu gördüğümüz de hayretler içinde kalacağız. O kadar gerçekçi hazırlanmışlar ki bir an kendimizi gerçek savaş alanında bile hissedeceğiz. Bu da gösteriyor ki fizik motorunun ne kadar güçlü olduğunu geliştiğini ve ilerlediğini kanıtlıyor.
Göğüs göğüse çarpışma
Hatırlarsınız Call of Duty 2’de kurşun bittiği zaman, silahımızla düşmana saldırıyorduk. Tabi bu karşıda ki düşman içinde geçerliydi. Bu sayede düşmanı öldürmeye çalışıyordu. Call of Duty 3’de bu durum biraz daha değiştirilmiş. Oyunda düşmanın nerden çıkacağı belli olmadığı için her an tetikte olmalıyız. Örneğin; Düşman bir duvar arkasından aniden çıkarak bize saldırıyor ve hemen silahımızı almaya çalışıyor. Boğuşma devam ederken, düşman silahımızla bizi boğmaya çalışıyor. O esna da ekranda basmamız gereken tuş kombinasyonları çıkıyor. Bizde o tuşlara zamanında ve doğru olarak bastığımız da karşı atağa geçiyoruz. Bir süre sonra düşmanı yere fırlattığımız da silahımızla onu öldürebiliyoruz. Ama acele etmezseniz düşman silahına davranıyor ve sizi vuruyor. Ancak bazı bölümler de tam düşman bizi vuracakken takım arkadaşımız düşmanı arkadan vurarak bizi kurtarabiliyor. İşte bunun gibi göğüs göğse çarpışmalar da olacak
Oyunda kullanacağımız silahlar yine çeşit çeşit olacak. Her COD serisin de olduğu gibi II. Dünya savaşında kullanılan silahların birebir tasarlanmış şekillerini oyunda kullanacağız. Oyunda bizlere her çeşit silahı kullanma fırsatı verilmiş. Hatırlarsınız ilk Call of Duty’ de tank kullanabiliyordu. Sonra diğer çıkan COD serilerin de bu özellik yoktu. Ancak Call of Duty 3’de tank’ın yanında jip, motorsiklet vs. araçları kullanma şansına da sahip olacağız. Bu şekilde 14 bölümlük serüveni daha farklı yollarla geçme şanşımız olacak. Oyunda aksiyon durmadan devam edecek, sürekli bir çatışma halinde olacaksınız, ancak bu sizi hiç sıkmayacak şekilde hazırlanmış. Her an ölüm korkusu sizi ne kadar heyecanlandırıyor bilmiyorum? Kafamızın üstüne düşen bombalar, yağmur gibi yağan kurşunlar altında savaşın soğuk nefesini çok yakından hissedeceksiniz.Call of Duty serilerin de yapay zekaya büyük önem verilmiştir ve hep başarılı olunmuştur. İlk çıkan COD’da gördüğümüz yapay zeka karşısında şaşkına dönüp diğer çıkan serilerde ki yapay zekaları görünce de şaşkılığımız artarak devam etmişti. Askerlerin içinde bulunduğu durumu en iyi şekilde yansıtmaları yapay zekanın gücünü kanıtlıyordu. Askerlerin olaylara verdiği tepkiler de son derece gerçeğe uygun hazırlanmıştı. Call of Duty 3’de ise yapay zeka biraz daha geliştirilerek en iyi konuma getirilmiş. Askerlerin hareketleri, patlamalara karşı tepkileri her şey mükemmel hazırlanmış. Sesleri de diğer özellikleri gibi gerçeğe uygun hazırlanmış. Vurulduğu zaman ki yardım çığlıkları, tehlikeli bir durum anında arkadaşlarını korkulu biçimde uyarması gibi durumları en iyi şekilde yansıtılmış. COD serilerinde her zaman çok iyi olan yapay zeka Call of Duty 3’de biraz daha geliştirilmiş biçimde karşımıza çıkıyor.
Grafikler konusun da söylenecek hiçbir şey yok. Yine muhteşem çevre modellemeleri, muhteşem asker modellemeleri vs. grafiğe dair ne varsa her şey kusursuz hazırlanmış. Patlamalar, binaların patladıktan sonra ki şekilleri, askerlerin gerçeğe uygun modellemeleri, tank gibi araçların modellemeleri kısacası oyunda gördüğümüz her şey çok detaylı hazırlanmış. Tabi bu kadar üstün grafikleri yeni nesil konsollar da daha rahat görebileceğiz. Oyunda ki efektler de grafikler kadar iyi hazırlanmış. Bir binanın yıkılışında oluşan dumanlar, atılan bombaların çevreye verdiği etkiler gibi özellikler de oyunda gözümüze çarpıcak durumlar olacak.
Geliştirilen Multiplayer özelliği
İlk Call of Duty 2’de multiplayer’in doyumsuz tadına varmıştık. Call of Duty 2’de ki zevkli multiplayer’den sonra oyunun yapımcısı Treyarch ile yayıncısı Activision yaptıkları açıklamada Call of Duty 3’de ki multiplayer özelliğinin daha gelişmiş olacağını açıklamışlardı. Multiplayer’e eklenen Capture the Flag ve Death Match gibi klasik modların bulunduğu COD 3 çoklu oyuncu bölümü, konsol sahipleri için eğlence dolu saatler geçirmelerine neden olacak. Treyarch’nin yaptığı bir açıklama da ise oyunun PS3 ve Xbox360’da 24 oyuncuya kadar online destek sağlayacağını belirtti. Ayrıca takım arkadaşlarınla oyun esnasında konuşma özelliği de geliştirilmiş. Bu kadar çok çeşidin yanında split screen dediğimiz ekranın dörde bölünüp oynanması gibi özelliğe de COD 3’ün multiplayer özelliğinde karşılaşıyoruz.COD 3 multiplayer’de PS3 ve Xbox360 arasında ciddi bir online alt yapısı söz konusu olacak. Online alt yapısı Xbox360 kadar gelişmiş olmayan PS3’ün Call of Duty 3’ü 30 FPS ile Xbox360’ın ise 60 FPS ile oynayacak. Bu durum frame olayı ile ilgili. Xbox360’da Xbox Live gibi online ağı güçlü bir sistemin olması da bu alan da Xbox360’ın üstünlüğünü gösteriyor. Ayrıca bir başka durum ise Playstation 3’e çıkacak bir çok oyunda çoklu oyuncu desteğinin olmaması PS3’ün bu alanda gelişmeye ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Ancak şöyle bir durum da var, Sony’nin online altyapısı henüz gelişmemiş durumda ve PS3’de daha çıkmadı. Yani PS3 için henüz erken ilerleyen zamanlar da Sony’de online ağ konusunda gerekeni yapacaktır.
Oyunun sesleri ve müzikleri başarılı bir şekilde hazırlanmış. Zaten COD serilerin de özellikle savaşın sıcak atmosferini anlatan müzikler ve sesler her zaman başarılı olmuştur. Call of Duty 3’de özellikler seslerin dikkat çektiğini söyleyebilirim. Patlamaları seslerinin gerçeğe yakın olması da buna örnek gösterilebilir. Bir çok durumda da sesler oyuna tam olarak uyum sağlamış. Müzikler konusunda da başarılı olan COD 3, bu sene farklı bir isimle çalışmayı tercih etmiş. İlk oyun projesi Call of Duty 3 olacak Joel Goldsmith, oyunun müziklerini hazırlayacağını söyledi. Joel Goldsmith daha önce Stargate SG-1 ve Stargate Atlantis televizyon serilerinin de müziklerini hazırlamıştı. Bakalım Goldsmith ilk oyun projesin de nasıl bir performans oraya koyacak.
Sonuç olarak Call of Duty 3 yine herkes tarafından heyecanla bekleniyor. Ancak Activision’un oyunu sadece konsollara çıkarması, firma adına büyük dezavantaj sağlayacak. Çünkü Dünya’da ki PC kullanıcısı sayısı küçümsenmeyecek kadar fazla. Activision’un bilgisayar gibi büyük bir pazarı elinin tersi ile itmeside ilginç bir durum. Oyunun bu yılın sonunda çıkması planlanıyor, bakalım büyük beklentilerle beklenen ve PC kullanıcılarının oynayamayacağı oyun bizlere daha ne süprizler hazırlayacak. Heyecan ve merakla bekliyoruz.