Oyun dünyası neden konsollara yöneliyor?

Oyun oynamanın başlı başına eğlenceli bir aktivite olduğunu fark edip, bulduğu her platformu değerlendirenler bir yana, oyun dünyasının iki rakip tarafı olduğunu hepimiz biliyoruz: konsolcular ve PC oyuncuları. İster yılların oyuncusu, isterse sadece arkadaşlarıyla “PES atan” veya “Counter’a giden” biri olsun, herkesin daha iyi olduğunu iddia ettiği bir platform bulunuyor. PC oyuncuları kendilerini World of Warcraft, Age of Empires, Football Manager, Counter-Strike gibi oyunlarla savunurken, konsol oyuncuları da ne zaman bu tartışma ortaya atılsa God of War, Devil May Cry ve Gran Turismo diyor.


Elbette bu yazıda “şu daha iyidir” şeklinde bir görüş beyan etmeyeceğim. Zira eğlenceyi platformlara göre değil, oyunlara göre değerlendirmenin çok daha az strese neden olduğunu ve her oyunu, çalıştığı en iyi platformda oynamanın güzelliğini görmüş durumdayım. Amacım, olayların perde arkasını anlatıp, oyun yapımcılarının neden konsollara kaydığı hakkında biraz ipucu vermek.



Konsollara Oyun Geliştirmek Kolaydır…


Bir ürün ortaya koyacağınız zaman, hesaba katmanız gereken ne kadar çok ihtimal varsa işiniz o oranda zorlaşır. Bu açıdan konsollara oyun geliştirmek, bilgisayara oyun geliştirmekten çok daha kolaydır. Zira örneğin Xbox 360’ın şu an birkaç modeli varsa, bunların arasındaki tek fark sahip oldukları disk kapasitesi ve oyunu doğrudan ilgilendirmeyen görüntü çıkışları. Aynısı PlayStation 3 için de geçerli. Konsolun çıkışıyla ilgili, standart iki veya üç farklı çözünürlüğün haricinde, optik sürücü, ekran kartı, işlemci, bellek(RAM) gibi değerler hep önceden belirlenmiştir.


Sadece depolama alanlarında farklılık gösteren konsolların aksine, PC sabit bir donanım değil. Sadece ekran kartı bileşeni için bile onlarca farklı varyasyon bulunuyor. Bu nedenle yapımcılar, geliştirdikleri oyunun mümkün olduğunca geniş bir donanım yelpazesinde çalışması için her özelliği “modüler” hale getiriyor. Diğer bir deyişle, her çözünürlük değeri, kenar yumuşatma ve anizotropik filtreleme, hepsinden önemlisi her DirectX sürümü için grafikler, modellemeler hazırlanıyor. Hem DirectX 9 hem de DirectX 11 destekli bir oyunun ne kadar çileli bir geliştirme sürecinden geçeceğini varın siz hesap edin.

Bilgisayarın Öncelikli Amacı Nedir?


Sony PlayStation 3 ilk çıktığında, bilgisayara alternatif sunma hayaliyle işletim sistemi (Linux) yüklenebilir bir şekilde piyasaya sürüldü. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı, PS3 sahipleri bu özelliğe ilgi göstermedi ve geçtiğimiz yıl Sony, Linux desteğini PS3’lerden kaldırdı. Teknoloji devleri ürünlerini nasıl sunmaya çalışırsa çalışsın, ekonomik gücü elinde bulunduran tüketicilerde yerleşmiş bir algı mevcut; bilgisayar çalışmak, konsollar oyun oynamak içindir.


Bu algının alt metninde ise “konsol oyunlarına para harcamak, bilgisayar oyunlarına para harcamaktan daha mantıklıdır” gibi bir düşünce yatıyor. Bu nedenle konsol oyunları, çoğu zaman bilgisayar oyunlarından daha çok satıyor. Burada World of Warcraft gibi istisnalardan bahsetmiyorum. Özellikle çoklu platforma çıkan pek çok yapım, konsol geliştiricisi stüdyoların yüzünü güldürüyor.



Oyuncular ne kadar duygusal düşünse de, yeri geldiğinde tek bir oyuna milyonlarca dolar yatırım yapan geliştirici ve yayıncı firmalar “tamamen duygusal” davrandıkları için, oyun dünyasında konsollara doğru bir kayma mevcut. Bahsettiğim sebeplerin değişmezliği nedeniyle de bu süreç aynı hızda devam edecek.


Red Alert 3’ü çok başarılı bir şekilde konsollara uyarlayan EA, yakında diğer PC kalelerini de ele geçirirse, bilgisayar oyuncuları önemli tercih değişiklikleri yapmak zorunda kalabilir.

Exit mobile version