No Man’s Sky

Sizce bu evrende yalnız mıyız? Hala süren çalışmalar ile bu sorunun yanıtı bulunmaya çalışırken, diğerbir yandan ise bu soru ile birçok yapıt hayat buldu. Bu yapıtlarda kullanılan mekan ise tabi ki uzay oldu. Uzayda tahminen milyarlarca galaksi bulunmaktadır. Galaksilerin içinde tahminen milyonlarca sistemler, gezegenler ve astroitler yer alır. Peki, bahsettiğimiz bu galaksiler arasında yolculuk yapmak ister misiniz?

Video oyun sektöründe tekrar kendini gösteren uzay mekanı, tekrar eski popülerliğine geri dönüyor gibi… Geçtiğimiz yıldan itibaren geliştirilen ve bunların birçoğunun bağımsız yapımcılar tarafından geliştirilen uzay temalı oyunlara bir yenisi daha ekleniyor: No Man’s Sky! Joe Danger isimli oyununu unutabilen var mı? İlk olarak 2010 yılında piyasaya çıkan Joe Danger, o sıralar durgun olan platform yarış türü oyununa öncülük etmiş ve kendine hayran bırakmıştı.

Muhteşem atmosferi ile eğlence kaynağı olan oyun, büyük firmaların da ilgi odağı olmuş ve hiç küçümsenmeyecek notlar almışlardı. Kim geliştirmişti peki bu oyunu? Aslında 2009 yılında kurulan ve sessiz sedasız oyun geliştiren İngiltere tabanlı oyun geliştiricisi olan Hello Games’idi. Kadrosu küçük olan bu ekipte; Criterion Games, Electronic Arts ve Kuju Entertainment gibi ünlü oyun firmalarından ayrılan ünlü isimler bulunuyor.

No man’s Sky, ilk olarak 7 Aralık 2013 tarihinde Spike VGX ödül töreni sırasında açıklandı. Sızıntılar ile merak uyandırmayı başaran ekip, aslında hala net bir bilgi vermiş değil. Etkinlikler ile tekrar karşımıza çıkan oyun hakkında, neredeyse kesin bilgiler verilmiyor.

Oyunumuz, uzay merakımızı giderecek gibi gözüküyor. Gezegenler, yıldız sistemleri ve galaksiler gibi birçok uzay unsuru ile buluşacağımız oyun, hep hayal ettiğimiz gibi bizlerin karşısına çıkacak. Geliştirici ekip, NASA ile ortak çalışmalarının sonucunda belirli algoritmaları oyuna aktarmayı başardı. Bunun anlamı da, rastgele bir evren yaratılmayacak. Şu anki yani gerçek hayatta görülen galaksiler oyunda yer alırken; birbirlerine olan uzaklıkları ve konumları gerçeğe yakın olacak.

Birbirlerinden farklı atmosfer, iklim gibi özelliklere sahip olan gezegenlerde farklı elementler bulabiliyorsunuz. Bu elementler ile farklı ekosistemler de bizleri bekliyor. Ekosistemler içerisinde, bizleri bir sürpriz daha bekliyor. Bazı ekosistemlerde ki canlıların ve gezegenlerin isimleri yok. Bu isimleri kim mi belirleyecek: Siz! Evet, keşif ögesi ile ön plana çıkan oyunda, bu tür isimleri ilk keşfeden oyuncu o nesneye ismini verebilecek ve bütün oyuncular o nesneleri keşfedenin ismi ile görecek. Bunun da, keşfetmenin ayrı bir tadı olduğunu söyleyebiliriz.

Fakat bu gezegenlerde yalnız değilsiniz. Evet, açıklıyoruz: Diğer gezegenlerde de hayat var! Hava, kara ve su biyomlarının olduğu gezegenlerde, bu canlıların koruyucuları da var. Yani, siz bir canlı öldürdüğünüz zaman; Grand Theft Auto serisinde olduğu gibi bir aranma seviyesine yakalanıyorsunuz. Bu seviyeye göre de koruyucu robotlar sizlerle çatışmaya giriyor. Çatışma modellerinin ise, oyun geneline baktığımız zaman sönük kaldığını belirtelim.

Uzay mekanının sonsuzluğu, oyuna da bir bakıma yansıtılmış durumda. Yukarıda belirttiğimiz mekanları keşfetmek gerçekten uzun bir süre bizleri uğraştıracak. Etkileşim içerisinde olacak bu mekanlarda; yeni bitki türlerini keşfetmek ve yeni hayvan türleri için çalışmalarda bizlerle olacak.

Sonsuza yakın bir mekanımız var ama nasıl ulaşım sağlayacağız? Bunun için de uzay araçları yardımımıza koşuyor. Birbirinden farklı uzay araçlarının bulunduğu oyun içerisinde, keşfettiğimiz nesnelerden gelen puan sistemlerine göre istediğimiz araca sahip olacağız. Bu araçların ise en güzel yanlarından biri geliştirebilir olması. Sizlere az önce bahsettiğimiz elementler ile uzay aracınızı geliştirebilirsiniz. Uzay aracının yanında da çeşitli silahların biz oyucular tarafından dizayn edilmesi, son yıllarda popüler olan “Craft” sistemini bir kez daha görüyoruz.

Tam olarak bizlere bir hedef verilmeyeceğini belirtelim. Aslında açık dünya temalı ve sadece merak gidermek ve keşfetmek için oynayacağımız bir oyun olacaktır No Man’s Sky… Keşfe dayalı bir Dünyada korsanlar olurda, atmosfer ötesinde olmaz mı? Bu gidişle korsan ögesinden kurtulamayacağız. Gezegenler arası dolaşırken, bizleri rahatsız eden korsan grupları da bizlere eşlik edecek. Ya istediklerini vereceğiz ya da savaşacağız! Bu korsanlar sadece boşlukta değil, karada da bizler ile olacak. Karada korsanların yanında, bizleri rahatsız edecek birçok ögenin de olacağı belirtildi. İsterseniz bu korsan siz olursunuz, ister koruyucu ister ise sadece kaşif olarak dilediğiniz gibi oyuna devam edebilirsiniz.

Çevrimiçi oyun modunun da olacağı belirtilirken, net bir bilgi henüz verilmedi. Sorulan sorular ile bilgi edinilmeye başlanılan oyunun bu modu ile ilgili geliştiriciler, bu oyunun MMO olmayacağını belirtti. Eğer ki böyle bir mod ile gelirse dahi, oyuncuların bir birini kolay bulamayacaklarını belirten ekip, oyuncuları ayrı gezegenlere atacaklarını ve birbirleri ile iletişim ve yardım da bulunabileceklerini belirtti.

Mekan güzel, oynanış eğlenceli… Geriye tek bir unsur kalıyor: Oyun içi sesler! Henüz, oyun içi sesler ile ilgili pek bilgi olmamasına karşın, oyun müziklerini ünlü grup 65daysofstatic üstlenmiş durumda. Bu durumda, bu fantastik evrene alışmamızı ve bağımlı yapacak duruma en önemli etkenlerden biri olarak gözüküyor.

İlk olarak PlayStation 4’e geliştirildiği belirtilen No Man’s Sky, geçtiğimiz aylarda bilgisayar platformuna da geliştirildiği belirtildi. Çıkış tarihi hakkında netlik kazanmayan oyun, 2015 yılında raflardaki yerini alacak. Sizler de keşfetmeyi seviyor ve alternatif bir uzayda zaman geçirmek istiyorsanız; No Man’s Sky için gün saymaya başlayabilirsiniz.

Exit mobile version