Oyunların multiplayer kısmı göz ardı edilemez. Günümüzde oyunların tek kişilik modu haricinde, sadece çoklu oyuncu modu için alan kişiler yok değil. Artık online çoklu oyuncu olmazsa olmazlar arasına girdi.
Konsollar açısından bakarsak, ilk Xbox’ta da multiplayer oynama imkanı vardı. Hatta hatırı sayılır bir kitleye de sahipti (Halo serisinden iyi hatırlıyorum). PS3 ve X360 ile birlikte, konsol dünyasında multiplayer olmazsa olmaz halini aldı. PC’ler için zaten online dünya yıllardır vardı. Hele ki işin içine MMORPG kısmını karıştırırsak işler daha da derine iniyor.
Özellikle World of Warcraft ile birlikte MMO oyunları epey değişti. Blizzard’ın pastadan büyük pay kapması, çoğu firmanın dikkatini çekti. Onlar da bu işe ortak olmak istedi. Sonuç olarak sadece single player iş yapmıyor, hatta multiplayer modların ekstradan eşya satımı (Silah, zırh vs…) yapılarak biraz daha ek gelir getirmesi gibi bir durum da var. Toparlayacak olursak, elimize birkaç ay sonra çıkması beklenen veya planlanan moddan dönme oyun var. Adı Nuclear Dawn. Aslında benzer örnekleri de var yok değil, ama yapımcılar kendi projeleri için güzel konuşuyor. Bir de mod olarak başlayıp, sonradan kendi başına gidenlerin başarılı olduklarını da çoğu kez gördük. Bu formülden tutarsa iş yapabilir, hiç değilse kendi oynayan kitlesi olabilir.
Nükleer mantarın yararları
Tanıdık bir konuyla başlıyoruz. Üçüncü Dünya Savaşı, 22 Ocak 2040’ta patlak verir. Tabii sonucunda dünya mahvolmuştur. İnsanlar iki tarafa ayrılmış ve iki taraf arasında yine savaşlar devam eder. Oyuncular da işte bu noktada dahil oluyor. Nuclear Dawn isminden de belli olduğu üzere post-apokaliptik bir oyun, ancak FPS ve strateji türünü harmanlayan bir yapıya sahip. İlk olarak 2006 yılında amatör bir mod olarak duyurulmuş; sonradan 2009 Nisan’ında ise Valve’nin diğer modları Counter-Strike, Day of Defeat, Natural Selection, The Ship, They Hunger: Lost Souls ve Garry’s Mod gibi tek başına ticari bir proje olmuş.
Yapımda yer alabileceğimiz “Empire” ve “Consortium” adında iki farklı taraf var. Bu ikisinden birini seçiyoruz. İki fraksiyonun da ayrı bir iş akışı ve teknoloji ağacı modeli var. Olay sadece taraf seçmekle bitmiyor. Oyuna daldığımızda iki türün birlikteliğini göreceğiz. Askerlerin ve komutanların rolleri karşılaştırıldığında ise yapımdaki farklı yönler ortaya çıkıyor. Savaş alanındayken klasik bir FPS oyuncususunuz.
Sınıflara ayırın beni
Seçebileceğiniz dört farklı sınıf ve her sınıfın kendine göre zayıf ve güçlü yönleri var, ancak akılcı taktik ve birlikte takım çalışması yapmamız gerekiyor. Böylece derecemizi daha da arttırabiliyoruz. Nuclear Dawn gerçek bir rütbe sistemine sahip. Alabileceğimiz çizgiler, yıldızlar bulunuyor. Her öldürüş, kurtarma, asist, iyi yerleştirilmiş bir bomba; bir geliştirme basamağını atlamamız için bize imkan sağlayacak. Her seferinde diğer dereceye yükselmek daha da zorlaşacak.
Komutan olduğunuzda ise çok daha fazla yükünüz olacak, çünkü koordineli bir taktik geliştirmek için objektif tabanlı bir oynanışa sahip. Çevreye ve fiziksel durumlara göre bir plan yapmanız gerekecek. Askeri stratejiler uygulayıp, defansif noktalar ve düşmanların pozisyonlarına göre yıkıcı bir yol izlemeniz gerekecek. Topraklarınızı genişlettikçe komutan olarak yerleştirdiğiniz yapılar takımınıza yardım edecek. Mesela destek amaçlı kurduğunuz bir taret, düşmanların sizin bölgeye daha uysal yaklaşmalarını sağlayacak. Açtığınız yeni teknolojiler işinizi daha da kolaylaştıracak.
Yapılacak daha neler neler var?
Bu bir savaş oyunu ve silah olmadan da olmaz. Kullanabileceğimiz silahlar arasında FN-H F2100 TR tüfeği, M95 L.A.W.S roket atar, SPETZ-9 pompalı gibi; tüfekler, Minigun’lar, bombalar ve daha birçoğu bulunacak. Yapımcılar yelpazenin geniş olacağını belirtiyor ve bunların oyunları tatmin edeceklerinden de eminler. Ayrıca ele geçirebildiğiniz “Kıyamet Günü” silahları var ki, bunlar kullanıcılara daha da ölümcül bir yan sunacak.
Çevrenin detaylı ve zengin olacağı, savaşların da kanlı ve şiddetli geçeceği vurgulanan diğer bir nokta. Harap olmuş bir Japon şehrinin sokaklarını ele geçirmeye çalışacak, nükleer santrale sızacak veya diğer yerlerde işimize yarayan önemli bir hazinenin peşine düşebileceğiz. Şunu da eklemeden geçmeyelim. Yapımın orijinalinde araçların olması planlanmıştı, ancak oyun yayınlandığında araçlar olmayacak. Sanırım bir DLC ile sonradan eklenebilir. Yapımcıların bu konudaki stratejisi nasıl olacak tam olarak belli değil.
Alışılageldik modlar
Nuclear Dawn’da biraz daha elden geçirilen Source grafik motoru kullanılıyor. Yapım Steam’in gücünü de arkasına alıyor. Steam Cloud ve Achievement sistemi de devrede. Hatta Achievement’lar bizlere gizli yeni yetenekleri ve kilitli silahları da açacak. Böylece en sevdiğiniz sınıfın potansiyelini ortaya çıkartabileceksiniz ve bunları kullanarak daha güçlü hale geleceksiniz. 32 oyuncuya kadar destek veren oyunda her iki tarafta 16 kişi bulunacak. Nuclear Dawn içeriğinde birçok oyun modu yer alıyor. Yalnız bu modları eski klasik Deathmatch ve Capture the Flag gibi düşünmeyin.
Gelecekte nükleer felaketten çıkmış, yıkık bir şehirde bayrak kapacağınızı aklınıza getirmeyin. Yapım bunları daha da ileri götürüyor. Deathmatch daha gelişmiş olacak. Yapım baştan aşağı taktik ve takım oyununa önem veriyor diye belirtmiştim, takım tabanlı Spearhead Assault bizlere doyasıya, harika ve aksiyon dolu savaşlar yaşatacak. Nuclear Dawn, PC ve X360 platformlarında çıkacak. PC için Steam üstünden yayımlanacak, eğer bir terslik olmazsa eylülde piyasada, fakat X360 içinse PC’den sonra bu sene içinde belirsiz bir tarihte…