Oyun Ön İncelemeleri

Football Manager 2012

Oyun piyasasında bilindiği gibi aktif ve durgun dönemler vardır ve bu nadir olarak değişir. Örneğin; istisna ve serbest yapımları saymazsak yaz aylarında pek de ciddi projeler çıkmaz karşımıza. Yaz biterken, yani sonbahar zamanı bereketlilik başlar. Spor oyunlarıyla açılan sezon diğer türlerle devam eder ki zaten Gamescom’dan bol bol haber alıyor, PES – FIFA ve Battlefield – Call of Duty çekişmesine istemediğimiz kadar şahit oluyoruz.

Diğer oyunların aksine alanında rakipsiz olan, Sports Interactive’nin Football Manager’i ise henüz duyurulan yapımlardan sadece birisi. Aslında bu sene bir Championship Manager oyunu da bekliyorduk ama onun sadece web tabanlı oyun olacağı yönünde açıklamalar geldi, hayallerimiz suya düştü. Her ne kadar Football Manager zaten doyurucu ve başarılı bir yapım olsa da, rekabet kaliteyi arttırır ve oyuncuların işine gelir.

Öncelikle, hatırlatmakta fayda var; FM 2012 duyuruldu duyurulmasına ama “vay be” dedirtecek yenilikler de açıklanmadı. En önemlisi de şu an oyun hakkında çok bilgi bulunmuyor, bu yazıyı kısa bir fragman gibi de düşünebilirsiniz ama haber vereyim; Eylül ayının ortalarından itibaren SI Games’in günlükler yayınlaması bekleniyor. Bu da daha detaylı bilgi anlamına geliyor, tabii Ekim ayında çıkacak olan demo sürümü de hatırlatalım.

Şeytan detaylarda gizlidir

Bilindiği gibi, Football Manager’in en çok oynandığı ülkeler sıralamasında Türkiye üst sıralarda yer alıyor fakat gel gelelim senelerdir Türkkçe bir oyuna kavuşamadık. SI Games’in koşulları şuydu; “Türk oyuncusu 10 bin adet Football Manager alsın, biz de Türkçe seçeneği ekleyelim”. Olmadı, bu rakamlara ulaşılamadı ve Türkçe hayal olarak kaldı çünkü oyuncu kitlesi de “Önce Türkçe dil seçeneği eklensin, sonra orijinal alalım” diyordu.

İki taraf da kendine göre haklı elbet ama SI Games’in korkuları Türkçe eklense bile satış yapamayacakları yönünde. Hatta FM 2012 ile ilgili, Stüdyo Direktörü Miles Jacobson yeni açıklamalarda da bulundu; “Türkçe çıkmasına rağmen satışlarını arttıramayan, hatta düşüren oyunlar var.

Bu durumda bizden Türkçe dil seçeneği beklenmesin” diyerek. Yine Miles Jacobson ısrarla belirtiyor; “Türk insanı FM’yi çok seviyor olabilir ama korsan oynamaya devam ettikçe Türkçe olmayacak”.

Yine de burada asıl adımı atması gereken SI Games diye düşünüyorum, insanlar anlamadıkları bir oyuna para vermek istemiyorlar, önce Türkçe görmek istiyorlar ki bilindiği gibi Football Manager’de on binlerce kelime bulunuyor ve iyi bir İngilizce gerektiriyor. Kısacası bu sene de, FM 2012’de de Türkçe bulunmayacak.

İstanbul’dan az nüfusu bulunan ülkelerin dili bulunuyorken, Crysis 2, Killzone 3 gibi oyunlar üstelik Türkçe seslendirmelerle çıkarken hala Türkçe Football Manager oynayamamamız için yapabileceğim en net yorum ise; “talihsizlik”.

Mourinho detayları görür

Gelelim diğer yeni özelliklere, bu sene bizi nelerin beklediğine… FM 2012’de benim en çok takdirimi kazanan ve dikkatimi çeken özellik “Her zaman, her yerde yönet” oldu.  Senelerdir kendi kendime “Neden eklenmiyor” diye sorduğum bu olayı artık SI Games de düşünmüş.

Nedir diye merak ediyorsanız şöyle açıklayayım, önceki FM’leri eğer oynadıysanız bileceğiniz üzere kendimize bir kariyer başlatırken belirli ligler ve ülkeler seçiyorduk.

Oyun esnasında ise o kariyer boyunca bunlara bağlı kalıyorduk. Yani İngiltere ve Almanya liglerini seçtikten sonra, aradan 2 sezon geçince sıkılıp yeni ligler ekleme olanağımız bulunmuyordu. Artık bu kısıtlayıcı özellik kalkıyor ve istediğimiz zaman kayıtlı dosyamıza diğer ligleri ekleyebiliyoruz.

Kesinlikle olması gereken bir özellikti ve oynanabilirlik süresini belki de 2 katı uzatacak FM 2012 bu şekilde ki zaten yeni oyuna bakınca bunun dışında da pek kayda değer yeni şeyler göremiyorum arkadaşlar.

Bir diğer geliştirme de transfer ve kontrat sisteminde bulunuyor.  Önemli değişiklikler olması beklenen kontrat sistemine artık sadakat primleri ekleniyor. Ek olarak, artık oyun bize şöyle bir imkan sunacak; bir oyuncuyla kontrat imzalarken belirli maddeleri kapayabileceğiz.

Örneğin; “Gel kardeşim sözleşme imzalayalım ama baştan söyleyeyim; sana özel gol primi vermem” diyebileceğiz. Ufak ama iyi düşünülmüş bir özellik bana kalırsa. Ayrıca genç kontratlarında da çeşitli geliştirmeler bulunuyor. Kısacası FM 2012 kontrat ve transfer sisteminde bize daha fazla esneklik sunacak.

Gözlem (scout) ve 3D maç motorunda da çeşitli geliştirmeler var yine. Artık masanıza gelen gerek oyuncu, gerek takım gözlem raporları daha detaylı olacak. Bu da özellikle yeni FM oyuncuları için iyi bir özellik, yardımcılarınız sayesinde takımı daha iyi  yönetme imkanınız olacak. 3D grafiklerin ise zaten her sene üstüne koyarak geliştiğine şahit oluyoruz.

Bu sene çok daha hoş geliyor göze. Eklenen yeni animasyonlar ve geliştirilen yağış sistemi gayet güzel gözüküyor. Seyirciler hala vasat durumda. Ayrıca 2 adet de yeni kamera eklenmiş, böylelikle sahayı her açıdan görüp oyuna hakim olabileceğiz.

Kim bilir, belki ileride bir yedek kulübesi kamerası da eklerler ve sahayı teknik direktör gözünden görürüz. Olur mu dersiniz?

O zaman Mourinho şeytan mıdır?

Tüm bunların yanında arayüzde de kullanıcı dostu yenilikler var. Çözünürlük ve pencere modu artık daha esnek. Oyun bilgi barları da artık çözünürlükle doğru orantılı olarak artıyor veya azalıyor. Bunlar gibi yine ufak tefek ara yüz geliştirmeleri de var tabii. Ayrıca artık yeni “tutorial” modunun da çok geliştirilmiş olacağı söyleniyor.

Bu da belki FM oynamak isteyen ama yüzlerce karışık ara yüzden korkan oyuncular için güzel bir özellik olabilir. Son olarak, takım konuşmalarının ve iletişimin de “ses tonu” özelliğiyle geliştirildiğini söyleyeyim. Yani devre arasında sakin veya sert bir konuşma yapabileceğiz, nabza göre şerbet vereceğiz. Yapımcıların deyimiyle “bir “salatalık” kadar soğukkanlı veya “etrafa kahve fincanlarını fırlatacak kadar tutkulu olmak” sizin elinizde olacak.

Genel olarak FM 2012 ile şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar. Her ne kadar 800 kadar irili ufaklı yeniliğin olduğu söylense de pek radikal değişiklikler göremedim ben. Alıştığımız, sevdiğimiz Football Manager yeni kadrolar ve ufak değişikliklerle bizlerle olacak kısacası. SI Games net tarih vermiyor, yılbaşından önce çıkacağı söyleniyor sadece.

Bu da bize yeni oyunun eskiye nazaran daha geç çıkacağı yönünde ipucu veriyor. Her şeye rağmen Football Manager 2012’nin yine çok iyi olacağına şüphe yok ama sorun şu ki; çok iyi mi olacak  yoksa mükemmel mi olacak? İşte bütün mesele de burada…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu