Yeni nesil video oyunlarına baktığımız zaman, hızla gelişen teknolojiye paralel olarak ne denli bir hızda geliştiğini görmekteyiz. Bu tür yeni nesil oyunları ise, yüksek ayarlarda deneyim edebilmemiz için firmalar tarafından geliştirilen kendi sınıflarının en iyi donanımlarına sahip olmak zorundayız. Fiyat olarak bir hayli yüksek olan bu donanımlar, her kesimin bütçesine uyması zor bir koşuldur. Bu yüzden donanım firmaları, yeni nesil oyunları normal bir seviyede insanların oynayabilmesi ve gelir kaynağını arttırması için, yeni nesil donanımları da üç sınıfa böler: Üst düzey sınıf, orta düzey sınıf ve giriş sınıf düzeyi olmak üzere.
Donanımlar içerisinde oyun performansına en çok etkisi olan ekran kartları, günümüzde hem performans hem de görsellik açısından bizleri en üst seviyeye taşıyor. Bugün ise ünlü grafik işlemciler ve anakart chipsetleri üreten Santa Clara, Kaliforniya merkezli olan Nvidia’nın, orta düzey ekran kartlarına katılan Nvidia GTX 950 ekran kartı modelini inceliyoruz.
İsterseniz ilk olarak tasarıma göz atalım. Alışveriş çılgınlığını arttıran, insanların ilgisini çeken tasarımlar artık her sektörde göze çarpıyor. Elimizde bulunan Asus GeForce GTX 950 Strix ekran kartına baktığımız zaman, ön bölgesinde iki adet fan görmekteyiz. Her biri yaklaşık olarak 11 cm çapında olan fanların merkez bölgesinde kırmızı ve siyah renkler seçildi. Fanları ayıran kısmında kırmızı ve siyah renkler kullanılarak modellenmesi sonucu, maskot olan baykuşumuzu ekran kartımızda görmekteyiz. Fanların arka kısmında göze çarpan ızgara ise, ısının daha hızlı bir şekilde hareket etmesine olanak sağladığını söyleyebiliriz.
Ayrıca fanların çalışma koşulları da ayarlanmış bir şekilde sunuldu. Çalışma koşulu olarak, eğer sizde yüksek performans gerektirecek bir işlem yapmıyorsanız yani sıcaklık 60 derecenin üstüne çıkmıyor ise, fanların çalışmadığını belirtelim. Böylelikle daha sessiz bir bilgisayar kullanımı ile karşı karşıya olmamız, ekran kartının olumlu bir yönü olarak belirtelim.
Ekran kartının arka kısmını çevirdiğimiz zaman, siyah renkler bizleri karşılıyor. Firmanın açıklamasına göre, kaliteli bir malzeme kullanıldığı belirtiliyor. Böylelikle ekran kartı, daha fazla performans sağlar iken; ısınmayı da bir nebze azalttığını görmekteyiz.
Giriş ve çıkışların olduğu bölüme gelirsek, ekran kartında HDMI 2.0, 3 adet Display Port 1.2 ve DVI bizleri karşılıyor. HDMI 2.0 kullanılmasının önemli olduğunun altını çiziyoruz. Bunun sebebi ise, 4K ve 5K çözünürlüklerinin ancak HDMI 2.0 ile olduğunu belirtelim. Ayrıca çoklu ekran kullanım performansı olarak 2.0 sürümün daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
Tasarım olarak beğendimiz ekran kartındaki modelleme sizlerin dikkatini ne kadar çeker bilemeyiz. Sonuçta, saydam kasa kullananlar için tasarım önemli olsa da, bizler gibi kapalı kasa kullananlar için pek de önemli olduğu söylenemez.
Gelin şimdi ise ekran kartımızın teknik özelliklerinden bahsedelim. İkinci nesil Maxwell mimarisine sahip GM206 tabanlı GPU’su yani işlemcisi ile karşımıza çıkan ekran kartı, aslında orta sını seviyesinin son üyesi olarak görebiliriz. Nvidia’nın 768 CUDA çekirdeği kullandığı GeForce GTX 950, 1024 MHz’lik GPU çekirdek hızına sahip ve 1188 MHz’e kadar arttırılabiliyor. SLI desteği bulunan ekran kartı ile, birden fazla ekran kartını birlikte kullanabiliyoruz. 90 W’lık bir güce ihtiyaç duyan donanım, fiyat performans açısından bizleri bir hayli memnun ettiğini söyleyebiliriz. Directx 12 teknolojisine tam olarak desteğini sunan ekran kartını, ne yazık ki bu yönde bir test aşamasından geçiremedik. Bunun sebebi ise, henüz Directx 12 destekli herhangi bir yazılımın sunulmaması oldu.
Hepinizin merak ettiği oyun testlerinden bahsetme zamanı geldi. Genel olarak baktığımız zaman 950, MOBA türü oyunlarda ciddi bir farklılık sağladığını görmekteyiz. Özellikle alt nesil ekran kartı olan ve en çok kullanılan 650 ile bu farkın hissedildiğini belirtelim. Dota 2 ve Heroes of the Storm oyunlarını denediğimiz ekran kartında, genel olarak fanların da çalışmadığını; fps değerlerinin ise yüksek ayarlarda Dota 2’de ortalama 100 fps, Heroes of the Storm da ise ortalama 65 fps aldığımızı söyleyebiliriz