Final Fantasy V Pixel Remaster, dünyanın en popüler JRPG serilerinden birisi olan Final Fantasy’nin ilk beş oyununu yenilenmiş grafikler ve müzikler ile modern çağa taşıyan Pixel Remaster serisinin son oyunu. Japonya dışına çıkması bile 7 yıl süren Final Fantasy V’in Pixel Remaster sürümü ne gibi değişiklikler getirmiş, 2021 yılında hala daha oynanır mı, gelin birlikte inceleyelim.
Final Fantasy V Pixel Remaster inceleme
Yer Yer Meteorlu Yağışlı Bir Gün
Final Fantasy V, sakin bir günde chocobosu Boko ile gezerken bir meteor ile karşılaşan Bartz’ın hikayesini sunuyor bize. Aslında oyunun üzerine eğildiği tek bir ana karakter yok ama Bartz bu role en yakın kişi. Meteorun düştüğü bölgeye bölgeye giden Bartz goblinler tarafından kaçırılan bir kadın görüyor ve onu kurtarıyor. Lenna isimli kız ile birlikte meteorun yanına gidiyorlar ve hafızasını kaybetmiş Galuf adındaki yaşlı adamı buluyorlar. Hem Lenna hem de Galuf Rüzgar Tapınağı’na gitmek zorunda olduklarını söylüyorlar, Bartz ise biraz da zorunluluktan da olsa onlara katılıyor. Yolda karşılaştıkları korsan kaptan Faris’de ekibe katılınca kadro tamamlanıyor ve çok daha ciddi olaylara doğru genişleyecek yol macerası başlıyor.
Hikaye kısmına fazla değinmeyeceğim ama belirtilmesi gereken bazı şeyler var. Final Fantasy V serinin diğer oyunlarından farklı olarak yalnızca dört (ya da beş) karaktere sahip ve bu karakterlerin sabit bir sınıfı yok. Meslek sistemine sonra değineceğim, hikaye tarafında ise bu kadar az karakter olması, karakterlerin üzerine daha odaklanılmış bir oyun beklentisi oluşturmamalı. Hikayenin etkileyici kısımları var, Galuf’un hafızasını tekrar kazanması sonrası gerçekleşenler, Gilgamesh’ın son dövüşü gibi bazı sahneler akıllarda kalıyor. Yine de dördüncü oyunun geniş karakter yelpazesi ve etkileyici hikayesinden sonra bu oyun biraz hafif kalmış, hikaye yerine oynanış üzerine yoğunlaşmışlar gibi.
Meslek Sahibi Olmak Önemli
Final Fantasy V içerisinde sınırlı sayıda karakterimiz olduğunu söyledik, o zaman bu karakterlerden nasıl istediğimiz gibi parti yapacağız? İşte oyunun en eğlenceli ve özelleştirmeye açık yanı olan “Job” sistemi burada devreye giriyor. Bütün karakterler oyuna “Freelancer” olarak (yani serbest meslek) başlıyorlar. Hikaye ilerledikçe yeni meslekler öğrenip bunları karakterlerimize verebiliyoruz. Büyücü, hırsız, savaşçı, rahip gibi standart meslekler ile başlayıp ninja, dansçı, kimyager, bard gibi alışmışın dışında meslekler de ediniyorsunuz.
22 meslek varmış, dört kişilik partide 22 meslek ne işe yarayacak diye düşünebilirsiniz. İŞin asıl güzel yanı bu meslekleri birleştirme kısmında başlıyor. Karakterlerimiz yalnızca bir meslek ile yetinmeyip ikinciyi de alabiliyor ve bu konuda bir sınır yok dersem yanlış olmaz. Savaşçı olarak görev alan bir karakteri White Mage mesleğinde de eğitirseniz gruba bir paladin katılmış sayabilirsiniz. Red Mage mesleğini geliştirip yapacağınız büyülere “Dualcast” yeteneğini ekleyebilirsiniz. Büyü çeşitleri ise çok fazla ve meslekler ile birleşince yapılabilecek kombinasyonlar sınırsız gibi.
Oyunun meslek sistemi gerçekten etkileyici, en güçlü meslek kombinasyonları ile düşmanları talan edebiliyorsunuz ama saçma sapan kombinasyonlar deneyip başarılı olunca aldığınız keyif de ayrı oluyor. Oyuna GBA sürümü ile eklenen yenilikler Pixel Remaster ile gelmediğinden, sonradan eklenen 4 meslek dalı yok, bu biraz üzücü.
Pixel Remaster Yenilikleri
Final Fantasy V Pixel Remaster, daha önce PC’ye gelmiş olan ve çoğu oyuncu tarafından beğenilmeyen GBA portlarına göre ne gibi yenilikler getiriyor, neler götürüyor kısaca değinelim. Daha önce Final Fantasy IV Pixel Remaster incelemesinde bahsettiğim teknik geliştirmeler bu oyunda da mevcut. Geniş ekran çözünürlüğü desteği, yenilenmiş görseller ve en önemlisi orkestral müzikler mevcut.
Daha önce PC için yayınlanan Final Fantasy oyunları genellikle GBA sürümünden port edilmiş oyunlardı ve görsel olarak biraz daha iyiymiş gibi gözükseler bile kalite olarak tartışmaya açık sürümlerdi. Pixel Remaster sürümü ise görsel anlamda orjinaline sadık bir şekilde tekrar yapılmış. Karakter spriteları orjinal karakterleri de çizen Kazuko Shibuya tarafından tekrar çizilmiş. Bu defa karakterlerin ifadelerini daha başarılı bir şekilde yansıtabilen, detaylı ama orjinaline sadık bir iş çıkarılmış. Arayüz ve arkaplanlar da daha güzel gözüküyor. Belki yazılar konusunda daha iyi bir seçim yapılabilirdi, özellikle büyük ekranlarda okuması zor olabiliyor ama çok şikayet edemeyeceğim.
Grafikler konusunda orjinaline sadık kalarak yapılan geliştirmeleri takdir etsem de Pixel Remaster’ın asıl parladığı nokta yenilenmiş müzikleri. Oynadığım her oyunda müziklere ayrı bir önem verdiğim incelemelerde de belli oluyordur. Eski Final Fantasy oyunlarının, o yıllarda yapılmış müziklerini bile çok seven biri olarak yenilenmiş orkestral müziklere bayıldım. Nobuo Uematsu zaten güzel olan müzikleri alıp yeni enstrümanlar da ekleyerek 2021 yılına taşımış. Gilgamesh’ın tema müziği olan Battle at the Big Bridge’ın rock müzik (ve belki biraz da meksika müziği) esintileri taşıyan yeni sürümü direkt favorilerim arasına girdi. Yine oyunun en sevdiğim parçalarından biri olan Home, Sweet Home, yenilenmiş haliyle etkileyici bir hale gelmiş.
Son olarak Pixel Remaster ile giden şeylerden bahsedelim. Daha önce Final Fantasy IV Pixel Remaster incelemesinde de bahsetmiştim ama ekstra içerikler yok. Oyunun Game Boy Advanced sürümü için eklenen yeni zindanlar, meslekler ve hikayeler Pixel Remastered sürümüne eklenmemiş. Bir önceki port sürümünde mevcut olan içeriklerin neden Pixel Remastered sürümlerine eklenmediğini anlamıyorum. Bu sürümler “Definitive Edition” dediğimiz son sürümler olmalıydı, oyun hakkındaki her şeyi içinde bulundurmalıydı diye düşünüyorum. Orjinal oyuna sadık kaldık diyebilirler belki ama yeni eklentiler de oyunun bir parçasıydı, yokmuş gibi davranmaları bana çok ilginç geliyor. Diğer oyunlarda “Belki sonradan eklerler” gibi bir beklentiye girmiştim ama orjinal halini değiştirmeye niyetleri yok gibi. O yüzden sonradan eklenmesini beklemiyorum.
Sonuç
Final Fantasy V Pixel Remaster seriyi tekrardan oynamak isteyen ya da yeni giriş yapacak olan oyuncular için harika bir fırsat. Hikaye bakımından bir önceki oyunun gerisinde kalabilir ama bunu özelleştirmeye açık meslek sistemi, tekrar oynamaya açık yapısı ve harika müzikleri ile atlanmaması gereken bir oyun. Hem orjinale olan sadıklığı hem de yenilikleri ile 16 bit bir oyunu 2021 yılında en iyi nasıl oynayabiliriz sorusunun canlı kanıtı adeta. Bu oyunu oynadıktan sonra serinin bir sonraki oyunu ve Final Fantasy 7’nin gölgesinde kalmış olan Final Fantasy VI’nın yenilenmiş sürümünü heyecanla beklemeye başladım.
Final Fantasy V Pixel Remaster Steam üzerinde 90 TL fiyat etiketi ile satışa sunulmuş durumda. 30 Kasım tarihine kadar %20 çıkış indirimi ile 72 TL’ye satın almak da mümkün. Resmi olarak 1992 yılında çıkmış, batıya gelişi 1999 yılında olmuş 16 bit oyunun yenilenmiş sürümü için bu fiyat iyi mi diye düşünebilirsiniz. Oyunu bitirmek ortalama 35 saat sürüyor, bu da yalnızca ana görevlerde takılırsanız geçen süre. Sahip olduğu meslek sistemi ve oyun içerisinde yapılabilecek etkinlikler düşünüldüğünde yeniden oynanabilirliği de oldukça yüksek. Ülkemizdeki fiyatı biraz daha ucuz olsa daha mutlu olabilirdik ama şu haliyle bile başında geçirdiğiniz sürenin hakkını verecek bir oyun.