Nvidia Shield

Bildiğiniz gibi el konsolları günümüzde en çok tercih edilen oyun araçları arasında yer alıyor. El konsollarının yanında mobil cihazlar da oyun sektörüne girmiş durumda. Özellikle günümüz telefonları mükemmel bir oyun konsoluna dönüşebiliyor. Teknolojinin gelişimiyle birlikte telefonlarımız da gelişti ve çok iyi performans verebilecek seviyeye geldi. Tabii bu güzel akıllı telefonların yanında bir de tabletler ortaya çıktı.

 Tabletler ile birlikte büyük ekranda daha rahat oyunlar oynayabiliyoruz. Bu tabletlerin bir kısmı bildiğiniz gibi Android işletim sistemini kullanıyor. Oyun geliştiren firmalarda kendi oyunlarının Android versiyonlarını çıkarmaya başladı ve iyi grafiklere sahip oyunları mobil cihazlarımızla oynar olduk. Fakat dokunmatik aracılığı ile oyunları oynadığımız için biraz zorluk çekiyorduk. İşte tam burada Nvidia’nın farkı ortaya çıkıyor.

Nvidia ile birlikte el konsolu hakkında bildikleriniz tamamen değişiyor. Nvida’nın ilk el konsolu Nvidia Shield geçtiğimiz hafta elimize ulaştı. Bizler de yeteri kadar inceleyip cihaz hakkında bilgi edindikten sonra sizlere incelememizi sunmak istedik. Şimdi ürünün incelemesine kutu içeriği ile başlayalım.

Kutu İçeriği

Nvidia Shield’ın kutu içeriğinde karşımıza ilk olarak Nvidia Shield çıkıyor. Ardından kullanım kılavuzunu görüyoruz. Son olarak microUSB bağlantı kablosu ile şarj adaptörünü kutunun içerisinde buluyoruz. Yeni çıkmış olan bu Android konsolun kutu içeriği bu şekilde. Başka herhangi bir şey bulunmuyor. Şimdi isterseniz cihazımızın tasarım detaylarına geçiş yapalım.

PC Streaming

Nvidia Shield’ın en büyük olaylarından birisi ise PC Streaming olayı. Nvidia Shield’ın öne çıkan bu fikri ile PC oyunlarını konsolda oynayabiliyorsunuz. GTX 650 veya üzeri bir ekran kartı ile birlikte Wi-Fi üzerinden oyunları el konsoluna aktarabiliyorsunuz. Bu sayede oyunları gamepad ile oynama fırsatınız oluyor. Tabii sandalye başında oturmanıza gerek kalmıyor bu şekilde. Yatağınızda rahatça uzanarak muhteşem PC oyunlarının keyfini sürebilirsiniz. Fakat bu özellik henüz beta aşamasında olduğundan küçük hatalar verebiliyor.

Nvidia Shield’ın desteklediği oyunlar bir sonraki sayfada yer alıyor.

Nvidia Shield’ın desteklediği oyunlar:
Borderlands 2
The Elder Scrolls V: Skyrim
Call of Duty: Black Ops 2 (MP/Zombies)
Metro: Last Light
Tomb Raider 2013
Sniper: Ghost Warrior 2
Grand Theft Auto 4
F1 2012
Star Trek
Dead Island: Riptide
Resident Evil 6
Dishonored
Batman: Arkham City
Half – Life 2
Left 4 Dead 2
Devil May Cry (dmc 5)
F1 Race Stars
Pressure
GRID 2
Metro 2033
DIRT 3

Tasarım ve Ekran

Nvidia Shield’ın 5 inçlik dokunmatik LCD ekranı ve ele oturan rahat bir gamepadi bulunuyor. Ağırlığı 597 gram ve ana rengi gümüş olarak tasarlanmış. Konsolu elinize aldığınızda ilk başta biraz ağır olduğunu hissedebilirsiniz. Özellikle eliniz ön tarafa doğru kayabilir. Fakat oyuna başladığınızda bunları tamamen unutuyorsunuz. Oyuna kapılmışken aklınıza bile gelmiyor. Deneyip sizlere onaylı olarak iletiyorum.

5 inç boyutundaki dokunmatik ekranımız HD LCD olduğundan dolayı ekrandaki yazılar, resimler, renkler ve bunun gibi şeyler çok canlı bir şekilde bizlere aktarılıyor. Ekranın dokunmatik olması kullanımı oldukça kolaylaştırıyor. Tegra 4’ü desteklemeyen oyunları bu dokunmatik ekranla oynayabilme imkanınız da mevcut. Ürünümüzün şimdi gamepad kısmını inceleyelim.

Gamepad kısmında oyun tuşlarımız, hoparlörler, analoglar ve kontrol tuşları yer alıyor. Yüksek güce sahip hoparlörler sol, sağ ve altta bulunurken kontrol tuşları gamepadin tam ortasında yer alıyor. Gamepadin diğer tuşları arka kısımda bulunuyor. Arka kısımında bir tek tuşlar yer almıyor tabii ki. Tüm çıkışlar konsolun arka kısmında toplanmış durumda. Çıkışlar sırasıyla şunlar: HDMI çıkışı, kulaklık çıkışı, microSD yuvası ve microUSB çıkışı bulunuyor. 

Donanım ve Performans

Gücünü A15 mimarisi ile hazırlanmış dört çekirdekli Tegra 4 işlemciden alan Nvidia Shield oyuncular için yüksek bir performans sağlıyor.  Shield’da bu ana donanıma ek olarak 2GB RAM’de bulunuyor Shield’ın depolama alanı ise 16GB. Ayrıca depolama alanınızı microSD kart ile arttırabiliyorsunuz. Bu özellikler ile birlikte hiçbir oyunda sıkıntı yaşamadan Nvidia Shield farkını tadabiliyorsunuz.

Nvidia Shield’ımızın performans açısından pek bir sıkıntısı bulunmuyor fakat oyunlar sırasında arada bir FPS kaybına yol açabiliyor. Mesela Asphalt 8: Airborne oynarken arada bir FPS kaybı yapıyordu. Oyunların yükleme ekranlarında ise dakikalarca beklemiyorsunuz oldukça hızlı bir şekilde yüklenmesi gerçekleşiyor.

Ayrıca konsolumuzun sorunsuz bir şekilde rahat çalışan bir kablosuz ağ donanımı yer alıyor. 802.11n standartını destekleyen Wi-Fi çipinin yanında Bluetooth 3.0 ve GPS’de bulunuyor. İnternet aktarımı gayet hızlı.

28.8WH gücündeki pili sayesinde 10 saate kadar dayanabiliyor. Uzun süreli yolculuklar esnasında kesinlikle tercih edilebilecek bir el konsolu olduğunu söyleyebilirim. Üstelik oyun haricinde film izleyip müzik de dinleyebiliyorsunuz bildiğiniz gibi. Fiyatına göre oldukça uygun bir pil ömrü olduğunu söylemek mümkün. Fakat bu pil süresi sizin kullanım şeklinize göre değişiyor. Konsolu ne kadar çok kastırırsanız yani birden çok programı kullanmak, ekran parlaklığını son seviyede tutmak ve internete sürekli olarak bağlı kalmak gibi şeyler yaparsanız 10 saate kadar dayanmayıp 5 saat içerisinde pili bitebilir.

Yazılım

Nvidia Shield, Android 4.2.1 işletim sistemini kullanıyor. Bu sayede son çıkan oyunları kolaylıkla edinip oynayabiliyorsunuz. Ayrıca şöyle bir detayı da bir kenara not edeyim. Ayarlardan sürümün bulunduğu kısma gelip sürümün yazdığı yere bir 5 – 10 kere tıklayınca sürpriz bir olay gerçekleşiyor. Bunu bir kenara bırakıp cihazın arayüzünden bahsedelim.

Shield’ın arayüzü oldukça akıcı. Bu sayede herhangi bir sekteye uğramadan internette gezinebiliyorsunuz ve uygulamaları çalışıtrabiliyorsunuz. Cihaz içerisinde sizlere iki adet Tegra 4 uyumlu oyun da sunuluyor. O oyunlar: Sonic 4: Episode 2 ve Expendable Rearmed. Bu oyunlar haricinde Google Play, Tegra Zone, Hulu Plus ve TwitchTV uygulamaları da yüklü olarak geliyor size.

Nvidia’nın yeni gelecek olan Android sürümlerini Nvidia Shield üzerinde bizlere kullandıracağını düşünüyorum. Tegra 4 uyumlu oyunlar bu konsoldan sonra daha çok çıkacaktır ve yeni sürümleri gerektireceklerdir.

Kişisel yorumum

Nvidia Shield’ın yurt dışındaki fiyatı şu an 300 dolar. ;Bu fiyat biraz pahalı kaçıyor bence bir Android cihaz için. Fakat PC Streaming olayı sayesinde çok iyi bir cihaz olduğunu da kanıtlıyor. Android’i içermesi ile birlikte oyun haricinde diğer uygulamaları da kullanabilmemiz cihazın gözümdeki değerini daha da büyütüyor diyebilirim. Ekranın kaliteli, HD ve dokunmatik olması oyun oynarken çoğu zaman işimi kolaylaştırdı. Eğer şu sıralar el konsolu almak üzereyseniz Nvidia Shield’ı da listeye koyabilirsiniz. Tabii fiyatını da kafanızda bulundurmalısınız.

Teknik Özellikler:

Ekran: 5 inç 1280×720 piksel HD LCD ekran
İşlemci: A15 CPU dört çekirdekli Tegra 4 işlemci
RAM: 2GB
Depolama alanı: 16GB (microSD ile birlikte arttırılabilir)
İşletim Sistemi: Android 4.2.1 Jelly Bean
Pil:
28.8 Watt Hours
Ağırlık: 579 gram

Exit mobile version