PGA Tour 2K23 inceleme

PGA Tour 2K23, 2K’in bir yıllık ara verdiği seriye, Tiger Woods ismini de yanına alarak daha güçlü bir şekilde geri dönüyor. Hayatında çok fazla golf oyunu oynamamış, sporu ise hiç yapmamış biri olarak PGA Tour 2K21’den (PGA Tour 2K21 inceleme) oldukça keyif almıştım. 2K23 ile tekrar golf sahalarına geri dönüp, yapımcıların oyunu ne kadar geliştirdiğini birlikte inceleyelim.

PGA Tour 2K23 incelemesi

Üç Hamlede Topa Vurun

PGA Tour 2K23 ilk bakışta önceki oyun ile çok büyük bir fark bulundurmuyor gibi gözüküyor. Ama en büyük yeniliklerden biri oyunun oynanışını etkileyen yeni bir topa vuruş mekaniği ile geliyor. 3-Click Swing adı verilen yeni topa vurma tekniği sayesinde topa vurmak çok daha kolay hale geliyor. 

3-Click Swing sistemi nedir derseniz, eski golf oyunlarında da benzeri bulunan bir atış mekaniği. İlk önce topa vuruş gücünü belirliyor, ardından gideceği yönün esnekliğini belirleyip son olarak vuruşu tamamlıyorsunuz. Anlatırken biraz uzun sürüyor ama hepsini 1 saniye içinde gerçekleştiriyoruz aslında. Zorluk arttıkça eylemi gerçekleştirmek için sahip olduğunuz sürenin de azalması, basit gözüken ama mücadeleye açık bir sistem olmasını sağlıyor. 

Ben bu yeni sistemi çok sevdim. 2K21 gayet güzel bir eğitim sistemine sahip olsa bile, analog vuruş sisteminde bir türlü istediğim başarılı atışları gerçekleştiremiyorum. Analoğu ya da fareyi gerçekten dümdüz savurduğuma emin olsam bile son anda sağa sola kaçtığını ve topun da buna göre yanlış bir şekilde gittiğini görüyordum. Benim elimin ayarı da bozuk olabilir tabi ama can sıkıcı bir durumdu. Özellikle seriye ilk defa giriş yapacaklar için 3-Click Swing harika bir sistem olmuş.

Eğer 3-Click Swing size göre fazla basitse eski vuruş sistemleri hala mevcut, istediğiniz gibi yardımları açıp kapatarak kendinize uygun hale getirip bu şekilde de oynayabilirsiniz. Arada bir “düz şekilde vurabilir miyim acaba” diye analog sisteme dönüp topu göle yolladıktan sonra 3-Click’e geri döndüm ben genelde. 

Mücadele Ruhunu Yaşamak

Oyuncumuzu geliştirme kısmı gerçekten ayrıntılı ve keyifli bir özellik. Herhangi bir modda oyun oynayıp tecrübe puanı kazanıyor ve bununla karakterimizi geliştirebiliyoruz. Oyun stili, kullandığımız sopalardaki ustalık derecemiz, güç ve isabet oranı gibi bir sürü seçenek var. Geliştirmelerin oyuncu odaklı olması sayesinde golf sopası seçiminde biraz daha özgür olabiliyoruz. Sırf daha güçlü diye aynı türdeki iki sopa arasından yeni olanı seçmek yok yani. 

Karakterimiz oynadığımız her modda tecrübe puanı kazanıyor dedik, peki bu modlar neler? Oynayabileceğimiz oyun modları arasında MyCareer, Competitive, Casual ve Topgolf bulunuyor. İlk üçü, adından da anlaşıldığı gibi, standart golf müsabakalarını içeren ve isterseniz rahat rahat bir iki maç atabileceğiniz modlar. Topgolf ise bir binanın tepesinde kurulmuş özel bir sahada, topu hedeflere atıp puan toplayabileceğiniz bir mod.

Parlayan hedefler iki katı puan veriyor, amacınız ise en yüksek puana sahip olmak. Tek başınıza da oynayabileceğiniz Topgolf modunun asıl keyfi diğer insanlara karşı oynamak tabi ki. Local mücadele desteği de olduğundan, aynı evdeki arkadaşlarınıza karşı da mücadele edebiliyorsunuz.

PGA Tour 2K23 MyCareer modu ile oluşturduğumuz oyuncumuzu oldukça ayrıntılı bir şekilde özelleştirme şansı sunuyor. Kariyerimize basit turnuvalar ile başlayıp yüksek seviyeli oyuncuların bulunduğu turnuvalara kadar yükseliyoruz. Bu modda çok fazla etkileşim yok, rakibinize karşı ufak etkileşimler ve sponsorların tekliflerini görmek dışında tek yaptığınız golf oynamak. Golf takipçileri en yüksek turnuvanın aslında çok fazla kişinin takip etmediği FedEx Cup olmasından rahatsız olabilir ama benim için çok büyük bir problem oluşturmadı. Zaten oyun genel olarak etkinliklerinde “çok büyük bir iş başarıyorsun” havasını veremiyor. 

Son cümlemi biraz daha ayrıntılı şekilde anlatmak için yeni gelen Rivals özelliğinden de bahsetmek istiyorum. Bir tura katıldığımızda kendimize bir baş rakip seçip, ona karşı daha iyi olmaya çalışıyoruz. Fikir olarak güzel, her zaman spor müsabakalarında karşılaştığımız bir durum oyunda da karşımıza çıkıyor. Ama bu rakip olayı o kadar sığ yapılmış ki, tek yapmanız gereken ondan yüksek puan almak. Zaten ben birinci olma amacıyla geliyorum, rakip seçsem ne değişiyor?

Kazanınca da “al bakalım şunu sıkıştır cebine” diyip ekstra para veriyorlar, heyecanı da yok. Karşıma üstün golf oyuncusu geliyor (tek bildiğim oyuncu olan Tiger Woods mesela) ben ona karşı galibiyet kazanıyorum ve cebime biraz para sıkıştırıp gönderiyorlar. Davul zurna getirmemiz gerekiyordu o galibiyete.

Golf sakin spor, daha elit bir kesimin favorisi falan anlıyorum ama başarı hissiyatını yaşatma konusunda biraz daha çalışmaları lazım. 2K21 için de söylemiştim, ben o zafer hissini yaşayamadıktan sonra birinci olsam ne olacak. Azıcık canlanın be oyuncular. 

Son 2K oyunlarının en korkutucu yanı olan oyun içi satın alımlara gelelim. Oyun içinde size avantaj sağlayacak ya da bir anda güçlenmenizi sağlayacak şeyler satılmıyor. Satılan eşyaların neredeyse tamamı kozmetik içerikler. Oyunda bir season pass var ve burası da tamamen kozmetik içeriklerden oluşuyor. Kendine ait özellikleri olan bazı toplar var ama aşırı güçlü şeyler değiller ve bir taraftan sağladığı avantajı diğer tarafa verdiği dezavantaj ile dengeleyecek şekilde tasarlanmışlar. Yani oyunda para harcamak istiyorsanız bunun tek sebebi karakterinizin görüntüsünü değiştirmek olacak. 

Sesler ve Grafikler

PGA Tour 2K23 görsel açıdan gayet başarılı bir performans sunuyor. Aslında 2K21 ile arasında çok büyük bir görsel fark yok, ufak tefek geliştirmeler yapılmış ve animasyonlar biraz daha iyi gözüküyor ama iki oyunu yan yana koysak ayırabilir miyim emin değilim. Kötü değil ama “vay be yeni nesil” dedirtecek seviyede bir kalite farkı yok. Bazı arka plan görselleri (özellikle ağaçlar) ve seyirciler zaman zaman göze çarpacak şekilde kötü durabiliyor ama rahatsız edici seviyede değiller. 

Oyun ses ve müzik konusunda gayet güzel bir iş çıkarmış. Topa vurduğumuzda, bulunduğu yere göre çıkan seslerin ayrımını yapabiliyor olmak güzel, yorumcuların canlı olarak hareketlerimizi yorumlaması çok hoş ve müzikler de fena değil. Ama ben bir süre sonra hepsini kapatıp kendi müziğimi açarak oynamaya başladım. Yorumlar güzel olsa da bir süre sonra beni sıkmaya başladı.

Sonuç

Oyunda yalnızca kendi oluşturduğumuz karakterleri değil, Tiger Woods gibi ünlü golfçüleri ya da  Michael Jordan ve Steph Curry gibi basketbolcuları da kontrol edebiliyoruz. Gerçi Michael Jordan için bir DLC satın almak gerekiyor. Ne gerek var diye düşünebiliyor insan ama neden olmasın? Zaten MJ’in golfü ne kadar çok oynadığını, hatta bir maç öncesi Celtics’in oyuncusuna karşı golf maçını kaybettiği ve dalga geçildiği için ertesi maç sahayı takıma dar ettiğini (63 sayı) biliyoruz. Gayet uygun bir oyuncu. 

PGA Tour 2K23 bir yıllık molanın ardından geri döndü ve piyasadaki en iyi golf oyunlarından biri olma özelliğini sürdürüyor. Hem gerçekçi bir oynanış isteyen oyunculara hem de bu türe ilk defa başlayacak olanlara hitap edebilecek seviyede ayrıntılı bir oyun. Sırf bu yüzden bile oyunu rahatlıkla herkese önerebilirim. Biliyorum, bunu daha önce 2K21 için de söylemiştim ama 3-Click Swing ile çok daha ileri bir seviyeye taşımayı başarmışlar. 

PGA Tour 2K23 PC’de Steam üzerinden 699 TL fiyat etiketi ile çıkış yapmış durumda. Oyunun Playstation 4 ve 5 sürümünü içeren Crossgen paketi 849 TL’den satışa sunulurken, yalnızca PS4 sürümü 799 TL olarak belirlenmiş. Xbox sürümleri de Crossgen için 849 TL ve eski nesil sürümü için 799 TL fiyat etiketiyle satışta.  Çok büyük bir golf hayranı değilseniz bir indirim beklemenizi önerebilirim. Uzun süre oynanabilecek ve keyif verecek bir oyun ama son tercih yine sizin. 

Exit mobile version