Doughlings: Arcade

Gariptir ki, unutulmuş türlerin bazıları, günden güne tekrar hatırlanır. Özellikle bulmaca ve refleks isteyen oyunlar, hem küçük yaştaki çocuklar hem de yetişkinler için bir hayli uygundur. Tabii, bulmaca oyunları da kendi aralarında birkaç türe ayrılabiliyor: üçünü birleştir, topu sektir veya  gizli objeyi bul tarzında farklı türlerde bulunabiliyor. Fakat öyle bir tür var ki, ismi bile doğru düzgün tanımlanamıyor. 1976‘da Atari 2600‘e çıkan Breakout, bu tür oyunların ilki oldu ve o zamandan beri bu tür, “Breakout klonu” olarak tabir edildi.

Breakout’da yapmanız gereken aslında çok basitti. Sahip olduğunuz platformdan  top atarak (Atari 2600’da daha çok kare denebilir) karşınızdaki hedefleri vurmaya çalışıyordunuz. Hedeflerden seken top size geri dönüyor ve siz de tekrar platformdan sektirmeye çalışıyordunuz. Başta pek de ilgi çekici olmasa da, popülerliğini Taito’nun meşhur Arkanoid serisi ile yakaladı. 1980’lerde Arcade makinelerine çıkan Arkanoid, sonrasında ev konsollarına ve PC/MacOS’lara uyarlandı. Git gide popülerleşen “Breakout klonu” türü, shareware (yani ücretsiz olarak paylaşılan uygulamalar) yapımcılarının dikkatini çekmeyi başarmıştı. 1990’ların başında aşırı popüler olan bu tür, şu ana kadar gelmiş geçmiş en iyi Breakout klonlarından birisini de yaratmıştı: DX-Ball.

Geçmişte ne kadar popüler olsa da, oyuncular şimdi pek bu türe veya bulmaca oyunlarına pek bakmıyor. Mobil oyunları platformunda daha çok dikkat çekmeyi başaran “üçünü birleştir” (Bejewled, Candy Crush ve benzeri oyunlar) türü aslında piyasaya hükmediyor denebilir. Ha, evet, Breakout klonları halen piyasada bulunuyor, fakat oyuncu kitlesi çok az, çünkü kaliteli bir oyun çıkarmak baya bir zor.

Türk bazlı Hero Concept stüdyosu, bunu başarmış gibi gözüküyor. Geçtiğimiz günlerde kapalı beta kodu bana gönderilmiş ve ilk stüdyonun ilk oyun Doughlings: Arcade‘in, geçmişte çıkmış olan Breakout klonlarına karşın nasıl olduğu sorulmuştu. Birkaç günlük oynanıştan sonra rahatlıkla söyleyebilirim ki, eski Breakout klonlarının hissini verebiliyor. Doughlings: Arcade, her yaştan insanın alabileceği ve eğlenebileceği sade bir yapım. Alışması da o kadar uzun sürmüyor açıkçası. 

Daha önceki Arkanoid, Breakout ve DX-Ball deneyimlerimle beraber Doughlings: Arcade’i karşılaştırdım. Tüm oyunlarda bulunan özel güçler, puan sistemi ve oynanış tamamen aynı olarak Doughlings: Arcade’de bulunuyor, hatta Hero Concept’in kendi hazırladığı ve oyunu farklılaştıracak birkaç özel güç bile eklemiş bulunuyor. Şu ana kadar pek bir sıkıntım bulunduğu söylenemez. Top fiziği, puanlandırma, oynanış ve hız, eski oyunlara karşı biraz yavaş, fakat yine de aşırı yavaş değil. Yani reflekslerinizi halen kullanmanız gerekiyor. Tek problemim ise karakterin, bir nevi platformun, yuvarlak olmasıydı.

Genellikle Breakout klonlarında, sahip olduğunu platform dikdörtgen şeklindedir. Bu, platformun ne kadar geniş olduğunu ve topun nereden sekeceğini gösteren bir durum. Doughlings: Arcade’de, platformumuz Morpheus adında yuvarlak bir karakter. Anlaşılacağı gibi platformun nerede duracağını veya topun nereden sekebileceğini ilk başta anlamak biraz zor, yine de bu alışılamayacak bir durum değil.

Oynanış yönünden diğer  Breakout klonları ile karşılaştırmam gerekti. Çünkü bu bir orijinal fikir değil ve bunda kötü bir şey değil, aksine, uzun zamandır görünmeyen bir oyun türünü geri getirmek iyi bir durum sayılır. Oynanış sırasında düşen özel güçler, bu tür oyunların vazgeçilmezidir. İlk başta sadece ana karakter olarak oynuyorsunuz, fakat ilerledikçe farklı özel güçler düşebiliyor. Smash bunlardan ilki ve birkaç özel güç bulunduruyor. Baştan bahsedeyim, eğer özel güç alırsanız, hem aktif hem de tetiklenen gücünüz oluyor. Aktif özellik, Smash’in daha büyük bir platform olması veya Gunner adlı özel gücün sürekli ateş edebilmesi oluyor.

Tetiklenen özel güçler ise, kurtardığınız Doughlings’lerden geliyor. Her kurtarılan Doughling, “Thumbs Up” (hani şu baş parmanığınız kaldırıp beğenme işareti yaparsınız ya) bırakıyor. Bunlardan 10 tane toplamak ise Show Off adındaki özel gücü aktifleştiriyor. Her karakterin kendine ait Show Off’ları bulunuyor ve bu da Doughlings’leri kurtarmada yardımcı oluyor. Daha iyisi ise, karakterleri geliştirebilmemiz oluyor. Her bölüm sonunda bize bir nevi para olarak sayılan laboratuvar tüpü veriliyor. Bunları, sahip olduğumuz karakterleri güçlendirmede kullanabiliyoruz.

Doughlings: Arcade’in tasarımsal yönünü beğendim denebilir. Türkçe dil desteğinin oyunda bulunması ile beraber, özellikle pop kültür referansları ve kişilikler, karakterlere iyi bir şekilde yansıtılmış bulunuyor. Düşürülen özel güçler, Morpheus’u bir nevi film karakterlerine dönüştürüyor. Bunlar arasında Smash (Hulk), Gunner (Neo?) ve Robo (Robocop) gibi açık göndermeler bulunuyor. Film izleyenlerin dikkatini kolayca çekebilir aslında. Müzik ve seslendirme departmanı da, kodlama ve oyunun üzerinde çalışanlar kadar saygıyı hak ediyor. Müziklerin genelde kendine ait iyi ve anlamlı ezgisi bulunuyor, özellikle 70‘lerin hayranı olan ben, o gitar ritmini birkaç gün boyunca aklımdan çıkaramadım.

Doughlings: Arcade’e yakın zamanda bölüm editörü geleceği bilgisini de aldım. Bu sayede oyuncular yarattıkları bölümleri diğer oyuncular ile paylaşabilecek. Umuyorum ki, paylaşımlar, Steam Workshop üzerinden olacak, bu sayede oyuncular Workshop’ı kolayca gezerek istedikleri bölümleri deneyebilecekler. Doughling’s Arcade, 9 Mayıs 2018 tarihinde Steam’de çok ucuz bir fiyattan satışa sunulacak. PS4, Xbox One ve Nintendo Switch uyarlamaları üzerinde halen çalışılıyor.

Geçtiğimiz hafta ise Merlin’in Kazanı olarak Hero Concept’i ağırladık ve hoş bir sohbet ile Doughlings: Arcade ve oyunun geleceği hakkında konuştuk. Yayınladığımız keyifli röportajı ise aşağıdan izleyebilirsiniz.

Exit mobile version