Blog

Savaş oyunları neden çok tutar?

Savaş oyunları… Baktığımızda genelinin 2. Dünya Savaşı konulu olduğunu görüyoruz. Peki, neden bu kadar çok 2. Dünya Savaşı Oyunu var?

Aslında cevabı çok kısa ve basit. Hiçbir 2. Dünya Savaşı konulu oyunu geri çevirmiyoruz. Şöyle bir baktğımızda savaş oyunları zaten çok tutan bir tür. Ancak 2. Dünya Savaşı, daha çok tutan bir konsepte uygun. Bunun nedenlerine birlikte göz atacağız.

Savaş oyunları neden çok tutar?

Savaş oyunları neden çok tutar?

21. yüzyıl boyunca, birinci şahıs savaş video oyunlarındaki popülerlik ve teknoloji artışı, gençler ve yetişkinlerde kültürel bir fenomen haline geldi. Askeri yazılım simülasyonları veya savaş oyunları, yazılım oyun endüstrisinde en çok satan yapımlar arasında ilk sırada yer alıyor. Bu sebeple de oyun üretiminde de popüler kültürün temalarına kayılmaması imkansız olarak düşünülebilir.

Neden 2. Dünya Savaşı konulu oyunlar yoğunlukta?

İkinci Dünya Savaşı, insanlık tarihinin en kanlı savaşıydı. Kaybedilen canlar açısından bakıldığında, tahribat anlaşılmazdır.

1930’ların sonlarında atlı birlikler, uzun tüfekli piyadeler ve çift uçaklar arasındaki savaşı içeren bir dizi çatışma olarak başlayan şey, jet avcı uçaklarını, makineli tüfekleri, tankları ve atom silahlarını içeren küresel bir çatışmaya tırmanmayı başardı. Ve hepsi on yıldan daha kısa bir sürede gerçekleşti.

İnsanlık tarihinin hiçbir noktasında, 1939 ve 1945 yılları arasında bu kadar çok insan savaşın dehşetiyle aynı anda karşı karşıya kalmamıştır.

Oyuncuların 2. Dünya Savaşı ile ilgili oyunlara neden yöneldiğini anlamak kolay. Nereden olursanız olun, hepimiz tarihimizi atalarımız ve anavatanlarımız üzerindeki etkisine kadar takip edebiliriz. Ama bu onun kalıcı popülaritesini açıklamıyor. WW2, strateji, simülasyon ve birinci şahıs nişancı oyunları için en yaygın oyun türlerinden biridir. Aynı zamanda çok geniş bir tür skalasına da sahiptir.

Savaşın sona ermesinden bu yana 75 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, her yıl 2. Dünya Savaşı’na dayanan düzinelerce oyun görüyoruz.

Popülaritesi bu derece yüksek olan bir savaşa ait oyunların da sürekli olarak meyve vermesi kaçınılmaz. Birçok oyuncu içindeki kahramanı, sanal ortamda ortaya çıkartmak için, bu savaş oyunlarında boy gösteriyor. Aynı zamanda modern zamanların savaş oyunlarındaki -sözde ileri teknoloji ürünü- silahlar bir çok oyun sever için pek de çekici gelmiyor. En azından hem gerçekçiliğe daha yakın hem de barındırdığı teknoloji, günümüzde de kullanılabilen oyunların daha çok tercih edilmesi için sebeplerden biri.

Ayrıca çoğu savaş başlamadan kazanılır. 2. Dünya Savaşı’nda durum biraz daha farklı idi. Savaşın son günlerine kadar sürekli değişim içinde idi. Bu sebeple oyuna bağladığınızda ister her şeyi başlatan aşırı güçlü Almanlara sahip olursunuz isterseniz Müttefiklerle ise savaşı geride başlatırsınız. Sonunda savaşa istediğiniz yönü vermeniz daha kolay olabilir.

Ayrıca savaşın kapsamı da son derece geniş. Sadece savaş değil, aynı zamanda işin ekonomisini ya da politikasını yönlendirebileceğiniz bir yapıda. İçeriği istediğiniz kadar çeşitlendirebildiğiniz gibi, tek bir asker ya da müfreze hatta tüm ordunun komutanı olarak savaşı yönlendirebilirsiniz.

Video oyunları şiddetin artmasından sorumlu mu?

Wikipedia‘da da belirtildiği üzere, çok sayıda araştırma, video oyunları ile şiddet içeren davranışlar arasında hiçbir bağlantı olmadığını göstermiştir; Amerikan Psikoloji Derneği, şiddeti video oyunlarıyla ilişkilendiren çok az kanıt olduğunu veya hiç olmadığını belirtiyor, ancak şiddet içeren video oyunları oynamaktan kaynaklanabilecek saldırganlıkta bir artış olduğunu belirtiyor.

Bu noktada eğitimin önemi daha çok ortaya çıkıyor elbette. Ne kadar sağlıklı nesil yetiştirilirse, o kadar doğru karar verme yetisi yüksek bir toplum olacağımız da kesin.

En iyi 2. Dünya Savaşı Oyunları

Sonuç

Bu kadar yoğun bir ilgi olduğu sürece 2. Dünya Savaşı Oyunları önümüzdeki yıllar boyunca da akmaya devam edecektir. Her ne kadar insanlığın başına gelmiş böyle bir felaket üzerinden kazanç sağlanılmaya çalışılsa da, diğer taraftan genç nesile o dönemde yaşananları aktarabilmek, savaşın kötülüğünün gösterilmesi açısından da büyük önem gerektiriyor. 70’li ve 80’li yıllarda sinema filmleri ile gerçekleştirilen savaş progpagandası, şimdilerde bilgisayar oyunları ile sürdürüldüğü bir gerçek. Bilgisayar oyunları bizi ne kadar doğru yönlendiriyor tam olarak bilmesek de, içinden istediğimiz bilgiyi şeçmekte özgürüz. Eğer bu tarz oyunlara karşı ilginiz varsa, mutlaka kitap vb kaynaklara da başvurup, doğru bilgiye ulaşmanızı tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu