“Ryan Cooper yarışı önde götürüyor. Evet sayın izleyiciler artık son viraja gelmek üzere ve… Aman tanrım… Ryan Cooper son virajda çok kötü bir kaza yapıyor arabası paramparça… Ryan Cooper’ın sağlık durumu ise…”
Bu senenin ikinci çeyreğinde duyurulmuştu Need For Speed ProStreet. EA artık oyunu biraz daha değiştirmek istiyordu anlaşılan. Bu kez önceki oyunların aksine sokaklarda değil pistlerde yarışacaktık. Gün geçtikçe oyun hakkında daha çok bilgi edindi oyuncular. En sonunda Kasım 2007 geldi. Acaba EA yaptığı bu değişiklikle oyunun daha çok sevilmesini başarabilecek miydi?
Polisler artık yok
Az önce de bahsettiğim gibi ProStreet’de artık sokak yarışları, polisler yok. Oyun artık yarış pistlerinde geçmekte. Kısaca oyundan bahsetmek gerekirse amacımız bir sürü yarışlar dizisi yaparak iyi bir unvan kazanmak. Bu yarışları oynama şeklimiz ise biraz farklı. Bu kez çeşitli yarış organizasyonlarına katılıyoruz. Her organizasyonda 5-6 yarış bulunmakta ve organizasyonu kazanıp yeni organizasyonlara katılabilmekteyiz.
Daha önceki oyunların aksine ana karakterimizin adı belli; o da Ryan Cooper. Elde etmemiz gereken unvan da kısaca “Kral”. Ancak direk çötenk diyerek kral olamıyoruz maalesef. Katıldığımız organizasyonları bitirip kral olma yolunda daha ciddi sınavlara yelken açmalıyız.
Oyunu ilk açtığımızda güzel bir demo izliyor ve kendimizi ana menüde buluyoruz. Ana menü ve tema oldukça başarılı diyebilirim. Oynayabilmek için yine Kariyer, Organizasyon ve Hızlı yarış modları mevcut. Organizasyonda bir organizasyon seçip onu oynuyor, hızlı yarış da ise direk bir yarış seçip oyuna başlıyoruz.
Gelelim en merak edilen mod olan Kariyer moduna. Kariyer modunda çeşitli organizasyonlara katılıp Kral olmaya çalışıyoruz. Her organizasyondan önce kullanacağımız arabalarımızı ve yedek arabamızı belirtiyoruz. Organizasyonlarda başarılı olabilmek için belli bir miktar puan toplamamız gerekiyor. İstersek daha fazla puan toplayarak organizasyonu domine edebiliyoruz. Yani güne damgamızı vuruyoruz Böylece ekstra ödüller de kazanabiliyoruz. Bu yarışları kazanıp Grip King, Drift King, Drag King, Speed King ve ardından Showdown King olup oyundaki kariyerimizi tamamlıyoruz.
Yarışlar ne alemde?
Yarışlara gelecek olursak daha önceki oyunlardan çok da farkı yok. Grip modu bir pistte 2-3 tur atarak birinci gelmeye çalışıyoruz. Grip Class modunda ise 2 tane grup oluyor. Her grupta 4 araç bulunuyor, siz ise kendi grubunuzda 1. olmaya çalışıyorsunuz. Bir nevi 2 yarış iç içe de diyebiliriz. Sector Shootout modunda pistin her sektöründe en iyi dereceyi yapmaya çalışıyoruz.1 tur için en iyi zamanı yapmaya çalıştığımız Time Attack modunu da es geçmemek gerekir. Ayrıca daha önceki oyunlardan bildiğimiz Drift ve Drag modları da mevcut. Drag modu, önceki oyunlardan daha gelişmiş bir şekilde karşımızı çıkıyor. Drag yarışından önce lastiklerimizi ısıtıyoruz. Ne kadar iyi ısıtırsak yarışa o kadar avantajlı başlıyoruz. Ayrıca drag yarışı sırasında yeterince güçlü bir araca sahipseniz, araç şaha kalktığında sakın şaşırmayın.
Yarış sırasında ayarlardan kendimizi asistan seçebiliyoruz. Casual’ı seçtiğimizde aracımız virajlardan önce kendi yavaşlıyor bu da kolay dönmemizi sağlıyor. Racer’ı seçtiğimizde sadece çok keskin virajlarda yardım ediyor. Ancak King’i seçersek hiçbir şekilde bize yardım etmiyor. Oyuna alışana kadar Casual veya Racer iyi tercih olabilir. Yeni yarış çeşitleri, yarış biçimleri, organizasyonlar derken oyuna alışmanız biraz zaman alıyor. Alışana kadar olan kısım en eğlenceli kısmı. Ama oyuna alıştıktan sonra oyun biraz daha tekdüze hale geliyor denebilir. Bu da oynanabilirliği oldukça düşürmekte.
Araçlarımızı yine modifiye edebiliyoruz. Ancak birkaç küçük eklenti dışında daha önceki oyunlardan çok farklı değil. Bu kez yarış koltuğu, araç içindeki -aracın sağlamlığını sağlayan- demir çubuklar gibi modifiyeler yapabiliyoruz.
Oyuncuların en çok istediği yeniliklerden birisi hasar modelemesi idi. EA en sonunda bunu da aşarak hasar modellemesini eklemiş ProStreet’e. Daha önceden hasar modellemesi olmadığı (Porshe Unleashed hariç) için şuan ki modelleme yeterince başarılı diyebiliriz. Ayrıca yarışın ilk turunda düşürdüğümüz bir parça, yarış boyunca orada kalıyor. Arabamız aldığı hasarları yarış sonunda markerlar ile ya da para ile tamir ettirebiliyoruz. Hasara göre verdiğimiz ücret de değişmekte.
Son kısımlara dem
Grafiklere gelecek olursak, yarış oyunu olduğunu da göz önünde bulundurursak başarılı denebilir. Efektler de geçer not aldı diyebilirim. Çevrede bir sürü obje bulunmasına rağmen daha çok özenebilirdi EA bence çevreye. Ara demolar ise çok başarılı diyemeyeceğim. Diğer özelliklerinde olduğu gibi ara demolarda da diğer oyunların gerisinde kalmış gibi ProStreet.
Sesler bence daha önceki oyunlardan daha başarısız diyebilirim. Müzikler ise vasatın da altında. Underground serisindeki o gaza getiren müziklerden eser bile yok.
Son sözü söylemek gerekirse ProStreet beklenilenin altında bir NFS oyunu. Belki EA oyun üzerinde daha çok çalışarak oyunu daha başarılı bir hale getirebilirdi. Başta eğlenceli gibi görünen ProStreet, ilerde oynamak istemeyeceğiniz bir oyun haline gelebiliyor. Yine de kısa süre sizi idare edebilir. Ne kadar araba hastasıysanız oyunun başında o kadar fazla süre geçirebilirsiniz. Hepinize iyi oyunlar dostlarım.