Makale

Müzik efsanelerinin gözünden ritim oyunları

Ritim müzik türünde hazırlanan oyunlar, özellikle Guitar Hero’nun piyasaya çıkışı ve sonrasındaki yakın dönemde büyük yankı uyandırdı. Guitar Hero öncesinde bakacak olursak ise, Samba De Amigo’yu görüyoruz örneğin. Sega’nın bu ritim müzik oyunu, mantık olarak sonradan çıkan Guitar Hero ve Rock Band oyunlarıyla aynıydı, ancak bu gitar temelli oyunlar, kontrol şemalarıyla büyük yenilikler getirmişti.

Harmonix, önemli rock parçalarını bir araya getirerek oluşturduğu oyunla beğeni toplamış, ardından bunun etkileri sonraki oyunlarda da katlanarak devam etmişti. Nitekim Rock Band ile gelen vokal ve davul desteği, hemen ardından Guitar Hero’ya da dahil edildi. Derken Rock Band cephesinde klavye ve gerçek gitara yakın benzerlikte hazırlanan telli elektro gitar, bu oyunların gelişimini de gözler önüne sermeye devam ediyordu. Tabii ki insanlar bu tarz oyunları oynarken, müzik dünyasının önemli isimlerini de görmek istiyordu, öyle de oldu.
 
Birçok önemli grup ve sanatçı, video oyunlarında yer alarak müzik sektörünün oyun sektörüyle bir araya gelmesini sağladı. Peki bu efsanelerin ritim müzik  oyunlar hakkındaki görüşleri nelerdi? İşte bazıları…


Slash

Slash – Guitar Hero 3: Legends of Rock

Activision’ın Guitar Hero serisindeki en önemli adımı belki de Guitar Hero 3’tü. Slash, Activision’ın bu yeni oyunda rock dünyasından birinin olmasını istediğini ve kendisine de böylece teklif geldiğini söylüyor. Sözlerine de “bunun bir iltifat olduğunu düşündüm ve kabul ettim” diyerek devam ediyor. Legends of Rock’ın motion capture çalışmaları esnasında da düşüncelerini dile getiren sanatçı, oyunun zorluğuna da dikkat çekiyor. Zamanında Guitar Hero 2’yi oynamış ve zorlanmış. Çünkü gerçek gitar çalarken, notaları duyar ve hissedersiniz. Guitar Hero’da ise bu durum böyle değil. Kulak aracılığıyla değil, oyundaki kalıplara göre hareket ediyorsunuz.

Slash: “Guitar Hero, çocukların rock dünyasına adım atması için mükemmel bir araç. Bana yeni ve daha genç bir izleyici kitlesi sundu. Bazı küçük çocuklar, benim oyunun paketinden çıkan bir figür olduğumu bile düşündü. Oyunda uzman olmak için neredeyse 3 hafta boyunca kendimi ofisime kitlemiştim.”

Metallica – Guitar Hero: Metallica

Karışık soundtrack’e sahip oyunlardan sonra, grup temelli ritim müzik oyunları da hazırlanmaya başlandı. Bunlara en güzel iki örnek de şüphesiz ki Aerosmith ve Metallica’ydı.

Metallica’nın gitaristi Kirk Hammett, muzik sektörünün oyun sektörüyle bir araya gelebileceğinden söz ediyor. Zira oyun yapımcılarıyla müzisyenlerin bir araya gelmesi, bu düşünceyi de kuvvetlendiriyor. Hammett, bu yaklaşımlarla müziğin tek boyuttan çıkmasının daha iyi olduğunu savunuyor.


Metallica

Grubun davulcusu Lars Ulrich ise, ilk tanışmayı çocuklarına borçlu olduğunu söylüyor. Guitar Hero oyunu, kısa sürede tüm ailede ilgi çekmiş ve ailenin bir araya gelip oynadığı ilk oyun olma özelliğine sahipmiş. Lars’ın yalancısıyız biz, ama ünlü baterist, bu oyunu çocuklarına tehdit unsuru olarak da sunmaktan geri kalmıyormuş. Bu, genellikle ödev yapmama ve sebze yememe gibi durumlarda devreye giriyormuş. Bir de şunu söylüyor çocuklarına: “Belki babanızı bir pislik olarak görüyorsunuz, ama onun bir oyunu var.”

Geçtiğimiz günlerde Call of Duty: Black Ops’un özel gecesinde de grupla beraber sahne alan Ulrich, evde hâlâ medium seviyede bass gitar çaldığını da dile getirdi.


Zakk Wylde

Zakk Wylde – Guitar Hero: World Tour

Rock dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Zakk Wylde da bu tip oyunları hem seviyor, hem de şakayla karışık nefretini dile getiriyor. World Tour’un çalışmalarında yer alan ünlü gitarist, bu tip oyunların inanılmaz olduğunu ve yeni nesil oyunculara ilham kaynağı olacağını düşündüğünü dile getiriyor. Sinir olduğu konu ise, küçük oğlu Hendrix’e yenilmesi. Evet, Slash gibi o da oyunlarda pek becerikli değil. “Oğlunuzun sizi yenmesi çok acınası bir durum. Sizi kendi şarkınızla yeniyor. Hey bir dakika… O şarkıyı ben yazdım. Sen benim şarkımla beni nasıl yenebilirsin?”

Chad Smith – Guitar Hero: World Tour

Şimdi de yanımızda Red Hot Chili Peppers grubunun davulcusu Chad Smith var. O da Guitar Hero serisine davul aparatının eklenmesine karar verilmesiyle yapım aşamasına dahil oldu. Geliştirilen davul aparatının hazırlanış aşamasında birçok öneride bulunan Smith, oyun hakkında çok fazla araştırma yaptığını ve çalışmalardan etkilendiğini söylüyor. Onun da düşüncesi, bu tip oyunların özellikle çocuk oyuncular tarafından ilgi göreceği yönünde.


Aerosmith

Aerosmith – Guitar Hero: Aerosmith

Öncelikle teklif gelmesi gerekiyor değil mi? İşte Steven Tyler’a da teklif gelince, o da bunu yapmaları gerektiğine karar vermiş. “Çoğu çocuk oyun oynuyor. Bu bir nevi film soundtrack’i gibi. Şarkıları geliştiriyorlar, hatta konserin içindeymiş gibi hissediyorlar. Bazı şüphelerim olmuştu, ama şimdi gerçekten mükemmel olduğunu anlıyorum. Bu sözlerle beğenisini dile getiren Tyler’a, gitarist Joe Perry de katılıyor.

Perry, Guitar Hero’dan henüz haberi yokken, varlığını tesadüf eseri fark etmiş. Bir oyun dükkanında müziğin sesini duyup, kaynağına gittiğinde, bunun Guitar Hero isminde bir oyun olduğunu görmüş ve hemen menajerini aramış. “Fantastik bir şeye benziyor bu. Neden biz de böyle bir şey yapmıyoruz?” İşte bu soruyu sorduktan bir süre sonra, Activision ile birlikte Guitar Hero: Aerosmith’i hazırladılar.


Tom Morello

Tom Morello – Guitar Hero 3: Legends of Rock

İşte Guitar Hero 3’ün önemli isimlerinden biri daha; Tom Morello. Ünlü gitarist, ilk Guitar Hero oyunlarının fanı olduğunu ve 11 yaşındaki oğlunun bile kendini yendiğini söylüyor. Üstelik Morello’nun oğlu, sanatçıyı kendi hazırladığı şarkılarla alt edebiliyormuş. Tıpkı diğer sanatçılar gibi hareket yakalama çalışmalarından Morello da geçmiş ve belki de en çok zorlandığı aşamayı, bu çalışmalar esnasında giydiği dar giysinin vücudunu fazla sıcak tutması olarak açıklıyor.

Bumblefoot – Rock Band 2

Guns N’ Roses’ın gitaristi olan Ron Thal, ritim müzik oyunlarına karşı ilgi duyduğunu belirtiyor, ama iş çalmaya gelince “berbat ettiğini de” gizlemiyor ve gülüyor. Bir röportajda “GN’R albümlerinin bu tarzda bir oyun olarak hazırlanmasını ister miydin” diye sormuştuk. O da bunun güzel olabileceğini, özellikle de Bumblefoot albümlerini Rock Band’e eklemek istediğini belirtmişti. Bu röportajdan kısa süre sonra Bumblefoot’un bir hayranı, Rock Band Network’e Bumblefoot şarkılarını eklemeye başlamıştı. Daha önce sorduğumuz soruyu bu yeni gelişme neticesinde bir kez daha sormuştuk, ama durum değişmemişti, hâlâ bu oyunları çok kötü oynuyordu.


Dave Mustaine

Dave Mustaine – Guitar Hero: Warriors of Rock

Megadeth’in efsane gitaristi Dave Mustaine de ritim müzik oyunlarla ilgili isimlerden. Warriors of Rock oynadıysanız, Megadeth’e ait müthiş şarkıları da görmüşsünüzdür. Tıpkı Holy Wars gibi… Mustaine, oyunun gelişim aşamasında o kadar titiz davranmış ki, yapımı daha iyi hazırlayabilmek için gelen her öneriyi dikkate almış ve bu maddeler üzerinden ilerlemiş. Örneğin Activision’dan Mustain’e bazı şarkıları yeniden düzenlemesi için öneri gelmiş. Mustain de kabul ederek, bazı şarkılara düzenlemeler, bazı şarkılara da ek sololar hazırlamış.


Axl Rose – Slash

Axl Rose – Benden izin aldınız mı kardeşim?

Ritim müzik oyunlarına olumlu eleştiriler geldiği gibi, tepki gösterenler de oldu. Guns N’ Roses’ın solisti Axl Rose, usülsüz şarkı kullanımından ötürü Activision’a tepki göstermişti. Bilindiği gibi Guitar Hero 3’ün hit karakterlerinden biri Slash’di ve bunun olacağından Axl’a bahsedilmemişti. Dolayısıyla Rose da bunu öğrenince Activision’ı suçlamıştı.

Yazı itibariyle baktığımızda genellikle ritim müzik türü oyunlar, özellikle genç kitleyi yeni hayranlar olarak müzik ile ilgilenmeye itiyor. Bir diğer kanı ise, bu oyunlarda çocukları, müzisyenlerden daha iyi performans sergiliyor. Bu da müzisyenlerin kendi alanlarında daha iyi olduğunu gösteriyor haliyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu