Game Maker 6.0

Her oyuncunun hayalini kurduğu bir bilgisayar oyunu vardır. Bu kimi zaman çok gerçekçi bir futbol oyunu olur kimi zaman ise heyecan verici bir aksiyon oyunu. Yalnız akıllarda hep şu soru yer eder; “Neden böyle bir oyun yok?”. Muhtemelen yanıtın olumsuz olma ihtimali çok yüksek. Gelişen teknolojiyle beraber insanların beklentileri de fazlalaştığından, bu durum hayallerimizin önüne her daim barikat kuruyor. 

Game Maker 6.0, düşlerinizdeki oyunu olmasa bile yaratıcılığınızı konuşturup, basit oyunlar yapmanız için fırsat tanıyor. Üstelik bu fırsatı kullanmak için programcılık bilgisine sahip olmanız gerekmiyor! Yapmanız gereken son derece kullanışlı hazırlanmış Game Maker ile beraber gelen materyalleri kullanmak. Tabii isterseniz kendi çizimlerinizi de program sayesinde birer oyuna dönüştürebilirsiniz.

Nasıl kullanılır Game Maker?

Game Maker genel olarak basit bir program. Oyun yapımı konusunda en ufak bir bilgiye sahip olmasanızda, bir kaç saat içinde alışabilirsiniz. Hatta oyun yapamamak için daha önce hiç oyun oynamamış olmak gerekiyor. Tabii ki böyle bir durumda yapacak birşey yok.

Program, bir birine ekleyeceğiniz duvarlardan objelere, arkaplanlardan seslere kadar epey materyal içeriyor. Ne yazık ki bahsi geçen araç gereçlerin hemen hemen hepsi 2 boyutlu. Game Maker’ın 3 boyut desteği de bulunuyor fakat son derece kısıtlı.

Hadi oyun yapalım!

Bir çoğumuzun çocukluğunda oynadığı Arcanoid isimli oyunu, son derece basit bir şekilde Game Maker 6.0 ile yapabiliriz. Nasıl mı? Şimdi sizlere adım adım Arcanoid’i yapılışını anlatacağım.

Programı çalıştırdıktan sonra ilk etapta, üstteki bar’da bulunan “Add Sprite” isimli sekmeye tıklıyoruz. Karşımıza çıkan menüye Load Sprite ile kullanacağımız materyalleri ekliyoruz. Break Out klasörünü açarsanız, önümüze gerekli çizmler çıkacaktır. Buradan istediğiniz Stone’u, Ball’u ve Bat’i seçin(Load ile). Pacman klasörüne girip Wall’u seçin. Sonrasında “Add an Object” sekmesine tıklayın. Açılan pencerenin içinde bulunan “Sprite” bölümündeki objelerinizi birer birer çıkartın. Yapmanız gereken Add an Object ile yeni obje ekleyip, her bir obje için “Sprite” yazan bölüme tıklayarak, atayacağımız materyalleri seçmek.

Bu noktada her bir objemize, vereceğimiz görevler doğrultusunda tuşlar adayacağız. Şimdi hangi materyale hangi görevi vereceğimizi sırayla açıklayalım:

Birinci adım: Amaç topun hangi nesneye çarpıp yok edeceğidir.

Ball objesine tıklayın. Bu bölümde “Sprite” yazan yerin altında Visible, Solid ve Pesistent açık kalsın. Sonrasında Add Events bölümünden klavyenin altında Space(veya istediğiniz herhangi bir tuşa.) tuşuna atama yapın. Actions bölümüne de (Move bölümünde)Move Towards Point ve (Main1 Bölümünde)Destroy Instances at a Position’u sürükleyip bırakın. Böylelikle Space tuşuna tıkladığımızda, topa ilk hareketi vereceğiz. Move Towards Point’e çift tıkladığınızda, karşınıza gelen pencerede “x” ve “y” için 1 yazın. Hıza ise dilediğiniz bir rakamı verebilirsiniz. Ben 5 olarak belirledim. Aplies to bölümünde, Self seçili olarak kalacak. Destroy instances at a position’ tıkladığınızda, Relative açık olurken, Aplies to’da Stone seçili olarak ayarlanması gerekiyor.

İkinci adım: Topun duvara çarptıktan sonra sekmesini sağlamak.

Wall objesine tıklayın. Burada “Add Event” bölümünden Collision’u, oradan da topu seçin. Actions’da ise Move’dan “Bounce against all object” Seçin. Çift tıkladığınızda açılan pencerede Aplies to’da topu seçin. Precisely, against’te ise all object seçili kalsın. Burada Visible ve Solid açık olacak.

Üçüncü adım: Top, taşlara çarptığında sekmesini ve taşların yok olması sağlamak.

Stone objesine tıklayın. İlk iş olarak Solid ve Visible’yi açın. Sonrasında Add Event’a girip, Collision’a tıklayıp, topu seçin. Actions’a (Move bölümünde)Bounce against all object ve (Main1 bölümünde)Destroy the instance’ı sürükleyip bırakın. Bounce against all object’ çift tıklayın. Açılan pencerede, Aplies to sekmesinde seçili obje olarak topu işaretleyin. Aşağıda Precisely ve All Object seçili kalsın.

Dördüncü adım: Amaç çubuğun hareket etmesi, topun üzerinde sekmesi ve duvarların içinden geçmemesini sağlamak.

Bat objesine tıklayın. Sadece Visible açık kalsın. Şimdi sırası ile Add Event’te kullanacaklarımız 4 objeyi açıklayalım;

a) Collision’u açıp buradan topu seçin. Actions bölümüne Bounce against all object’i yerleştirin. Onun içindeki ayarları; Aplies to’nun içinde top seçili kalsın, Precisely ve All Object açık kalacak şekilde düzenleyin.

b) Add Event’ı kullanarak tekrar Collision’a girin. Burada duvar’ı işaretleyin. Actions bölümüne ise Move to contract position’u sürükleyip bırakın. Üzerine çift tıkladığımızda açılan pencerede, Aplies to için hiç bir ayar yapmayın Self’te kalsın. Directions 0, Maximum ise -1 değerlerinde olmalı. Against’te ise Solid Object seçilecek.

c) Add Event’ı kullanıp klavyeyi seçin. Buradan isteğe bağlı olarak sağ veya sol’a tıklayın. Sağ için yapmanız gereken; Set the Horizontal speed’i Actions’a sürükleyip bırakın. Üzerine çift tıkladığınızda hızı 5’e ayarlayın.

d) Sol için tıpkı sağ tuş için yaptığımız gibi add Event kullanıp, klavyenin sol tuşunu seçin. Actions bölümüne Set the Horizontal speed’i sürükleyin. Az önce yaptığımız gibi hızı 5’e getirin. Sonrasında Actions’a Reverse Horizontal Direction’ı sürükleyin. Ayarlarında hiç bir değişiklik yapmayın. Yani Aplies to, Self’te kalsın.

Beşinci adım: Oyun tahtasını hazırlamak.

Şuana kadar yaptıklarımız, şimdiden sonrakiler olmadan tamamen bir hiç. Moralimizi bozmadan devam ediyoruz. Zira çok az kaldı. Beşinci adımımız “Add a Room” sekmesi üzerinde olacak. Açılan pencerede Objects’e tıklayın. Pencerenin sol üst köşesinde beliren objeleri üzerilerine sol tuşla tıklayıp değiştirebiliyoruz. Yapmamız gereken objeleri resimdeki gibi oyun tahtamıza yerleştirmekten ibaret. Böylelikle kendi imalatımız olan Arcanoid oyununu en basit haliyle hazırlamış bulunmaktayız. Artık Run Game sekmesine tıklayıp oynamaya başlayabiliriz.

Oyun geliştirebiliyorum

Oyunumuzu yaparken edindiğimiz bilgiler sayesinde farklı oyunlar yapıp onları geliştirebiliriz. Hatta program sayesinde yapımlarımıza ses dosyaları da ekleyebiliriz. Dilerseniz objelere süre verip, kısıtlı zaman aralığında kullanabileceğimiz programda, kendi arkaplanlarımızı da kullanabiliyoruz.

Basitte olsa kendi oyunlarımızı yaratma fikri oldukça ilgi çekici. Ayrıca kodlarla uğraşmayacak olmak, programlama bilgisine sahip olmayan kullanıcıları içinde cezbedici bir özellik. Böylelikle isminizin sonuna bir “Interactive” eklentisi düşünmeye başlayabilirsiniz. Yardımlarından dolayı Başar Özcan’a çok teşekkür ederim. Keyifli oyunlar…

Programı edinmek veya detaylı bilgi almak için: https://www.gamemaker.nl/

Exit mobile version