Kojima neden Death Stranding için Decima motorunu seçti?

Konami‘de geçirdiği son yıllarda, enerjisini Fox Engine‘i geliştirmeye harcayan Hideo Kojima, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain‘in piyasaya çıkmasının ardından Konami ile yollarını ayırmıştı. Sancılı bir sürecin ardından Konami ile yollarını ayıran Hideo Kojima, daha sonra Kojima Productions‘ı kurmuş ve Sony ile işbirliği içinde Death Stranding‘i geliştirmeye başladıklarını duyurmuştu. Ancak bir sorun vardı. Hideo Kojima, Konami’den ayrılırken, Metal Gear Solid markası ile birlikte Fox Engine’ı de ardında bıraktı.

Kojima kendi standartlarını yakalayabilecek mi?

Eminim Hideo Kojima için Fox Engine’den ayrılmak çok da kolay olmamıştır. Uzun yıllar üzerinde çalıştığı ilmik ilmik işlediği, her detayına hakim olduğu, kafasında tasarladığı oyunlara göre inşa ettiği oyun motorunu bir daha kullanmamak üzere veda etmek, bu zor ayrılığın sebebidir diye tahmin ediyorum. Kaldı ki Fox Engine, oldukça başarılı bir oyun motoru. Metal Gear Solid V‘te bu motorun limitleri nasıl zorladığına şahit olmuştuk. Oyunun kaplama detayları, ışıklandırmaları ara sahnelerin kalitesi muazzamdı. Big Boss‘un animasyonları da hem oldukça gerçekçi, hem de dünya içinde hiç sırıtmıyordu ve bu oyun açık dünyaydı. Bunun yanında bir de 60 FPS kare hızını sorunsuz veren Metal Gear Solid V: The Phantom Pain optimizasyon açısından da oldukça başarılıydı. Ağustos ayında 4K desteği ile çıkacak olan PES 2019 da yine Fox Engine’ı kullanan bir başka oyun.

Hideo Kojima’nın MGS serisinden sonra Konami’ye bıraktığı en büyük mirasın FOX Engine olduğunu söylesek yanlış olmaz. Konami tarafında yeni çıkan oyunlar FOX Engine ile geliştirilirken, Hideo Kojima tarafında ise elde bir oyun motoru olmadığından yeni oyunun hangi motorla geliştirileceği merak konusuydu.

Kojima’nın kendi ifadesiyle uzun araştırmalar ve denemelerden sonra kendi “amaçlarına” hizmet edecek en iyi oyun motorunun Decima motoru olduğuna karar verildi. Death Stranding‘in duyurulmasının ardından gelen videolara bakarsak o “amaçların” ne olduğu da ortaya çıktı diyebiliriz. Özetlemek gerekirse; fotorealistik ara sahneleri ve açık dünya oynanışı yüksek performansla birleştirebilmek. Decima motorunu kullanan PlayStation 4 özel oyunları Killzone Shadow Fall, Until Dawn ve Horizon Zero Dawn oyunlarına bakarsak bu iki oyunun, Kojima’nın belirttiğim “amaçlarına” hizmet eden iki özelliği de birleştirebilen oyunlar olduklarını görebiliyoruz.

Hideo Kojima’nın artık sinematik manyağı bir oyun yapımcısı olduğunu bilmeyen yoktur. Döneminin en iyi görünen oyunlarını yapmaya çalışan ve sinematik sahne kalitesinin belirli bir seviyenin üstünde olmasına dikkat eden Hideo Kojima, Death Stranding‘te de bu çizgisinin dışına çıkmak istemeyecektir. Kaldı ki Death Stranding’in, Decima engine ile oluşturulan oyun içi görüntülerden oluşan videolarına bakarak, Kojima’nın yine “iyi görünen oyun” standardını tutturduğunu söyleyebiliriz. Tabii burada şöyle bir ayrıntı var. Hideo Kojima Decima motorunu olduğu gibi alıp kullanmaya başlamadı. Death Strandig’in yapım aşamaları ile ilgili paylaşımlar yapan Kojima, Decima’yı yapan ekip Guerilla Games‘e Decima’nın kaynak kodlarını da kendileriyle paylaştığı için teşekkür etti. Yani Kojima, Decima üzerinde değişiklikler ve geliştirmeler de yapabilecekti.

Kojima, açık dünya oynanışa sahip olacak olan Death Stranding’i Kojima standartlarına getirmek için Decima’yı elden geçirdi. Daha canlı bir renk paletine sahip olan Horizon Zero Dawn ile Death Stranding arasında oldukça fark var. Özellikle, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain ara sahnelerinde Kojima lens efektini sıklıkla kullanıyordu. Sinematik sahnelerdeki ışıklandırmaya gerçekçi bir hava katan lens efektinin Death Stranding videosunda da kullanıldığı görülüyor. Horizon Zero Dawn, kaplamalardaki ve özellikle ışıklandırmalardaki başarısıyla özellikle PlayStaion 4 Pro‘da göze çarpıyordu. Death Stranding’in PlayStation 4 Pro’dan alınan E3 2018 4K videosunda yaratılan dünyanın Horizon Zero Dawn ile olan farkı görülebiliyor. Özellikle kaplama, çevre aydınlatmalarında ve çizim mesafesinde de bir üst seviyeye çıkılmış. Tabii Horizon Zero Dawn’ın dinamik bir çevreye, Death Stranding’in ise daha statik bir çevreye sahip olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Burada iki önemli ayrıntı var. Optimizasyon ve kare hızı. Horizon Zero Dawn da, Death Stranding videosu da 30 FPS‘di ancak Kojima’nın Metal Gear Solid V: The Phantom Pain’de 60 FPS, optimizasyonu da gayet iyi bir oyun yaptığını biliyoruz. Peki Kojima, bu standardını da tutturabilecek mi? Şimdilik bu sorunun cevabı yok. Kojima’nın Decima’ya yaptığı dokunuş ile oyun motorunu kendi istediği şekle evirdiğini söyleyebiliriz. Tabii ortada Horizon Zero Dawn gibi çıkmış bir oyun ve henüz sadece yürüme dinamiğinden başka bir şey görmediğimiz Death Stranding var. Bakalım Kojima tüm bu elementlerin bir arada düzgün bir şekilde çalıştığı bir oyun yapabilecek mi. Belki de bir türlü oynanış görüntülerinin gelmemesinin sebebi, henüz Death Stranding’in “Kojima Standartlarını” yakalayamamış olmasıdır kim bilir…

Exit mobile version