Geçtiğimiz hafta İngiltere’de yapılan Company of Heroes 2’nin lansmanında yeni oyun ile ilgili pek çok şey paylaşıldı.Relic Entertainment’ın ünlü strateji oyununu herkes merakla bekliyor peki bu yeni oyunda bizleri neler bekliyor?
All made in Russia
Her şeyden önce hepimizin bildiği gibi yeni oyunda baş kahraman Amerika yerine Soveytler birliği. Eğer aklınızda “Neden Sovyetler?” gibi bir soru varsa bunun en büyük nedeni olarak Barbarossa operasyonu ve savaşı bitiren Berlin çıkartmasını Kızıl Ordu’nun yaptığını söylemek yeterli olacaktır sanırım.
Hal böyle olunca ikinci oyun tamamem savaşın doğu bloğunu konu alıyor. Dolayısı ile ilk oyundan daha fazklı haritalar daha fazlı çevre şekilleri ve daha farklı savaş birimleri de bizlerle birlikte.
Company of Heroes 2’nin en büyük teknik özelliği ise firmanın yeni motoru Essence 3.0 oyun motoru ile geliştirilmesi. İlk oyunda kullanılan Essence 1.0’ın çok daha gelişmiş olan bu versiyonu özellikle dinamik oynanış mekanikleri ile ön plana çıkıyor. Geliştiricilerin söylediğine göre Essence 3.0 ile oyunda daha fazla esneklik ve güç geliyor. Bu şekilde yeni ışıklandırma modelleri ve daha yüksek detaylı birimler bizlerle olacak.
Yaşasın yeni motor!
Oyundaki en büyük yeniliklerden bir tanesi TrueSight özelliği. Bu özellik oyunun yeni görüş açısı teknolojisine verilen isim. TrueSight’ın temel özelliği birimlerin line-of-sight’ını tamamen çevre koşullarına ve birimlere göre belirlemesi.
Bu şekilde gerek düşmanınız gerekse siz karşı tarafın birliklerini ve kampını daha gerçekçi koşullarda görecek ve kanatlardan saldırma, gizli saldırılar, pusu kurma gibi aksiyonları daha gerçekçi yapabileceksiniz.
Üstelik bu aksiyonlar sadece görselde kalmayacak. Düşman birliğine kanatlardan saldırdığınızda veya ona pusu kurduğunuzda bundan ciddi avantajlar elde edeceksiniz.
Bir diğer teknolojik özellik ise ColdTech adındaki hava simülasyonlarını birebir gerçekçi kılan ve yıkılabilir çevre özelliklerini katan bir fizik motoru. ColdTech’in hem oynanışa hem de atmosfere büyük bir katkısı mevcut. Bunun en başında dinamik hava koşulları geliyor. Örneğin yağan kar sadece görsel olarak değil cidden oyunda yeni bir katman olarak var oluyor. Uzun sürekli yağan kar tank tuzaklarının üzerini örtüp görünmemesini sağlıyor ve tuzaklara doğal bir kamuflaj sunuyor, veya donmuş bir nehrin üzerinden tanklarınızı geçirirken nehrin buzları kırılabiliyor ve sonrasında tekrardan donabiliyor.
Bu sistem özellikleri hem oynanışın ve atmosferin daha gerçekçi olmasını sağlıyor hem de oyunun Relic’in istediği taktiksel RTS yönünü bir hayli öne çıkartıyor. Öncü birliklerle gidilecek rotayı belirlemek, mevzilenecek alanı line-of-sight’ınıza göre ayarlamak, pusu ve tuzakları nerelere koyacağınızı ayarlamanın önemi kat kat artıyor. Bunun yanında aşırı soğukların da yaşanacağı oyunda yay birliklerinizi sıcak tutma, onları bir binaya ya da kapalı alanlara mevzilemek de önemini arttırıyor.
Öte yandan sunum sonrasında oyunun yönetmeni Quinn Duffy ile yaptığımız röportajı da buradan bulabilirsiniz.
Ektiğini biçen asker
Relic basın toplantısında sürekli olarak Company of Heroes 2’nin seçim ve sonuçlarla alakalı bir oyun olacağını belirtip durdu. Bunun başlıca nedeni ise firmanın oyunu bölgesel alan kontrolünden çok taktiksel oynanışa sürüklemek istemesi.
Zaten yukarıda line-of-sight, kanatlardan saldırı gibi taktik gerektiren oynanış mekaniklerini ve oyuna etkilerini anlattık bunun yanında oyunda değişen bir başka sistem de kaynak sistemi.
Company of Heroes 2’de ilk oyunda olduğu gibi üç kaynağımız mevcut; cephane, insan gücü ve yakıt. Lakin ikinci oyunda kaynak dağıtımı biraz daha artacak. Yeni oyunda ele geçirilen kaynakların hepsi bizlere cephane ve benzin verirken bazı haritaların kendisine has kaynakları da bulunacak.
Kaynak dağıtımı özellikle multiplayer kısmında, oynanışa etki etme adına iki farklı şekilde yapılacak. Bazı haritalarda daha rekabetçi bir oynanış amaçlamak için simetrik olarak dağıtılan kaynaklar bulunacak, bu şekilde her iki taraf da aynı miktarda kaynağa sahip olacak ve dengeli bir savaş ortamı sağlanacak. Bazı haritalar ise asimetrik bir kaynak dağıtımına sahip olacak. Bu haritalarda ise taktiksel oynanış ve kaynak kapmaca ön plana çıkacak.
Meydan savaşı mı, kovalamaca oynamak mı?
Lakin bu kadar kaynak ele geçirmekten bahsederken Relic’in özellikle üzerinde durduğu bir nokta ise bölge kontrol noktaları. CoH1’deki haritalarda 20’nin üzerinde kontrol noktası mevcutken yeni oyunda 12-14 arasında bir sayıda olacak.
Relic bu yolla oyunculara her haritada bölge kontrolünü ele geçirmek için çabalamak yerine daha çok meydan savaşı yaptırmayı amaçlıyor. Yani kısacası ikinci oyunda bölge kontrolü ikinci plana atılmış, en azından plan böyle.
Son olarak CoH2’de komutan sistemi de değişikliğe uğramış. Birliklerimize yeni yetenekler sağlayan bu sistem özellikle hava saldırısı, mühimmat sevkiyatı, vs. gibi alanlarda can kurtarıcı oluyordu.
CoH2’de komutan sistemindeki ana hedef kişilerin kendi ordularını daha kişiselleştirebilmesi. Yeni oyunda toplamda 7 adet komutan ağacı olacak bu da ordu başına 20’nin üzerinde yeteneğe denk geliyor. Bizler ise oyundan önce bu yedi ağaçtan üç tanesini seçecek ve oyun sırasında bu yeteneklerden faydalanacağız. Elbette bu da bizim oynama şeklimizi elimizdeki yeteneklere göre değiştirecek.
Relic sunum sırasında komutanlık sisteminin oldukça esnek bir yapıya sahip olduğunu ve bu sayede oyun çıktıktan sonra bile destek sağlanabileceğini belirtti. Bu da demek oluyor ki CoH2 için birçok DLC’nin gelmesi söz konusu.
İngiltere’den Company of Heroes 2 için anlatacaklarımız bu kadar. Yazdıklarımızı kısa bir şekilde özet geçecek olursak; CoH2’deki Essence 3.0 motoru ve özellikleri sayesinde değişen hava koşulları, dinamik çevre etmenleri, kişiselleştirme özellikleri ile yeni oyun daha taktiksel bir oynanış ile karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Şimdiden güzel bir RTS bizleri bekliyor gibi.