Hackerlar, DDoS saldırısında buzdolabını bile kullanmışlar

Geçen Cuma günü Amerika’ya karşı çok büyük bir DDoS saldırısı gerçekleşmiş ve neredeyse bütün ünlü şirketlere ait siteler ve hükümete ait siteler çökmüş, borsa kayıpları yaşanmıştı. Aralarında Twitter, CNN, WhatsApp, Paypal, Playstation Network ve Spotify gibi önemli sitelerinde bulunduğu tam 35 site hedef alınmış, erişime kesilmişti.  Neredeyse bütün ülke genelinde internetlerin kesildiği ve FBI ile Pentagon’un bile başa çıkamadığı saldırılar saatlerce sürmüş ve hackerların, ”Geri geleceğiz.” mesajı bırakmasıyla son bulmuştu. Ancak bu birkaç saat, Amerika için adeta birkaç yıl gibi geçti. Çünkü yaşanan borsa değerlerinin ve hükümete ait bazı önemli verilerin kaybolmasının yanı sıra maddi zararın 10 milyar dolar kadar olduğu söyleniyor.

Ayrıca her ne kadar hedefte Amerika olmasına rağmen bu saldırılardan ülkemiz de dahil birçok ülke etkilenmiş ve vatandaşlar internete bağlanmakta sıkıntı çekmişti. Bütün bu denli büyük saldırıları henüz üstlenen grup yok ancak bütün teoriler Çin ve Rusya’nın yaptığı ortak saldırı konusunda birleşiyor. Çünkü yapılan bu saldırı sadece bilgisayar veya sunucular üzerinden yapılmamış. Zira evlerimizde kullandığımız akıllı buzdolapları, telefonlar, güvenlik kameraları ve hatta televizyonlar bile bu saldırıda kullanılmış. Bildiğiniz üzere bütün bu akıllı eşyalar ortak bir ağa bağlılar ve arka planda kendilerine ait DNS ve IP barındırıyorlar. İşte hackerlarda bu IP bloğuna sızarak günler öncesinden Mirai adını verdikleri kötü amaçlı yazılımı yerleştirmişler ve saldırı gecesi bu yazılımlarını aktif ederek akıllı eşyaların internet bağlantılarını kendilerinin gibi kullanmışlar. Şimdi diyeceksiniz bu eşyaların özel şifrelemesi vs. yok mu diye evet var ancak paylaşılan rapora göre hackerların Mirai adlı uygulaması bu şifreleri saniyeler içerisinde kırmış. Bu uygulamanın ne kadar kötü ve tehlikeli olduğu da buradan anlaşılabilir.

Ülkemizin de etkilendiği saldırı konusunda açıklama yapan Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu(BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise, ülkemizin minimum etkilenmesi için ellerinden geleni yaptığını ve bu sayede çok etkilenmediğimizi söyledi. Başkan yaptığı açıklamada, ”Twitter, Spotify, Netflix, Paypal ve diğer ünlü sitelere ve Amerikan hükümetine yapılan saldırılar gerçekten internet tarihinin en büyük saldırısı. Bu saldırıdan kendi vatandaşlarımızın ve büyük şirketlerin etkilenmemesi için önlemlerimizi aldık. Şu anda saldırılar durdu ancak hala daha Amerika’da, diğer global ülkelerde ve az da olsa ülkemizde de etkileri devam ediyor. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor ancak şimdiden boyut korkunç rakamlara ulaşmış durumda. Umarız bunu yapanlar en kısa sürede bulunur.” ifadelerine yer verdi.

Başkan bu açıklamaları yapıyor iken, ünlü hacker grubu Anonymous saldırıyı üstlenmedi ancak saldırının gelecek ikinci dalgasıyla alakalı bir açıklama yaptı. Grubun yaptığı açıklamada, ”Dünyadaki bütün hackerlar toplandığında Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan(NSA) katça daha çoktur. Hesabınızı iyi yapın.” gibi sözler kullandı. Bu da akla acaba Amerika’da 8 Kasım tarihinde düzenlenecek başkanlık seçimlerinde yeni bir saldırı olur mu sorularını getirdi. Bakalım tekrarlanacak mı saldırı bekleyip göreceğiz.

Exit mobile version