Kripto Para ile ödeme ve alıcılık yapan aracılara yasak getirildi.. Bitcoin‘in tüm dünyada yükselişe geçmesi ile birlikte bildiğiniz gibi birçok alt coin çıkmış ve bu sistem büyük bir pazarın oluşmasına sebep olmuştu. Yeni yatırımlar ve bu alanda yapılan birçok girişime de şimdiye kadar şahit olduk.
Öyle ki zaman zaman kripto para ile ödeme kabul eden şirketlerle de karşılaşmıştık. Bunlara son katılan Tesla olmuş ve araç satışlarında artık kripto para sisteminin kabul edileceğini açıklamıştı. Ülkemizde de oldukça popüler olan Kripto para sistemine dün gece önemli bir düzenleme, dolaylı yoldan yasaklama geldi.
Kripto para aracılarına ödeme yasağı resmi gazetede yayınlandı
Aslında Kripto paralar ile ilgili bir düzenlemenin geleceği bir süredir konuşuluyordu. Fakat bu denli bir yasaklamanın geleceği tahmin edilmemişti. Çünkü resmi gazetede yayınlanan ve 30 Nisan itibari ile yürürlüğe girecek olan karara göre kripto paralar ödemelerde doğrudan veya dolaylı bir şekilde kullanılmayacağı gibi bu varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulmasına da izin verilmeyecek.
Yeni yönetmelikle birlikte “ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlandı” ifadelerine yer verilmiş.
Konu ile ilgili açıklama yapan Merkez Bankası ise kararın gerekçesi olarak diğer ödeme yöntemlerinin korunmasını göstermiş. Bu yeni ödeme sisteminin mevcut piyasa ödeme araçlarına güvensizlik oluşturacağının düşünülmesi üzerine bu durumun engellenmesi için böyle bir karar alındığı belirtilmiş. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada ise “Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verildiğini görüyoruz.