Oynanması Gereken Macera Oyunları kuşağının beşinci bölümündeki konuğumuzun kökeni 1986 yılına kadar dayanıyor. Sierra’nın ünlü isimleri Mark Crowe ve Scott Murphy (kendilerine her daim Andromeda’dan İki Adam demişlerdir) tarafından yaratılan Space Quest serisi komedi ve uzayı harmanlamasıyla, Star Trek ve Star Wars’a yaptığı göndermeleriyle ve altı yapım boyunca ana karakteri Roger Wilco ile ünlü bir seri. Yazımızın beşinci bölümünde ise uzay macerasının son halkası olan altıncı bölümü, yani 1995 yılında çıkmış Space Quest 6: Roger Wilco in the Spinal Frontier’i ele alacağız.
Space Quest’in yaratıcıları Adnromeda’dan İki Adam, Mark ve Scott olsa da ikili dördüncü oyundan sonra ayrılmıştır. Bu yüzden beşinci ve altıncı oyunun tasarımcı koltuğunda sadece Mark oturmuştur. Fakat Mark ve Scott uzun seneler sonra 2012 yılında tekrar bir araya gelerek deyim yerindeyse kendi gezegenlerini kurdular. Yanlarına Chris Pope’u da alan ikili kendi oyun firmaları olan “Guys From Andromeda”yı kurarak hayranlarına yeni bir uzay macerasının müjdelediler. SpaceVenture adı verilen yeni macera oyunu her ne kadar Space Quest serisinden bağımsız bir oyun olacaksa da tarzı ve içeriği bakımından bu yapımın manevi halefi olacağı da aşikâr.
Biz konumuza, serinin altıncı ve son macerasına dönecek olursak; oyuna girdikten sonra karşımıza çıkan efsanevi açılış ve gaza getiren menüsünden sonra StarCon Federasyonu’nun kararını verdiğini öğrenerek uzay yolculuğuna başlıyoruz. Bu arada belirtmekte fayda var, Space Quest 6’yı diğer yapımları oynamadan da rahatlıkla oynayabilmeniz mümkün. Diğer oyunlara göndermelerde bulunsa da hikâye olarak herhangi bir bağı bulunmamaktadır. Dediğim gibi StarCon Federasyonu Roger Wilco hakkındaki kararını vermiştir ve kendisinin spot ışığının altına gelmesini rica ederler. Roger da bir şeyleri kırıp dökerek yerini alır ve başlanır Roger’ın suçlu bulunduğu olaylar sayılmaya:
– Görev yerini terk etme
– Görevi ve StarCon mallarını kötüye kullanma
– İyi niyetli bir subayı atomlarına ayırmak
– Üst rütbeli bayan bir subaya arkadaşlık teklif etmek
Sempatik kahramanımız suçlamalar sıralanırken istifini pek bozmaz ve savunması istendiğinde “şaka” olduğundan bahseder. StarCon’un ise doğal olarak hiç güleceği yoktur ve verilen karar görevden alınmadır. Roger Wilco artık kaptan değildir, StarCon subayı da değildir, StarCon Akademisi’nde aldığı eğitimler de feshedilmiştir. Yani elde var sıfırdır. Fakat endişe etmeyin, StarCon bu kadar zalim değildir. SCS Eureka’yı başarılı bir şekilde geri getirdiği için, Goliath mürettebatını kurtardığı için ve inatçı küf lekeleri ile siyah topuk izlerini, perdelerin üst kısımlarını beyazlatabildiği ve kan lekesini kimse Roger’dan daha iyi çıkaramadığı için ona ikinci bir şans verilir. Evet, Roger Wilco artık kaptan değildir ama StarCon filosundaki eski pozisyonuna geri getirilmiştir. Buna göre Roger Wilco SCS DeepShit 86, pardon DeepShip 86 adlı gemide eski günlerdeki gibi ikinci sınıf hademelik görevine geri atanmıştır.
Ve Roger eski heyecanlı günlerine geri döner. SCS DeepShip 86’da günlük hizmetlerini yerine getirirken aslan yeleli aslan kaptanları bir duyuru gerçekleştirir. Herkese tek tek teşekkür ettikten sonra ödül olarak tüm mürettebatın Polysorbate LX adlı gezegende küçük bir tatil yapacağını açıklar. Bu arada asla boş durmayan kötülük de bir yerden usulca yaklaşmaktadır. Yüzü görünmeyen gizemli bir kadın “onun” çalışan bedenini istemektedir. Aradıkları hedef ise Polysorbate LX adlı gezegenden başka bir yerde değildir.
Her neyse, tatil için ışınlanmalar başlar ve aksilik olacak ya, Roger ışınlanırken küçük bir terslik oluşur ve vücudunun yarısı betona sıkışır. Başka bir yerleri sıkışmadığı için şükür diyerek Roger’ı ilk defa ele aldığımız kontrollerle sıkıştığı yerden kurtarırız ama bu da nesidir böyle? Polysorbate LX adlı gezegen hiç de lüks ve tatil yapılacak bir yere benzemiyordur. Tüm bunlara rağmen Roger yine de biraz eğlenmeye, birkaç kız düşürmeye niyetlidir ama işler umduğu gibi gitmeyecektir. Zaten ne zaman gitmiştir ki? Gitse zaten hikâye olmaz, o zaman da oyun olmaz, yapımcılar ekmek kazanamaz, oyuncular mutsuz olur… Neyse bu böyle uzayıp gider. Sonuç olarak Roger Wilco henüz kendisi bilmese de büyük bir komplonun ve maceranın içindedir ve ilk adımı betona sıkışarak çoktan atmıştır.
Space Quest 6’yı yanlış hatırlamıyorsam 2003 yılında bitirmiştim. Roger’ın altıncı macerası 1995 yılında çıkmış olabilir ama o zamanlar diğer birçok macera oyunu gibi Space Quest 6’yı da bitirmek yıllarımı almıştı:) Birçok kez oyuna baştan başlamama rağmen oynadığım yerleri de tekrar tekrar oynamak beni asla sıkmamıştı çünkü yapımın mizahi yönü ve absürt kurgusu gerçekten sağlam.
İlk paragrafımda bahsettiğim gibi Star Wars veya Star Trek filmlerine, bunun dışında Terminatör, E.T. gibi popüler filmlere, Street Fighter gibi oyunlara yaptığı rengârenk göndermeler ile Space Quest evreni görülmeye değer bir yer. Anlatmak istediğim oyun esnasında o kadar çok “tiye almak” var ki birini anlamıyorsanız ötekini muhakkak anlayıp gülüyorsunuz. Konuşmaların da bir o kadar sağlam olduğunu söyleyebilirim. Polysorbate LX adlı gezegende benim gibi birçok kez ne yapılması gerektiğine dair boş boş geziniyorsunuz ama garip karakterler ve göndermeler sayesinde asla sıkılmıyorsunuz.
SCI32 motoru ile hazırlanan Space Quest 6, 256 renk ve 640*480 çözünürlük sunsa da teknik kısmının artık günümüzde verdiği açığı içeriği ve kurgusu ile gayet telafi edebilen bir macera oyunu. Ayrıca seslendirmelere nazaran oyundaki uzay temalı müzikler çok başarılı. Bazı seslendirmeler kulağa fazla kasıntı geliyor ama farklı mekânlarda çalan ve ortama “cuk” oturan müzikler şimdi bile kafamın içinde çalmaktadır. Sierra logosu çıkınca çalan parça ile başlayan serüven sonuna kadar hakkını veriyor. Anlayacağınız, Space Quest 6’nın her köşesinde hikâye ile alakalı veya alakasız bir şeyler saklı ve oynayanını sürekli sağ sola tıklama dürtüsü ile dolduruyor. Acaba şuraya tıklarsam ne olacak, şunu şurada kullanırsam Roger ne diyecek merakı yüzünden saatlerinizi Polysorbate LX adlı gezegende harcayabilmeniz mümkün.
Çılgın uzay macerasında zamanında beni zorladığı gibi sizleri de eğer oynamaya karar verirseniz zorlayacak tek kısım oyunun bulmacaları. Bulmacalar hakkında genelde fazla ipucu verilmiyor (gerçi hangi eski macera oyununda veriliyordu ki? Ah, hotspot ah…) ve Space Quest 6’da aradığınızı bulmak da zor. En basit örneği ile karşınızda bir çöplük var ve çöplük üzerinde almak için el işaretini kullandığınızda Roger buraya elimi niye sokayım diyor. E, haklı adam. Bunun için önce çöpü göz işaretini kullanarak incelemeniz lazım ki Roger’a elini sokmak için bir sebep veresiniz. Kısacası aksiyon hareketleri diğer birçok eski macera oyununda olduğu gibi bölünmüş durumda. Almak için ele tıklamak, yürümek için ayağa tıklamak, konuşmak için ağız, incelemek için göz gibi. Bu yüzden eğlenmenin yanı sıra Space Quest oynarken konsantrasyonunuz da iyi olmalı ve mantığınızı kullanarak tıpkı satranç oynuyormuş gibi olacak hamleleri ve olabilecekleri tahmin etmeli, şunu şurada kullanabilirsem şu olur veya şurada hesaplarım beni yanıltmaz ise şu vardır diyebilecek düzeyde olmalısınız. Veya benim gibi alt – tab yaparak altta hazır bekleyen tam çözüme bakabilirsiniz 🙂
Space Quest 6’nın sonuna geldiğimizde hikâye sona ererken yapımcılar bir sonraki macera için bir “cliffhanger” yani devamı gelecek tarzında bir son oluşturmuşlardı ama ne yazık ki devamı asla gelmedi. Yedinci oyuna Space Quest VII: Return to Roman Numerals adı verilmişti ve kısa da olsa bir trailer de yayınlanmıştı. Yapımın multiplayer ve 3D elementler içereceği de açıklanmıştı ama o dönem çıkan ve beklentilerin yüksek olduğu LucasArts yapımı Grim Fandango’nun kötü satışları “artık komedi içerikli macera oyunları tutmuyor” düşüncesine yol açmıştı. Bunun üzerine de Sierra’nın Vivendi Universal’a satılması projenin tamamen iptal olmasına yol açtı. Proje 1999 yılında tekrar hayata geçirilmek istense de yeterli desteği arkasına alamayarak daha çıkamadan tarih oldu. 2002 yılında ise Xbox için sadece Space Quest adı altında bir girişimde bulunuldu ama diğer yapımların telifleri falan derken o da yalan oldu gitti. Space Quest 6’nın devamı asla gelmedi, gelemedi ve altıncı yapım Roger Wilco’nun son macerası oldu.
Şimdiki umutlarımız ise bir Space Quest oyunu olmasa da SpaceVenture. Roger Wilco’nun macerasının yerine eski kurtlar bizlere neler sunacak merakla beklerken, canınız nostaljik bir macera çekiyorsa Space Quest oyunları ile haşır neşir olabilirsiniz. Haftaya 16 yaşında olduğu için nostaljik demekte bir sakınca duymayacağım ama macera oyunu klasiklerinden birisi olduğunu çekinmeden söyleyebileceğim Sanitarium ile görüşmek üzere.