Teknoloji Haberleri

Kingston MobileLite Wireless

Akıllı telefon ve tablet pazarını yakından takip edenler bilirler ki; üreticiler bir telefon modelini, depolama kapasitesini farklılaştırarak kendi çatısı altında birkaç seçenekle satarlar. Örneğin iPhone 5 ve Samsung Galaxy S IV telefonları 16GB, 32GB ve 64GB olmak üzere 3 farklı depolama seçeneğiyle satılıyor.

Her kullanıcının gönlünden geçen; en yüksek depolama kapasitesine sahip olandır elbette ancak iş cüzdana vurulduğu zaman renk değişebiliyor. 16GB ve 64GB modelleri arasında 700 liraya kadar çıkabilen korkunç farklar var. Oysa piyasadaki standart bir 16GB ve 64GB microSD kartları arasında taş çatlasa 100 liralık fark var. Dolayısıyla kullanıcılar cebini düşünerek depolama alanından fedakarlık yapmak zorunda kalabiliyorlar. Piyasadaki bazı Android telefonları (Samsung Galaxy S IV gibi), sahip oldukları microSD kart yuvası sayesinde kullanıcıyı düşünen çözümler sunuyorlar. Ancak Apple ve HTC gibi pek çok marka, cihazlarında microSD kartında yer vermeyerek daha yüksek kapasite arayanları, fiyatı yüksek seçeneği almaya zorunlu tutuyorlar.

 

İşte tam bu noktada aksesuar geliştiricileri devreye giriyor. Kingston da dahil olmak üzere pek çok aksesuar üreticisi, kullanıcıların daha fazla depolama alanına sahip olması için bugüne kadar çeşitli cihazlar ürettiler. Kingston’ın bu amaç uğruna ortaya koyduğu son ürünse MobileLite Wireless. Ancak MobileLite Wireless, fonksiyon açısından piyasadaki rakiplerinden epey farklı. Zira SD kart ve USB bellek gibi depolama birimlerini kablosuz bağlantı üzerinden telefona bağlayabilmenin yanı sıra, harici şarj cihazı olarak da kullanılabiliyor. Kısacası akıllı telefonuyla haşır neşir bir kullanıcının sürekli yanında bulundurması gereken bir aksesuar gibi duruyor.

Teknik Özellikler:
Bağlantı Yuvaları: microUSB, USB ve SD
Kablosuz Bağlantı: WPA2 güvenliğiyle Wi-Fi 802.11g/n
Dosya Formatları:
– Ses: MP3, WAV
– Video: m4V, MP4 (H.264 video kodek)
– Resim: JPG, TIF
– Doküman: PDF
İşlem Sıcaklığı: 0°C ila 40°C
Depolama Sıcaklığı: -10°C ila 45°C
Batarya: 1.800mAh
Kullanım Süresi (Üreticiye Göre): 5 saat
Ölçüler: 124,8 x 59,9 x 16,65mm
Ağırlık: 98g
Garanti: 1 yıl, ücretsiz teknik servis

Kutu İçeriği:
Kingston MobileLite Wireless’la beraber gelen parça listesi şöyle:
– Kullanım Kitapçığı
– USB kablosu
– microSD kart adaptörü

Kutu içeriği öyle ahım şahım zenginlikte değil. Yalnızca misroSD adaptörü, hoşuma gitti. Adaptör sayesinde SD kart ve USB belleklerin yanı sıra microSD kartlar da, cihazın okutabileceği depolama birimleri yelpazesine ekleniyor.

Yukarıdaki ekipmanların yanına belki priz şarj adaptörü ve yanına hoş bir kılıf da eklense o zaman tadından yenmezdi.

Tasarım
Teknik özelliklerde belirttiğim üzere MobileLite Wireless 124,8 x 59,9 x 16,65mm ölçülerinde ve 93g ağırlığında. Ağırlık konusunda sıkıntı yok. Hatta beklediğimden çok daha hafif bile diyebilirim. Uzunluk ve eni açısından da aynı şekilde sıkıntı verecek bir durum yok. Cebe sığabilir boyutlarda. Kendi telefonum HTC One S ile üst üste koyduğum zaman neredeyse aynı boyutta alan kaplıyorlar. Kalınlık hariç. Ölçüleri konusundaki tek sıkıntısı da bu zaten. 16,65mm, standart bir akıllı telefonun neredeyse 2 kat kalınlığı kadar ediyor. Halbuki içerisindeki batarya öyle çok büyük de değil. Yalnızca 1.800mAh. Bu kalınlıkta bir cihaza çok daha fazlası sığabilirdi.

 

Alt ve yan taraflarında plastik malzeme tercih edilmiş. Yalnızca üst taraftaki gri bölüm, metalik yüzeye sahip.

 

Yan tarafların birinde herhangi bir yuva ya da tuş yer almazken, diğerinde açma/kapama tuşu var.

 
Ön tarafta microUSB ve USB yuvaları var.

 

Arka taraftaysa SD kart yuvası var.

 

Üst bölümde cihazın hangi çalışma modunda olduğunu ya da ne kadar pili kaldığını gösteren LED ışıkları var. Pil durumu 51% ila 100% arasındayken yeşil, 25% ila 50% arasındayken sarı ve %25’ten azken kırmızı yanıyor. Pil durumun sağındaki gösterge, kablosuz bağlantı durumunu ve onun sağındaki de Internet’e erişimi olan bir Router’a bağlı olup olmadığını gösteriyor.

 

Kullanım Tecrübesi
Telefonu şarj etme ve kablosuz depolama alanı paylaşma olmak üzere iki temel fonksiyonu var. Telefonu şarj etmek için USB kablosunun standart çıkışını cihaza, microUSB çıkışınıysa telefona bağlamak gerekiyor. Daha sonra açma/kapama tuşuna bir defa basarak şarj etme işlemi başlatılıyor. Şarjın ne kadar dayandığıyla ilgili ayrıntılı bilgileri ‘Batarya ve Pil Ömrü’ başlığı altında anlatacağım.

 

Kablosuz depolama paylaşımı içinse açma/kapama tuşuna 3 saniye basılı tutmak gerekiyor. Cihazı açtıktan sonra ilk olarak Internet ışığı kısa bir süreliğine yanıyor. 2-3 saniye bekledikten sonra kablosuz bağlantı LED’i yanıyor ve bu andan sonra telefonumla bağlantı kurabiliyorum. Aynı anda 3 farklı cihazla bağlanabiliyor. Bu da hoşuma giden özelliklerinden biri oldu.

 

Android ve iOS kullanıcılarının telefonla cihaz arasında veri transferi ve veri görüntüleme yapabilmesi için Google Play ve App Store’dan Kingston’un kendi MobileLite uygulamasını indirmek gerekiyor. Yazılımla ilgili detayları sonraki sayfada anlatacağım.

Yazılım
Kendi telefonum Android’li olduğundan size Android’li sürümünün özelliklerini anlatacağım ancak iOS sürümü de çok farklı değil. MobileLite uygulaması oldukça basit bir arayüze sahip. Liste halinde dosya görüntüleme şeklinde.

Uygulamayı ilk açtığım zaman MobileLite Wireless cihazına ya da telefonun kendi hafızasına ulaşabiliyorum. Telefonun kendi hafızasına girersem, buradan bir dosyayı seçip, MobileLite Wireless’a takılı olan SD kart ya da USB belleğe dosya aktarımı yapmam mümkün.

 

MobileLite Wireless’ın ayarlarına gitmek sağ üstteki ‘üç nokta şeklindeki’ ayarlar menüsüne tıklamak gerekiyor. ‘Genel’, Bağlantı Ayarları’ ve ‘Network Ayarları’ olmak üzere 3 tane temel ayar menüsü var. Genel menü altında cihazın adını değiştirebiliyorum ayrıca batarya durumunu ve sürüm numarasını kontrol edebiliyorum.

Bağlantı ayarları ve Network ayarlarındansa, cihazın kablosuz bağlantısına WPA2 şifresi koyabiliyor ya da Internet’e bağlanmasını sağlayabiliyorum. Network ayarlarından elle Router ekleyerek, cihazı Internet’e bağlamak mümkün. Böylece telefonumda MobileLite Wireless’a bağladığım zaman bir yandan Internet’e gezinmeye devam edebiliyorum.

 

Müzik oynatmayı, telefonun varsayılan medya oynatıcısı ya da 3. parti bir oynatıcı üzerinden değil, direkt kendi arayüzünden gerçekleştiriyor. Video oynatırken ise durum farklı. Video için benim telefonda belirlediğim varsayılan medya oynatıcı açılıyor. En hoşuma giden yanlarından biri 1080p çözünürlüğündeki videoları açabilmesi oldu ancak ne yazık ki bu çözünürlükteki videoların dosya boyutu fazla oluğundan Wi-Fi okuma hızı dosya boyutuna oranla düşük kalıyor ve sürekli takılmalar meydana geliyor.

Batarya ve Pil Ömrü
Kingston, kağıt üstünde 5 saate kadar aralıksız çalışabildiğini söylüyor. Ancak kağıt üstündeki bilgiler genelde standart kullanım için hesaplanır. Ayrıca 5 saatlik batarya yine de yeterli bir süre değil. Daha önce incelediğim benzer özelliklere sahip cihazların 8 ila 10 saate kadar dayandığını görmüştüm. 5 saatlik kısa pil ömrüne sahip olmasının en büyük sorumlusu 1.800mAh’lik bataryası.

Bugün piyasadaki pek çok akıllı telefonun 2000mAh’den daha fazla bataryası var. Örneğin Galaxy S IV’ün 2.600. İncelememde kullandığım kendi telefonum olan HTC One S’in ise 1.650mAh. Buna rağmen cihazla kendi telefonumu şarj ettiğim zaman hiçbir zaman bataryayı tam olarak doldurmayı başaramadı. Telefonun bir yandan çalışıyor olmasının da etkisi var elbette ancak yine de daha yüksek batarya kullanılsaydı çok daha iyi olurdu. Üstelik o boyutlarda bir cihaza en azından 4.000mAh’lik batarya sığdırılabilir. Piyasada küçücük boyutta olmasına rağmen binlerce mAh bataryaya sahip bir sürü taşınabilir şarj aleti var.

Deneyimlerime dayanarak şöyle söyleyeyim; yalnızca akıllı telefonumdan müzik dinlemek için kullandığım zamanlarda, gerçekten 5 saate yakın süre kullanma imkanı sunuyor. Ancak 3 telefonu birden bağladığım zaman daha fazla işlem hacmi harcadığından 4 ila 5 saat arasına düşüyor.

Sonuç
Kingston MobileLite Wireless, akıllı telefonlar için mükemmel bir yol arkadaşı. Hem SD kart ya da USB bellek depolama birimlerindeki verileri kablosuz bağlantı üzerinden telefonda okutmayı sağlarken hem de harici batarya olarak kullanılabiliyor. Normal şartlarda bu iki fonksiyona aynı anda sahip olmak isterseniz iki ayrı cihaz satın almanız gerekecektir ancak MobileLite Wireless, ikisi bir arada bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor.
 

İnovatif ve kullanışlı olmanın dışında Kingston’ın her cihazında sağladığı ücretsiz teknik servis gibi bir avantajı da var. Ayrıca kalınlığı dışında standart bir akıllı telefonla neredeyse özdeş boyutlarda olduğundan cepte kolayca taşınabiliyor.

Eksileri de yok değil. Standart bir telefonla kıyasla neredeyse iki kat kalın olmasına rağmen yeterli miktarda bataryaya sahip değil. Piyasadaki pek çok telefonun dahili bataryasını tam dolduramayacak kadar az mAh bataryası var. 1.800mAh’lik bataryaya sahip bir cihazın çok daha ince ve ufak olması gerekirdi.

Fiyat: 150TL

Artılar:
– Hem telefon şarjı hem kablosuz SD kart için kullanılabilmesi
– Kullanımı kolay
– Cebe sığabilir boyutlar
– Ücretsiz teknik servis
– Aynı anda 3 farklı cihaza bağlantı desteği
– Uygun fiyat

Eksiler:
– Bataryası yetersiz
– 1.800mAh’lik bataryası yüzünden daha küçük olmasını beklerdim

Puan: 8/10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu