Dünya üzerinde geniş kitleler tarafından kabul gören ünlü oyunların, en meşhur firmalarından biri olan Capcom’a yakından bakalım dedik. Eminim Capcom hakkında bazı şeyleri okumak, en azından merakınızı gidermek isteyeceksiniz. Aslında Capcom oyunları genel anlamda, şirketinden daha fazla şöhrete kavuştu desek, bunda haksızlık yapmış sayılmayız. Street Fighter, Resident Evil, Devil May Cry, Onimusha, Megamen, Dino Crisis, Monster Hunter, Dead Rising 2 oyunları, biz oyun severler için adeta hazine değerini taşıyor. Yaşı 40’ın üzerinde olanlar Amiga ve Commodore 64’e çıkan Capcom oyunlarını hatırlayacaklardır. Firma NES, Game Boy, SEGA, Saturn, Dreamcast, Nintendo 64, Game Cube, Wii, PC, Playstation ve Xbox konsollarına onlarca oyun çıkarıp, meşhur etmeyi başarmıştır.
Capcom’un Kuruluşu ve Street Fighter
1979 yılında Japonya’nın Osaka kentinde “Japan Capsule Computers” adıyla kurulan firma, Capsule ve Computers kelimelerinin ilk üç harfinin birleşmesiyle, Capcom ‘a dönüşmüştür. 1987 yılına geldiğimizde ise Street Fighter adlı oyun, tüm dünyada bir fırtına etkisi yaratmayı başarmıştır. Bu gün bile Capcom, hala devam oyunları çıkarılan seri için öyle ustaca stratejiler düzenledi ki, oyunu hep taze tutmayı başardı. Tabii ki bu dövüş oyununun kahramanları da ayrı bir fenomene dönüşmüş durumda; Ryu, Ken, Zangief, Chun Li, Sagat, Dhalsim, Honda, Zangief, Balrog,Vega, Guile ve Ms. Bison karakterlerine yıllar geçtikçe yeni karakterlerde eklendi. Üstelik Street Fighter 4 oyununda Hakan adında Türk karakter oyuna eklenmiştir. Kendisi bir yağlı güreşçidir ve kendi yağlarının reklamını yapmak için turnuvaya katılmıştır. Günümüze kadar yaklaşık olarak 28 tane Street Fighter oyunu piyasaya çıkıp oyuncularla buluşmuştur.
Yine 1987 yılında Megamen isimli oyunu piyasaya çıkaran Capcom, Japonya’da hatırı sayılır bir kitleyi kendine bağladı. Her ne kadar, Türkler olarak bizim oyun tabiatımızla örtüşmeyen bir oyun olsa da, Megamen Japonya’da oldukça popüler bir oyun olmuştu. 1989 yılında ise Final Fight adlı oyun piyasaya çıkarılmıştı. Zamanında oldukça popüler olsa da Street Fighter ve Megamen gibi şöhrete ulaşamamıştır.
Capcom Vancouver Kanada
4 Temmuz 2005 tarihinde Kanada’da, Blue Castle Games adıyla kurulan firma; The Bigs ve Dead Rising Serileri yanında, MLB Front Office Manager adlı oyunu hazırlamıştır. Bu oyunlar PS2, PS3,Wii, PSP, Nintendo DS ve Xbox360’a çıkmıştır. 2010 yılına geldiğimizde bu şirket Capcom’un portföyüne eklenerek Capcom Vancouver adı altında faaliyetlerini sürdürmektedir. 2011 ve 2013 yıllarında çıkan devam oyunları çıkan Dead Rising serisi Capcom Vancouver patentini taşımaktadır.
Bugün Capcom’un Japonya’nın yanında Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında şubeleri bulunmaktadır. Ayrıca Mobil oyunlar da çıkarmaktadır.
Resident Evil
Resident Evil, Capcom’un en önemli amiral gemilerinden birisidir. 22 Mart 1996 yılında Japonya’da Biohazard ismiyle çıkan oyun, bir dönemin başlangıcı oldu. Survival Horror, yani hayatta kalma mücadelesi bir oyunda bu kadar etkili bir biçimde sunulmuştu. Daha önce Alone in the Dark adlı oyun bu türün atası sayılsa da, Survival Horror teriminin en layık olduğu oyun Resident Evil’dır. Ana karakterler ve yürüyen ölü dostlarımız, korku Mistizmine farklı bir boyut getirmişti. O anları yaşayanlar (kendim de dâhil), Resident Evil’a tutkuyla bağlanmıştık. Açık söyleyeyim, oyun kütüphanemde beni bu derece derinden etkileyen oyun sayısı, bir elin parmaklarını geçmez.
Peki, Resident Evil’ı neden bu kadar sevdik?
Yapımcılar, zombilerin ana temada olduğu öyle etkili bir senaryo hazırlamıştı ki, daha ilk anda hikâye oyuncuları kalbinden vurmuştu. Sabit kameralı ortamlarda, önceden render edilmiş oyun alanlarında 3D yansıtılan oyun, yeni bir soluk getirmişti. Render edilmiş temiz haritalar, oyunu görsel olarak daha da cazip halde sundu. İlk oyunda hafızalarımıza kazınan Raccoon City’de bir ormana iniş yapan Bravo Takımının saldırıya uğramasıyla başlayan macerada, ana karakterler Chris Redfield ve Jill Valentine ile tanışmıştık. Kendileri Raccoon City Polis Departmanının Özel Kuvvet takımı S.T.A.R.S bünyesinde çalışmaktaydılar. Ve bu ana karakterler o kadar sevildi ki, devam oyunlarında rol almaya devam ettiler.
Gelelim zombilere; Hikâye sizi önce çaresizlik içinde bırakarak, hayatta kalma limitlerinizi zorluyordu. Aniden önünüze hırlayarak çıkan bir zombi sizi korkutsa da, silah ve cephane bulduğunuz anda, artık eli kolu bağlı bir şekilde zombilere yem olmak zorunda değildiniz. Zombi kültürünün en önemli adresi Resident Evil olmuştu. Zombilerin nasıl ortaya çıktığını merak ediyorsunuz değil mi? Chris ve Jill ormanda hayatta kalabilmek için çaba gösterirken, büyük bir malikaneye sığınmak zorunda kalırlar. İşte burası, Umbrella Şirketi’nin (O kırmızı beyaz renkli şemsiye logosunu hatırlayın) kontrolden çıkan Genetik Deneyleriyle insanları zombiye dönüştüğü yerdir. Üstelik bu salgın, zombilerin sağlıklı insanları ısırmalarıyla daha geniş alanlara yayılmaktadır.
Bizim hayatta kalma maceramızın en önemli etkenlerinden birisi de sağlık ve tedavi bitkileri olmuştur. RE3 ile bu bitkilerden çeşitli karışımları kombine edebiliyorduk. Bu şekilde hazırladığımız sağlık şişeleri ve tedavi tüpleri hayatta kalabilmemizi sağlıyordu. Yine farklı barutları kombine ederek mermiler oluşturmuştuk. Ve tabii ki de, masa ve çekmecelerde deli gibi aradığımız mürekkep kartuşları; kayıt için gerekli bu kartuşlar daktilo bulunca derin bir nefes almamızı sağlıyordu. Artık rahatladıktan sonra, üzerimizdeki fazlalıkları sandığa göndermek en iyi seçimdi. Oyunu bitirdikten sonra çeşitli ekstra ve bonuslara ulaşma şansımız vardı ve oyun bu şekilde yeniden oynanabilirlik sunuyordu.
Boss Nemesis
Sanırım RE ile kendini bütünleştirmiş oyuncuların asla unutamadığı en özel Boss Nemesis’tir. Serinin 3. Oyununda Polis Departmanına sığınan Jill, takım arkadaşı Brad Vickers’in Nemesis tarafından öldürülmesine şahit olur. Oyunun başından sonuna kadar mücadele içinde olduğumuz Nemesis, bir an olsun bizi rahat bırakmayacaktı.
RE:Code Veronica’dan sonra RE 4 oyunu için yeni bir karar alındı. Daha önce Sabit kamera açıları ve render edilmiş görüntüler yerine, omuz hizası kameraya geçilmişti. Gerçek zamanlı etkileşimin olduğu bu macera, daha fazla aksiyon sunmaktaydı. Amerika Başkanınız kayıp kızı Asley’i bulma görevi Leon’a verilir. Ancak Leon kasabaya gelince, insanlardaki farklılığı görür. Bu kez Las Plagas adı verilen bir virüs salgını sayesinde, köylüler daha planlı ve işbirliği içinde saldırmaktadırlar.
Buraya kadar işler gayet yolunda gitmişti. Capcom bu elindeki cevheri daha da parlatmak niyetindeydi ve TPS kamera yerine FPS’ye geçiş yapılıp RE Gun Survivor oyunları piyasaya çıktı. Gun Survivor : Code Veronica ve Dead Aim oyunları seri içinde en az ilgi gören oyunlar olmuştu. Playstation 2’ye çıkan RE Outbreak ve RE Outbreak Files 2 oyunları online bir deneyim yaşatmıştı.
RE 5 piyasaya çıkınca Chris Redfield Biyolojik Silah tehtidine karşı Afrika’ya gelir. Ancak burada daha farklı türde bir Parazit salgınıyla karşılaşırlar. Bu Parazit bulaştığı insanları daha hareketli ve bilinçli hareket eden zombilere dönüştürmüştü. Umbrella kapandıktan sonra BSAA (Bioterrorism Security Assassment Alliance) kurulur. Amaç Bio-Terörizme karşı artak hareket etmektir. Chris Afrikaya gelince artık yanında yeni bir partner olacaktır. BSAA ajanı Sheva Alomar. Oyun içinde zaman zaman Ada Wong, Jill Valenti ve Albert Wesker’la de karşılaşacağız. Wesker’la kişisel hesabı olan Chris düşmanını alt etmek için uğraşacak.
Burada bir paragraf açmak istiyorum. RE4’te başlayan radikal değişiklik her ne kadar etkili bir oynanış sunsa da, bazı oyuncular RE’ın köklerine sadık kalması yönünde fikir belirtmekteydi. RE 5 ile artık iş iyice macera yönüne kaymıştı. O karanlık ürkütücü atmosferler, bulmacalar ve Survival Horror mantığına geri dönüş yapılması isteniyordu. Ancak RE 6 çıkınca yapımcıların RE fanlarına kulak tıkadıkları aşikârdı. İstenen ve özlenen RE tarzı bir türlü geri getirilemiyordu ya da getirilmiyordu. RE Revolution oyunları piyasaya çıkınca, nispeten oyun köklerine dönüş yapmıştı. RE HD Rematered ve RE Zero Remestared ile eski oyunlar yeniden dizayn edilerek, oyun severlerle buluştu.
Devil May Cry
Yapımcılar Yeni bir RE oyunu üzerinde çalışırken, tasarladıkları yapımın daha farklı olduklarını görerek, bunu yeni bir proje olarak değerlendirmeye alırlar. Melek ve Şeytanların mücadele Miti’ni konu alan yapımın baş karakteri, yarı şeytan yarı insan Dante’dir. Beyaz saçlı, kırmızı ceketli ve oldukça karizmatik olan Dante, kılıç ve silahları ile kombine saldırılar yapabiliyordu. Oyun için de bulacağımız farklı silahları geliştirme olanağına da sahiptik.
Hikâye ise Melekler ve Şeytanlarla alakalıydı. Farklı bir boyutta başlayan Şeytanlar ve Meleklerin savaşı sırasında baş Şeytan’ın en büyük hizmetkarı Sparda Eva isimli bir Meleğe âşık olur. Bu hengamede böyle bir hata elbette affedilemezdi. Üstelik Sparda’nın Eva’dan iki melez oğlu oldu. Dante ve Vergil. Onlar 7 yaşına gelince Sparda oğullarını güvenli bir yere götürmeye karar verdi. Mundus bu ihanetin bedelini Sparda’ya ödetmeye kararlıydı. Bu yüzden Eva’nın kalbini sökerek işe başladı. Daha sonra Sparda’yı buldu ve onu acılar içinde bırakarak mühürledi. Bundan sonra Dante ailesinin intikamını almak için Mundus’un şeytani yaratıklarıyla mücadele edecektir. Yapım en son Devil May Cry 5 ile devam etti ve Dante’yi daha genç ve daha farklı bir şekilde gördük.
Onimusha
Capcom’un başarılı yapımlarından biri olan Onimusha’nın ilk oyununda 1560’lı yılların Japonya’sındayız. Kaos ve karmaşanın baş gösterdiği bu ortamda Samanosuke adlı Japon savaşçıyı kontrol ediyoruz. Görevimiz ise Prensesi kurtarmak. Sabit kamera açıları ve render görüntülerin kullanıldığı Onimusha klasik RE tarzını yansıtmaktaydı. Kendine has bulmacaların da olduğu ilk oyunda, kahramanımızın düşmanlarının ruhlarını emen bir gücü de vardı. Serinin ikinci oyununda ise Jubei’Yagyu’yu kontrol ediyorduk. Benim Onimusha ile tanışmam ikinci oyun ile olmuştu ve macerayı baştan sona soluksuz yaşadım. Ve PS2’yi aldığımda konsolda oynadığım ilk oyun olmasıyla da özel bir yeri vardır. Üçüncü seride ise bu kez ünlü oyuncu Jean Reno oynanabilir bir karakter olarak yapımda yer almıştı. Bu kez Samanosuke ile Nobunga’ya karşı savaş vereceklerdir. Onimusha 4 Dawn of Dreams oyunu çıkınca Nobunaga’nın ölmesinden sonraki dönem ele alınmış. Diğer serilerin aksine oynanabilir 5 karakter mevcut ve oyun esnasında istediğimiz karaktere geçiş yapabiliyoruz.
Şu günlerde yeni Onimusha ile ilgili söylentiler ortalıkta dolaşmakta. Sanırım benim gibi sizde yeni bir Onimusha’ya hayır demezsiniz.
Dino Crisis
Capcom’un hakettiği değeri bulmayan oyunlarından birisi de Dino Crisis’tir. RE’ın render görüntüler ve sabit kamera açısı sistemini kullanan oyun, zombiler yerine dinozorlarla olan mücadeleyi konu almıştı. En son Xbox konsoluna çıkan oyun, hikaye olarak uzayda geçen bir dinozor avı teması seçmişti. Bu oyun en nihayet beğenilmedi ve Capcom devam oyunu çıkarmadı.
Diğer akılda kalan oyunlar;
Dead Rising, Mega Man, Monster Hunter, Haunting Ground, Okami, Bionic Commando, Strider, Wiewtiful Joe, Clock Tower, Legend of Kay, Maximo (beğenerek oynamıştım) Vampire Chronicles, Chaos Legion, God Hand, Sengoku Basara, Way of the Samurai, Ghosts ‘n Goblins