Genshin Impact inceleme

Genshin Impact 2020 yılından beri ücretsiz bir şekilde hem mobil, hem PlayStation hem de PC tarafında oyuncuların beğenisine sunulmuş durumda. Aralık ayı itibariyle Genshin Impact Türkçe dil desteğinin de geldiği gibi bir şeyler bilip bilmediğim sorulduğunda “Vakit geldi!” diyerek klavyeye sarıldım. Haydi biraz Genshin Impact’den bahsedelim.

Genshin Impact ilk defa 2020 yılının Eylül ayında yayınlandığında çok da umursamadığımı itiraf ediyorum. Hatta mobil oyunlara karşı ilgim “Nier Automata işbirliği varmış, bir karakter düşüreyim de sileyim” ile “Aaa Bleach oyunu var oynayayım” seviyesinin ötesine gitmediği için oyuna çıktıktan 1 hafta sonra göz atmaya karar verdim. Giriş o giriş, hala daha oynuyorum.

Genshin Impact inceleme / PS5

Yıldızlar ve Hiçlik Yoldaşınız Olsun!

Öncelikle oyunun hikayesine çok kısaca değinmek istiyorum. Diyarlar arasında dolaşan ikiz kardeşler Lumine ve Aether ile başlıyor maceramız. İki gezgin kardeş Teyvat’a vardıklarında, diyarın bir savaşta olduğunu görüyorlar ve bir sonraki yolculuklarına çıkmaya hazırlanıyor. Yolculukları bilinmeyen bir tanrısal varlık tarafından engelleniyor ve yaptığınız tercihe göre kardeşlerden biri yakalanıyor. Diğer kardeş olarak uyandığınızda savaşın üzerinden çok uzun bir zaman geçmiş bir Teyvat ile karşılaşıyorsunuz. Denizden kurtardığınız Paimon adındaki garip yaratık ile birlikte diyarın çeşitli bölgelerini geziyor ve kardeşinizi bulmaya çalışıyorsunuz.

Oyunun ana hikayesi bu, gerçek adını herkesten saklayan bir gezgin olarak kardeşimizi arıyoruz ama böyle rahat bir arama şekli yok. Teyvat dünyasında toplam 7 bölge bulunuyor fakat şu anda oyunda ulaşabileceğimiz 4 farklı bölge var.Bu bölgelerin her birinde ciddi anlamda büyük maceralara atılıyor ve bu süreçte kardeşimize dair küçük bilgiler edinmek için büyük işler yapıyoruz. 

İlk adım attığımız bölge Almanya esintilerinin öne çıktığı ve Rüzgar Hükümdar Barbatos’un hüküm sürdüğü Mondstadt. Mondstadt’da ipuçlarının peşinden giderken diyarın tanrısal varlıkları olan Hükümdarlar hakkında bilgiler ediniyoruz. Onlardan birine ulaşmak için önce maceracılar loncasına ardından şövalyelere katılıyoruz. Rüzgar Hükümdarı’nın yakın dostunu Hiçlik Tarikat’nın bozulmasından kurtarmak için maceraya atılıyor ve bir ejderha ile mücadele ederken, bir sürü farklı yol arkadaşı ile tanışıyoruz. 

Mondstadt’da görevimizi tamamladığımızda Toprak Hükümdarı Rex Lapis’in diyarı olan, Çin esintilerini taşıyan Liyue’ye geçiş yapıyoruz. Hükümdarın başına gelen olayların üstümüze kaldığı ve adımızı temizlemeye çalıştığımız maceranın sırasında Hiçlik Tarikatı hakkında daha fazla bilgi ediniyor, geçmişte gerçekleşen büyük savaşa dair şeyler öğreniyoruz. Gökten kale yağdırdığımız görkemli bir mücadelenin ardından sıradaki hedefimiz Inazuma!

İlhamını Japonya’dan alan Inazuma, Elektrik Hükümdarı Beelzebul’un kontrolünde ve büyük bir iç savaşa ev sahipliği yapıyor. Raiden Şogun’un demir yumruğuyla yönetilen diyarda, tanrıların hediyesi olarak anılan ve kullanıcısına özel yetenekler bahşeden İçgörü’lere zorla el konulmasını emreden bir kanun mevcut. Gizlice giriş yaptığımız Inazuma’da savaşın bir parçası oluyor ve isyancılar ile birlikte Şogun’un başlattığı mücadeleye noktayı koyuyoruz. 

2022 yılında Genshin Impact’e eklenen son bölge ise, ilhamını Orta Çağ’ın Ortadoğu ve Güney Asya kültürlerinden alan Sumeru. Sumeru aynı zamanda, isminden de görüldüğü gibi, Mezopotamya’nın Sümer medeniyetinden de ilham almış gibi gözüküyor. Doğa Hükümdarı Buer’in bölgesi olan Sumeru yağmur ormanları ve çöllerle kaplı bir diyar. Bilginin insandan daha önemli olduğu, en zeki öğrencilerin kendine yer bulabildiği Akedemi’nin kapalı kapıları ardında dönen inanılmaz olaylara şahitlik ettiğimiz bir diyar. Hükümdar’ın yeterince zeki olmadığına karar verip kendilerine takip edecek yeni bir tanrı yaratma çabasına girişecek seviyede alimlere karşı mücadele veriyoruz.

Sumeru hikayesinde etkileri iyice ortaya çıkmaya başlayan ama ilk bölgeden beri karşılaştığımız bir isim daha var, Snezhnaya. Edindiğimiz bilgiler ışında buranın Rusya’dan ilham alan ve Buz Hükümdarı “Çariçe” Tsaritsa tarafından yönetilen Snezhnaya ulusu, Fatui adını verdiği ajanları ile sürekli olarak bir şeyler karıştırıyor ve yolumuza çıkıyor. Neredeyse tüm ulusal sorunların arkasında Fatui ve onun güçlü Haberciler ekibi bulunuyor. 

Kısaca hikayeye değinelim dedim, geldiğimiz nokta burası. Olabilecek en hızlı şekilde özetlememe rağmen, her bölgenin ana hikayesinden bağımsız olarak tecrübe ettiğimiz özel yan hikayeler, Hükümdar Savaşı sırasında gerçekleşenleri öğrendiğimiz maceralar ve etraftaki yıkıntıları koruyan gardiyanlar ve “Hilichurl” denilen maskeli yabaniler hakkında bilgiler edindiğimiz özel bölgeler de bulunuyor. Oyun hikaye anlamında cidden zengin, sunum kısmı gereğinden fazla uzun konuşmalar yüzünden bazen sıkıcı olabiliyor ama bunu aşabilirseniz, karşılaşacağınız hikayeler çok etkileyici.

Yollar Koşa Koşa Bitmiyor Paimon!

Genshin Impact ilk bakışta Legend of Zelda: Breath of the Wild ve Nier: Automata karışımı bir oynanışa sahip gibi gözüküyor. Bu doğru, hem saydığım iki oyun hem de daha birçok farklı oyundan mekanikleri Genshin Impact içerisinde göreceksiniz. Genshin Impact oyunların güzel mekaniklerini alıyor ve dünyasına başarılı bir şekilde uyguluyor. En son getirdikleri geçici etkinlikler DxBall ve Prop Hunt oyunlarının kendi sistemine uygun sürümlerini içeriyordu, o kadar diyeyim.

Neredeyse her yere tırmanabiliyorsunuz, etrafta özgürce koşturup yükseklerden süzülüyor ve açık dünyadaki düşmanlar ile mücadele ediyorsunuz. Bunların hepsi “stamina barı” ile belli bir sınıra sahip tabi. Başlangıçta az olan bu barı, çeşitli nesneleri toplayarak geliştirmek mümkün. Genshin Impact’in haritası oldukça büyük ve özellikle Sumeru bölgesinde çılgın gibi koşmanız gereken yerler var. Bu yüzden olabildiğince çabuk bir şekilde staminanızı arttırmanızı öneririm.

Oyunun en kötü yanlarından birini şimdi söyleyeyim, ulaşım tam bir eziyete dönüşebiliyor! Oyunda herhangi bir at, eşek, araba ya da uçan binek yok. Süzülebildiğiniz kanatlar var, suda teknemiz var (gibi), ışınlanma noktaları var falan ama genellikle tabanvay olarak devam ediyorsunuz. Yani bu çok büyük bir sorun değildi, genellikle gitmek istediğiniz noktaya yakın bir ışınlanma noktası hep bulunuyordu ama Sumeru ile birlikte işler değişti. 

Sumeru genel olarak çok büyük, çeşitli ulaşım kolaylıkları (mantarlar, grapling hook benzeri ışıklar falan) eklenmiş ama yerleşimleri o kadar kötü ki sürekli stamina yakarak koşuyorsunuz. Stamina savaş dışında da azaldığı için genellikle bir süre koşup sonra yürüyerek ilerliyorsunuz ki bu da mouse’un sağ tuşuna ya da R2 tuşuna sürekli basıp çekmeyi gerektiriyor. Sumeru’da koşarken sağ elimin parmaklarına kramp girdiği için kumandaya geçmek zorunda kaldım diyeyim, siz anlayın. Karakter geliştirme eşyaları toplarken tam bir eziyet.

Bu BÜYÜK eksiyi görmezden gelirsek (ki mümkün değil ama neyse) Teyvat muhteşem bir diyar. Her bölge kendine has yapısı ve müzikleriyle etkileyici bir havaya sahip. Japon kültürünü harika bir şekilde yansıtan Inazuma’nın altında keşfettiğimiz Enkanomiya isimli gizli bölgede kolaya kaçıp yine Japon havasını devam ettirmemişler mesela, tamamen farklı bir mimari yapı ve buna uygun atmosferi sağlayacak müzikler ile bize eşlik ediyor. Teyvat’ı keşfetmek ve yaptıkları eserleri görmek harika. Tabi bir yerden sonra parmaklarınızı dinlendirmeniz gerekiyor. 

Islak Düşmanı Yıldırım İle Çarpıp Ateş İle Söndürmek

Oyunun dövüş sistemi başlangıçta oldukça standart, bir karakteriniz var, sol tıkla saldırıyor, sağ tıkla kaçınıyorsunuz. Element Becerisi isimli standart yeteneğiniz ve Element Patlaması adı verilen, benim “ulti” olarak da tabir ettiğim (MOBA alışkanlığı) özel yeteneğinizi kullanıyorsunuz. Ama tek karakter ile sadece bunları kullanırsanız oyun ciddi anlamda zor, hatta bir süre sonra geçilemez hale gelecektir. Oyunun en sevdiğim yanı burada ortaya çıkıyor, Reaksiyonlar. 

Oyunda iki farklı reaksiyon türü var ve bunlar elementler arasındaki etkileşimler ile ortaya çıkıyor. Islak düşmanı buz ile dondurmak, yanan düşmana su ile saldırıp buharlaşma hasarı vermek gibi standart tepkilerden biraz daha fazlası mevcut. 

İlk reaksiyon tipi “Dönüşen Reaksiyon” olarak adlandırılabilir. Bunlar verdiğiniz hasara ek olarak, fazladan bir hasar daha veriyorlar. Ateş – elektrik saldırısı alarak “Yüksek Voltaj” patlaması hasarı almak, doğa – su saldırılarıyla “Çiçeklenme” hasarı vermek, ıslak düşmanı buz ile dondurmak gibi. Bunlar aniden hasar çıkaran ve kullandığınız karaktere göre ciddi anlamda yüksek hasarlar verebilen reaksiyonlar.

İkinci reaksiyon tipine ise “Yükseltici Reaksiyon” diyelim. Bu reaksiyon tipinde doğrudan bir hasar vermek yerine, düşmana yaptığınız saldırının hasarını arttırıyorsunuz. Rakibinize su saldırısı yapıp “Islak” durumuna getirdiğinizde hemen ateş hasarı veren bir karaktere geçip yapacağınız saldırılar “Buharlaşma” etkisi ile çok daha yüksek hasar verecektir. Ya da önce buzla dondurup ardından ateş ile girişebilir ve “Erime” avantajını elde edebilirsiniz. 

Bu sistemin ayrıntılarına daha çok girmek isterdim ama hem oynarken tecrübe etmesi daha kolay hem de karakterinizi geliştirmenize, sahip olduğunuz eşyalara ve kombinasyonlara göre çok fazla değişkeni bulunuyor. (Ben de anlatabilecek kadar uzman değilim!)

Oyunun dövüş sistemi çok keyifli, farklı kombinasyonları kullanarak değişik şekillerden düşmana yaklaşmak mümkün ve gerekli. Gerekli diyorum çünkü bu oyunda sahip olduğunuz karakterler, dövüşü nasıl gerçekleştireceğinizi belirlemekte önemli bir etken. Bundan birazdan, karakterler kısmında bahsedeceğim.

Oyunda boss dövüşleri de bulunuyor ve bunların büyük çoğunluğu hem eğlenceli hem de zorlayıcı dövüşler. Bazıları kendi içinde mini oyunlar barındırıyor (alttaki halkalara basmadan hayatta kalmak gibi), bazılarında ise karakterinizi hayatta tutmak için kalkan ya da iyileştirme gücünüze güvenmeniz gerekiyor. Azhdaha, La Signora ve Saklı Bilgeliğin Efendisi şu an için favori boss dövüşlerim arasında olsa da, her biri ayrı keyifli mücadeleler içeriyor. 

Gözüm Yollarda Kaldı 5 Yıldız Karakterler!

Genshin Impact hakkında bir sürü şey yazdık ama bu oyunun aslında bir gacha oyunu olduğundan henüz bahsetmedim. Gacha oyunu nedir derseniz, Japonya’da “Gacha Makineleri” adı verilen bir şey var ve bunun video oyunlara uyarlanmış hali diyebiliriz. 

Gacha Makineleri kendi içinde küçük toplarda hediyeler bulundurur. Siz parayı atarsınız (genellikle 100 – 250 – 500 yen) makine size bir top verir ve içinden küçük bir figür çıkar. Bu figür bazen çok bulunan bir şeydir ama nadiren de olsa az sayıda çıkan figürlerden biri gelebilir. Üstelik bu figürleri elde etmenin tek yolu makineler olduğundan, bütün seriyi istiyorsanız dönüp dolaşıp yine oraya para verirsiniz. Her gün iki tane aldığınız serinin son figürü bir türlü düşmedi diye 1000 yen ödeyip o figürü satın almak da mümkündür. Bunu yaptın mı derseniz inkar ederim ama yapılabilir bir şey.

Genshin Impact’in şu an için 61 oynanabilir karakteri bulunuyor. Bunların bir kısmı (şu an için 30 tanesi) 4 yıldızlı, diğer kısmı ise (31 karakter) 5 yıldızlı karakterler olarak anılıyor. oyundaki karakterlerin neredeyse tamamı çeşitli dönemlerde elde edilebilir oluyor, yalnızca bir reklam kampanyası ile gelen Aloy (Horizon Forbidden West karakteri) herhangi bir şekilde yeni hesaplarda alınamıyor. Karakterlerin düşmesi ise tamamen şansa bağlı olan “Gacha” mekaniği ile oluyor.

Oyun içerisinde yaptığınız etkinliklerden elde ettiğiniz belli miktarda “Köken Taşı” (primo gem) ile “Dilek Dileme” hakkı kazanıyorsunuz. Bu dilekler genellikle 3 yıldızlı silahlar düşürüyor. Her 10 dilekte bir kez 4 yıldız ya da 5 yıldız düşürme şansınız var. Daha önce de düşebiliyor ama bu kısım şans işi. 4 yıldızlı karakterler rastgele düşüyor ama etkinlik dileklerinde belli bir şans artırımı oluyor. 5 yıldız ise 75 – 90 dilekte bir garanti oluyor. Sadece kimin düşeceği belli olmuyor. Şansınız varsa etkinlik dileklerinden istediğiniz karakter düşer, yoksa oyunun standart 5 yıldızlı karakterlerinden birini kazanırsınız. 

Her karakterin yetenekleri var, seviye atlayabiliyor ve 5 yıldızlı karakterlerin kendine özel silahları bulunuyor. Üstüne “Takım Yıldızı” adı verilen yetenekler var ve yalnızca aynı karakterden bir kez daha düşürerek seviye atlatabiliyorsunuz. Karakterlerin en güçlü hallerine ulaşması için T6 (İngilizce sürüme alışkın olanlar arasında C1 – C6 olarak söylenecektir bir süre daha) olması gerekiyor. Bunu elde etmek şart değil ama bazı karakterlerde çok işe yarıyor (Örneğin Hu Tao’nun T1 olması, dövüş gücünü ciddi anlamda arttırıyor)

Oyun başlangıçta oldukça eli bol davranıyor, yeni karakterlerin yanı sıra, dilek için kullanabileceğiniz köken taşlarını da veriyor. Eğer elinizdekileri dikkatli harcarsanız, uzun bir süre karakterler konusunda sorun yaşamazsınız. Fakat illa isteyeceğiniz tipte karakterler gelecek ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın bedava gelen dilekler yeterli olmayacak. O zaman bir sonraki dönemi beklemek ya da oyuna para vermek arasında seçim yapma zamanı geliyor. Bu da tamamen oyuncuya kalmış bir seçim. 

Ücretsiz Oyun Ama P2W Durumu Nasıl?

Genshin Impact özünde bir mobil oyun olabilir, ben pek katılmıyorum ama özellikle “Gacha Game” türününü mobil oyunlarda daha yaygın olması sebebiyle mobil oyun diyebiliriz. Yoksa tamamen PC ve PlayStation’a özel sürümleri ile ortaya sunduğu şeylere çoğu oyun yaklaşamıyor bile. Üstelik tamamen ücretsiz ve artık Türkçe! Reklam gibi oldu farkındayım ama bunlar oyunun övülecek yanları sonuçta. Ama daha önce F2P oyun oynayan herkes bilir, oyun bir yerden sonra cüzdanı arka cebinizden kendi başına çıkarmaya uğraşır. Genshin Impact bu alanda nasıl?

Karakterler kısmında da belirttiğim gibi, Genshin Impact size ihtiyacınız olan her elemente uygun karakterleri veriyor. 3 bölgeyi tamamlamadan elde edemeyeceğiniz Doğa elementine ait karakterlerden birini bile erkenden alabiliyorsunuz. Savunma ve saldırı yapabilecek karakterlerin yanında, iyileştirme yeteneği sahibi olanlara da sahip oluyorsunuz. Hikaye ilerledikçe ücretsiz olarak gelen “Köken Taşı” ve etkinlik dilekleri sayesinde yeni karakterleri çıkarma hızınız da oynayış hızınıza paralel şekilde oluyor. Asla para harcamak zorunda değilsiniz. Ama isteyeceksiniz!

Gacha figürlerinden bahsederken, sonuncuyu elde etmek için değerinin daha üstünde para veren insanlar olduğunu örnekle anlatmıştım, benzeri bir durum bu oyunda da mevcut. Örneğin şu anda Etkinlik Dileği karakterlerinden biri olan Raiden Şogun, çıktığı dönemlerde en çok satan karakter. Karakteri isteyen oyuncular bir yana, elindeki karakteri güçlendirmek için aylardır dilek haklarını biriktiren oyuncular da bulunuyor. İstediği seviyeye ulaştıramadığı için görevlere koşup daha fazla dilek toplamaya çalışanlar var ama diğer seçenek cüzdanda bekliyor.

Oyunda satın alabileceğiniz farklı mağaza ürünleri var. Yeni Ayın Lütfu (Welkin) adı verilen paket 1 ay boyunca her gün 90 Köken Taşı elde etmenizi sağlıyor, ileride kullanacağınız dilekler için biriktirmeye erken başlıyorsunuz, üstelik 300 Köken Taşı’na denk olan Başlangıç Kristali’de hediye geliyor. Başlangıç Kristali’ni ayrıca satın almanız da mümkün. 60 – 1980 adet arası paketler ile satılan kristaller, hızlı bir şekilde dilek dilemenizi sağlıyor. Dilek başına 160 Köken Taşı ihtiyacınız olduğundan, aradaki matematiği yapabilirsiniz. 

Oyunun yerel fiyatlandırması var ile yok arası bir durumda. Telefonda Android ve iOS store üzerinden TL ile satın alabiliyorsunuz ama fiyatlar yüksek. PC kullanıcıları doğrudan indirdiğinde dolar üzerinden ödeme yapıyor, döviz kurundan bahsetmeme gerek yok sanırım. PlayStation oyuncuları bu konuda en şanslı olanlar. 5 dolara satılan Yeni Ayın Lütfu paketi, PSN Store üzerinden 55 TL’ye satılıyor. Bildiğim kadarıyla en ucuz seçenek burası, ne kadar sürer, yerel fiyatlandırma gelir mi bilmiyorum. 

Oyuna para harcamanız gerekiyor mu sorusuna ise “Hayır!” cevabını rahatlıkla verebilirim. Eğer görevleri yapıp etkinlikleri takip ederseniz hiç para harcamadan oyunu oynayabilecek takımlara sahip olursunuz. Hikaye ve yeni etkinlikler zaten bedava olarak geliyor, üstüne daha fazla dilek hakkı elde etmeniz için bolca ödül sunuyor. Daha geçtiğimiz ay oyuna sürekli olarak eklenen ve ödül açısından da tatmin edici olan TCG modu eklendi. Üstelik mikro ödemeler falan da yok içerisinde. 

Eğer karakterler konusunda takıntılıysanız, istediğiniz karakteri illa elde etmek istiyorsanız ve Hiçlik Sarmalı adı verilen zindanı en hızlı/rahat şekilde temizlemek istiyorsanız, o zaman “Evet!” diyorum. Silahları elde etmek isteyeceksiniz, Battle Pass’in paralı halini almak isteyeceksiniz, karakterler en güçlü hallerinde olsun, gelen her karakter benim olsun diyeceksiniz.  Para vermeniz gerekiyor çünkü her şeyin en iyisini ücretsiz olarak elde etmeniz mümkün değil. 

Oyun P2W özelliklere sahip mi kısmına gelirsek, %100 hayır, oyunda para vererek diğer oyunculara karşı kazanmanız mümkün değil. Oyunun Co-Op modları bulunuyor ama bir oyuncuya üstünlük sağlayabileceğiniz PvP modları yok. Oyun bir MMO değil, daha çok Co-op aksiyon macera oyunu olarak görebilirsiniz. MMO oyunlarındaki gibi “2 ay sürecek reputation ilerlemesini tamamlayıp eşya seviyeni yükseltmeden bu kapıdan girmeyi düşünme bile” gibi olaylar yok. 

Fazla Reçinesi Olan?

Oyunda yapabileceğiniz bir sürü şey var, sürekli gelen farklı etkinlikler, dönem dönem gelen ve hikayeyi de ilerleten bölgeler, daha iyi eşyalar elde etmenizi sağlayacak olan zindanlar, boss mücadeleleri ile vaktin nasıl geçtiğini anlayamayabilirsiniz. Bu yüzden oyun bizi düşünmüş ve “Reçine” sistemini eklemiş. Zindan mı temizliyorsunuz, sonundaki ödülü almak için 20 reçine harcamanız gerek. Boss mücadelesine mi girdiniz, karşılaştığınız boss ve haftalık durumunuza göre 30 – 40 – 60 reçine ödeyerek ödülleri alabilirsiniz. Peki bu sistem ne kadar iyi, ona bir bakalım.

Karakterimizin toplam 160 reçinesi olabiliyor, siz harcadıkça kendi kendine şarj olmaya başlıyor. 0 reçineden 160 reçineyi çıkma süresi 16 saat civarında sürüyor. İsterseniz “Orjinal Reçine” adı verilen nesneleri kullanarak ya da “Köken Taşı” harcayarak reçine miktarını yenileyebiliyorsunuz. Köken Taşı’nı bu tür bir iş için kesinlikle kullanmayın, yazık. Her tür zindan ve boss mücadelesinde ihtiyaç duyacağınız reçine sistemi oyunu saatlerce aralıksız olarak oynamanızı engelliyor. Tabi yine görev yapabilir ve öldürdüğüz düşmanlardan düşen malzemeleri bedavaya toplayabilirsiniz ama reçine en önemli karakter güçlendirme nesnelerine ulaşmanız için gerekli bir kaynak. 

Tekrar dolum hızı biraz daha fazla olsa ya da kapasiteyi en azından 200’e yükseltseler daha memnun olabiliriz gibi. Karakterlerin ve bunlara uygun yadigarların sayısı arttıkça, girmemiz gereken zindan sayısı da çoğalıyor ve her birine reçine yetiştirmek mümkün değil. Gelişiminizi yavaşlatan bir sistem. Benim gibi günde 2 saat oynayıp çıktığınız dönemler için sorun gibi gözükmüyor ama ideal sistem değil.

“Endgame” içeriği olarak kabul edebileceğimiz tek şey belirli dönemlerde yenilenen “Hiçlik Sarmalı” olabilir, o da zorunlu bir içerik değil. Bu hem eksi hem de artı olarak görülebilecek bir durum. Hiçlik Sarmalı karşınıza belli tipte düşmanları çıkarıp, bunları belli şartlar altında yenmenizi istiyor. Takımlar elinizdeki karakterlerden oluşturuluyor, bu yüzden karakter yelpazenizin geniş ve mücadeleye hazır olması önemli. Karşılığında değerli “Köken Taşı” ödülleri olduğundan, güncellendikçe yapmanızı tavsiye ederim. (Challange mantığını sevmediğim için ben yapmıyorum)

Sonuç

Genshin Impact henüz tamamlanmamış olan hikayesi, oynanış tarzı, sürekli güncellenen içeriği ve muhteşem müzikleri ile son yıllarda beni en çok memnun eden oyun oldu. Inazuma bölgesi geldiğinde “İyi bir DLC paketi” seviyesindeki değişiklikler ile etkilenmiştim. 2022 son çeyreğinde gelen Sumeru ise “Genişleme Paketi” seviyesindeki içerikleri ile çıtayı daha yukarı çekmeyi başarmıştı. Bu yıl içinde gelmesi beklenen Fontaine ile daha ne kadar ileri çekebilecekler heyecanla bekliyorum.

Oyunda “Endgame” içeriği zayıf gibi gözüküyor ama gerek yeni eklenen kart oyunları, gerek her dönem gelen yeni etkinlikler sayesinde sıkılmadan vakit geçiriyorsunuz. Yine de belirtmem lazım, bu oyun da bitiyor. Günde 10 saat başına oturup her şeyi tamamlamaya çalışırsanız, oyunun sunduğu şeyleri tüketip “ee hadi yenisi gelsin” diye güncellemeleri beklemeniz gerekiyor. Ben hiç o seviyeye gelmedim ama gelen insanları tanıyorum. Genshin Impact’i MMO oyunu gibi düşünüp “Ana Oyun” haline getirirseniz 3 – 4 ay içinde tüm içeriğini tüketebilirsiniz. Güncellemeler yeni şeyler ekleyecektir ama maksimum 1 hafta içinde onları da silip süpürürsünüz. 

Oyun PC üzerinde 70 – 80 GB bir alan istiyor, mobil cihazlar için istediği alan ise 14GB civarında. Ben mümkün olan tüm platformlar üzerinden oynamayı denedim. Bir telefonun oyunlarda nasıl performans gösterdiğini test etmek için ideal seçenek Genshin Impact diyebilirim, onu rahat oynayabiliyorsanız her oyunu oynarsınız. Playstation 4 için yükleme süreleri bir miktar uzun gelebiliyor ama sorunsuz bir şekilde oynayabiliyorsunuz. PlayStation 5 için gelen yeni nesil güncellemesi ile hem görsel açıdan harika hem de yükleme süreleri makul seviyede oluyor. Bana göre oyunu oynaması en rahat platform PC, özellikle ok-yay kullanan karakterler ile nişan alma konusunda en iyi seçenek klavye-mouse. Diğer platformlarda nişan almak bana zor geliyor. Ama en çok PlayStation 5 ile oynuyorum, her platforma uygun takımlar kurdum ben de. Yerine göre değiştiriyorum.

İlk görev diyaloglarından son güncellemelere kadar, oyun içindeki tüm içerikleri Türkçe olan (bence gayet güzel yerelleştirmeler yapılmış) ve hiç para ödemeden bile uzun bir süre başında vakit geçirebileceğiniz Genshin Impact, şu anki temposunu bozmadan devam ettirirse, en az 2 ya da 3 yıl daha keyifle oynamaya devam edeceğim bir oyun olacak gibi duruyor. Belki yerel fiyatlandırma politikasını izler ve dünya çapındaki aktif etkinlik performansına benzer etkinlikleri Türkiye’de de gerçekleştirirse daha fazla oyuncuyu kendine çekmeyi başarır. Şu haliyle bile büyük bir kitle tarafından takip ediliyor.

Oyun hakkında daha yazacak çok şeyim var ama bu yazıyı gönderdiğimde “Azıcık uzun mu olmuş?” tepkisi alacağımı bildiğimden burada son veriyorum. Genshin Impact ilginizi çekiyorsa mutlaka deneyin, reaksiyon sistemini tecrübe edin, hikayesine bir giriş yapın, Sumeru’da dövüş başladığında kumandayı bırakıp dans etmeye başlayın (çok güzel müzikleri) ama bu oyuna bir şans verin. Anime oyunu deyip geçmeyin. Japonya’da bile yapılmadı oyun zaten. 

Oyunu Genshin Impact resmi sayfasından ücretsiz olarak indirebilirsiniz. PlayStation üzerinden oynamak için PSN Store üzerinden ücretsiz olarak indirilebilen oyun, mobil cihazlarda da iOS ve Google Play mağazaları üzerinde bulunuyor. İlk çıkış yaptığında Nintendo Switch sürümünün de geleceği söylenmişti ama yeni konsolu bekliyorlar sanırım. Yıllardır konu hakkında herhangi bir gelişme olmadı. 

Exit mobile version