Xbox’ın tartışmasız en iyi serilerinden biri olan Halo’ya, hikayeyi anlatan ana oyunlar dışında farklı yapımlar da katıldı. Hatta bazıları kendilerine yer bulacaktı, ancak iptal edildi. Kısaca seriyle ilgili oyunlara göz attık.
Bungie tarafından geliştirilen Halo: Combat Evolved, 15 Kasım 2001’de ilk Xbox için piyasaya sürüldü. 2 sene sonra ise Gearbox Software tarafından PC platformuna multiplayer’na yapılan bazı eklemelerle birlikte port edildi. Master Chief (Diğer isimleri John veya Spartan 117) ile ilk defa burada tanışmıştık. Oyun, yapıma adını da veren Halo olarak çağrılan Installation 04 isimli halka şeklindeki uzay istasyonunda geçiyordu.
İlk oyunun başarısından sonra Bungie kolları sıvadı ve ikinci oyunu kullanıcıların beğenisine sundu. Senaryo bu sefer dünyada geçiyor ve daha sonra başka bir Halo’ya gidiyorduk. Ayrıca Covenant tarafında Arbiter’i oynayarak hikayenin perde arkasında kalanları, Covenant’ın içindeki bölünmesini görüyorduk. Multiplayer’ı ilgi gören ikinci oyunla birlikte seri fenomen haline geldi. 3 yıllık bir rötardan sonra Windows Vista desteği ile PC için piyasaya sürüldü.
Finish the Fight! sloganı ile 2007 Eylül ayında raflardakini yerini alan Halo 3, ana üçlemenin son parçası. Oyunun yapımına Halo 2’nin dağıtımından kısa bir süre başlandı. Geliştirilen grafikleri, hikayesi ve multiplayer’ı ile başarılı oldu. Yapım seride çıtayı iyice yükseğe çekti ve 14.5 milyon kopyadan daha fazla satarak “Xbox 360’ta Tüm Zamanların En Çok Satan Oyunu” unvanını da ele geçirdi.
Age of Empires’ı bizlere kazandıran Ensemble Studios’un ellerinden çıkan Halo Wars, serideki diğer oyunlardan daha farklı. FPS değil, aksine RTS (Gerçek zamanlı strateji) oyunu. Konu olarak aşağı yukarı Halo: Combat Evolved’ın 20 yıl öncesindeki olayları ele alıyor. Daha önce PC’ye çıkacak söylentileri de yapılan Halo Wars, sadece X360 için 2009 Şubat ayında piyasaya sürüldü. Bazı eleştirmenler Gamepad ile kontrollerin zor olacağını söylüyordu, ama bunun aksine kontroller klavye fare ikilisi kadar rahat olmasa da, yine de Gamepad için iyiydi. Birçok yerden iyi notlar almayı da başardı.
İki disk olarak çıkan oyun, Mombasa’ya inen ODST birliğinin (Orbital Drop Shock Troopers) başından geçenleri ele alıyordu. Böylece Halo 2 ve 3 arasındaki boşlukta doldurulmuş oldu. Başkarakter ise isimsiz Rookie. Master Chief gibi zırhı kendi kendine yenilenmiyor ve onun gibi fiziksel bir üstünlüğü yoktu. Bu yüzden şehir içinde etrafta sağlık paketleri vardı. Yapımcılar durumu böyle dengelemişlerdi. Yapımın en ilginç özelliklerinden biri diğer Halo’lara göre daha açık bir dünyaya sahip olması. Zira şehir haritasında yer alan farklı görev noktalarına gidilebiliyor. ODST online olarak ikinci diskinde Halo 3’ün multiplayer’nı barındırıyor.
Başından sonunun ne olacağı belli olan üzüntülü bir hikaye aslında Reach. Halo serisinde ismini çok duyduk, ancak kendi gözlerimizle görememiştik. Noble Takımı’na katılan bir karakter olarak, Reach gezegeninin Covenant’lar tarafından işgal edilmesini engellemek için elimizden geleni yaptık, ama sonuçlar boşunaydı. İlk Halo’nun hemen öncesindeki olayları ele alıyordu ve hikayenin kendine olan kısmını çok iyi bir şekilde bağlıyordu (Mesela Cortana bunlardan biri). Reach, Bungie tarafından yapılan son Halo oyunu da oldu. Yenilenmiş grafik motoru, atmosferi, hikayesi, anlatımı, multiplayer’ı ve yenilikleriyle 2010’un en başarılı yapımlarından birisiydi. Birçok oyuncu tarafından da en dramatik ve en iyi oyun sonlarından birine sahip olduğu söylenir.
İlk Halo’nun 10. yılında yenilenmiş versiyonu. Halo 4 ile yeni bir üçlemeye başlayacak olan 343 Industries’in ilk meyvesi diyebiliriz. İçeriğinde orijinal oyunun motoru, Saber3D ve Reach’in grafik motoru yer alıyor. Back tuşu ile eski ve yeni grafikler arasında geçiş yapabilme, multiplayer’da ise yenilenen bazı haritalarla birlikte Reach’in grafikleriyle oynama imkanı var. Tekrardan tasarlanan Campaign bölümleri, Kinect desteğini de unutmamak gerek. İlk Halo’yu oynamayanlar için yeni bir fırsat.
Bungie’nin Halo serisini bırakmasıyla birlikte Microsoft’un ne yapacağı soruluyordu ve bomba E3 2011 fuarında geldi. Yeni bir üçlemenin ilk başlangıcı olacak yapım, 343 Industries tarafından geliştiriliyor. Yeni düşmanlar, yeni bir konu, mekanlar ve yenilikler var. Seride hep ismini duyduğumuz ama bir türlü karşılaşmadığımız kadim Forerunner ırkı ve daha önce keşfedilmemiş mimarilerini bu oyunda göreceğimiz söyleniyor. Şu an için Halo 4’ün ne gibi sürprizler sunacağı halen bir sır. 2012 yılbaşı döneminde bunu göreceğiz.
İptal edilen Halo oyunları;
Halo, Nintendo DS platformuna da çıkacaktı, ancak iptal edildi. Bunun da sebebi lisans anlaşmaları. Tam bir prodüksiyon değil, ama DS’te oynanabilir Halo demosu var. Aynı şekilde Game Boy Advance için de Halo geliştirilecekti, talihsizlik onun da başına geldi. GBA için herhangi bir oyun kodlaması veya demo yapıldı mı işte bunlar bilinmiyor.
Ensemble Studios, sadece Halo Wars değil, Titan kod isimli Halo MMO üstünde de çalışıyordu, fakat bu proje de iptal oldu. Yapımcılardan Dusty Monk projenin iptal olmasını şöyle açıklıyor: “Nintendo Wii’nin atılımdan sonra Microsoft cephesinde gözler Xbox platformuna ve XBLA’ya döndü. 90 milyon $ gibi fahiş paraların dönecek olduğu uzun zaman ve sıkı çalışma isteyen Titan böylece kapanmış oldu.”
Master Chief veya başka biri olmadan kendi karakterimizle Halo evreninde oynamak farklı bir deneyim olabilirdi. Kim bilir belki de başka bir zaman yeniden böyle bir proje çıkabilir karşımıza.