Deathloop Ön İncelemesi

Arx Fatalis desem bir çoğunuz bilmeyecektir. Ama Prey ve Dishonored dediğim “Aaaa, onu bilyoruz işte” diyeceğinizden eminim. Arkane Studios’un distopik dünyalarda geçen oyunları, her oyun sever için farklı bir yerdedir. Yapımlar o kadar çok tutuldu ki oyunlar seri halinde gelmeye devam etti. Bugün ise firmanın başka bir oyununu konuşacağız. Deathloop. Türkçe adı ile “Ölüm Döngüsü”. İşte karşınızda 2021’in en çok beklenen oyunlarından Deathloop Ön İncelemesi.

Deathloop Ön İncelemesi

İlk olarak 2019 E3 Fuarı’nda gerçekleşen Bethesda sunumunda (kapısına kadar gidip, elimde mini bir kamera olduğu için içeri alınmamıştım, neyse ki Ersin girebilmişti etkinliğe) karşımıza çıkan Deathloop, Arkane Lyon Studios tarafından geliştiriliyor olsa da arkasında Bethesda gibi dev bir firmayı da bulunduruyor. O sebeple pek yabana atılacak bir başlık olmayacak. PC ve PS5 için 21 Mayıs 2021’de çıkacak olan yapım – pandemi sebebi ile sürekli ertelenen yapımlardan sonra kesin tarih vermek hiç doğru olmayacaktır – gerek konusu gerekse farklı oyun dinamikleri sebebi ile bir çoğumuzun ağzının suyunu akıtıyor.

Deathloop, Black Reef adlı donmuş bir adada geçiyor ve geliştiriciler oyunun ortamını “çılgınlık zamanı” olarak tanımlıyor. E3’te piyasaya çıkan duyuru fragmanında bu çılgınlığa kesinlikle bir göz attık.

Oyunun Konusu

Deathloop, Blackreef adasında geçiyor. Bitmek bilmeyen bir döngüye sıkışmış Colt’u yöneteceğimiz yapımda, zaman döngüsünün dışına çıkmak ve ona sonsuza kadar bir son vermek için yol bulmaya çalışacağız. Kahramanımız Colt’un, adada Vizyonerler olarak bilinen ve döngüyü devam ettiren sekiz farklı hedefi ortadan kaldırmak için tek bir günü var. Bu hedefler, öğrenmeniz gereken kendi programları ve rutinleri ile adanın dört bir yanına yayılmışlar. Bunlardan birini öldürmeyi başaramazsanız veya ölürseniz, tüm döngü sıfırlanıp başa dönecek. Bu sebeple tüm adımlarımızı dikkatli atmamız gerekebilecek. Ancak bizim çok dikkatli olmamız, amacımıza ulaşmamız için tek yetecek husus değil. Zira bir kahramanımız daha var: Julianna Blake. Bu ikisi birbirine tamamen zıt iki karakter. Colt zaman döngüsünden kurtulmak isterken Juliana ise bunu sürdürmek istemektedir. Doğal olarak, bu Colt Juliana’nın tek hedefi olduğu anlamına gelir. Deathloop’ta, Juliana olarak diğer oyuncuların oyunlarına girip, onları avlayarak en başa dönmek zorunda bırakabileceksiniz. Kısacası, Colt olarak oynadığınızda başka bir oyuncu tarafından başa döndürülmeniz anlamına geliyor. PvP’yi kapatırsanız, Juliana karakteri yine sizin oyununuzda olacak ve sizi avlayacak, ancak bu sefer yapay zeka tarafından kontrol edilecek.

Julianna Blake

Deathloop’un ortamında çok şey oluyor – isyanlar, titreyen hayaletlerle ürkütücü ortamlar, doğaüstü güçler ve iki kahraman arasındaki rekabet. Bir zaman döngüsü vardır – buna Ölüm Döngüsü de diyebiliriz – diğeri onu korumaya çalışırken diğeri döngüyü kırmaya çalışır. Oyuncu olarak, döngüyü kendi temponuzda kırma ve her görevi istediğiniz sırayla yerine getirme özgürlüğümüz bulunuyor. Düşmanlarınızı alt etmeye çalışırken zamana karşı çıkamıyoruz. Bunun yerine, günün dört dönemi ve “boş zamanlarınızda” gidip keşfedebileceğiniz dört bölge vardır.

PS5’e zaman kısıtlı özel olarak çıkacak olan Deathloop, sürükleyici, aksiyon dolu deneyime katkıda bulunmak için DualSense’in uyarlanabilir tetikleyicilerinden yararlanacak. Bethesda Softworks tarafından yazılan resmi bir PlayStation blogunda, Deathloop’un silah sistemleri ve kullandığınız her silaha nasıl tepki vereceği hakkında daha fazla bilgi sunuyor.

DualSense Etkileşimi

Haptik Hareketlilik

Denetleyici aracılığıyla benzersiz bir his uyandıracak olan yalnızca silahınızın eylemleri değil. İster koşuyor, kayıyor, tırmanıyor, gizlice giriyor ya da Blackreef’te ışınlanıyor olun, karakterinizin yaptığı her hareket farklı bir his sağlayacaktır. Farklı farklı ortamlarda savaşırken, değişken yüzey türlerinin keskin kontrastını bile fark edeceksiniz. Bir çatıdan aşağı kayarken hissedeceğiniz titreşimler ile engebeli bir arazide aldığınız tepkilere kadar, hepsi ayrı ayrı hissedilebilecek.

DualSense Denetleyici Hoparlörü

Deathloop, sadece kontrol cihazınız aracılığıyla hareketi hissetmenizi sağlamıyor. DualSense denetleyici hoparlörü sayesinde, eylemi ellerinizden duyacaksınız. Kafanızın yanından geçen (veya ona çarpan) her bir mermi hissedeceksiniz. Julianna, Blackreef adasındaki her hareketinizi takip ederken kendi kişisel radyonuzdan yankılanan alay hareketleri de peşimizi bırakmayacak. Son merminizi ateşlediğinizde ve cephaneniz biterken silahınızın kuru tıklamasını da duyacaksınız.

Şu ana kadar gördüğümüz görüntülerde saat veya zamanlayıcı olmadığından, oyuncuya 24 saatlik geri sayımın nasıl sunulacağı hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Gerçek zamanlı mı? Bu sadece her gün güneşin doğuşundan güneş batışına kadar oynama meselesi mi? Kim bilir… Bununla birlikte, hedeflerinizin her gün belirli bir rutini izleyeceğini ve bu bilginin elbette yararımıza kullanılabileceğini biliyoruz.

Şu ana kadar gördüğümüz görüntülerde saat veya zamanlayıcı olmadığından, oyuncuya 24 saatlik geri sayımın nasıl sunulacağı hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Gerçek zamanlı mı? Bu sadece her gün güneşin doğuşundan güneş batışına kadar oynama meselesi mi? Kim bilir… Bununla birlikte, hedeflerinizin her gün belirli bir rutini izleyeceğini ve bu bilginin elbette yararımıza kullanılabileceğini biliyoruz.

Blackreef Adası’nın ilgi çekici olduğu aşikar. Colt gibi bir adamın kendisini bu çaresiz varoluşta hapsolmuş bulması için neler yapmış olabileceğini ve Julianna’nın da neden aynı döngüye hapsolduğunu merak etmeden duramıyoruz. Bunu öğrenebilmek için de çok kısa bir süremiz kaldı.

Deathloop’un standart sürümü, temel oyunu içerir ve aşağıdaki ön sipariş bonuslarıyla birlikte geliyor:

Deathloop Deluxe Edition, temel oyunun yanı sıra şunları içerir:

Deluxe Sürüm için ön sipariş verdiğinizde aşağıdaki bonuslar dahildir:

Exit mobile version