Need for Speed Shift’te test sürüşü
Grafik motorundan temel konsepte kadar, Shift’te her şey yeni. Aslında bu elzemdi de, zira 2008 sonunda yayımlanan Need for Speed Undercover, Electronic Arts’ın verdiği bilgilere göre yaklaşık 5 milyon alıcı buldu; fakat yapımcının gerçekten de bir tane daha aciz bir devam oyunu yapmaya hali kalmamış. Shift için EA, yeni bir geliştirici stüdyo görevlendirmiş. Slightly Mad Studios adındaki geliştici Londra’da bulunuyor, derken dertler baş gösteriyor. Zira Slightly Mad’ın çalışanları, fırsat buldukça, içlerinden bir çoğunun daha önce İsveç yarış simülasyonu uzmanı Simbin’de “GT Legends” ve “GTR 2” gibi oyunların geliştirilmesinde yer aldığını anlatıyorlar. Simbin’in kendisi ise durumu farklı görüyor; Slightly Mad’den gelen bu ifadeler karşısında bir dava açtı bile. İngiliz şirket ayrıca Blimey Games adı altında 2008’de iflas eden Alman yayıncı 10tacle için de görev almış.
Shift, daha önceki Need for Speed’den çok daha gerçekçi olacak. Bu sadece daha inandırıcı bir sürüş fiziği ile çekiş manasına gelmiyor, aynı zamanda geliştiriciler için kokpit görünüşünün de mühim olduğu demek oluyor; bunun yanısıra diğer kamera opsiyonları da mevcut olacak elbette. Araçlardan her birininin iç kısımlarını Slightly Mad detaylara sadık kalarak modelliyor, gaz pedalının da bulunduğu ayak kısmı bile çizimlerde yer alıyor. Sürüş esnasında kamera, pilotun kafasına tesir eden gücü simüle ederek, hızlanırken ve virajlarda oldukça gerçekçilik hissi veriyor, test sürüşünde bile bu his çok inandırıcıydı.
200 çizgisinin ötesindeki hızlarda başka bir efekt daha işe karışıyor: Bu hızlarda nerdeyse tüm ekran bulanıklaşıyor, sadece şoförün tam önündeki küçük bir daire içerisinde görüntü net veriliyor. Böylelikle geliştiriciler, profesyonellerin yüksek tempoda öne yoğunlaşmalarını simüle etmek istemişler.
Oyuncu, kazaları da pilotun gözüyle yaşayacak: Golem.de testçileri, burada bir yön tabelasına çarptıklarında ekran güçlüce sallanıp tamamiyle bulanıklaşmış, ses de çok zor duyulur olmuş ki, bu da tam bir virtüel baygınlık hali veriyormuş. Ancak birkaç saniye sonra çevre optiği aydınlanıyor ve akustik düzen geri dönüyor. Tabiî yarış acemileri bir şuur kaybından diğerine sürüklenmesinler diye, birçok sürüş yardımı aktive edilebilecek.
Test versiyonunda, biri İngiltere’nin güney doğusunda bulunan bol yeşilli ve seyirci tribünü olan Brands Hatch pisti; diğeri de güzel görünen ama henüz tamamlanmamış bulunan Londra içi bir şehir yarışı yer almış. Fakat pist sayısının bunun birkaç misli arttırılacağı da aşikar.
Oyunun tam sürümünde takribi 70 araba bulunacak; test sürümünde bunlar arasında sadece Porsche 997 GT2, Audi RS4 ve Pagani Zonda F sürülebilir durumdaymış. Yapay zeka sürücüler için de geliştiriciler bayağı bir zahmete katlanmış; şoförlerin de bu sayede keza çok inandırıcı görüneceği ve birkaç yarış sonra oyuncunun hareketlerine tepki gösterecekleri belirtiliyor. Mesela, rakibinizi sürekli yoldan dışarı itiyorsanız, ilerki yarışlarda aynı tehlike sizi bekliyor olabilecek.
Geliştiriciler, yepyeni bir grafik motoru üzerinde -söylediklerine bakılırsa- iki senedir çalışıyorlar. PC oyuncularına müjdeli haber: Motor, çok çekirdekli işlemcilerde, altıdan sekize kadar çekirdek üzerinden “multithreading” teknolojisini destekleyecek. Bu da, bir çekirdek grafik renderiyle ilgilenirken, bir diğerinin sürücülerin yapay zekası, yine bir başkasının da sesle uğraşacağı manasına geliyor. Grafik söz konusu olunca Shift oldukça iddialı: Mesela yan camlarda gayet güzel canlandırılmış ışık kırılmaları, gölge efektleri ve arabalar ile yolların detay zenginliği ilk göze çarpanlar. Need for Speed Shift, 2009 güzünde PC, PlayStation 3 ve Xbox 360 için piyasaya çıkarılacak.
KAYNAK golem.de