Colin McRae Rally 04

Kim ne derse desin, motor sporları arasında Ralli’nin yeri ayrıdır. Diğer yarış çeşitlerinin tersine amaç, finiş çizgisine en çabuk gitmekten öte en sağlam şekilde gitmektir. Bir sonraki etaba başlamadan evvel arabanızın tamirini yapmak için kısa bir süreniz vardır ve önemli bir parçayı tamir etmemeniz yarışı bitirememenize neden olabilir. Ralli hız ve adrenalinin yanı sıra sabır ve deneyim gerektiren bir iştir. Çok hızlı gidip on etabın sekizini uzak ara tamamladıktan sonra aracınızı üst limitlerde kullanmanızın neticesinde yaşayacağınız bir vites kutusu problemi, sizi birincilikten sonunculuğa kadar sürükleyebilir. 

Kısacası Ralli, insanın aracı ile doğaya karşı verdiği bir mücadeledir. Diğer yarış türlerinden farklı olarak direkt rakibinizle yarışmazsınız. Sadece siz, aracınız ve doğa. Yarış esnasında rakibinize çarpıp kendinize avantaj sağlamanız ya da bir virajı hızla dönebilmek için bariyerleri kullanmanız hayalden öteye geçemez. 

Bir Ralli oyunu nasıl olmalıdır? Tabi ki gerçekçi olmalıdır.

Uzun yıllar boyunca gerek PC’ye gerekse konsollara birçok Ralli oyunu yapıldı. Açıkçası hiçbiri Codemaster’ın birincisini 2000 yılında çıkardığı Colin McRae Rally (CMR) serisi kadar popüler olamadı. Bunda hem McRae’nin isminin geçmesi hem de oyunun mümkün olduğunca gerçekçi olmasının payı vardı elbet. Neredeyse her sene yeni bir sürümünün piyasaya çıkması ile CMR serisi, popülerliğini koruduğu gibi, aldığı eleştirilere de kulak vermiş olacak ki kendini geliştirmeyi bildi. Şimdi ise karşımızda oyunun dördüncü versiyonu var. Ve hiç düşünmeden söyleyebilirim ki; bugüne kadar yapılmış en güzel ve en gerçekçi ralli oyunu karşımızda boylu boyunca duruyor.

Tüm CMR oyunlarında olduğu gibi menülerin basitliği ve oynanabilirliğin rahatlığı aynen duruyor. Ana ekranda Championship, Rally, Stages ve Quick Race senekleri ile karşılaşıyoruz. Hepsine son derece aşina olduğumuzdan açıklamaya gerek yok sanırım. Sadece oyuna yeni başlayanlara ya da daha evvel hiç ralli oyunu oynamamış olanlara, Championship bölümüne girmeden evvel Quick Race ile biraz antrenman yapmalarını öneririm. Böylece oyunun fiziğine ve yapısına daha kolay uyum sağlarsınız. Ralli oyunlarından ezberlediğimiz tüm araçlar aynen bu oyunda da mevcut. 4WD, 2WD ve Group B olmak üzere üç gruba ayrılmış olan, Peugeot 206’dan Subaru Impreza’ya, Volkswagen Golf’ten Ford Puma’ya kadar tüm ralli araçları sizleri bekliyor. Başarılı oldukça, “Classic Cars” grubundaki özel araçlara da ulaşma imkanını yakalıyorsunuz.

Ralli oyunlarının vazgeçilmezi olan “Garaj” bölümünde etaplar arası arabanızın ayarlarını ve tamirini ister kendiniz ister ise bu işlerden pek anlamıyorsanız, otomatik olarak yapılmasını seçebilirsiniz. Garaj bölümünde aracınıza yapacağınız değişiklikler yarış performansınıza ciddi biçimde etki ettiğinden, bilginiz yoksa çok fazla kurcalamamanızı öneririm.

Cilâla, parlat… Cilâla parlat…

CMR 04’ü mükemmel yapan özellik detaylarında gizli. Görsel olarak zaten üst düzeyde olmasının haricinde, inanılmaz gerçekçi bir hasar modellemesi var. Burnout 2 oyununu bilenler, oradaki kaza sahnelerinin gerçekçiliğini unutamazlar. Bu oyunda da eğer aşırı hız yapar ve kontrolünüzü kaybederseniz, inanılmaz gerçekçi kazalara şahit olabilirsiniz. Tüm ralli oyunlarında tamponun düşmesi camların çatlaması gibi hasarlara alışmıştık. CMR’de ise, bunların yanı sıra, kaporta üzerinde oluşan eğilip bükülmeler, yansıma efektlerinin akıllıca kullanılması sonucu son derece gerçekçi bir görüntü çiziyor. Zamanla aracınızın üzerine biriken toz ya da çamur birikintileri, kaportanın kirlenen bölgelerindeki yansımasını engelleyerek oyunun görsel kalitesini bir kat daha arttırıyor.

Minimum sistem ihtiyaçları mümkün olduğunca mütevazı olsa da, oyunu görsel şölen haline getiren, gerçekçi yansıma efektini görebilmeniz için; DirectX 9’u destekleyen yeni nesil bir ekran kartına ihtiyacınız olacak. Ancak rahatlıkla söyleyebilirim ki, tüm grafik ayarlarını minimuma getirseniz dahi, birçok yarış oyunundan daha iyi görüntüler elde edeceğinizden şüpheniz olmasın. Tüm araçların motor sesleri ve co-pilot’ın seslendirmesi gerçekten çok başarılı. Farklı araçlarla oynayacağınızda fark edeceğiniz gibi tüm araçların kendilerine özgü motor sesleri var. Eğer EAX 4.0 desteğine sahip bir ses kartınız var ise, ses şölenine hazır olun. Çoklu oyuncu modunda ise; ekranı ikiye bölüp iki kişi aynı anda oynanacağı gibi network bağlantısı ile de oynanabiliyor.

– İyi günler. CMR 4 geldi mi ? – Taze bitti…

Oyunun gerçek zevkini çıkarabilmeniz için, imkanınız varsa direksiyon almanızı şiddetle tavsiye ederim. İmkanınız yoksa en azından bir game-pad’le de arkanıza yaslanıp oyunun keyfini çıkarabilirsiniz. Yarış oyunlarını ister sevin ister sevmeyin, bu oyuna mutlaka bir şans verin. Asla pişman olmayacaksınız.

Exit mobile version