Leisure Suit Larry: Reloaded

Larry Laffer ile tanışmam 1996 yılına dayanır. 80’ler gençliği iyi bilir lakin bilmeyenler için söyleyeyim o yıllarda çizgi film grafiklerinde oluşturulan point-click adventure oyunları oldukça revaçtaydı. Broken Sword, Monkey Island, Larry 7 gibi oyunlar efsaneleşmişti. Dolayısı ile Larry efsanesinin Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards oyunu için biraz geç kalmıştım açıkçası. Land of the Lounge Lizards adlı oyunun bir remake’i olan Leisure Suit Larry: Reloaded karşımıza gelişmiş bir haliyle çıksa da acaba bekleneni verebiliyor mu?

Larry Laffer, kısa boylu 40’ına merdiven dayamış, giderek kelleşen, kro tipli, aptal ve kadınlar konusunda bir o kadar beceriksiz ancak olduça da “şanslı” bir… şanslı bir… bir… şahıstır. Evet, evet şahıstır.

Kız tavlama konusunda hiç bir yeteneği ve fiziksel bir sebebi olmamasına rağmen yıllarca en seksi bayanların kalbini çalmış ve onlarla olağanüstü geceler geçirmiştir. Peki Larry bütün bu eksi özelliklerine rağmen nasıl bu kadar başarılı olmuştur? İşin sırrı “oyuncu” denen bir elementtedir.

Bu oyuncu sayesinde Larry kendi başına akıl edemeyeceği kurnazlıklar yaparak kızları etkilemiş ve her daim amacına ulaşmıştır. İşte şimdi Larry’nin tekrardan “oyuncu”ya ihtiyacı var. Çünkü o ve libidosu geri döndü.

Hiç değişmemişsin hatta geçmişe dönmüşsün Larry

Larry markalı son iki oyun her ne kadar Larry Laffer yerine yeğeni Larry Lovage hakkında olsa da karakter kadar oyunun grafiksel düzenindeki değişimler de serinin hayranlarını hayal kırıklığına uğratmıştı. Dediğim gibi son iki oyundan öncesinde Larry bizleri çizgi film grafikleri ile karşılamış ardından da üç boyuta geçmişti. İşte bu değişim yeni remake ile birlikte kendini bir nevi geri aldı.

Leisure Suit Larry Reloaded (Larry RLD) oyunu da bizlerin karşısına yükseltilmiş HD bir grafik örneği ile çıkıyor. Her ne kadar eski grafik mantığının daha CGI halin ile karşımıza çıkarsa da yine de yeterli duruyor. Karakterimiz Larry’nin tipinde veya kişiliğinde ise hiçbir değişiklik yok. Yine aynı hasta ruhlu, sapık, ezik, libidosu yüksek bir adam.

Oyuna başlar başlamaz Al Lowe’un makara konsepti ile karşılaşıyorsunuz. Size oyunun bazı sahnelerinin küçük çocuklar için uygun olmayacağını belirtip yaşınızı soruyor (parantez içinde doğru söylemenizi rica ediyor). Siz de uygun seçeneği tıklayıp ilerlediğinizde “Tabiiii, kesin yaşın budur. Emin ol ben de yedim” gibi mesajlar ile birlikte sizleri sınava tabi tutuyor.

Burada genellikle 80-90 kuşağının bilebileceği tarzda sorular soruluyor. Eğer sorulardan ikisine yanlış cevap verirseniz tekrardan denemek zorundasınız. 15 altı ve 100’ün üzerinde seçenekleri doğrudan sizi ana menüye atıyor. Geri kalanlar için ise bu sınava girmek şart. Soruların cevaplarını Google’dan rahatça bulabilirsiniz ancak bazıları için bu kısım can sıkıcı olarak adledilebilir elbette.

Bu sorgu sual kısmı bittikten sonra oynumuza başlıyoruz. Larry, Las Vegas’dan etkilenen Lost Wages şehrine adım atmış ve gerçek aşkını bulmayı kafaya takmıştır. Lakin cebinde sadece 90 doları ve ağız spreyi bulunmaktadır. Fikir olarak ise maalesef tamamen fakir durumdadır.

Rüyaların kadını, kabusların adamı
Bir adventure oyunu için arayüz önemlidir. Larry RLD için de bu durum aynı. Basit ve kullanışlı bir arayüze sahip Larry RLD’de yapmanız gereken şey fare imlecini yukarı çıkartmak. Burada Larry’nin yapabileceği bütün eylemleri görebiliyorsunuz. En soldan sağa sıralarsak; yürüme, inceleme, dokunma, konuşma, koklama (evet biliyorum yalama gibi gözüküyor aslında) ve fermuarını çıkartma (nedenini sormayın) eylemleri bulunuyor. Bunların haricinde gri el işareti envanterinizde bulunan ve en son kullandığınız nesneyi tekrardan hızlıca kullanmanıza yararken bavul her zamanki gibi envanterinizi, dişliler de oyunun seçenekler menüsünü temsil ediyor.

O gri el olayı aslında gayet güzel düşünülmüş. Oynayanlar bilirler, poin&click oyunlarında zaman zaman sıkıştığınız noktalarda envanterinizdeki bütün eşyaları bulunduğunuz ortamda etkileşime geçecek bütün nesneler üzerinde denersiniz. Bu genelde bir sonuç vermez ancak emin olmak adına yapılan en sık eylem de budur bu tarz oyunlarda. İşte bu gri el mekaniği de bu işi daha hızlı yapmanız için oldukça güzel düşünülmüş. Bunun yanında aynı eylemleri farenizin sağ tuşuna basarak da aynı sıra ile aktif hale getirebiliyorsunuz.

Bir şehir ki en güzel kadın değil
Lost Wages toplamda 5 mekandan oluşuyor. Oyuna başladığınız Leffy’s adlı bar, Caesar’s Phallus adlı otel/casino, Weddin’ Ready adlı evlilik şapeli, Come ‘n Go adlı 7/24 açık süpermarket ve Studio 69 adlı bir gece klübü.

Bu noktalarda Leffy’s hariç dördü ikişerli olarak yan yana duruyor ve ikili noktalar arasında yürüyerek ilerleyebiliyorsunuz. Yani  Caesar’s Phallus ve Weddin’ Ready birbirlerine yakın olduğu için iki noktaya da yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Tıpkı Come ‘n Go ve Studio 69’da olduğu gibi. Bunu söylememin sebebi ise yeni Larry oyununda bir yerden bir yere ulaşım artık biraz zorlaştırılmış durumda. Bahsettiğim mekanlar Los Wages’ın etrafına dağılmışlar ve buralara ancak taksi ile gidebiliyorsunuz.

Size yukarıda Larry’nin şehre geldiğinde sadece 90 doları ve bir ağız spreyi var derken öylesine söylemiyordum. Yeni oyuna bir para mekanizması eklenmiş ve bu sizi oldukça zora sokabiliyor.

Oyunda özellikle Come ‘n Go adlı süpermarkette, oyunda ilerlemek için elde etmeniz gereken eşyaları satın almanız gerekiyor ya da malum bir sebepten dolayı 200 dolar toplamak zorunda kalıyorsunuz ve bunlar eski oyunlardaki gibi “İşte o sırada yanında vardı, parasını ödedi aldı” mantığı ile işlemiyor. Eğer marketten 10 dolarlık bir dergi alacaksanız o zaman cebinizde 10 dolarınız olması şart aksi halde ilerleyemiyorsunuz.

Eğer paranız yetmiyor ise ne yapacaksınız? O zaman da neredeyse her mekanda bulunan slot makinelerinde şansınızı deneyip gerekli mitarı toplamanız şart. Para konusu esas olarak etrafta dolaşmak konusunda sıkıntı yaratıyor. Haritadaki üç noktadan herhangi birisine gitmek için takisye binmek zorundasınız. Eğer yürümek isterseniz her haritanın birtarafı farklı bir haritaya açılırken diğer tarafı “karanlık sokak”lara çıkıyor ve burada bir serseri Larry’i sağlam bir şekilde dövüp öldürüyor.

Oldukça ilginç bir mekanik olmasının yanında kimi zaman sizi epey bir sıkıntıya sokabiliyor. Özellikle de ihtiyacınız olan miktarı bulmanın tek kaynağı kumar makineleri olduğu için tamamen şansınıza güvenmeniz lazım. 

Peki diyelim ki hiç paranız kalmadı, cebin astarı gözüküyor? O zaman da bulunduğunuz mekandan çıktığınızda Roddy Contiki adlı bir evsiz size 10 dolar veriyor. Lakin bunun için cebinizde hiç para olmaması gerektiğini tekrardan hatırlatayım.

Saksıyı çalıştıracağız da ortada bitki yok
Larry RLD’un esas noktası olan bulmacalar ise yine aynı mantıkta bizlerin karşısına çıkıyor. Yine klasik olarak bir mekanda bulduğunuz nesneyi farklı bir mekanda kullanarak oradaki bulmacayı çözüyor, oradan elde ettiğiniz sonuç ve nesne ile bir başka mekandaki sorunu çözüyorsunuz.

Bulmacaların oldukça zorlayıcı olduğunu belirtmek lazım. Larry 7’yi uzun zamandır oynamadığım için net hatırlamıyorum ancak o oyun Larry RLD’dan daha kolay gibi hissetim oyunu oynarken.

Bu zorluğun başlıca sebebi genel olarak o sırada ne yapmanız gerektiğini anlayamamanız. Daha oyunun en başından itibaren hikayede bazı kopukluklarla kaşılaşıyorsunuz. Evet Larry’nin amacı götürebildiği kadar hatun götürmek ve gerçek aşkını bulmak ancak bunun nasıl olacağını veya nereden başlamanız gerektiğini belirten çok fazla ipucu bulunmuyor. Hatırlarsanız Larry 7’de amacımız geminin kaptanına sahip olmaktı ve bunun için de gemideki yarışmaları tek tek kazanmamız gerekiyordu. Bu şekilde en azından ne yapacağınızı biliyorsunuz, nasıl yapacağınızı bilmeseniz bile. Lakin Larry RLD’da boş gözlerle ekrana bakıp “Eee? Şimdi ne yapmam lazım?” diye kendi kendinize sorarken bulabilirsiniz. Bu da oyununu bir başka eksisi. Lakin bulmacalar sizi zorladığı için eğlenceli.

Abla yüzüne ne oldu senin?
Larry Reloaded’daki bir yenilik ise diyalog kısmı. Oyundaki pek çok karakter ile konuşurken bir diyalog ağacı karşınıza çıkmıyor. Larry bir söz söylüyor, karşısındaki cevap veriyor ve konuşma bitiyor. Eğer tekrardan konuşursanız ya önceki konuya devam ediliyor ya da yeni bir konu hakkında konuşuluyor. Ne zaman ki Larry her tıklandığında aynı cümleyi söylemeye başlarsa bilin ki artık o kararkterle konuşulacak bir şey kalmamış.

Belki bu zaman kazanma açısından mantıklı bir düşünce ancak eski usül bir diyalog sistemi gayet güzel olurdu diye düşünüyorum. Bütün karakterler için değil ama en azından çoğu için bu yapılmalıydı. Kaldı ki diyalog ağacı kullanılan karakterlerde de çok fazla varyasyon bulunmuyor. Bir de şu son zamanlarda birkaç oyunda daha gördüğüm, diyalog kısmında karakterin fotoğrafmış gibi durup sadece ağzının oynadığı mekaniklere uyuz oluyorum. Ne yazık ki Larry RLD’nin de ender çıkan diyalog ağaçlı karakterleri bu şekilde tasarlanmış maalesef.

Üzdün mü, sevindirdin mi bilemedim

Larry Laffer’ın son macerası Leisure Suit Larry Reloaded espirileri ve diyalogları ile tipik bir Al Lowe oyunu olarak karşımıza çıkıyor ancak özellikle diyalogların mekaniği ve yakın diyaloglardaki karater tasarımları konusundaki seçim yüzünden beni çok etkilemedi. Bunun yanında oyunun genel grafiği gayet güzel gözüküyor.

Bulmacalar zorlayıcı ancak güzel olsa da maalesef hikaye akışındaki kopukluklardan dolayı bazen boş boş ortalıkta gezinirken bulabiliyorsunuz kendiniz. Bir de para meselesi var elbette. Harcamanıza dikkat edin demeyeceğim çünkü mutlaka paranız bitiyor ve mecburen slotlardan para kazanmak için uğraşıyorsunuz. Başlarda belki sorun çıkartmasa da sonralarında, özellikle bir bulmacada uzun süre takıldığınızda zaten sinirli haliniz ile bir de üstüne bu para mevzusu için kasınca oyun bir an için sıkıcı bir hal alıyor.

Larry Reloaded bir Larry serisindeki en iyi oyun olmasa da son üç oyun açısından köklerine en yakın oyun olmuş. İçerisindeki ufak tefek gereksiz özellikler sizler için sorun olmaz ise mutlaka denemeniz gereken bir oyun ancak Larry 7 hayali kurarak sakın bu oyuna bulaşmayın derim.

Exit mobile version