Dün Merlin’in Kazanı sayfalarından Mahmut ile birlikte FIFA 12’nin ön inceleme sürümünü denemek amacıyla Aral İthalat’ın ofisine gideceğimizi sizlere duyurmuştuk. Dolayısıyla birçoğunuzun şu anda FIFA 12’nin ön incelemesini beklediğini tahmin etmek güç değil.
Sizleri daha fazla bekletmemek adına, yaşadığımız tüm tecrübeyi sizlere aktaracak bir yazıyı bu kez bir kişi, iki kişi beraber yazmaya karar verdik. Sonuçta oyunu oynayanlar, ben ve Mahmut’tu ve tek başıma bu yazıyı yazmam hem sizlere hem de Mahmut’a haksızlık olurdu.
Yazıyı sizler için oyunun yenilikleri şeklinde başlıklara ayırdık. Bu yıl oyuna eklenerek seriyi oldukça ileriye taşımayı hedefleyen bu yenilikler, Impact Engine, Precision Dribbling, Tactical Defending gibi sistemler ve oynanışa getirdiği yeniliklerdi. Birazdan tek tek başlıklar halinde bu özelliklerin nasıl olduğunu öğreneceksiniz. Kemerlerinizi bağlayın!
Not: Oynadığımız ve şu anda ön incelemesini yazdığımız sürüm oyunun Pre-Alpha sürümü olduğundan bir takım hatalarla karşılaştık ama Pre-Alpha sürüm oyunun çok çok önceki sürümlerinden biri olduğundan bu hataların birçoğunun tam sürümde düzeltilmiş olarak karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz.
Ayrıca oyunda Türkiye Süper Ligi yer alıyor arkadaşlar. Yapılan haberlerin hepsinin yalan olduğu anlaşıldı bu ön inceleme ile birlikte…
Impact Engine
FIFA 12 duyurulduğunda en önemli özelliği olarak yeni “Impact Engine”, yani “Çarpışma Motoru” gösteriliyordu. İzletilen tanıtım videoları oldukça başarılı göründüğünden beklentiler haliyle çok yükseldi. Tabii bu motorun yalnızca görsel açıdan başarısının haricinde bir de oyunun oynanışına etkisi olacaktı doğal olarak. Peki bu etki, nasıl bir etki oldu?
Şöyle söylemem gerekiyor, Pre-Alpha sürüm yüzünden garip garip hareketlerle taklalar atan oyuncularla karşılaşmamızın haricinde oyunda etkisi o kadar başarılı ki, FIFA 11 oynayış şekliniz nasılsa onu unutmaya yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Hatırlarsanız önceki FIFA’larda iki oyuncu çarpıştığında hafiften bir duvar etkisi yaratırdı. Yani çarpışmanızın çok büyük etkileri olmazdı. Artık FIFA 12 ile birlikte, yaptığınız boş koşulara bile dikkat etmeniz gerekiyor.
Zira artık oyuncular birbirlerine çarptıklarında etkileri gerçek hayatta nasıl olması gerekiyorsa öyle oluyor. Yani örneklemem gerekirse, Mahmut’un kalecisi topu kontrol etmek amaçlı olarak uzandığı sırada, Mahmut koşarak kalecisine çarptığı için top boşa çıktı ve boş kaleye golü attım. Bu ve bunun gibi pozisyonlar maç içerisinde sürekli gerçekleşiyor, ama bazen biraz abartıldığını düşünüyorum. Çünkü yapay zeka yaptığı koşularda sahanın diğer ucunda bile iki oyuncuyu birbirine çarpıştırabiliyor ve bir anda iki oyuncu yerlerde yuvarlanmaya başlıyor.
Eh bu da komik görüntülerin oluşmasına neden olurken bir yandan da “önemli bir pozisyonu anlamsız bir çarpışma yüzünden kaybetmek, turnuvalarda nasıl etkiler yaratır acaba?” sorusunu sormamıza neden oluyor. Bunların haricinde garip çarpışmalar yüzünden oyuncular sakatlanabiliyor ve biraz fazla sık sakatlanıyorlar. Yani Cristiano Ronaldo ile saatte 1000 mil hızla koşarken bir oyuncuya çarparsanız muhtemelen ikinizden birisi ölecek demektir. EA Sports’un bu sakatlığa bir denge getirmesi şart.
Hatta genel olarak çarpışmalara bir denge gelmesi gerekiyor. Benim gözüme çok batmasa da Mahmut’un sürekli olarak söylediği “topun fazla sekiyor olması” durumunu da belirtelim. Abartılı bir sekme olayı yok, ama sanıyoruz ki Impact Engine yüzünden top oyuncuların her noktasından ayrı sekiyor.
Fakat tüm bunların Pre-Alpha versiyondan kaynaklandığı kanaatine vardığımızdan çok eleştirmek istemiyorum. Oyun piyasaya tam sürüm olarak sürüldüğünde tekrar detaylıca incelenecek bir konu olarak kenara yazıp, geçiyorum yeni top sürme sistemi “Precision Dribbling” e…
Mahmut’un yorumu: Impact Engine, an itibarıyla oyuncuları ve topu kontrol etmek için kullanıcıların ekstra çaba sarf etmesini istiyor. Neredeyse kıla-tüye çarpsanız yerlerde yuvarlanıyorsunuz. Topu da kontrol etmek pek kolay değil, kaybetmeniz çok kolay. Tabii gerçekçilikten hoşlanan oyuncular için olabildiğince zorlayıcı müdadeleler zevklidir, lakin Impact Engine’in biraz yontulması gerektiğini düşünüyorum. Ki EA Kanada yetkilileri de bunu yapacaktır. Aksi halde akıcı oynanışı defalarca baltalayacağını ve devamlılığı öldürdüğü için oyundan alacağımız zevki de düşüreceğini düşünüyorum. Impact Engine, güzel bir teknoloji ve umarım tam sürümde dozunda kullanılır.
Precision Dribbling
Precision Dribbling, FIFA serisinin futbol oyunlarına kazandırdığı 360 derecelik yön sisteminin çok daha geliştirilmiş hali olarak özetlenebilir. Aslında en iyisi özeti, “Lionel Messi çalımları” diyerek yapmak daha anlaşılır olabilir. Yani topu ufacık sağa, ufacık sola çekebiliyorsunuz ve bunu yıldız oyuncularla yaptığınızda öldürücü çalımlar atmanız mümkün oluyor. Topu bir anda sağa çekermiş gibi gösterip sola aldığınızda karşınızdaki defans oyuncusuna yalnızca iki ekmek bir de süt almak kalıyor. Bakkal amcaya selam söyleyin kısacası…
Tabii bu durum birazdan değineceğim Tactical Defending isimli sistemi daha da önemli hale getiriyor. Precision Dribbling sayesinde defans yapanların işi özellikle bire bir pozisyonlarda çok daha zorlaşmış durumda. Ayrıca Skill Moves’un etkisi de bu sayesde biraz daha artarak, kolaylaşmış diyebilirim. Bir çok hareket, çalım atmanıza olanak tanıyor ve defansların işi gittikçe zorlaşıyor sonuç olarak.
Mahmut’un yorumu: Özellikle yıldız oyuncularla topu sürüp, çalıma giriştiğinizde göz okşayıcı pozisyonlarla karşılaşıyorsunuz. Deyim yerindeyse Messi’nin ayağına top yapışıyor adeta. Çok ufak dokunuşlarla rahatlıkla adam eksiltip, atak geliştirebiliyorsunuz. Lakin savunma oyuncuları o kadar istekli oynuyor ki, eski oyunlardaki gibi çalım atıp koşu yaparak onlara fark atmanız çok zor.
Tactical Defending
Öncelikle belirteyim, Tactical Defending oyuna yeni eklenen bir özellik ve bunu kontrol ayarlarından “Legacy Defending” ya da “Tactical Defending” i seçerek değiştirebiliyorsunuz. Legacy Defending bildiğimiz klasik FIFA 11 defans sistemi ile aynı ve Tactical Defending işleri bir hayli değiştiriyor. Fakat defans konusunda bunu anlatmam o kadar zor ki, oyunu oynamadan aradaki farkları görebilmeniz çok zor.
Yine de biraz bahsedelim. Tactical Defending sayesinde özellikle sizin kontrolünüzde olmayan oyuncuların defans mantalitesi tamamen değişiyor. Oyunculara gümbür gümbür koşarak basan defans oyuncunuz kalmıyor. Siz isteğinize göre pres yaptırabiliyorsunuz, ama yine direkt oyuncunun ayağına dalmak yerine aralarında bir mesafe tutuyorlar. Bunu yapmalarının sebebi de yeni dripling sisteminin çalım atmaya çok elverişli olması.
Kısacası bir nevi alan savunması yapan defans oyuncularınız oluyor. Sizin de bu savunma sistemine ayak uydurarak, anlamsızca oyuncuların üzerine koşmamanız kendi yararınıza oluyor.
Mahmut’un yorumu: Defans sisteminin gayet iyi olduğu ortada. Özellikle ayağınızda topu fazla tuttuğunuzda veya pozisyonu gereksiz yere uzattığınızda, bir anda etrafınız rakip takım oyuncularıyla doluyor. Çoğu kez ufak alanlarda konuşlanmış birçok rakip futbolcuyla karşı karşıya gelmemek için oyunu açmayı sık sık deneyeceksiniz.
Grafikler
Oyunun grafikleri çok değişmemiş durumda. Yani zaten daha önce PES 2012 yazımda da belirttiğim gibi, bu neslin artık son dönemlerine geldik ve ne PES ne de FIFA oyunları grafik motorları üzerinde devasa değişiklikler yapamıyor. Yine de FIFA 12’nin grafikleri gayet iyi ve oyuncu animasyonlarının da harika görünmesi ile birlikte ortaya görsel bir şölen çıkmış oluyor.
Özellikle oyuncu, hakem ve kaleci animasyonları oldukça başarılı. Birçok farklı şekillerde şut atan oyuncular, toptan türlü türlü hareketlerle kaçmaya çalışan, kartları gösterirken oldukça gerçekçi hareket eden hakemler ve kurtarışlarını Fenerbahçeli Volkan Demirel gibi artistik plonjonlarla yapan kaleciler var. Animasyon sayısı oldukça fazla ve bu da oynanışın kendini tekrar etmesinin önüne geçiyor diyebiliriz.
Mahmut’un yorumu: Oyunun grafiklerinin iyi olduğuna ben de katılıyorum. İçinde bulunduğumuz neslin artık sınırlarına yavaş yavaş dayandığımız için FIFA 12’de büyük bir görsel değişikliğe gidilmemiş olmasını normal karşıladım. Animasyonlarda yapılan geliştirmeler, gayet hoş olmuş, ancak tam sürüme kadar biraz daha üzerinde çalışılması gerekiyor.
Ses ve Atmosfer
FIFA serisi her daim ses ve atmosfer konusunda çok başarılı olmuştur. Bu konuda yine ellerine su dökülemeyecek gibi görünüyor. Spiker Martin Tyler ve yorumcu Alan Smith oldukça iyi iş çıkarmışlar. Özellikle yeni yorumcumuz Alan Smith gerçekten güzel yorumları ve esprileri ile maçlara ayrı bir hava katmış. Arada kan değişikliği iyi geliyormuş demek ki.
Oyuncuların mücadeleler sırasında çıkardıkları sesler, topa vuruşta çıkan “güp” sesi, taraftarların dinamik tezahüratları, spiker ve yorumcunun güzel anlatımı ile birleşince atmosferin de kötü olma ihtimali kalmıyor otomatik olarak. Bir tek senelerdir topun direkten döndüğünde çıkardığı ses bana çok yapay geliyor ve bunu düzeltmemeleri ilgincime gidiyor açıkcası.
Mahmut’un yorumu: FIFA 12, bir futbol oyununda atmosferin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Tribünlerdeki tezahüratlar, spiker yorumları, gol sevinçleri gayet başarılı.
Oynanış
Oyuna yeni getirilen sistemler oynanışa direkt olarak etki ettiğinden FIFA 12’nin oynanışı artık çok daha gelişmiş durumda. Oynadığımız versiyonda animasyonlarda ve oynanışta garip hatalar vardı, ama bunlar oyuna leke sürecek cinsten hatalar değildi. Birçoğunun oyun piyasaya sürülmeden önce düzeltilerek daha da mükemmel bir hale getirileceğinden eminim.
Artık çok daha güzel ve estetik görünen çalımlar, top süren oyuncularla defans oyuncuların kora kor mücadelesi ve taktiksel futbol oynanışının ne demek olduğunu çok daha iyi anlayacağız. FIFA yıllardan beridir simülasyon olma yolunda ilerlerken, bu sene bu amacına tam olarak ulaşacak gibi görünüyor. Bir yıldızlı takımı alarak, düzgün paslar, iyi taktik anlayışı ve sıkı defansif anlayışı bir araya getirerek devleri dize getirmeniz bile mümkün. Çünkü FIFA’nın oynanışı tamamen futbol bilgisi gerektiriyor.
Futboldan anlayan bir insansanız, FIFA’yı ilk kez oynasanız bile rahatlıkla iyi maçlar çıkarmanız mümkün. Tabii ki defansif anlamda sıkıntı yaşayacağınızı unutmamak gerek. Eh o da tecrübe kazandıkça gelişeceğinden, bol bol oynamanız gerekecek.
Paslaşma sisteminde ise büyük bir değişikliğe gidilmemiş, FIFA 11’in pas sistemi ile tam olarak aynı sistem hala son derece düzgün şekilde çalışıyor ve artı olarak, oyuncuların Vision yeteneklerinin çok önemi hale gelmesi ile birlikte artık defans oyuncunuzla 80 metreye milimetrik paslar atamayacaksınız. Gerçekçiliği doruk noktaya ulaştırmak adına son derece kritik bir müdahale olmuş kesinlikle.
Bunların haricinde oyuna hızlı taç atışı ve sakatlık konusunda ilginç bir özellik eklenmiş. Bu özelliği şöyle anlatayım; bir oyuncunuz sakatlandı ve yerde kıvranmaya başladı diyelim. Eskiden o oyuncu yerde kısa bir süre kıvranır ve oyuna devam edemeyecekse oyun durarak oyuncu değiştirmeniz gerekirdi. Şimdi ise oyuncu devam edemeyecek kadar kötü sakatlanmışsa, gerçekten uzun bir süre yerde kıvranıyor ve eğer siz topu dışarı atmazsanız hakem oyunu durdurarak oyuncunun kenara gelmesini istiyor.
Oyuncu kenara geldikten ve oyuncu değişikliği yapıldıktan sonra ise hakem atışı ile oyun başlıyor ve topu karşı takıma atmak zorunda kalıyorsunuz. Ben Mahmut’a karşı çingenelik yapıp hemen koşmaya çalıştım ama ben vurmayınca oyuncum Fair-Play diye bağırarak (şaka şaka, öyle bağırmadı tabii ki) topu taca vurdu. Küçük ama güzel detaylar diyelim.
Hızlı taç ise, atağa çıkan takımın atağı taç ile kesilirse oyun bir saniye bile durmadan oyuncunuz koşarak topu alıyor ve hemen taç atışını kullanabiliyorsunuz. Bu da taçlara getirilen bir dinamiklik olmuş ve yerli yerinde olmuş. Çok da iyi olmuş, çok da güzel olmuş…
Mahmut’un yorumu: FIFA 12, daha önce futbol oyunlarıyla pek alakası olmayan kullanıcılar için bile kolay alışılabilir bir yapıya sahip. Çarpışma motoru, faul olduğunda hakemin gösterdiği tepkiler ve hemen taç atışı kullanarak oyuna devam etme gibi unsurların hoşuma gittiğini söyleyebilirim. Zaten iyi olan oynanış, daha da iyileştirilmiş.
Modlar
Oyuna bu yıl yeni bir mod eklenmemiş. Online modlar, Be A Pro, Be A Goalkeeper, Career gibi modların hepsi aynen duruyor. Değişen hiçbir şey yok diyebiliriz. Career modunda yapılan değişiklikleri ise, oyunun tam sürümü piyasaya sürüldüğünde detaylı şekilde sizlere anlatacağımızdan şu anda değinmenin bir manası olmadığını düşünüyorum. Zira uzun bir yazı oldu ve “yahu ben incelemede ne yazacağım?” demeye başladım içimden. Bu yüzden sözü daha fazla uzatmadan sonuca bağlıyorum.
Sonuç
Son sözlerim, yukarıda yazdığım güzel sözlerden biraz farklı olacak. Zira yaklaşık 5-6 saatlik bir oynanışın sonunda kendime “FIFA 12 beni tatmin etti mi?” sorusunu sorduğumda gönül rahatlığıyla “evet” cevabını veremedim. Bunun en önemli sebebi Pre-Alpha sürümünü oynamamız ve oyunda yer alan bazı ufak, ama mide bulandırıcı hatalardı eminim.
Fakat sözlerim yanlış anlaşılmasın, FIFA 12 bu haliyle bile benim beklentilerimi zirveye çıkarmayı başardı kesinlikle, ama Impact Engine’in oyuna etkisi konusunda bazı şüpheler kafamda oluşmadı değil. Eğer gereksiz ve anlamsız çarpışmalar ortadan kaldırılmazsa, durup dururken sakatlanan oyuncular yok olmazsa FIFA bu yıl ileri gitmekten ziyade, geriye doğru adım atmış olacak. Fakat Pre-Alpha sürümü hazırlanalı çok zaman olduğundan bu konudaki tüm hataların düzeltilmiş olabileceğini de tahmin etmek güç değil.
Şimdilik tatmin olamasam da, EA Sports yine iyi bir iş çıkaracak gibi duruyor diyebiliyorum. Bir buçuk ay kadar bir süre var ve artık tam sürümü oynamak için sabırsızlanmak dışında yapabileceğim hiçbir şey yok. EA Sports gerçekten futbol oyunlarını bambaşka bir yola sokacak gibi duruyor, benden söylemesi.
Mahmut’un sonucu: FIFA serisi son yıllarda güzel işlere imza attı. FIFA 09’da devamlı yakalandığımız ofsayt pozisyonlarının düzeltilerek azaltılması, FIFA 10’daki oyun hızı ve FIFA 11 ile birçok konuda gelen geliştirmeler, stabil bir futbol oyunu deneyimi için oyunculara herşeyi sunuyordu. Tabii geçtiğimiz yıllar için konuşuyorum. FIFA 12 ise, başarılı görselliğini ve oynanışını yeni detaylarla daha da güzelleştirmeyi seçmiş. Eklenen animasyonlar ve grafiklerdeki ufak tefek geliştirmeler göze hoş geliyor. Impact Engine için de biraz daha çalışıldığı takdirde, bu yıl da tercihimin FIFA olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.