City of Steam

Bugün bir lansmana katıldım. İlginç bir lansman olacağı belliydi nitekim hem tanıtılacak oyun hem de onun dağıtımcılığını yapan firma oldukça yeniydi. Dubai tabanlı altı aylık bir firma olan DAO Games, Çinli geliştirici stüdyo Mechanist ile birlikte bizlere yeni oyunları City of Stream’i sundular. Fakat oyundan önce size DAO Games ile ilgili ufak bir bilgi vermek istiyorum ki lansmanı ilginç kılan yönlerden bir tanesi de buydu.

Dediğim gibi henüz altı aylık olan bu Dubaili firmanın ana hedefi Ortadoğu ve Türkiye. Bunu için de seçtikleri oyunlarda o bölgenin özelliklerini taşıyabilecek türler içinde olmasını istiyorlar. Amaçları ise çıkan bir oyunun bölgesel dağılımındaki gecikmede en büyük payı alan Türkiye ve Ortadoğu’nun kaderini değiştirmek. Hoş artık Playstore, Steam gibi portallar sayesinde bizler çok fazla bir gecikme yaşamıyoruz lakin bu tarz “eşitlik” fikri ile yola çıkmalarını görmek de oldukça hoş.

Firmanın yeni oyunu City of Steam, adından da anlaşılacağı gibi bir Steampunk oyunu. Tasarım, eşyalar, mekanlar bu temel üzerine kurulmuş. Lansmanda bizlere oyunu tanıtan DAO CEO’su Peter Kwisthout, Türkiye’de Steampunk’ın yerinin nerede olduğunu sorduğunda genel kanı “iyi bir yerde olmadığı” yönündeydi ki aslında bu bence çok doğru değil. Belki video oyun dünyasında gereken sempatiyi ve ilgiyi geçmişte çok toplayamadı ancak gerek masaüstü FRP kısmında gerekse son zamanlarda video oyunları kısmında Steampunk oldukça popüler olma yolunda.

Elbette bunda Arcanum ve yeni çıkan Dishonored gibi oyunların katkısı da büyük lakin hem kendi çevremden hem de sizlerin zaman zaman attığı yorumlardan, genelde bir Steampunk hayranlığı olduğunu görüyorum. Neyse lafı fazla uzatmadan oynumuza dönelim.

Lansmanın ikinci ilginç kısmı ise DAO’nun ısrarla üzerinde durduğu şey olan City of Steam’in F2P oyunlarının şablonunu değiştirecek bir yapıya sahip olduğuydu. Evet, City of Steam ücretsiz oynanan bir oyun ve aslında o konuda da bir kaç kelime sarf edecektim ancak konudan daha fazla sapmak istemiyorum. Sadece geçen sene Sony’nin DC Universe Online ile, bu sene de EA’nın (zorunluktan da olsa) Star Wars: Old Republic ile F2P işine girmiş olmaları oyun sektörünün bu kısmının da aslında dikkate alınması gerektiğini gösteriyor.

City of Steam, Unity motoru üzerine hazırlanmış bir tarayıcı oyunu lakin gerek Mechanist gerek DAO ısrarla “tarayıcı” teriminin sadece oyunu bizlere ulaştırmak için kullandıkları bir metoddan ibaret olduğunu hatırlatıyorlar ki aslında haksız sayılmazlar. Nitekim oyunu tam ekranda açıp bir arkadaşınıza gösterseniz City of Steam’in tarayıcı tabanlı bir oyun olduğunu anlaması hiç de kolay olmaz. Unity Engine’in gücünü geçtiğimiz haftalarda Butterfly Effect adlı videosu ile görmüştük. Motorun dördüncü versiyonu oldukça iyi gözükürken mevcut versiyonu da hala “ben ölmedim” mesajını güçlü bir şekilde veriyor.

Bir MMORPG şeklinde hazırlanan City of Steam’in (CoS) en önemli özelliği ise her türlü bilgisayarda çalışabilecek düzeyde bir oyun olması. Sunum bize basit bir iş netbook’u üzerinden yapıldı ve en yüksek ayarlarda bile FPS seviyesinin 16’ya indiğini gördüm ki oyun, normal ayarlarda bu derece düşük bir sistemde bile rahatlıkla çalışabiliyor. Bunun en büyük sebebi ise oyunun tamamen stream edilerek size sunulması. CoS’u oynamak için herhangi bir Client indirmiyorsunuz. Sadece sitesine girerek mail adresinizi yazıp size gelen onay mail’ini tıklıyor ve oyuna giriyorsunuz. Bunun yanında oldukça büyük haritalar ve devasa bir dünya sizi beklese de her haritanın ortalama dosya boyutu 3 MB’ı geçmediği için gerek oyun içi yüklemeler gerekse oynanış kısmında bir kasma veya duraklama sorunu mevcut değil.

Bölgesel nitlekilere göre oyun hazırlamayı ilke edinmiş olan DAO ayrıca bize oyunu Türkçe olarak sunmaya da hazırlanıyor. Lansmanda izlediğimi oyun İngilizce idi lakin Peter oyunda yarım milyona aşkın diyalog geçtiğini belirtti ve elbette bunların düzgün bir Türkçe ile çevrilmesi epey zaman alıyor. Şu an için beta aşamasında olan CoS’un içerisindeki bütün şehirler, dünyalar, vs.’yi düşünürseniz belki %30-40’ı hazırlanmış gibi (bu kendi fikrim firmadan aldığım bir bilgi değil) lakin bu halde bile oldukça geniş içeriğe sahip.

CoS’un hedef kitlesi her ne kadar hardcore gamer’lar da olsa casual gamer tarafı da unutulmuyor. Machanist ve DAO bu anlamda oyundaki içerikleri mantıklı kategorilere bölmüşler ve sizin oyun tarzınıza göre sunmuşlar.

Misal günlük etkinlikler, otomatik takım kurma, ufak ve hızlı yüklenen bölümler “Yarım saat oynar çıkarım” diyen casual oyunculara yönelik iken, PvP arenaları, oyun içi game rankingler, görevler, guild kurma gibi etkinlikler de oyunu saatlerce oynamak isteyen lakin bütün zamanını CoS’ta harcamak istemeyen mid-core oyuncu grubu için hazırlanmış.

Hard core tarafında ise guild savaşlarının bir adım ötesinde yer alan ve oyunun çehresini gerçekten değiştirebilecek epik görevlerin bulunduğu bir içerik yatıyor. Burada oyun içi şan-şöhretin kovalandığı ve hatta başarımların bulunduğunu söylemek gerek.

CoS’ta dokuz karakter ve dört adet sınıf var fakat bu dört sınıf yetenek ağaçları ve diğer özellikleri ile farklı varyasyonlarda karakterler üretmemize imkan sağlıyor.

Gerek Steampunk konsepti gerek F2P olarak tasarlanması zaten City of Steam’in ciddi anlamda dikkate alınması gereken bir oyun olmasını sağlamış, üstüne bir de Unity 3D grafikleri ve client’sız ve çok geniş ölçekli haritaları çok küçük boyutlara sığdıran oynanış tekniği ile rakiplerinin önüne geçecek gibi. Bakalım ilerleyen günlerde daha net göreceğiz.

Bu arada bizlere size dağıtmak üzere beta key sözü de verildi yani yakında bu oyunu kendiniz de deneyebileceksiniz.

Exit mobile version