COVID-19’un yayılmasını engellemek için elinden geleni yapıyor. Bunların başındaysa devletlerin getirdiği yasaklar geliyor. Evde çıkma yasakları yeni ulaşım çözümlerini de aratmaya başlıyor. İnsanlar uzaktan eğitim almaya başladı, şirketler çalışanları ile uzaktan çalışmanın en verimli yollarını arıyor. Otonom araçlar ve teslimat robotları ise bu sorunların bir kaçına çözüm olabilecek durumda.
COVID-19 gibi pandemiler yolcuların toplanması, malların taşınması ve daha fazlası için sürücüsüz araçların gündeme gelmesini sağlıyor. Sürücüsüz araçları sizi bir yerden bir yere taşırken hastalık kapabilecek ya da yayabilecek bir canlıya ihtiyaç duymuyor. Elbette bu araçlarda dezenfekte edilmeye ihtiyaç duyuyor. Fakat her yolcudan sonra aracın dezenfekte edilmesi %100 olarak güvenli ulaşımı mümkün kılıyor.
Uzmanlara göre 380.000’den fazla kişinin yakalandığı ve dünya çapında 16.000’den fazla insanı öldüren koronavirüs otonom araçların ve teslimat robotlarının benimsenmesini hızlandıracak. Kendi kendine giden arabalar ve teslimat robotları hastalık yayma riskini en aza indirebilir. Amazon pek çok ülkede sadece kritik öneme sahip eşyaların taşınmasına izin vermekte. Kargo taşımacılığı, hastalığın boyutu büyüdükçe zora düşüyor. İnsanlar fizikler satış noktalarına gitmeyi bırakmış durumda. Çoğu ülkede satış mağazaları geçici olarak kapatılıyor. Sanal ticaret ise kargo ulaşım ve dağıtım işlerinin sağlık açısından ortaya çıkardığı sorunlar sebebiyle yapılamayacak duruma gelmeye başladı.
Otonom araçlar için testler ne kadar hızlı ilerliyor?
Otonom araç filosu oluşturan şirketler genel bakım, temizlik gibi konular üzerine yoğunlaşmış durumda. Hükümetler COVID-19 ile başa çıkmak için bütçelerde kısıtlamalara gidiyor. Otomobillerin yola çıkması için gerekli testler yavaşlamakta. Otonom ulaşım hizmetleri ise hala çok sınırlı ülkenin sınırlı şehirlerinde hizmete açık.
Yiyecek ve temel ihtiyaçları taşıyan teslimat araçları ABD’nin gündeminde olan konulardan. Otonom robotlar geliştiren firmalar siparişlerinde artış gözlemliyorlar. Çin ise bugünlerde doktorlara yardım etmek için geliştirdiği koronavirüs robotu ile gündeme gelmiş durumda. Koruyucu giysi olmadan müdahalenin çok zor olduğu ve koruyucu giysilerin insan vücuduna verdiği zarar bazen etin çürümesi seviyesine kadar çıkabildiğini düşünürsek robotlar çok büyük önem taşıyor.
Pek çok araba üreticisi ise son zamanlarda solunum cihazlarının üretimine yardım etmek için çaba gösteriyor. Tesla‘nın sahibi Elon Musk’ta bu konuda ihtiyaç doğrultusunda üretim yapabileceklerini açıkladı. Sizce otonom araçların önemi COVID-19 sayesinde artacak mı?