Fight Night Round 4

“O kadar hızlıyım ki; odamda ışığı söndürmeye kalktığımda, ışık sönmeden oturduğum yere geri dönebiliyorum.”

Hangi yıldı pek hatırlamıyorum, televizyonda boksla ilgili konuşan iki adamın bir programına denk gelmiştim. Gerçi o zamanlarda bu sporla pek ilgim yoktu. Ne izlerdim, ne de takip ederdim. İşte bu güzide beyefendilerin konuşması esnasında yukarıda bahsetmiş olduğum söz geçti. Bir an duraksadım. Sonra kendi kendime bu ne özgüven, bu nasıl bir güç gösterisi dedim. Tabii o gün bu sözün sahibinin Muhammed Ali olduğunu da öğrendim ve boks sporuna ilgim, belki de birçok insan gibi Muhammed Ali sayesinde arttı. Ancak bu ilgi sıkı bir takipçi olmamın yanı sıra, kısa bir süre boks yapmaktan ileriye gidemedi maalesef. Ben de madem normal yaşantıma bu sporu sığdıramıyorum, heyecanı sanal dünyada arayayım dedim. Lakin sanal dünya da boks konusunda pek başarılı değildi. Ama sağ olsun EA, ben ve benim gibi birçok insanı yalnız bırakmadı ve ortaya Fight Night Round (FNR) serisini çıkardı.

Aslında birçok boks oyunu olmasına rağmen, o zamana kadar ki en gerçekçi deneyimi FNR sağladı ve 2004 yılında piyasaya giriş yaparak, kısa sürede kendi türünde rakipsiz bir oyun haline gelmeyi başardı. Tabii bunda her yıl çıkan yeni versiyonunun, eskisine oranla çok daha iyi grafik ve çok daha iyi oynanabilirlikle gelmesinin de etkisi büyüktü. Ancak FNR3’ün eski konsollarla yeni nesil konsollar arasında sadece grafik farkının olması, biraz eleştiri almıştı. Aynı oynanabilirlik, değişmeyen animasyonlar, yine sıkıcı ve monoton içerik ne yazık ki yapımın biraz kolay unutulmasına sebep oldu. EA de bunun üzerine FNR serisine ara vererek, Facebreaker adına farklı bir boks oyunu yapmaya karar verse de, yapımın piyasaya girişiyle çıkışı bir oldu ve firma belki de tarihinin en kötü oyununu yaptı. Dolayısıyla adresler yine FNR serisini gösterdi ve 3 yıllık aranın ardından her şeyiyle yepyeni bir Fight Night Round geldi.

“Oyuna kısa bir alıştırma bölümü ile başlıyoruz. Değişen kontrol sistemi ilk başlarda biraz zorluk çıkartabiliyor, ama alışınca da tadından yenmiyor.”

Gel de efsane nasıl olunur göstereyim!

FNR4, öncekilere göre artık çok daha geniş bir içeriğe sahip. Bu genişlik bilhassa kariyer ve online modlarda karşımıza çıkıyor. Bu iki bölüme geçmeden önce oyunun diğer kısımlarını da kısaca bir göz atalım. İlk olarak tabii ki amaçsız bir şekilde güç gösterisi yapmak isteyenler için Fight Now kısmı yer alıyor. Burada ister yapay zekaya, ister arkadaşınıza karşı mücadele edebilirsiniz. Bunun dışında menüde yer alan bir başka kısım ise karakter yaratma bölümü. Karakterinizin tüm görünümünü ve özelliklerini sizin belirlediğiniz, yepyeni bir boksöre can verebiliyorsunuz. Ayrıca oyundaki en güzel özelliklerden biri de burada ortaya çıkıyor. Çünkü PS Eye kameranız varsa, kendi yüzünüzü hem de oldukça benzer bir şekilde yarattığınız karakterin suratına ekleyebiliyor ve kendinizi bir anda FNR dünyasının içinde bulabiliyorsunuz. Menüdeki bir diğer kısım ise kendi köşenize bakabileceğiniz yer. Burada yaratmış olduğunuz karakterin tüm başarılarını takip edebiliyorsunuz. Son olarak da Fight Night Store bölümü bizleri karşılıyor. Store, EA’in oyunla ilgili ekstra içerikleri sunduğu yer.

Gelelim FNR4’ün en önemli iki noktasına, yani kariyer (Legacy Mode) ve online bölümüne… Bu iki bölüm oyunda en çok girip çıkacağınız yer diyebilirim. Tabii hangisinde oyalanacağınız ise size bağlı, mesela ben online oyun oynamayı pek seven biri olmadığım için, en çok Legacy modu kısmında zaman geçirdim. Ancak her iki kısımda gerçekten oldukça özenilerek hazırlanmış ve oynayanı kesinlikle sıkmadan, içine çekebilen bir yapıya sahip.

Online’da ilk dikkati çeken kısım World Championship, kısaca sanal dünya şampiyonası da diyebiliriz. Dünyanın birçok ülkesinden farklı insanlarla, online alanda ister mevcut herhangi bir boksörle, ister yarattığınız boksörle bu turnuvaya katılabiliyorsunuz. Online alanda gerçek insanlara karşı kemer mücadelesi verebilirsiniz. Yaptığınız maçlarla galibiyet yüzdenizi, dolayısıyla da puanınızı arttırarak yavaş yavaş basamakları çıktığınız bu World Championship bölümü, online oynamayı seven arkadaşlarımız için bulunmaz nimet diyebilirim. İşin en güzel kısmı ise hiç lag olmayışı… Hatırlarsanız FNR3 bu konuda sınıfta kalıyordu. Ama EA FNR4’de problemi çözmüş, aynı tek kişilik oyun oynuyormuş gibi, online modda da rakiplerinizle kapışabilirsiniz.Online bölümde rastgele maçlar yapabileceğiniz Quick Match ve tüm özelliklerini sizin belirlediğiniz maçların yer aldığı Custom Match seçeneği klasik olarak yerlerini almışlar. Ayrıca arkadaşlarınızla beraber turnuva yapabileceğiniz Create Session bölümü de oldukça güzel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Bunların dışında karakterlerinizi paylaşabileceğiniz Boxer Share, online şampiyonadaki sıralamayı görebileceğiniz Leaderboards ve online alanda yaptığınız maçların durumuna bakabileceğiniz My Corner bölümü de FNR4’de hazır kıta bekliyorlar. Yapımın bu alandaki en güzel yanlarından biri de dünyaca ünlü spor kanalı ESPN’nin de mevcut oluşu…

ESPN için ayrı bir paragraf açmak istiyorum, çünkü cidden müthiş bir özellik olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Mesela maç yaptığınız anlar hariç, FNR4’ün her anında ekranın alt köşesinde sürekli akan bir ESPN haber bölümü ve canlı sonuçları belirtmek için yayına bağlanan bir spiker var. Burada sürekli birçok spor haberi, maç sonuçları gibi bilgiler yer alıyor. Bunların içerisinde Amerika’daki NBA, NHL, NCAA, Golf, AFL gibi sporların yanı sıra NASCAR, F1, Cart ve tenis var. Ayrıca İngiltere Premier Ligi ve FA Cup’ın yanında; İtalya, İspanya, İskoçya, Almanya, Fransa, Hollanda (Maalesef Türkiye Ligi yok) gibi futbol ligleri, UEFA kupası ile Şampiyonlar Ligi, Dünya Kupası, Konfederasyon Kupası gibi futbol alanlarındaki canlı skorları da her daim anında öğrenebilme imkanınız var. Artı olarak resmi siteye giriş yaparak videolu olarak da bilgi edinebilme şansınız da mevcut. Mesela geçtiğimiz günlerde yapılan NBA Draft’ın özetini izledim diyebilirim. Açıkçası bunun gibi birçok hem canlı hem de videolu haber daha yer alıyor. Kısacası FNR4’ün içinde ESPN gibi dev bir spor kanalı her daim çalışır vaziyette yerini almış. Kesinlikle harika bir iş!

“Maç öncesi yaptığımız antrenmanlar gereksiz yere oldukça zorlayabiliyor, açıkçası biraz daha kolay olabilirmiş.”

Elim balyoz, kafam çelik gibi…

Sonunda geldik kariyer yapabileceğimiz Legacy moduna… FNR3’de bu bölüm baygınlık verici derecede sıkıcıydı. Sürekli rakibini seç, antrenman yap, maça çık, Bermuda Şeytan üçlüsüyle karşılaşmaktan ileriye gidilemediğinden, oyunun ömrünü de ne yazık ki oldukça kısalıyordu. Dolayısıyla da FNR3, o güzel grafikleri görebilmek için, öylesine bir-iki maç yapıp, kapatılan bir oyundan öteye gidemedi. Ama FNR4 bu sıkıcı yapıyı tamamen ortadan kaldırmış durumda… Çok daha geniş ve gerçekçi bir hal alan Legacy, oynayanı ciddi derecede içine çekiyor. İlk olarak karakter bölümü bizi karşılıyor, burada ya kendiniz yeni bir karakter yaratacaksınız ya da mevcut boksörlerden birini seçeceksiniz. Eğer oyundaki boksörlerden birini seçersiniz, dolayısıyla ayrıntıları da geçmiş oluyorsunuz. Ancak yeni bir karakter yaratmak isterseniz, çok daha farklı ve doğal olarak daha eğlenceli bir bölüm sizleri bekliyor olacak.

Yeni bir karakter yaratma işlemi aslında güzel olsa da, FNR3 oranla bazı ayrıntılar ya ortadan kalkmış ya da değişmiş. Öncelikle boksörünüzü yaratırken size üç farklı seçenek sunuluyor. Bunlardan biri PS Eye kamerasıyla kendi yüzünüzü ekleyebilme, bir diğeri ise yüklü olan resimlerinizden herhangi birini seçebilme… Yok ben uğraşamam diyorsanız, o zaman oyunun şefkatli kollarına bırakın kendinizi ve size sunduklarıyla boks dünyasına yeni bir şampiyon yaratmaya başlayın. Öncelikle 80 kadar farklı yüz modellemesinden birini seçerek işe başlıyoruz. Ardından karşınıza gelen menüde dört farklı bölüm yer alıyor. Bunlar sırasıyla; Boxer Info, Appearance, Boxer Accessories ve Boxer Style. İlk bölümde boksörünüzün ismini, lakabını, yaşadığı yer gibi özelliklerini belirliyorsunuz. Hatta ilk oyunda olmayan ringe giriş müziğini de buradan ayarlıyorsunuz. Sürekli çalan 23 ana şarkı var ve hepsi müthiş. İster bunlar içinden, ister 13 tane bonus şarkıdan, isterseniz de gerçek boksörlerin kullandığı şarkılardan birini seçebiliyorsunuz. Her maça başladığınız da sizin tanıtımınız esnasında arka fonda belirlediğiniz şarkı çalıyor. Tabii bunu oyunun her anında değiştirebilme imkanınız da var.

İkinci bölüm de ise, boksörün hangi sıklette mücadele edeceğini, kas yapısını, kilosunu, boyunu, saçını, sakalını gibi özelliklerini belirliyorsunuz. Önceki oyunlarda karakterin yüz yapısıyla oynayabiliyorduk. Ancak burada sadece sabit modeller yer aldığı için, siz sadece saç, sakal, göz, kaş gibi şekillerine karar verebiliyorsunuz.Üçüncü bölümde boksörümüzün aksesuarları yer alıyor. Bunlar içinde eldiven, şort, çorap, ayakkabı, pelerin ve dişlik yer alıyor. Hepsinin rengi ve dokusuyla oynayabilme imkanı verilmiş. Ayrıca Lonsdale, Rival, Adidas, Reebok, Reigning Champ, Everlast, Gant gibi ünlü markalarda yer alıyor ve seçtiğiniz tüm aksesuarları bu markaların altında beğeniyorsunuz. Yapımda ilerledikçe de her markanın yeni ürünleri ortaya çıkıyor. Son bölümde ise, boksörün dövüş sitilini belirliyoruz. Eskisi gibi bize verilen bir puan doğrultusunda karakterin güçlerini arttırıp, azaltma yok. Burada seçtiğiniz stil hangi gücünüze nasıl etki ediyor, ona dikkat ederek hareket ediyorsunuz. Örneğin en iyi yumruğunuzu sağ olarak belirlediyseniz, sol yumruk gücünüz azalıyor. Dolayısıyla size en uygun boksörü yaratabilmek için ince bir ayar çekmeniz gerekiyor.

Yeni bir hayat

Boks kariyerimize amatör bir turnuvayla başlıyoruz. Kimsenin ne tanıdığı var, ne ilgilendiği… Küçük çapta, profesyonel hayata adım atmak için ilk mücadelemizi burada veriyoruz. Turnuvayı şampiyon bitirdikten sonra devlerin dünyasına 50. sıradan giriş yaparak, yumruklarımızı bir bir konuşturmaya başlıyoruz. Tabii bunun için öncelikle sıralamada bizim üstümüzde yer alan rakiplere meydan okumamız gerekiyor. Eski oyundaki özensiz ve basit görünüm yok artık, burada yıllık bir takvim karşımıza çıkıyor. Takvimde tüm maç günleri belli ve siz de istediğiniz bir günü seçerek rakibinize maç teklifi yapıyorsunuz. Bunun haricinde takvimde yapılan önceki maçlar, analizler, galibiyet, mağlubiyet, beraberlik ve KO sayılarınız da görünüyor.

“Raunt sonlarındaki boksör ve antrenör ikilisi görülmeye değer.”

Maç teklifleri ise oldukça detaylı bir şekilde hazırlanmış. Yapacağınız maçın tarihini ayarlayabiliyor hatta ESPN’nin Çarşamba veya Cuma gecesi maçlarından birine çıkabiliyorsunuz. Fakat her maç sonrası 1-2 ay arasında değişen zorunlu bir iyileşme, dinlenme dönemi geçiriyorsunuz. Ayrıca yapacağınız maça hazırlanma süresi ne kadar uzunsa aradaki antrenman sayısı da ona göre artıyor. Önceki FNR’ler gibi sadece bir tane antrenmanla kısıtlı değiliz. Bunun dışında antrenmanların sayısı ve çeşidi de arttırılmış. Ancak oldukça zor bir hale geldiğini de söylemek lazım. Bazen yapmakta gerçekten zorlandığınız çalışmalar olabiliyor ki, ciddi derecede zor olan, en azından tam puanı alabilmenin gereksiz yere çok zor olduğu çalışmalar söz konusu… Dolayısıyla da kendi çabanızla gücünüze çok fazla katkı yapamayabiliyorsunuz. Bu yüzden Auto Training bölümü de yine sizleri bekliyor olacak. Bu tip durumlarda otomatik olarak çalışmayı yaptırıp, mevcut puanın yarısını kolayca kapabiliyorsunuz. Otomatik olarak sadece çalışma yaptırmıyorsunuz, isterseniz yapacağınız karşılaşmayı da bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tabii bunun için gerçekten yeneceğinize emin olduğunuz maçları seçmekte fayda var. Aksi takdirde siz oynarken yenebilecekken, otomatik olarak yaptırarak yenilgiyle sonuçlanan karşılaşmalara tanıklık edebilirsiniz.

Yükselmek

FNR4’te yenilgi almak kariyerinize ciddi etki ediyor. O yüzden çalışmalarınızı çok dikkatli yapmanız gerekiyor. Mesela illa yumruk gücüm çok güçlü olsun, her yumruğum balyoz gibi etki etsin diye sadece o yönünüze abanırsanız, bazı yerleriniz eksik kalabiliyor. Örneğin vücut dayanıklılığınız aynı derecede gelişmediği takdirde, karşılaşma esnasında yere düştüğünüzde ayağa kalkmanız çok zorlaşabiliyor. Rakipleriniz 4-5 kere düştükten sonra bile ayağa kalkabiliyorken, böyle bir durumda siz 2-3 düşüşten sonra yere yatak yapıp, bana dokunmayın bir zahmet diyorsunuz. Bu durum çok can sıkıcı olabiliyor, çünkü genel anlamda rakibinizden güçlü olduğunuz halde, bir anki boşluğunuzdan yararlanarak sizi yere seren boksör, bu sayede kazanabiliyor.

Güç dağılımınız bunlarla sınırlı değil. Maç yapmak istediğiniz rakibin güçlerine baktığınız da, genel ortalamasının sizinkinden düşük olduğunu görüyorsunuz ve hemen bu adamı yere sererim diyerek maç teklifi yapıyorsunuz. Ancak maç başlıyor, siz bir yumruk atana kadar rakip birkaç taneyi suratınıza indiriyor. Yahu ne oluyor demeye kalmadan abondane olduğunuzu fark ediyor ve son bir darbeyle yere seriliyorsunuz. Maç bitiyor, ama siz hala niye yenildim sorusunu arıyorsunuz.Tekrardan rakibinizle aranızdaki güç farkına bakarken, daha önce dikkatinizi çekmeyen bir noktayı görüyorsunuz. Yumruk hızları… Ve daha bunun gibi çok fazla detay var ve hepsine çok iyi ayar yapmanız gerekiyor, aksi takdirde beklenmedik mağlubiyetlerin yanı sıra beklenmedik galibiyetlerde alabiliyorsunuz.

Kariyerinize yenilgi kadar, galibiyet almak da etki ediyor. Hatta gün olur devran döner, bir bakmışsınız sıralamada sizin baya bir üstünüzde yer alan birini yere sermişsiniz. İşte o an güzel bir şampanya patlatma zamanıdır. Çünkü bu galibiyet sayesinde hem boks dünyasındaki ününüz müthiş derecede yükseliyor, hem de dünya sıralamasındaki yeriniz etkileyici bir değişikliğe uğruyor. Sıralama demişken de oyunda bu konuda iki farklı sistem yer alıyor. Biri kendi sıkletinizin bulunduğu, diğeri ise P4P yani Pound for Pound adındaki boksörlerin değerlerini gösteren sıralama; çünkü bu sayede para kazanmak yerine, sahip olduğunuz boksörün, boks dünyasındaki değerini görebiliyorsunuz. Hatırlarsanız FNR3’te galip geldiğimiz maçlardan paralar kazanıyorduk, bu paraları da almak istediğimiz yeni aksesuarlara harcıyorduk. Ama artık böyle bir şey yok, herhangi bir aksesuarı almak için paraya ihtiyaç duymadığımız için, dördüncü yapımda da para kazanma işine de yer verilmemiş.

Yapımı eğlenceli ve çekici bir hale getiren diğer özellik ise Legacy Rating, başka bir deyişle kariyer derecelendirmesi de diyebiliriz. Bu bölümde farklı farklı kademeler yer alıyor ve başarılarınız ile bu kademeleri bir bir geride bırakabiliyorsunuz. Tabii bunları gerçekleştirmek çok kolay değil. Mesela ilk dört kademe olan Bum, Prospect, Club Fighter ve Contender’a ulaşmak bir nebze kolay olsa da, bir sonraki kademe olan Champion ve diğerlerine geçebilmek için bir kemer sahibi olmanız gerekiyor ki, bunun içinde bulunduğunuz sıklette en azından ilk 10 boksör arasına girmeniz şart! Ama her şeye rağmen bu kademelerde ilerlemek için şu kadar kazanma yüzdesine ulaş, popülariteni şu kadar yap, ESPN Cuma gecesi maçı kazan gibi genel olarak yapmanız gerekenleri yapım size gösteriyor. O açıdan kategorileri nasıl geçeceğiniz konusunda zorlayıcı bir durum pek olmayıp, zamanla kazandığınız başarılılarla tüm zamanların en iyisi kategorisine kadar yükselebiliyor ve boks dünyasında ölümsüz olabiliyorsunuz. Bunların dışında oyunda birçok ilgi çekici özellik daha yer alıyor. Mesela her yıl her sıkletten ve genel olarak yılın en başarılıları seçiliyor. Yılın en iyi boksörü, yılın en iyi dövüşü, yılın raundu, yılın şanslısı, yılın nakavtı gibi… Bu sayede oyunun oynanabilirliği de oldukça artıyor. Açıkçası FNR4’ün Legacy modu cidden çok ayrıntılı, gerçekçi, eğlenceli ve düzgün bir yapıya sahip. Önceki oyunların aksine çok daha başarılı bir şekilde sunulması, EA’nin gerçekten büyük başarılarından biridir diyebiliriz.

“Yumrukları savuşturma tekniği sayesinde rakibi Çin’e kadar yollayabilirsiniz. Tabii size de bu sayede etkili bir yumruk vurabilmek için otoban gibi boş bir alan kalıyor.”

Ter dökmeye hazırlanın!

Oynanabilirlikten de bahsetmezsek olmaz. FNR bu konuda tek kelimeyle sınıf atlamış. İnanılmaz derecede harikulade bir oynanış sistemine sahip olan dördüncü yapım, serideki diğer kardeşlerini tam anlamıyla çatlatıyor. İlk olarak gamepad üzerindeki kontrol mekaniği değişime uğramış durumda… Eski FNR’lerdeki vuruş teknikleri çok başarılı değildi, çoğu zaman da karışan bir yapıda olduğu için, maça genellikle rastgele atılan yumruklar hakim oluyordu. Bu defa Motion Capture teknolojisinin de yardımıyla FNR4, adeta gerçek bir boks karşılaşmasından farksız bir hale bürünüyor. Ardı ardına sağ-sol direk, aparkart gibi yumrukları önceki oyunlara göre hem daha rahat hem de daha hızlı bir şekilde yapabiliyoruz. Bu da oynanabilirliği müthiş zevkli bir hale sokuyor. Ayrıca en etkili vuruşumuz olan Haymaker yumrukları ise, eskisi gibi sadece sağ analog ile yapılmıyor. Artık R2 tuşuna basılı tutarak yumruğu sallamanız gerekiyor. Bu yumruk türünün bu şekilde karşımıza çıkması gerçekten önemli bir durumdu, çünkü önceki oyunlarda tüm yumruklar sağ analog ile yapılıyordu. Dolayısıyla da bazı anlar istenilen vuruşu yapamıyorduk, karışabiliyordu. Ama FNR4’le beraber tüm vuruş tekniklerimizi bilinçli bir şekilde, ayrı ayrı yapabiliyoruz.

Yapım adeta baştan yaratıldığından müthiş bir değişim furyası bizi karşılıyor. Bu değişimlerden biri de raunt sonlarında yaşananlar. FNR3’te tüm kontrol bizdeydi. Raunt bittiğinde şişmiş bölümü indirme ve açılan yarayı kapatma şansımız vardı, ama dördüncü oyunla birlikte artık kontrol bizde değil, en azından direk olarak.Boksörümüz köşesine gelince bize üç farklı seçenek sunuluyor. Bunlar sağlık, dayanıklılık ve hasar. İşte bizde maç esnasında yaptığımız güzel hareketler sonucu kazandığımız puanları burada istediğimiz bölüm ya da bölümleri iyileştirmek için kullanıyoruz. Hatta hiç kullanmayıp bir sonraki raunt bitimine saklayıp, biriktirebilirsiniz.

Boksörlerin aldıkları yararlarda çok gerçekçi bir hale bürünmüş. Çok etkili bir yumruk attığınızda, daha ilk seferde rakibin yüzünde yarık açabiliyorsunuz. Ama genel olarak salladığınız yumruklar önce kızarıklığa, sonra morluk ve şişliğe ve devamı gelirse de açılmış bir yaraya dönüşüyor. Siz darbe indirdiğiniz sürece de şişlik daha da büyüyor ve zamanla rakibin gözü tamamen kapanabiliyor. İşin güzel kısımlarından biri de boksörlerden sıçrayan kanlar ringe, eldivenlere kadar bulaşabiliyor. Bunun gibi küçük ve güzel detaylara bolca rastlayabiliyorsunuz. Örneğin, surata ya da vücudun herhangi bir yerine etkili bir yumruk geldiğinde boksörlerin tepkileri de ona göre oluyor. Surata gelen bir yumruk sonucu çok gerçekçi ve doğru yöne bir dalgalanma oluyor. Karaciğer bölümüne sıkı bir yumruk indirdiğiniz zaman kollarıyla orayı koruyor, hatta acı dayanılmazsa yavaş yavaş kendini yere bırakabiliyor.

FNR4’ün en güzel yanlarından bir diğeri de, eski oyunlardaki hataların olmayışı. Bildiğiniz gibi daha önceleri FNR’lerde müthiş hatalar söz konusuydu. Boksörlerin yumruklarının birbirlerinin, iplerin içinden geçmesi gibi çok kötü görünen noktalar vardı. Ama artık bunların hepsi düzeltilmiş, bu tip hiç hataya rastlamadım. Ayrıca Motion Capture teknolojisi sayesinde de, artık boksörler çok daha gerçekçi hareket ediyor ve yere çok doğru, düzgün bir şekilde düşüyorlar. Eskisi gibi düşerken garip şekillere giren boksörler kısacası tarihe karıştı diyebiliriz.

“Kas yapısı sözün bittiği yer, anlatılmaz! Özellikle yavaş çelim olarak gösterilen tekrarlar, kasların o inanılmaz yapısını gözler önüne seriyor.”

Yapımın muazzam diyebileceğimiz yanlarından bir diğeri ise tabii ki görsel kalitesi… Gerçi oyun çok yoğun ışıkların bulunduğu ortamlarda biraz çizgi film edasında görünse de, o harika deri modellemesi gözünüzü kör ediyor. Oyunun eksi yanları dikkatinizi bile çekmiyor. Müthiş gerçekçi bir görünüm söz konusu, hele ki rauntlar ilerledikçe, oluşan terin vücuttan yavaşça süzülmesi, tek tek modellenen kasların her birinin ayrı ayrı hareket etmesi, surattaki mimikler, şortların ve eldivenlerin animasyonları cidden tek kelimeyle kusursuz. Ayrıca eskisi gibi tek başımıza takılmıyoruz koca ringde, takım arkadaşlarımız artık her zaman yanımızda yer alıyor. Kazandığımızda bizi omuzlarına alarak beraber seviniyor, yenildiğimiz de ise teselli ederek beraber üzülüyoruz.

Aynı şekilde artık maç öncesi çok daha etkili bir giriş sahnesi var. Seçtiğimiz şarkı eşliğinde ringe gelip, sunucu tarafından özelliklerimiz okunuyor, rakiple selamlaşıyor, hakem kuralları okuyor. Kısacası animasyonlarda tavan yapmış durumda… Salonlarda ise görsel olarak çok büyük farklılıklar olmasa da, artık daha renkli ve canlı olduğunu söyleyebilirim. Son olarak da kısaca seslerden bahsedelim. Oyun bu konuda da rahatlıkla sınıfı geçiyor. Zaten maç esnasında duyulması gereken sesler olması gerektiği gibi kulağımızın pasını siliyor. Mesela gelişen spiker FNR4’e çok daha güzel bir tat katmış. Maçın durumuna göre sunum yapıyor. Yumrukların konuştuğu bir maçta adeta çıldıracak gibi oluyorken, durgun bir maç ise sessizliğe bürünebiliyor. Ama aniden gelen bir yumrukla “Aman tanrım, inanılmaz” gibi naralar atıyor. Ayrıca bazı anlar yanında yer alan diğer sunucuda yorumlarıyla katkı yapabiliyor. Bunun dışında oyun yer alan müzikler çok iyi, hepsi özenle seçilmiş harika şarkılar. Dinlemekten kesinlikle bıkmayacaksınız.

Maç bitti, hadi herkes evine…

Sizlere oyundaki her detaydan bahsetmek istedim. Oyunu oynarken de, incelemesini yaparken de büyük bir zevk aldım. Açıkçası FNR4, sadece bir boks oyunu değil, yapılmış belki de en iyi dövüş oyunu. Cidden her konuda kusursuza bu kadar yaklaşan bir başka yapım daha görmedim. Eğer PS3 ya da X360 sahibiyseniz bu FNR4’ü almamak için hiçbir bahaneniz yok.

Exit mobile version