Müzik Oyunu Fuser Ön İnceleme

Uzun yıllar boyuncu müzikle uğraşmış bir kişi olarak Fuser gibi bir bir müzik yapımını es geçmem mümkün değil. Öncelikle Müzik Oyunu Fuser ile ilk tanışma hikayeme değinerek başlamam gerek sanırım. Zira peşinden çok koşturdu beni.

Fuser ile karşılaşmam Youtube’da izlediğim bir videonun önünde çıkan reklam aracılığı ile olmuştu. Billie Eilish’in Bad Guy isimli parçasını LMFAO’nun Party Rock Anthem’i ile bir arada miksleyen bir reklam idi. Hem sevdiğim iki parça, hem de tür olması sebebi ile de dikkatimi anında çekti elbette. Reklama tıklayıp oyunun sayfasına gidip biraz bilgi alayım dedim. Kısa bir anlatımla bir DJ oyunu olduğunu söyleyebilirim. Ancak gördüğüm anda “bunu oynamak istiyorum” dedim. Hızlıca dağıtıcı firması ile bağlantıya geçmeye çalıştım. Hem site üzerinden hem de mail aracılığı ile birçok defa ulaşmaya çalıştım. Pek de sonuç alabildiğimi söylemem mümkün olmamıştı. Taa ki iki hafta öncesine kadar. Ben ulaşamadığımı düşünsem de onlar görmüşlerdi. Firma geri dönüş yapıp, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen kişiye özel bir etkinliğe katılmak isteyip istemediğimi sordu. Sanırım delirmişlerdi. Ya da ben…

Etkinlik zamanı geldiğinde karşımda dört kişilik bir ekip duruyordu ve bana oyunu göstermek için sabırsızlandıkları her hallerinden belli idi. Nasıl olmasınlar, uzun süreli bir çalışma yapmışlar ve sonuçlarına ulaşabilmeleri için kısa süre kalmış. Neyse, lafı çok dolandırmadan karşımdaki kişilerden bahsetmem gerekiyor. Zira hepsi tanıdık isimler. Rock Band ve Dance Central gibi oyunlardan tanıdığımız Harmonix ekibinden dört kişi ile bir arada idim. İsmi geçen oyunları da çok severek oynadığım için, Fuser’i de heyecanla beklediğim yapımlar arasına dahil ettim bir anda. Tamam kızmayın, oyunu tanıtmaya başlıyorum. Devam edin okumaya.

Müzik Oyunu Fuser nasıl bir yapım?

Nerede ise altı aya yakın bir süredir eve kapalı kaldığımız şu günlerde en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri de sosyalleşebilmek. Oldukça uzun zamandır gidemesem de “konserlere gitmeyi”, “bir etkinlikte benimle aynı keyfi alan insanlarla bir araya gelebilmeyi çok özledim” desem yalan olmaz sanırım. Fuser işte tam bu noktada karşıma çıktı. Oyunun kendine has bir hikayesi var ancak asıl olay, bir karakter oluşturup -ki kaş modeline kadar özelliştirebiliyorsunuz- bunu binlerce, hatta onbinlerce kişinin önüne çıkartıyorsunuz. Ne mi yapacaksınız? Tabii ki müzik.

Plaklarınızı doğru zamanlı miksleyerek kalabalığın önünde onlara saatler sürecek bir konser verebileceğiniz gibi, görevlere odaklanıp, kariyerinizi de geliştirmeye çalışabilirsiniz. Benden duymuş olmayın ama DJ’likte çok para varmış.

Hem hippi, hem de rock çalıyor!

Karakterinizi başarı ile oluşturduğunuzu düşünüyorum. Bundan sonra ilk yapacğaımız iş, sahneye çıktığımızda kullanacağımız on plaklık bir set belirlemek olacak. Ancak freestyle takılmıyorsanız, işiniz o kadar kolay değil. Zira her etkinliğin kendine has bir teması var. Kimisinde 60’lar kimisinde pop kimisinde ise country müzik yapmamız gerekiyor. Konserinizi verirken de izleyicilerin de aldığı keyfi maksimumda tutabilmek ana görevimiz. Zira kafanıza göre bir ondan bir bundan çalayım modunda giderseniz, kısa sürede sahneden indirileceğiniz kesin. Zaten yeni şarkı ve sahneleri açabilmek için de konser verdiğiniz sahnede başarılı olmanız lazım.

Müziğinizi yapabilmek için on plaklık bir set belirlemeniz gerektiğiniz söylemiştim ya, miksleme yapabilmeniz için, şarkıların her biri dört kanaldan oluşturulmuş. Kanallarda, davul, bass, vokal ve padlar bulunuyor. Mesela alt yapıda Party Rock Anthem çalarken üstte de Billie Eilish Bad Guy söylüyor olacak şekilde ayarlıyorsunuz. Ancak burada ana konu, yaptığınız miksin o anda aldığı tepki. Bunun için de ekranın kenarındaki “mutluluk çubuğu”ndan kitlenin verdiği tepkiyi, anı anına takip etmeniz gerekiyor. Şarkılardan bahsetmişken, hızlıca Fuser’deki şarkı listesini de vereyim.

Fuser Şarkı Listesi

Şimdilik şarkı sayısı bu kadarla sınırlı olsa da, yapımcı ekip Harmonix, yakında parça sayılarını artırabilmek için yeni eklentiler çıkaracağını da söylüyor. ayrıca oyunun çıkışında 100’ün üzerinde parça olacağını da ekliyorlar.

Yukarıda böyle bir oyuna sosyalleşebilmek için çok ihtiyacımız olduğunu söylemiştim ya, biraz da ona değinmek lazım. Fuser, çoklu oyuncu desteği de veriyor. Oyunu açarken yarattığımız karakterimizi, sosyalleşirken de kullanabiliyoruz. Rakiplerimiz ile kapışabildiğimiz gibi, birlikte de konserler düzenleyebiliyoruz. Aslında bu müzik oyunu Fuser aynı zamanda evde vereceğiniz partiler için de biçilmiş kaftan. Parça çeşitliğini sağladığınızda çok rahat gece boyu konser verebilecek seviyede olacaksınız. Benden duymuş olmayın ama, yapımcı ekip zaman içinde çıkacak eklentiler ile yerel müziklerin de oyuna dahil edileceği söyledi. Kim bilir, Lady Gaga’nın alt yapısında Şıkıdım çalabilirsiniz belki de…

Eller havaya dedik ama nereye kadar?

Oyun bir süre sonra sıkabiliyor. Ancak bunu da aşmak için birçok farklı eklenti daha bulunuyor. Mesela sahnenizi özelleştiribiliyorsunuz. Arkanızda oynayan videoyu değiştirip, sahnede ışık, alev ve havai fişek şovları da yapabiliyorsunuz. Ancak bunları konser sırasında değiştirmeniz mümkün değil. Öncesinde tercihlerinizi belirliyorsunuz. Seyircinin tepkileri ve müziğin gidişatına göre onlar otomatik olarak devreye giriyor. Ayrıca bunları ne kadar düzgün olarak değiştirir ve seyirciden iyi tepkiler alırsanız komboları yapmaya da başlıyorsunuz. Tüm bunlar daha büyük etkinliklere katılabilmenizin yolunu açacaktır. Yoksa sünnet düğünlerinde çalmaya devam edersiniz.

Tanıtım sırasında, diğer oyunlardaki gibi ekstra aksesuarlar (Guitar Hero’daki gitar, ya da DJ masası gibi) kullanıp kullanamayacağımızı da sordum. Biraz hayal kırıklığına uğradım sanırım. Zira olmayacak.

Fuser alınır mı?

Fuser, Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch ve PC için sonbaharda çıkacak. Ayrıca oyunu ön sipariş ederseniz Dua Lipa “New Rules,” Khalid “Young Dumb & Broke,” and The Killers “Mr. Brightside.” şarkılarına da sahip olabileceksiniz.

Son olarak bir toparlama yapmak için, Fuser’in tüm bilgileri aşağıda ekliyorum:

Yayıncı: NCSOFT West

Geliştirici: Harmonix Music Systems

Tür: Müzik

Platformlar: PlayStation®4, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Oyuncu Sayısı: 1; 2-4 Oyuncu Rekabetçi / Eşli Oyun

Desteklenen Diller: İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, Portekizce

Çıkış Tarihi: Sonbahar 2020

Özellikler:

Exit mobile version