Makale

Kadimlerin Sırları #7

Merhabalar sevgili MK okuyucusu, haftalık DOTA 2 köşemizde bu haftanın konusu itemlar ve şans.

Evet, biliyorum geçen hafta şans öğesinden bahsedecektim ama malesef yetişteremedim. Sizlerden özür dileyerek hemen şans konusuna girişiyorum. Ortalama bir DOTA 2 maçında küfürlerden ve birbirlerine edilen -gerek latin alfabesinde olsun gerek kiril alfabesinde olsun- hakaretlerden sonra en çok görebileceğiniz şeylerden biri de “OMG LUCKY!” gibi varsayımlardır. İnsanlar kendi hatalarını şansa bağlamayı çok severler. Böylece kendilerini hatanın yükünden kurtarıp başka bir dış gücü suçlarlar. Ama aklınızdan çıkmaması gereken şeyler şudur ki, klavyenizin W tuşunda ve ya farenizin sağ klik tuşunda belirli bir yüzde şans yoktur. Gereksiz yere evreni suçlamayın.

Ama bazenleri de gerekli olabilir bu çoğunluğun yapmayı sevdiği suçlama. DOTA 2’de şans öğesi ne az ne de fazladır. Ortalama bir miktarda vardır ve de iyi oynarsanız o şans öğesi size işlemez. Öncelikle herkesin bildiği şanslardan bahsedelim. Time Lock, Backtrack, Chaos Strike, Coup de Grace, Juxtapose, Butterfly, Heaven’s Halberd… Bu listenin her bir öğesi belirli bir yüzde şansa sahiptir. Gerek critler gerekse dodgelar. Lakin bu bizim skillerin açıklamalarında veya itemların açıklamalarında gördüğümüz yüzde şans gerçek veya standart rastgeleleştirme değildir. Aksine pseudo-random sözde-rastgele bir dağıtım söz konusudur. Peki bu ne demek? Gelin Vanguard’ı örnek alalım. Açıklama bize der ki Vanguard %70 şans ile bloklayabilir. Gerçek rastgelede (yani true random) yediğimiz her attack’ın bloklanma şansı %70 idir. Hepsi için ayrı bir zar atılır ve de tutarsa bloklanır. Ama sözde-rastgelede(pseudo-random)  her bloklanmayan attack bir sonraki attackın bloklanma şansını arttırır. Böylece az başlayarak yavaşça artan bir şans grafiği elde etmiş oluruz. Bu bizlere daha akıcı bir şans dağılımı verir. 8 tane critten sonra 8 normal hit görme oranımız azalır. Mesela Faceless Void’in her 9 attackından en az (rastgele) biri kesin Time Locklar. Aşağıda iki farklı şans dağıtımı arasındaki farkı görebilirsiniz.

Lakin gerçekleştireceğimiz olayın yüzde şansı arttıkça gerçek ve sözde arasındaki uçurum açılır. Vanguard’ın asıl şansı %60 idir mesela. Juggernaut’un critleme şansı %35 değil %33.6 idir. Sözde rastgeleden dolayı olan bu yüzdelik düşüşler diğer düşük şanslı skillerde veya itemlarda o kadar hissedilmez.

Itemlardan bahsetmişken birazcık da kazandığımız altını nereye harcayacağımızı konuşalım. İstediğiniz takım kombinasyonu ya da formasyonunu kurun, her DOTA 2 maçında belirli herolar belirli rollere bürünürler. Herkesin oynaması gereken bir rol, yapması gereken bir iş vardır. Belirli itemlar belirli rollere özgüdür ve/veya onlarda olunca işler daha bir tıkırında gider. Gelin her takım için önemli olan, atlanmaması gereken itemlardan bahsedelim ve de eşit yetenekdeki iki takımın birbiri üzerinde nasıl üstünlük kurduğunu anlamaya çalışalım.

Mekansm

Unutmayın ki auralar DOTA 2’in en önemli parçası. Ve bunların en başında şüphesiz ki Mekansm gelir. Mekansm ile kaç defa hayat kurtardığımı saymamışımdır bile ve de bütün takımın aldığı fiziksel hasarın önemli bir kısmını yoksayıp, çok büyük bir kısmını da azaltmakta üstüne yoktur Mekansm’ın. Mekansm’ı HER takıma ve de 4 numara hatta 3 numara oynayacak herolar tarafından taşınmasını öneririm. Erkenden alınan bir Mekansm oyunun kaderini etkileyebilir. Dakika 10-15 arası idealdir. Daha erkeni daha iyidir ama en geç 20de bitmelidir.

Drum of Endurance

En önemli ikinci aura diyebileceğim bir itemdır Drums veya legacy adı ile Ancient Janggo. Bütün takıma verdiği  movespeed ve attackspeed şüphesiz ki başka hiçbir item tarafından elde edilemez, statları da iyidir. Her takıma öneririm. Drums’ın ilk olarak alınıp genellikle spesifik 1 numaralar veya 3 numaralar tarafından taşınmasını öneririm. Davulu taşıyanın ne zaman ve nerede çalması gerektiğini de bilmesi gerekmektedir. Dakika 10 idealdir.

Vladmir’s Offering
Çok güçlü bir başka aura da Vladmir’s veya kısaca Vlads idir. Her takıma önermeyeceğim auralardan biri olan Vlads, bazenleri çok güzel işler yapabilir. Genellikle pub oyunlarda 1 numaralar tarafından alınan Vlads, 3 veya 4 numaralar tarafından alınıp 1 numarayı desteklemek için taşınabilir. Belirli bir dakika hassaslığı yoktur, ama erken alınmakta kaçınılmalı (istisnalar hariç, Ursa gibi mesela).

Medallion of Courage
Bir çok oyuncu tarafından hor görülen bu güzel item verdiği -6 armor debuffı ile aslında mini bir Desolator. Olabildiğince erken alın ve de sağ kliklerinizin ne kadar hasar verebileceğine şaşırın. Genellikle 4 veya 5 numaralara önereceğim bu itemı dakika 10’a kadar tamamlamalı. Belki bilemedin 15.

Assault Cuirass ve Pipe of Insight da çok önemli itemlardır lakin pahalı ve de büyük sayılabilirler. Her maçta olması şart itemlar da sayılmazlar. Karşı takım magic damage yüklü ise Pipe’a, sizin takım bol sağ tıklayacak gibiyse ve/veya attackspeed + armor’a ihtiyacınız var Assault’a yönelebilirsiniz.

Carry Item Tercihleri
1 numaralar yani carryler için item seçenekleri oldukça fazla lakin gelin bir iki tanesi üzerinden duralım.

Eğer agility carry iseniz size matematiksel olarak en çok hasar verme imkanını sağlayacak ilk item şüphesiz ki Butterfly idir. Butterfly’dan sonra ise Monkey-King Bar gelir. Manta %66 dps artışı verirken Daedalus %30 dps artışı gibi bir ortalamaya gelir. Tabii ki bu sıralama herolarınızın özelliklerini hesaba katmaz. Phantom Lancer’ın Diffusal Blade gibi bir itema neden çok ihtiyacı olduğunu veya Anti-Mage’in üçüncü itemı olarak neden Heart of Tarrasque alması gerektiğini söylemez.

Eğer strength iseniz size matematiksel olarak en çok hasar verme imkanını sağlayacak ilk item Armlet of Mordiggian idir. İkinciliği paylaşan itemlar ise Heart of Tarrasque ve Satanictir.  Tabii gene heronuzun özelliklerini ve takım kombinasyonlarını ele almadan konuşuyorum.

Eğer intelligence iseniz size matematiksel olarak en çok hasar verme imkanını sağlayacak ilk item Orchid Malevolence idir. Scythe of Vyse ise onu takip eder.

En önemliler listesi
Dagger. Gerçekten belirli herolar dışında kimseye alınmaz gibi bir düşünce içine düşmeyin. Dagger gerçekten çok fazla işe yarayan mükemmel bir itemdır. LoL’deki flash gibi düşünebilirsiniz. Sadece Sand King ve Centaur’a falan almak yerine bakış açınızı biraz genişletin. Ursa, Slardar, Lina, Rubick, Lifestealer, Dark Seer… Deneyin ve görün, oluyorsa neden olmasın.

Teleport scroll! Her zaman cebinizde olsun ve aksiyona gidin. İnanın daha çok gold ve xp kazanacaksınız.

Wardlar. Bilgi her şeydir ve görürseniz bilirsiniz.

Ironwood Branch. O kadar güzel bir item ki bu, köpeğime Branch ismini koyabilirim. Bol bol alın, yemekten önce ve sonra tüketin. Böyle bir cost efficiency hiçbir yerde bulamazsınız.

Benden bu haftalık bu kadar. Biraz canınızı sıktım matematikle birazcık da itemlarda bahsetttim.
Haftaya Storm Spirit oynayacağız, bekleriz.

Son not olarak haftalık DOTA 2 yayınlarını başlatıyoruz arkadaşlar. Kadimlerin Sırları ismi ile yapılacak yayınlarımızda maçları yorumlayacağız ve oyunda kendimizi geliştermekten bahsedeceğiz. Benim ve yakın bir arkadaşım tarafından yorumlanacaklar maçlara, eğlenceli ve eğitici DOTA 2 muhabbetimize hepinizi bekleriz. İlerleyen haftalarda ödüllü maçlar, all random wtf mod gibi saçma oyunlar falan da atabiliriz, bakalım…

www.twitch.tv/heofth adresinden ulaşabilirsiniz bizlere. Şu aralar test yayınları ve pilot bölümler var ama ilerleyen tarihlerde yayın hayatımıza başlıyoruz. Görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu