Yaşamın tam kıyısına gelmişken tekrar hayata dönmek… Need for Speed (NFS), 2003 yılına gelindiğinde tamamen değişmiş ve “yasa dışı sokak yarışları” kültürünü benimseyen Underground isimli üyesiyle geri dönmüştü. Issız sokaklardaki mücadeleler, hız sınırlarının ihlal edilmesi, güzel kızlar ve modifiye çılgınlığı, 2003 yılından sonraki dönem için yeni bir akım başlatacaktı ve öyle de oldu. Böylece sadece NFS değil, yarış oyunu anlayışı da değişmiş oldu. Yeni üyelerden Most Wanted da oldukça fazla beğenildi, ama seviyenin düşüşü gün geçtikçe arttı ve tekrar yaşamın kıyısına gelindi. EA Games, Shift ile bir kez daha değişim kararı aldı. Acaba bu düşünce, NFS’yi bir kez daha hayata döndürmeye yetecek mi?
Tozu dumana katın
EA, Undercover faciasının ardından önlem almakta gecikmedi. Öncelikle üç yeni yapım birden duyuran firma, sonrasında işe “yapımcı kadroyu” değiştirerek devam etti. Yeni nesil konsollar ve PC için hazırlanan Shift’i, Slightly Mad stüdyosu hazırladı. Kanun dışı yarışlar ve polisler, yeni yapımda yerini pist yarışlarına devretti. Yetkililer, piyasadaki diğer yarış oyunlarını da göz önünde bulundurdu ve yapılan birkaç eklemeyle birlikte yeni NFS oyunu da son halini aldı.
Yeni bir karakter profili oluşturduktan sonra, kullanmak istediğimiz aracı seçiyoruz. Shift’te Audi, Ford, BMW, Aston Martin, Lotus, Dodge, Nissan, Shelby, Subaru ve Mitsubishi gibi önde gelen araç üreticilerinin ürünleri yer alıyor. Henüz tecrübesiz bir sürücü olarak ilk yarışımıza çıkıyoruz. Pist ve araç tasarımlarının göze hoş göründüğünü söyleyebilirim. Onlarca aracın yer aldığı yarışlar ve bire bir mücadele edeceğiniz organizasyonlar mevcut. Yarış esnasında yapacağınız her hareket, sizin kişiliğinizi geliştirmeye yardımcı oluyor. Çok dikkatli bir sürücü olarak puanlar elde edebiliyor veya oynanış sırasında rakiplerinize çarparak, onları yoldan çıkararak tehlikeli bir sürücü statüsünü elde edebiliyorsunuz. Hızlı sürüşler, driftler ve dahası size ekstra puan olarak geliyor.
Zafere giden ideal yol
Yapımı default olarak oynadığınızda, her pist üzerinde “ideal yarış çizgisi” yer alıyor ve aracınız virajlara girdiğinde hızı otomatikman düşüyor. Böylece daha sorunsuz dönüşler elde edebiliyor ve vakit kaybetmiyorsunuz. İdeal yarış çizgisinden kasıt da yine oyun deneyimini en kusursuz hale getirmek. Fakat bu durum, oyunu fazla kolaylaştırdığı için çoğu oyuncu tarafından beğenilmeyecektir. Buradaki amaç, NFS serisine yeni başlayan ve tecrübesi
olmayan oyuncular için, ısınma evresini hızlandırmak. İdeal yarış çizgisini ve otomatik hız azaltma özelliklerini, oyunun ayarlar sekmesinden kapatabiliyorsunuz. Böylece yapımın arcade yönü zayıflaşırken, gerçekçi oynanışa daha çok yaklaşılıyor. Her bir yarışta kazanacağınız paranın yanında bir de yıldız seviyesi bulunuyor. Zafer kazandıkça bu seviye artıyor ve bir sonraki yarış parkuruna adım atıyorsunuz.
Yeni araçlar için istikamet garaj
Aracınızın rengini, motor hacmini, lastiklerini, içini ve diğer çoğu detayını değiştirebiliyorsunuz. Ancak oyundaki modifiye sisteminde, Underground veya Most Wanted’taki kadar esnek davranamıyorsunuz. Her ne kadar fazla çeşitli aracımız olsa ve bunları geliştirsek de, sahip olduğumuz arabanın içinden yarışlara dahil olmak isteği, uzun bir süredir sadece düşünceden öteye gidemiyordu. NFS serisinde özlemle beklenen kokpit kamerası, Shift ile oyunculara sunuldu. Üstelik bu kamera açısındayken araçları kontrol etmek hiç de zor değil. PC’de oynamalarına rağmen klavyeyi tercih etmeyen oyuncular için, direksiyon seti veya gamepade de destek veriliyor.
“Tüm hazırlıklar tamam, artık yola çıkabiliriz.”
Müzikler ve motor sesleri gibi detaylar sonucunda NFS Shift’in işitsel olarak başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Araç tasarımları, ışıklandırmalar ve pist tasarımları da gayet iyi. Tabii ki burada kıyas yaparsak tek bir platforma özgü yapımlar kadar detay barındırmıyor. Fakat sonuçta NFS: Shift, multiplatform bir oyun ve grafikleri de gayet yeterli. Tabii ki yapımı oynayabilmek için kaliteli bir sisteminizin olması şart, ama bazen bu bile yeterli olmuyor. Uzun yükleme süreleri ve ekran kalabalıklaştığında görülen yavaşlamalar, oyunun eksi yönleri olarak gösterilebilir. Son olarak çoklu oyuncu modlarından söz edelim. Shift’i multiplayer olarak Versus ve Driver Duel modlarında oynayabiliyorsunuz. Bunun için online bir EA kullanıcı hesabınızın olması gerekli.
Shift’in son yıllarda çıkmış en iyi NFS oyunu olduğunu söylemeliyiz. Fakat eminim ki çoğu oyuncunun beklentilerindeki Need for Speed, bu değildi. Umarız bir sonraki oyunda Most Wanted veya Underground ile yola devam edilir. Zira hız ihtiyacımız giderek artıyor.