Conan

Conan karakteri, Robert E. Howard’ın 1932’de yazdığı ve sadece kitap olarak değil, filminin ve oyunlarının da yapıldığı, bir dizi kült öyküden oluşuyor. Conan The Barbarian ve Conan The Destroyer adında, iki sinema uyarlaması bulunan efsane kahramanı, beyazperdede Shwarzenegger, görkemli vücudu ile canladırmıştı. Birkaç yıl önce TDK’nın yayıncılığıyla bir Conan oyunu sürüldü piyasaya. Öyle özellikleri vardı ki Doom 3 gibi şaheser grafikleri olan güçlü bir oyunun 64 mb ekran kartında çalışması yanında, grafik adına hiç bir şey ifade etmeyen Conan, 128 mb ekran kartının altında çalışmıyordu. Bu uyarlamanın ardından bir Conan oyunu daha duyuruldu. Hyborian Adventures… Ve geçtiğimiz aylarda bir Conan oyunu daha, Conan the barbarian…


Spartalı Conan (Kimmeryalı değil miydi ?)

Oyunumuz tps aksiyon alanında kendini kanıtlamaya çalışan bir yapım olacak. Orijinal Conan çizgi romanını konu alan yapım, Conan’a pek benzememekle birlikte aynı kategoride ki diğer birkaç kaliteli oyundan (God of War gibi) takviyeler almış gibi görünüyor. Conan’ı bilenler bilir, Conan bir Kimmeryalıdır. Kimmeryalıların hüküm koyucuları yoktur, onlar barbardır ve kendi istedikleri gibi yaşarlar. Conan da barbarlık ve karşı koyulmazlık adına elinden geleni yapıyor. Çizimlerinde Conan, kaslı vucutlu, siyah uzun saçlı bir kahramanken filminde Sarışın ve mavi gözlü bir karakter olarak görmüştük onu. Oyunda ise diğer Conan uyarlamalarında olduğu gibi gelenek değişmiyor ve kara prensimiz geri dönüyor. (Ne zaman schwarzenegger’i bir oyunda düzgün oynayabileceğiz bakalım.)


Tiz elden alın kellesini

Conan the Barbarian, oldukça şiddet içeren bir yapım. Rakiplerimizi birçok farklı şekilde öldürme imkanına sahip olacağız. Bu öyle bir saldırı ki kimi zaman rakibin kafasını uçurmak, kimi zaman onu ortadan ikiye bölmek mümkün olacak. Kan faktörü ise diğer bir tetikleyici unsur. Oyunda aynı anda iki kılıç birden kullanabiliyoruz. Devamlı yapılan saldırılar sonucunda bastığınız zemini tamamen kan kaplıyor. Bu da demektir ki oyun +18 gibi bir yaş sınırı alabilir.Yirmi farklı silah, yüzden fazla farklı saldırı çeşidi bulunuyor. Bu hareketlerin çoğunu Conan, altı farklı Hybroria mekanında keşfedecek. Bir oynanış videosunda Conan filminde de yer alan kılıcı çevirerek yerde yatan adamın göğsüne saplama sahnesi aynen oyuna da aktarılmış ve bu sadece bir örnek. Sadece insanlara karşı değil, vahşi aslanlar gibi tehlikeli yaratıklara da karşı savaşmak zorunda kalacaksınız. Hatırlarsanız diğer Conan oyununda dev örümcekler ve akrepler, dev yılanlar gibi yaratıklar vardı. Tabi ki bölümler boyunca ilerledikçe kahramanımız da olduğu seviyede kalmıyor. Oyunda bir tecrübe sistemi var ve yaptıklarımıza göre bu sistem devreye giriyor. Öldürdüğümüz adamların üzerlerinden çıkan kırmızı ve yeşil toplar oldukça işimize yarayacak. Birisiyle sağlık barımızı doldururken, diğer enerji topuyla tecrübe puanımızı yükseltiyoruz. Bu seviye belirli bir konuma geldiğinde yeni özelliklere kavuşma imkanımız olacak. Yeni bir özellik olmasa da güzel bir özellik olduğu kesin. Böylece Conan’ı daha da geliştirerek kendinize özgü bir oynanış şekli oluşturabileceksiniz.


Anti Kahraman Conan

İlerlemeye devam ettikçe adamımızın giysileri ve zırhları da farklılıklar gösterecek. Dövüş oyunlarda bir standart halini alan kombolar Conan’da da var. Bu komboları yaparken Conan değil, Tekken oynuyormuş hissine kapılabiliriz gibi geliyor bana. Karakterimiz atlıyor, zıplıyor, kesiyor ve doğal olarak çok hareketli ve yine doğal olarak ağır başlı Conan karakterini yansıtamıyor.


Ya oynanabilirlik?

Gördüğümüz videolardan rakiplerimizin yapay zekasının pek de iyi olmadığını anlıyoruz. Bir adam ile kapışırken diğerleri otobüs bekler gibi sıra bekliyor. Bu oyunun oynanış sistemi nedeniyle böyle hazırlanmış olabilir, diğer çoğu oyunda da bu durum var ancak kılıçlar konuşurken kenarda arkasını dönmüş bir okçunun etrafa saf saf bakması da hiç hoş ve akıl karı bir durum değil. Tabi her zaman bu kadar şanslı olmayacaksınız, daha zor rakiplerle de karşılaşacaksınız. Oyundaki dev Boss’lar God of War tarzını anımsatıyor.


Conan mitolojisindeki efsane karakterler de unutulmamış. Oyunda Valeria ve Kızıl Sonya gibi başlıca karakterleri görme imkanımız olabilir. Oldukça farklı ve birbirinden ölümcül mekanlarda kılıç sallayacağız Conan ile. Özellikle öldürme şekilleri olarak daha çok vur-ilerle-eğlen tarzı, birçok oyundan özellikler alan ve bunları harmanlayarak Conan başlığı altında toplayan bir aksiyon oyunu var şu an karşımızda. Ps3 ve Xbox360 için geliştirilen Conan, grafikleriyle de tatmin edici bir oyun. Oynanış sistemi olarak ta sadece konsola çıkarılacak olması doğru bir karar bence. Çıkışıyla birlikte büyük bir yankı uyandıracağını sanmamakla ve God of war serisine benzemesi ile birlikte özellikle Conan hayranlarının bu oyunu yalnız bırakmayacağını düşünüyorum. Resmi çıkış tarihi belirli olmasada 2008 kış aylarında piyasalarda olması beklenen Conan the barbarian, çıkışından sonra indirilebilir içerik desteği de sağlayacak bir yapım olacak.

Exit mobile version