Commandos’un çok fazla tutmasının sebebi sizce neydi? Yani oturup düşünecek olursak minicik adamları oradan oraya koşturup, Nazi kesmek ya da tam bölümü bitireğinizanda arkanızdan gelen adamınızın uzaktaki bir sniper’ın tüfeğinden çıkan mermi ile yere yığılmasını görmek ve hemen ardından çıkan koskocaman “GAME OVER” yazısı ile sinirlerimizi zorlamanın neresi bu kadar zevkli olabilir ki?
Bence o güne kadar görmediğimiz bir türü oynamak ve çok iyi işlenmiş olan 2. Dünya Savaşı atmosferine tam olarak girmemiz, yukarıdaki sorunun cevabı olabilir. Oynanabilirlik ve etkileyici ses özellikleri ise Commandos’un başarısına katkıyı yapan diğer unsurlar. İlk oyunda bu atmosferi 2D grafikler ile ve tek kamera açısı ile yaşamıştık. Ancak serinin iki ve üçüncü oyunlarında grafik motorunun 3D’ye çevrilmesi ve binaların içinde gezinebilmemiz gibi özelliklerin katılması ile atmosferin içine bir adım daha girmiştik. Fakat bu, yapımcılara yetmemiş olsa gerek ki serinin devamını bir FPS olarak yapmayı düşünüyorlar. Bu ne kadar doğru bir karar bilemiyorum. Zaten şu aşamada da bunun hakkında fazla yorum da yapmamak lazım aslında. Fakat daha önce bu şekilde tür değiştiren oyunların pek de tutuğunu söyleyemem. Örnek olarak da kendi adıma Worms3D’yi gösterebilirim. Sonuçta o oyunun hayranları hatta fanları, tür değişikliğine karşı her zaman fazlasıyla hassas olacaklardır. Diğer bir bakış açısıyla da yeni tarzın daha yeni kitlelere hitap etmesi de söz konusu.
ÜÇ ADAM, TEK KADER
Evet, sayısı git gide azalan grubumuzdan yeni oyunda sadece 3 elemanı kontrol edebileceğiz. Adamlarımız sırayla Green Beret, Sniper ve SPY. Her zamanki gibi Green Beret takımın bel kemiğini oluştursa da diğer arkadaşlar olmadan tek başına tüm yükü kaldırabileceğini söyleyemeyiz. Sniper her zamanki gibi sessiz sakin uzaktan işini bitiriyor. Yani tam bir görev adamı ve bence hayati önem taşıyor. SPY ise önceki oyunlarda olduğu gibi gene düşman askerlerinin kafasını karıştırmakla meşgul. Bu kadar az adamımız olunca ve her görevi kendimiz bitirmek zorunda olduğumuzu da göz önünde bulundurunca işimizin ne kadar zor olduğunu anlayabiliriz. Bölümleri geçebilmemizin tek yolunun gerçek anlamda birlikte hareket etmek olduğunu anlamamız çok da zor değil. Zaten Eidos’un CEO’su olan Mike McGarvey’de oyunun bu yüzden diğer ikinci dünya savaşı temalı FPS’lerden farklı olacağını söylüyor. Belki de yazımızın başındaki sorunun da cevabını şimdi daha iyi verebiliyoruz. Oyunun bu kadar tutulmasının nedeni belki de farklı özellikteki oyuncuların arasındaki görev ve denge dağılımı.
ÖLÜM AMA NEYİN UĞURUNA?
Commandos’un bölümleri arasında köprüden gelen ufak bir orduğu yok etme gibi bir çok değişik ve eğlenceli görevler olmasına rağmen geride kalan görevler çok sıradandı.. Yeni oyundaki bölümlerin de çok farklı olmayacağı ifade edilmekte. Alışageldiğimiz üzere Nazi gemisi patlatacağız ve yine Fransız eylemcilerini hapisten kaçıracağız. Ayrıca ilk oyunda benim de en çok sevdiğim kısım olan brifingler üzerinde de çok fazla uğraşıldığı söyleniyor. Fakat oyundaki belki de en büyük değişim ve gelişmenin multiplayer modunda olacağı söyleniyor. Çok farklı oyun modlarının da yer alacağı ve bunların daha öncekilere hiç benzemeyeceği söyleniyor.
BEKLEMEYE DEĞER Mİ?
Oyunun şimdilik nasıl bir sistem isteyeceği konusunda bir açıklama yapılmadı. Zaten oyun hakkında da çok fazla bilgiye sahip değiliz. Elimizdeki bilgiler arasında Commandos’un 2005 sonbaharında raflarda olacağı bulunmakta. Ayrıca oyunun XBox, PS2 ve tabii ki PC için hazırlanmakta olduğu belirtiliyor. Sonuç olarak Eidos ve Pyro Studios bu sefer çok riskli bir işe girişiyorlar; hele Hidden&Dangerous gibi bu konuda ustalaşmış bir seri ile aynı piyasayı paylaşacağını düşünürsek, işleri oldukça zor gibi gözüküyor. Yine de umudumuzu kesmememiz lazım. Umarım güzel bir oyun olur fakat ondan da önemlisi Commandos ruhunu en iyi şekilde yansıtır.