Order of War

Bugüne kadar İkinci Dünya Savaşı’nın birçok cephesinde yer aldık, sayısız çatışmalara girdik, ölümlerden döndük, hüzünlü sahnelerle karşı karşıya kaldık. İnsanlık tarihinin en büyük savaşını defalarca kez sayısız farklı oyun, ekranlarımıza taşıdı. Şimdi bir kez daha cepheye geri dönüyoruz, hem de daha önce hiç görülmemiş bir şekilde. Final Fantasy’nin yapımcısı Square Enix, ilk kez Japonya dışındaki bir projeye destek vereceğini açıkladığında, şüphesiz ki oyuncular heyecanlanmıştı. Aynı yetkililer gibi. Firma, İkinci Dünya Savaşı gibi popüler bir başlıkla pazara girmenin iyi bir fırsat olduğu düşüncesinde. Proje üzerinde 70 kişi çalışıyor, ama oyunun her safhasında bu sayı farklılık gösterebiliyor. Şahsen yapımın adını ilk duyduğumda pek önemsememiştim, ama yanında Square Enix ismini de görünce ufak bir şokla birlikte heyecan yaşamıştım; fakat düşündüğüm gibi çıkmadı. Square Enix, Order of War’un yayıncısı konumunda. Wargaming tarafından geliştirilen proje, daha önce hiç görmediğimiz bir şekilde “Duygu yoğunluğu” oluşturarak bizi etkilemeyi amaçlıyor.

“yeni oyunlarda bir demirbaş olarak görmeye başladığımız “Gece-gündüz döngüsü”, Order of War’da yer almıyor. Bunun sebebi zaman değişikliklerine zemin hazırlayacak kadar uzun operasyonların bulunmuyor oluşu.”

Sona doğru

Hikâyeye kısaca göz attığımızda, takvimler 1944 yılını gösteriyor. Yaz aylarında müttefik kuvvetler, Alman ordularını durdurmak için doğu ve batı cephelerinden harekât başlatır. En büyük operasyon ise, müttefik güçlerin Nazilere karşı başlattığı Normandiya Çıkartması’dır. Batı cephesinde Amerikan donanmasıyla zafere ulaşmak için mücadele vermemiz gerekirken, doğu cephesinde de Kızıl Ordu ile Naziler arasında yaşanan mücadelelere tanıklık edeceğiz. Order of War’da, Wehrmacht ve Allies olarak iki Campaign yer alacak.

Yapımda; uçak pilotu, topçu, tankçı ve zırhlı araçlı asker gibi yüzlerce askerin aynı ekranda yer aldığı, heyecanlı çatışmaların yaşandığı sahneler bulunacak. Order of War, şimdiye kadarki tüm RTS’ler arasında “Yoğun savaş duygusunu” en iyi şekilde verebilecek oyun olarak lanse edilmişti. Bu konuda projeyi hazırlayanların en çok güvendikleri özellik, “Değişik dinamik kamera açıları”. Kısaca bahsetmemiz gerekirse, savaş esnasında yaşanan her bir patlama, saldırı hazırlığında olan birlikler, bombardıman yapmak üzere havalanan uçaklar, tek bir tuş sayesinde farklı kamera açılarıyla ve sinematik bir görüntü tarzında oyunculara sunulacak.Askerler üzerinden hızla akan kamera açısını veya tankların önce tekerlerinin, sonra da ateş etmek üzere olan namlusunun göründüğünü düşünün. Herhangi bir strateji oyununda, birliklerinizi seçip saldırdıktan sonra kuşbakışı olarak izlemekle yetinirsiniz. Order of War’da ise, bu saldırı anları bir film izlermiş gibi karşımıza gelecek. Daha fazlasını yapım çıktığında görebileceğiz. Bu özellikle savaş esnasındaki atmosferi en yüksek seviyede yaşayabileceğiz.

Öldür ve ele geçir

Oyun üç farklı zorluk seviyesi bulunduracak. Düşman yapay zekâsı da haliyle buna göre ayak uyduracak. Tabii ki yapacağımız her taktik, oynanıştaki zenginliği gözler önüne serecek. Yapımda yer alan operasyonlar fazla uzun olmayacak. Artık yeni oyunlarda bir demirbaş olarak görmeye başladığımız “Gece-gündüz döngüsü”, Order of War’da yer almıyor. Sebebi de bahsettiğimiz gibi, zaman değişikliklerine zemin hazırlayacak kadar uzun operasyonların bulunmuyor oluşu. Fakat yapımcılar, oyunun yağmur ve rüzgâr gibi doğal unsurlara yer vereceğini belirtiyor. Yeri gelmişken 20 saati aşkın bir oynanış süresi bizleri bekliyor.

“Müzikler olarak yapımın sağlam olma ihtimali yüksek. Zira ekibin başında, daha önce Oblivion, Harry Potter serisi, Warhammer ve Prey gibi önemli oyunlarda çalışan Jeremy Soule yer alıyor.”

Grafikler gayet iyi görünüyor, ama gördüğümüz kadarıyla fiziklerde bir yavanlık var. Özellikle Company of Heroes gibi bir yapım gördükten sonra, insan her yönden daha iyi bir oyun bekliyor. Tabii ki daha geliştirilme aşamasında olduğu için düzeltmeler yapılacaktır. Müzikler olarak yapımın sağlam olma ihtimali yüksek. Zira ekibin başında, daha önce Oblivion, Harry Potter serisi, Warhammer ve Prey gibi önemli oyunlarda çalışan Jeremy Soule yer alıyor.

Son olarak da multiplayer özelliklere bakacak olursak Order of War; Deatmatch ve Skirmish modlarına destek veriyor. Amerikalılar, Almanlar veya Sovyetleri seçerek oynayabileceğiz. Her birinin güçlü ve zayıf yönleri bulunacak. Örneğin Almanların Panzer’leri güçlüyken, Amerikalıların da paraşütçü birlikleri seri hareket edebilecek. Omaha Sahili’nde operasyon yapmak ve özgürlüğü elde edebilmek için Eylül ayına kadar beklememiz gerekiyor. Order of War, sadece PC için geliştiriliyor.

Exit mobile version