Makale

PlayStation Tarihi: PS2

20 Şubat’ta New York’ta gerçekleşecek olan PlayStation Meeting’e geri sayarken, eski PlayStation efsanelerini gözden geçiriyoruz, bugün konumuz PlayStation 2!

PlayStation. Sony’nin 1994 yılında başlayan konsol macerasının şimdilerde oyun dünyasının yapı taşlarından biri haline gelmiş olması şaşırtıcı değil. Öyle bir konsoldan bahsediyoruz ki her çıkışı oyun dünyasına yeni mil taşları koymuş, endüstriyi değiştirmiş ve oyun teknolojilerine yeni mekanikler, yeni devinimler getirmiş.

İlk PlayStation’ın hikayesi şüphesiz en önemlilerinden birisidir fakat bu konsolun bir fenomen haline gelmesinin ardında yatan en önemli sebep şüphesiz şimdiye kadar gelmiş geçmiş en iyi konsollardan birisi olarak kabul edilen PlayStation 2’dir.

PlayStation 2, satın almış herkes için ayrı bir yere sahiptir, benim gibi iki adet PlayStation 2 eskitmiş bir insan için ise daha da özel bir yeri vardır. Bu yazının ise PlayStation 2’nin üretiminin Şubat 2013 itibariyle bitirilmesi üzerine manidar bir yeri var sanırım; her şeyden önce, bize onlarca yıl muhteşem hikayeler yaşattığın için teşekkürler PlayStation 2.

1999 Yılında yapımına başlanan konsol ilk olarak Mart 1999 yılında duyurulmuştu fakat 2000’lere kadar piyasaya çıkmamıştı. Sony’nin PlayStation 2 konusunda yaptığı duyuru bile dönemin en büyük konsollarından Sega Dreamcast’in ortaya çıkış sürecini yavaşlatmıştı. Satışa çıkışından sonra raflarda bile zor bulunan bu efsanevi konsol, çıktığından 1 yıl sonra Dreamcast’in satışlarını durdurmuştur, hatta bu olayın Mart 2001 olması çok manidardır.

Teorik olarak Microsoft’un Xbox’u ve Nintendo’nun GameCube’ü arasında teknolojik olarak en düşük güce sahip olan PS2, gariptir ki karşısına aldığı bütün rakiplerini ezici bir üstünlükle geride bırakmıştır, tabii bu da birinci büyük konsol savaşlarının başlangıcı olmuştur. PS2’nin sistem özellikleri düşüktü fakat içinde bulunan DVD video oynatıcısı gibi rakiplerinde bulunmayan özellikleri vardı.

PlayStation 2 ilk çıktığı vakit o zamanlar “çıkış oyunları” gibi şeyler çok ön planda değildi, bu 2001’in yılbaşı sezonunda değişti. Sony Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty ve Grand Theft Auto gibi oyunlarla rakiplerini oyun konusunda fersah fersah geride bırakırken, bu efsanevi serileri kendi platformunda yayınlamaya devam ederek, ününe ün katacaktı.

Konsola özel oyunlar furyası bu dönemde aldı başını gitti, Nintendo’da Microsoft’ta kendi konsollarına özel isimlerle ortaya çıkarak, Sony’nin elinde bulunan sağlam fikri mülkleri bir şekilde geçmeye çalışıyordu fakat bu gerçekten zorlu bir süreç olacaktı, Nintendo ve Xbox’ın kendi özel isimlerini oturtmaları en az bir seneyi alacaktı.

Bu jenerasyonun en garip kısmı şüphesiz online oyunculuğa konsollar üzerinden geçiş çabalarıydı. PlayStation 2 online mecralarda çıkışında hiç önem vermezken, ilk online özellikleri olan Xbox’ın çıkışı ve Live’ın başlangıcı ile birlikte PlayStation Network Adaptörünü Sony 2002’de piyasaya sürdü.

Bununla birlikte bir kaç Online oynanabilen oyun vardı, bunlardan birisi unutulmaz SOCOM: U.S Navy SEALs idi. SOCOM PlayStation 2’nin Online özelliklerini göstermek için aktif bir internet kullanımına ihtiyaç duymaktaydı. Bu hareketten sonra Sony online oyunculuğu PlayStation 2 için çok önemli bir satış stratejisi haline getirdi.

2004’te bütün PS2 oyuncuları için dananın kuyruğunun koptuğu yerdeyiz, Grand Theft Auto: San Andreas dönemi. Bu dönemle birlikte sunulan ince PlayStation 2, satışlara bir ikinci bahar getirmişken, San Andreas yılların eskitemediği bir oyunculuk efsanesi olacak, milyonlarca insan kendisini Los Santos’ta saatlerce kaybedecekti.

Bu dönemde çoğu insan kullanılmaktan okuyucu lensleri mahfolmuş, eskimiş konsollarını yeni versiyon, ince PlayStation 2’ler ile değiştirdi.

PS2 CD-ROM ve DVD-ROM kullanmaktaydı, daha önce de yazdığım gibi konsol DVD filmleri oynatabiliyordu ve PlayStation’ın orjinal oyunlarını oynayabiliyordunuz, bu konuda sıkıntı yaşamanız mümkündü fakat aletin bunu yapacak potansiyeli vardı. İlk PlayStation ile gelen ve oyunlarınızı kaydettiğiniz Memory Card sistemi ise bu dönemde devam etti, çoğu oyuncu o dönem eski Memory Card’larını kullanamadıkları için oldukça isyan etmişti.

Konsolun kolu ise çok büyük, radikal bir değişiklik geçirmedi, hatta DualShock, PlayStation 3’e kadar büyük, radikal bir tasarım değişikliği görmeyecekti. Üç jenerasyon boyunca “titreşim” özelliği konsollarda sabit bir şekilde bulunacaktı.

PlayStation 2’nin satın alabileceğiniz ve kullanabileceğiniz bir HDD’si bile bulunmaktaydı, bu HDD bazı oyunları oynamanız için önemliydi, bu oyunlardan birisi destansı konsol MMORPG’si Final Fantasy XI idi.

Orjinal PlayStation’ın rengine istinaden PlayStation 2 mat siyah bir şekilde sunulmuştu. Farklı renk varyasyonları bulunmaktaydı fakat konsolun orjinal rengi siyahtı, Sony mat siyahtan PlayStation 3 için de vazgeçmeyecekti.

2004’te içinde ethernet portu olan daha ufak, daha ince bir varyasyonu üretildi. Boyutu yüzünden içinde hard disk drive bulundurmayan konsol, i-LINK portuna da sahip değildi, Gamecube gibi bir iç güç kaynağı da yoktu. Bu eksikler yüzünden Final Fantasy XI gibi oyunlar bu versiyonda oynanamıyordu, bu oldukça eleştrilmişti.

PlayStation 2, dünyanın en çok satan konsollarından birisiydi. Japonya’da 21 milyon, Asya genelinde Japonya dışında 25.42 milyon, Amerika Birleşik Devletleri’nde 50 milyon, Avrupa’da 48 imlyon ve dünya çapında toplamda 153.6 milyon satmıştır.

Aksesuar olarak oldukça zengin olan PlayStation 2, Dance Dance Revollution, Pump it Up gibi müzikal oyunlar için dans matı, Konami’nin Karaoke Revolution’ı için mikrofonlar ve Guitar Hero setlerine sahipti. Light Gun, Katana Controller, Chainsaw Controller, Tiny B Pistol Controller gibi pek çok farklı kola sahipken, strateji oyunlar için mouse desteği de vardı. USB Mouse’ları ile oynanabilen Age of Empires 2, Armored Core, Deus Ex, EverQuest, Soldier of Fortune, Unreal Tournament gibi oyunlar ile bir dönem PC’ler de oyun kavramını kısa da olsa unutturmuş PlayStation 2, bu konuda gerçekten oldukça başarılıydı.

PlayStation 2 pek çok kendine özel oyuna sahipti, bu oyunların hepsinin de biz de özel bir yeri vardı, peki bunlar hangi oyunlardı?

Grand Theft Auto III
Grand Theft Auto serisini üç boyuta taşıyan ve bir efsanenin başlangıcı olacak, zamanında PC’de çalıştırmak için uğruna PC’ler yenilediğimiz GTA III, uzun bir süre PS2 sahiplerinin oyuncular tarafından kıskanılmasına sebep olmuştu.

Shadow of The Colossus
ICO muhteşem bir oyundu ve bir şekilde Shadow of The Colossus’un başlangıcıydı. İçinde milyonlarca duygu, milyonlarca his barındıran Shadow of The Colossus, bir oyundanda öte, çok güzel bir hikayeydi. Eğer oynamadıysanız, hala bir yerlerden edinip oynama şansınız varken oynayın, grafikleri hala çok güzel!

Metal Gear Solid 3: Subsistence
Evet biliyorum, Metal Gear Solid 2, MGS 2: Substance, MGS 3 gibi pek çok seçeneğimiz de var fakat onlara da sıra gelecek. Subsistance, Substance’in MGS 2 için yaptığının fazlasını MGS 3 için yapmıştı. Bir de kontrol edilebilen üçüncü şahıs kamerasıyla Metal Gear Solid 3 tecrübesini katman katman arttırıyordu.

God of War
God of War 2 her anlamda çok güzel bir oyun fakat God of War 2 yokken doğal olarak Kratos ile tanışmamız bu oyuna dayanmakta. Pek çok oyuncunun çılgınlar gibi sevdiği God of War serisi, ilk kez 22 Mart 2005’te raflara düşmüştü.

Resident Evil 4

PlayStation’ın Resident Evil serilerine nazaran Resident Evil 4 aynı tadı yakalayabilen nadir RE oyunlarından idi. Hikayesiyle, etkileriyle ve aksiyonuyla gerçekten muhteşem bir oyundu.

ICO
Oyunculuk dünyasının en güzel hikayelerinden biri, Shadow of The Colossus efsanesinden önce bunu oynayın, bir oyun değil, sanat eseri.

Okami
Hideki Kamiya’nın muhteşem oyunlarından biri ve Amaterasu ile ilk tanışmamız, Okami çok iyiydi, hatırladıkça tüylerim diken diken oluyor!

Final Fantasy X
Oyun dünyasının gelmiş geçmiş en iyi RPG’lerinden biri ve bence şu ana kadar yapılmış en iyi Final Fantasy oyunu. PlayStation 2’ye ilk çıktığı zamanlar nasıl bu kadar güzel grafikler olabiliyor diye beynimi yediğimi hatırlıyorum. Grafikler, hikaye, ses, müzik, savaş sistemi ve geri kalan her şey ile 10/10’luk bir oyundu Final Fantasy X.

Devil May Cry 3
Çok fazla söz söylememe gerek yok, sadece DVD’yi konsola takıp Dante ile çıldırdığımı hatırlıyorum.

Guitar Hero III
Yeni jenerasyon konsollara çıkarken PlayStation 2 için de çıkan Guitar Hero III, bir şekilde eski konsolun yaşam damarı oldu, hayatını uzattı.

Silent Hill II
Gelmiş geçmiş en korkunç oyunlardan, “serinin ikinci oyunu” lanetinden oldukça uzak, muhteşem bir hikaye, harika bir atmosfer ve tabii ki Piramit Kafa.

Katamari Damacy
Her şeyi toplayın, toplayın, toplayın!

Persona 4
Yeni jenerasyon gırla giderken gerçek anlamda konsol RPG’lerinin ölmediğini, eski bir platformda yapılsa bile deliler gibi satıp oynanacağının en büyük kanıtı olan Persona 3 ve 4 karşısında saygıyla eğiliyoruz.

Gran Turismo 4
Grafikler, müzik, sunum, arabalar. Bir dönem ben bile merak sarıp oynamıştım ki araba yarışlarını sevmem bile!

Shin Megami Tensei 3: Nocturne
Kıyameti gerçek anlamda odanıza getiren yegane oyundu, gelmiş geçmiş en iyi konsol RPG’lerinden birisiydi, Atlus bundan sonra oyunları Nocturne modelinden üretti.

Metal Gear Solid 2
Metal Gear Solid 4’ün öncesi, Metal Gear Solid 3’ün sonrası. PlayStation 2 grafikleriyle sonunda adam gibi yüzünü görebildiğimiz Snake! Aynı zamanda PlayStation 2’nin en önemli oyunlarından, konsolu alma sebebimdi.

Hepsini saymaya kalksam, 200 tane daha sayarım rahat, PlayStation 2 ve oyunları, oyun tarihine atılmış gelmiş geçmiş en büyük çentiklerden birisidir. Her şeyi ile muhteşem olan bu konsol sonucunda, artık bir PlayStation 4 geleceğini de biliyoruz, bu 20 Şubat’ta New York’ta gerçekleşecek olan PlayStation Meeting’de açıklanır mı bilemiyorum fakat bir noktada gerçek olacağı kesin!

Grand Theft Auto: San Andreas
Tek yapman gereken lanet olası treni izlemekti CJ!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu